Stwórzmy stronę główną Arcadii

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Stwórzmy stronę główną Arcadii

Post autor: Andrzej Ordyński »

Mark Felt pisze: 20 maja 2024, 14:34
Ronon Dex pisze: 20 maja 2024, 14:16
Mark Felt pisze: 20 maja 2024, 10:43 Niby nic, ale też trzeba byłoby pomyśleć jaką populacją dysponujemy .
Wcale nie takie nic... Warto założyć wielkość narracyjnej populacji, jak i wielkości miast. Potem od tego się różne rzeczy wylicza... np. wielkość armii itp.
Na pewno nie ma co szaleć, myślałem koło 20 milionach mieszkańców, ale jeśli przestrzeliłem to poproszę o korektę ;)
Australia ma 26 mln ludności, Kanada 39 mln... Myślę, że można uznać, że cały Neokontynent to ok. 40 mln, a Arcadia ponad połowa z tego.

EDIT: Z tego co widzę bierzecie pod uwagę dużo większe liczby...
Ronon Dex pisze: 19 maja 2024, 08:04 2/ Opisy (skrótowe... zawsze można potem rozwinąć, dodać grafiki itp.) stanów... mapki z lokalizacją stanu porobię, to nie problem.
State of Redrock ze stolicą w Hope to śródlądowy stan wchodzący w skład Arcadii. Graniczy bezpośrednio z Dystryktem Centralnym. Jego północno-zachodnia granica jest jednocześnie granicą państwa. Pod względem kulturowym Redrock znany jest z przywiązania do tradycyjnych wartości, takich jak pracowitość, wspólnotowość i więzi rodzinne. Mieszkańcy tego stanu są przyjaźni i gościnni. W dalszym ciągu przywiązani są do tradycji rolniczych, kultywując festiwale rolnicze i targi stanowe, choć coraz mniejsza część mieszkańców zatrudniona jest w tym sektorze.
Choć Redrock wciąż bywa nazywany "spichlerzem Arcadii", dużą rolę w jego gospodarce odgrywa także przemysł motoryzacyjny, przemysł wytwórczy, produkcja energii oraz rozwój nowoczesnych technologii. Dynamiczny rozwój związany jest z funkcjonującymi w tym regionie uczelniami wyższymi, spośród których najbardziej renomowane to Redrock State University oraz Hope University of Technology.

Flaga: https://kustosz.stempel.org.pl/1022/100 ... 2344_t.jpg
Ronon Dex pisze: 19 maja 2024, 08:04 3/ Opis urzędu Prezydenta.
Urząd prezydenta Konfederacji Stanów Arcadii jest najwyższym stanowiskiem w strukturze władzy wykonawczej państwa. Prezydent USA pełni funkcję głowy państwa, szefa rządu oraz naczelnego dowódcy sił zbrojnych. Jest wybierany na czteromiesięczną kadencję w wyborach powszechnych. Obowiązki prezydenta obejmują egzekwowanie prawa federalnego, zarządzanie administracją rządową, reprezentowanie kraju na arenie międzynarodowej oraz kierowanie polityką zagraniczną i obronną.

Siedzibą prezydenta jest New Neopolis, D.C. Prezydent współpracuje z Gabinetem, złożonym z szefów poszczególnych departamentów rządowych, oraz licznymi doradcami i agencjami federalnymi. Prezydent jest także kluczową postacią w kształtowaniu polityki gospodarczej i społecznej. Urząd prezydenta symbolizuje jedność narodową i jest centralnym elementem ustroju Konfederacji.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Post autor: Mark Felt »

Ha właśnie! Wielebny zwrócił w opisie Stanu Redrock uwagę na ważną rzecz - specjalizację stanu.
To dokonam jeszcze korekty póki mogę :)

Stan New Olympia
- Stan znajdujący się na wschodnim wybrzeżu Neokontynentu. Graniczący na północy z Capital District oraz State of New Tropico. Największym miastem stanu jest New Olympia, będąca również jego stolicą od 1745. Stan New Olympia dzieli się na 17 Commonwealth (czyt. Wspólnoty): Old Olympia, Whiteoak, Oakhill, Liberburg, Blackoak, Kingslay, Milton, Hammerburg, Lakehill, Oldtown, Flowerhill, New Port, Apache, Little Olympia, Smallvilage, Oldclock, New Amsterdam oraz wydzielonym miastem metropolitalnym New Olympia. State of New Olympia z racji swego położenia i ukształtowania uchodzi za bardziej postępowe oblicze Konfederacji, nie tylko kulturowe ale także biznesowe. Od początku istnienia to kolonii, a następnie stanu mocno rozwijał się przemysł związany z morzem - szkutnictwo, transport morski ale także rolniczy - zwłaszcza tereny położone w głębi stanu, choć stanowi to niewielki procent całości produkcyjnej całej Konfederacji i skupione jest wokół przemysłu tytoniowego. W stanie New Olympia powstają filie wielu zagranicznych i krajowych firm chcących zaistnieć na rynku arkadyjskim bądź międzynarodowym. W ostatnich latach rozwijał się również transport lotniczy, goniąc swojego starszego morskiego brata. New Olympia to również stan gdzie znajduje się giełda papierów wartościowych i przedstawicielstwa wszelakich banków. State of New Olympia to również jeden z największych hubów transportowych w arcadii. To miejsce gdzie kwitnie sztuka i kultura, a turyści oszołomieni bogatym życiem chętnie wracają w ten zakątek kontynentu.
Do najstarszej uczelni wyższych należą: State University of International Relations, Maritime University of Olympia.

Co do opisu funkcji prezydenta to jest wzorowo napisana! :) Swoją drogą będzie ciekawie jak nowa głowa państwa będzie działać w temacie powoływania gabinetów - ale to czas pokaże ;).
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Mark Felt pisze: 20 maja 2024, 17:42 Swoją drogą będzie ciekawie jak nowa głowa państwa będzie działać w temacie powoływania gabinetów - ale to czas pokaże .
Pewnie siłą rzeczy liczba sekretarzów będzie ograniczona. No i pewnie Gabinety będą ponadpartyjne. Mikronacja musiałaby być naprawdę duża, żeby rząd mógł być jednopartyjny.
Ale wcale nie musi to oznaczać, że demokracja jest "nieprawdziwa". Rządy jedności narodowej trochę się mogą kojarzyć z demoludami, ale przecież w całkowicie demokratycznej Szwajcarii też po wyborach rywalizacja się kończy i zaczyna się współpraca...
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Andrew Hordeman pisze: Z tego co widzę bierzecie pod uwagę dużo większe liczby...
Na razie dyskutujemy... Wiele zależy od tego ile chcemy mieć miast i jakich.

Jeżeli przyjmiemy podobną sytuację jak w realowych Stanach, gdzie ok. 90% ludzi mieszka na 5% powierzchni kraju to miasta będą determinowały ogólną liczbę ludności.

Przy czym wiele zależy od tego jakie założenia przyjmie dany stan. Bo przecież są takie, które mając sporą powierzchnię mają raptem kilka mln ludzi.

Jeżeli Mark założył coś w rodzaju wschodniego wybrzeża, tworzy sporo miast to te 20 mln ma sens.

Jeżeli Ty zrobisz np. coś w stylu północnego-środka USA to możesz chcieć mieć np. 2 mln ludzi i też to będzie pasowało.

Chyba trzeba właśnie wyjść od tego po ile w poszczególnych stanach, a potem to połączyć.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Także jak mówiłem chciałbym rozdysponować te 20 mln - 25 mln. mieszkańców na terenie NO, ale nie chcę samowolki, także poproszę o informację zwrotną, czy jest zielone światło na to :D.

I wrócę do jeszcze jednej kwestii - myślę, że jeśli chodzi o budynek kongresu to można byłoby go wykorzystać, jak pytał kilka postów wcześniej Mr. Dex.
Co do naszego odpowiednika Białego Domu to moje propozycje to:
- Pałac Prezydencji Prezydenta Francji.
- Monticello, Stany Zjednoczone,

Ale jakby miał być po prostu Biały Dom też jestem za.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Na szybko bo z telefonu...

Gdybyśmy przyjęli gęstość zaludnienia z USA (34 m./km2), które jest zresztą lokalnie bardzo zróżnicowane to wyszło by nam 87 mln.

Sądzę, że bez problemu można ustalić średnią na poziomie np. 15-17 m./km2, a nawet 20-25 nie byłoby przegięciem.

Jeżeli Mark zaplanował sporo miast i 20-25 mln. mieszkańców, to inni mogą spokojnie zaplanować sobie gęstość zaludnienia dopasowaną do przewidywanego klimatu stanu... Nijak nie przekroczymy granic rozsądku.

Porównywanie się do Australii chyba nie ma sensu, bo tam zdecydowana większość terenu jest bardzo nieprzyjazna do zamieszkiwania.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Jestem przez chwilę na kompie... a nie na telefonie na "pace" ciężarówki" - to tak podpowiem, że jeżeli Arcadia okaże się sukcesem (w sensie aktywnych kilku mikronautów) to może utworzę stan (Wildland?) w stylu Montany i Wyoming (ze wskazaniem na miejsce połączenia obu stanów... bo poza starym serialem Jericho, jestem fanem też bardziej aktualnego serialu Yellowstone i jego spinoffów) - w tym przypadku zaludnienie byłoby jakieś około 2,5 mieszk./km2 i przy 200 tys. km2 populacja wyniosłaby jakieś 500 tys. mieszkańców. Zapewne byłby to teren pomiędzy Whitelandem i Redrock czyli to co jest teraz pj-otem obu tych stanów... możecie mi zrobić "rezerwację" ;) :lol:

Gdybyśmy przyjęli, że narracyjna ludność:
- New Olympia to wg założeń Marka (logicznych bo to niby takie wschodnie wybrzeże z dużą ilością miast) to 20-25 mln.
- Whiteland to połączenie Texasu i Luisiany... realowo niby 41-45 mieszk./km2 czyli jakieś 9-10 mln.
- Tropico to takie Hawaje i trochę na lądzie (powiedzmy ludność razy 2) to 3 mln. mieszkańców.
- Redrock to powiedzmy zaludnienie jak w Dakotach (4,5-5 mieszk./km2) czyli do 10 mln.

To w efekcie mamy około 40-50 mln (powiedzmy 45) czyli całkiem sensownie na powierzchni 2580000 km2, bo daje to 17 mieszk./km2 czyli 1/2 gęstości zaludnienia realowego USA (bo to 34)... czyli nieco więcej niż Nowa Zelandia (15) i mniej jak Urugwaj (19) i Szwecja (20).
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

10 mln na Redrock mi pasuje. Daje to bardzo duże pole do różnorodnej narracji.

A co do Wildlandu, świetny pomysł!
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Popieram! Podoba mi się ta różnorodność:)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andrew Hordeman pisze: 21 maja 2024, 21:11 10 mln na Redrock mi pasuje. Daje to bardzo duże pole do różnorodnej narracji.
Akurat literówkę zrobiłem... bo powinno być z wyliczenia 1 mln. Tak to jest gdy się chce coś zrobić na szybko... bo real "dusi". :oops:

Nie widzę jednak żadnego problemu by to było 10 mln czyli podobnie jak w Whiteland. W końcu nie musimy robić "kalki" z reala, a te 10 mln przy około 300 tys. km2 to wcale nie jest dużo... a ogólnie to i tak nam wychodzi gęstość zaludnienia niezbyt wysoka.

Zresztą to była tylko propozycja wyjściowa... najważniejsze jest zdanie gospodarzy poszczególnych stanów, bo to przecież ma pasować do założonej narracji.
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Plac Odkrywców”