Jakaś mała wizja powstaje w mojej głowie, ale nie jestem pewien, w którą stronę ona się zwróci.
Przyszłość strefy postbrodrodryjskiej (Orda, Garmania, Nan Di)
- Juraj Zvolynský • Stempel
- Kontakt:
-
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Re: Przyszłość strefy postbrodrodryjskiej (Orda, Garmania, Nan Di)
Mam wizję, aby po prostu przekształcić Cesarstwo Nan Di w Imperium Nandyjskie (Imperium Nandicum). Mieliśmy niegdyś rozważania i wizję utworzenia Imperium Novum, dlatego postawiłem, aby uderzyć w kierunku I Rzeszy Niemieckiej tj. Świętego Cesarstwa Rzymskiego narodu Niemieckiego.
Jakaś mała wizja powstaje w mojej głowie, ale nie jestem pewien, w którą stronę ona się zwróci.
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Rozumiem, że jako idea, a nie wzór do przerobienia, bo my tych elementów to będziemy mieli raptem trzy: Nan Di, Nowa Orda i Anxi. Ale to się wykombinuje na spokojnie...
- Kontakt:
-
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Tak oczywiście, bardziej miałem po prostu na myśli, że w ten sposób mogłoby to fajnie wyglądać. Na jednym skrzydle bym proponował tarczkę Nowej Ordy, a na drugim Anxi i w sumie tyle by się w herbie zmieniło.Ronon Dex pisze: 13 paź 2024, 17:37 Rozumiem, że jako idea, a nie wzór do przerobienia, bo my tych elementów to będziemy mieli raptem trzy: Nan Di, Nowa Orda i Anxi. Ale to się wykombinuje na spokojnie...
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Podoba mi się ten pomysł. Też jakiś czas temu myślałem o zorganizowaniu przestrzeni postbrodryjskiej (lub jej części) na wzór Rzeszy Bialeńskiej (bialeński samorząd, będący związkiem lenn i wolnych miast). Różnica polegałaby na tym, że ponad naszą rzeszą stałby Cesarz, a nie organy republikańskie.Piotr Romanow pisze: 13 paź 2024, 17:09 Mam wizję, aby po prostu przekształcić Cesarstwo Nan Di w Imperium Nandyjskie (Imperium Nandicum). Mieliśmy niegdyś rozważania i wizję utworzenia Imperium Novum, dlatego postawiłem, aby uderzyć w kierunku I Rzeszy Niemieckiej tj. Świętego Cesarstwa Rzymskiego narodu Niemieckiego.
Jakaś mała wizja powstaje w mojej głowie, ale nie jestem pewien, w którą stronę ona się zwróci.![]()
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
- Kontakt:
-
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Fajnie byłoby, gdybyśmy po prostu utrzymali całą sferę postbrodryjską jako jeden wspólny organ, w którym każdy by mógł działać tak jak chce. Jedynym prawem na początek będzie tylko i wyłącznie podległość, czy też zależność od Cesarza/Imperatora, a później w zależności od działalności Soboru, czy tam innego organu, który zajmowałby się przepisami etc. zaczęło by to samo funkcjonować i się zmieniać.Andżej-chan pisze: 13 paź 2024, 18:31 Podoba mi się ten pomysł. Też jakiś czas temu myślałem o zorganizowaniu przestrzeni postbrodryjskiej (lub jej części) na wzór Rzeszy Bialeńskiej (bialeński samorząd, będący związkiem lenn i wolnych miast). Różnica polegałaby na tym, że ponad naszą rzeszą stałby Cesarz, a nie organy republikańskie.
Co do samego dokumentu, który będzie umową lenną, czy tam tym aktem wasalnym przedstawię jakoś na dniach.
No to Anxi musi ruszyć 4 litery i sobie jakieś godło wykombinować... bo jak widać nawet na forum w tym dziale dałem kółko w ich barwach z flagi, z braku herbu.Piotr Romanow pisze: 13 paź 2024, 18:28 ... a na drugim Anxi i w sumie tyle by się w herbie zmieniło.
- Reza I Pahlavi • Stempel
- Kontakt:
Witam wszystkich i kłaniam się Niebiańskiemu Cesarzowi! 
Cieszę się, że nasz pan powrócił!
)
Wielki Marszałku, ostatnio mnie trochę dopadła realioza
A tu się decydują takie ważne sprawy!
Sprawa herbu jest prosta, czyli lew trzymający w prawej łapie szamszir (zakrzywiony miecz),a lwu zza grzbietu wygląda słońce z jego promieniami ✌
Ahura Mazda mi świadkiem,że Wielki Marszałek nie będzie miał z tym wiele roboty
Trochę mnie ta możliwość secesji straszy,jak z tą Garmanią,która uciekła do Eestii...
Także będę czysto formalnie prosił o umieszczenie klauzuli o możliwości wyjścia jak Biały Chan,choć również nie planuję takich posunięć
)
P.S Ja tu gruszek w popiele nie zasypywałem,bo uroczystości otwarcia morskiej platformy startowej dla rakiet zorganizowałem i było na tyle dobrze, że będę z pomocy Jego Ekscelencji Piwskiego Sroczyńskiego korzystał częściej.
P.S 2 Nas jest w sumie pięciu,bo jest jeszcze herr Karl von Schwarzengrau i jego Suderlandzka Republika Narodowo-Demokratyczna, w pewien sposób związana z Nową Ordą ale to lepiej sam Andżej-chan lepiej ode mnie wyjaśni.
P.S 3 Wspieram herr Schwarzengraua i jego inicjatywę,więc żałuję,że się ta zimna wojna w Suderlandzie zakończyła dzięki mediacji Wielkiego Marszałka dość spokojnie, bo liczyłem na to,że się zamieni w bardziej gorącą
(konflikty jednak napędzają mikronacje, choć decydenci zaprzeczają, jak tylko mogą).
Cieszę się, że nasz pan powrócił!
Wielki Marszałku, ostatnio mnie trochę dopadła realioza
A tu się decydują takie ważne sprawy!
Sprawa herbu jest prosta, czyli lew trzymający w prawej łapie szamszir (zakrzywiony miecz),a lwu zza grzbietu wygląda słońce z jego promieniami ✌
Ahura Mazda mi świadkiem,że Wielki Marszałek nie będzie miał z tym wiele roboty
Trochę mnie ta możliwość secesji straszy,jak z tą Garmanią,która uciekła do Eestii...
Także będę czysto formalnie prosił o umieszczenie klauzuli o możliwości wyjścia jak Biały Chan,choć również nie planuję takich posunięć
P.S Ja tu gruszek w popiele nie zasypywałem,bo uroczystości otwarcia morskiej platformy startowej dla rakiet zorganizowałem i było na tyle dobrze, że będę z pomocy Jego Ekscelencji Piwskiego Sroczyńskiego korzystał częściej.
P.S 2 Nas jest w sumie pięciu,bo jest jeszcze herr Karl von Schwarzengrau i jego Suderlandzka Republika Narodowo-Demokratyczna, w pewien sposób związana z Nową Ordą ale to lepiej sam Andżej-chan lepiej ode mnie wyjaśni.
P.S 3 Wspieram herr Schwarzengraua i jego inicjatywę,więc żałuję,że się ta zimna wojna w Suderlandzie zakończyła dzięki mediacji Wielkiego Marszałka dość spokojnie, bo liczyłem na to,że się zamieni w bardziej gorącą
(konflikty jednak napędzają mikronacje, choć decydenci zaprzeczają, jak tylko mogą).
- Kontakt:
-
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Szanowni,
W środę postaram się przedłożyć tutaj traktaty lenne dla Nowej Ordy i Anxi, głównie z tego powodu, że jestem zajęty kwalifikacjami na szkołę podoficerską. Poza tym planuję napisać jakiś traktat związkowy na czego mocy powołamy Imperium Nandyjskie (trochę awansujemy w hierarchii Nan Di).
W środę postaram się przedłożyć tutaj traktaty lenne dla Nowej Ordy i Anxi, głównie z tego powodu, że jestem zajęty kwalifikacjami na szkołę podoficerską. Poza tym planuję napisać jakiś traktat związkowy na czego mocy powołamy Imperium Nandyjskie (trochę awansujemy w hierarchii Nan Di).
- Reza I Pahlavi • Stempel
- Kontakt:
Moje gratulacje
Życzę powodzenia, Niebiański Cesarzu
Głowię się właśnie nad godłem 
- Kontakt:
-
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Szanowni,
Proponuję w takim razie, abyśmy rozpoczęli nasze rozmowy od traktatu, którym sformujemy nowe "większe" Nan Di.
Wybaczcie, że wygląda to jak wygląda i mało profesjonalnie brzmi, ale niestety miałem zbyt długą przerwę od pisania prawa. Proponuję taki prosty dokument, do którego możemy nanosić poprawki razem i robić z tego coś lepszego z czasem, a później umowy lenne i możemy formować nasze Imperium.
Proponuję w takim razie, abyśmy rozpoczęli nasze rozmowy od traktatu, którym sformujemy nowe "większe" Nan Di.

TRAKTAT NORMATYWNY
NAJJAŚNIEJSZEGO IMPERIUM NANDYJSKIEGO
NAJJAŚNIEJSZEGO IMPERIUM NANDYJSKIEGO
My, narody powstałe na gruzach Imperium Brodryjskiego, naszej wspólnej macierzy, chcąc zachować nasze państwa od zagłady i prokrastynacji niniejsze prawo ustanwiamy.
UKAZ I
Imperium Nandyjskie jest dobrowolnym związkiem państw lennych, które dobrowolnie złożyły hołd lenny Najjaśniejszemu Imperatorowi.UKAZ II
Każde z państw członkowskich podlega Imperatorowi na odrębnych zasadach określonych na podstawie umowy lennej.UKAZ III
Powołujemy także Keisarrat, który ma być organem pomocniczym Jego Imperatorskiej Mości w zakresie regulacji zależnymi lennami, a także prawa panującego na ziemiach Imperium.UKAZ IV
Jego Imperatorska Mość wraz z Cesarskimi Siłami Zbrojnymi odpowiadają za bezpieczeństwo całego związku państw.UKAZ V
Imperium Nandyjskie jest związkiem państw należącym jednocześnie do Wielkiej Przestrzeni Gospodarczej, dlatego wszelkie umowy celne między lennami, które określają cła są zakazane.UKAZ VI
Wszelkie symbole państwowe zostaną określone przez oddzielny edykt, który będzie regulował flagę, herb, a także inne symbole rozpoznawcze.UKAZ VII
Imperator wraz z Keisarratem ma prawo powołać Sąd Imperialny, który będzie odpowiadał za władzę sądowniczą. Do momentu braku powołania tego organu za władzę sądowniczą odpowiada Imperator.UKAZ VIII
Traktat Normatywny może zostać zmieniony przez wspólne prace Imperatora oraz Keisarratu.