Dyskusja o ustroju terytorialnym Arcadii

Awatar użytkownika
Julius Ludovici Stempel
Kontakt:

Re: Dyskusja o ustroju terytorialnym Arcadii

Post autor: Julius Ludovici »

Moja propozycja na obszar Whiteland wygląda tak

Obrazek

Co do projektu ustawy - brak uwag.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Julius Ludovici pisze: 10 maja 2024, 15:44 Moja propozycja na obszar Whiteland wygląda tak
Daleki jestem od narzucania czegokolwiek - ale poddaję pod przemyślenie rozwiązanie takie, aby wszystkie istniejące na początku stany ze sobą jednak graniczyły. Nie sądzicie, że tak byłoby lepiej?
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Tak patrzę na mapę i myślę, czy sobie jednak trochę za mało terenów nie przyznajemy. Wzięliśmy sobie za przykład stany amerykańskie (50), a może do nas bardziej pasowałby podział terytorialny Kanady (10) lub Australii (6)?
Głupio będzie wyglądało, jak zdecydowana większość państwa będzie stała pusta.

Moja propozycja:
Obrazek
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andrew Hordeman pisze: 10 maja 2024, 22:06 Moja propozycja..
Fajna... ale może Whiteland chciałby dostęp do morza (bo taką propozycje dał... tylko na południu)? Jeśli tak to może dać go na północy, ponad Redrock, DC i Tropico?
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Z tego co wiem to Whiteland ma nawiązywać do kultury Południa, więc pewnie nie chciałby się przenieść w "jankeskie" rejony. :D Ale poczekajmy na wypowiedź samego zainteresowanego, ja nie chcę niczego narzucać...
Awatar użytkownika
Julius Ludovici Stempel
Kontakt:

Ano, tak jak Pan Andrew powiedział, chciałbym by Whiteland nawiązywał do południa (celowałem w połączenie Luizjany oraz Teksasu). Sugestia byśmy powiększyli obszary naszych stanów na wzór Kanady i Australii jest interesujący. W przypadku powstawania nowych stanów w przyszłości możemy wtedy najwyżej rozważyć oddanie części obszaru w ramach jakiejś reorganizacji stanów.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andrew Hordeman pisze: 11 maja 2024, 14:47 Z tego co wiem to Whiteland ma nawiązywać do kultury Południa, więc pewnie nie chciałby się przenieść w "jankeskie" rejony. :D Ale poczekajmy na wypowiedź samego zainteresowanego, ja nie chcę niczego narzucać...
Można też zrobić te cztery stany i DC na wschodnim wybrzeżu... Wtedy będzie od północy do południa i wolny teren (pozastanowy) w kierunku centrum kontynentu. Tylko, że wtedy Tu byś musiał powędrować na północ.

Nie wiem jaki ma być Twój stan, ale skoro geografia kontynentu to niewiadoma (bo NUPIA) tego nie ustaliła to w zasadzie się dopasuje... np. chcesz mieć góry lub wyżyny to i na północy da się je zrobić.

Edycja: przepraszam, na telefonie jestem poza domem (zawody strzeleckie), ale na ten "Teksas" to ten duży półwysep na południu też by chyba pasował?
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Mój stan ma nawiązywać kulturowo do Midwestu. Możecie mnie przesunąć na północ, jak chcecie (obojętnie mi), ale wolałbym nie mieć zbyt szerokiego dostępu do morza.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Julius Ludovici pisze: 11 maja 2024, 15:32 chciałbym by Whiteland nawiązywał do południa (celowałem w połączenie Luizjany oraz Teksasu).
Andrew Hordeman pisze: 11 maja 2024, 16:19 Mój stan ma nawiązywać kulturowo do Midwestu. Możecie mnie przesunąć na północ, jak chcecie (obojętnie mi), ale wolałbym nie mieć zbyt szerokiego dostępu do morza.
No to mam propozycje radykalną, ale załatwiającą wszystkie sprawy proponowanych "klimatów" i przylegania granic stanów... po prostu zmieńmy granice kraju. Przecież i tak reszta kontynentu to OBPP, a Arcadia jest na tyle "świeża", że problemu ze zmianami nie ma - i tak przecież ja to nanoszę na mapę, to zrobię oraz opublikuję aktualizację (i tak muszę to zrobić bo dwie sprawy niezwiązane z Arcadią na to czekają) i po sprawie.

Wybaczcie, że nasmarowałem byle jak, ale chodziło mi o szybkie przedstawienie idei. Linie proste... ale jak się puści jakąś dużą rzekę to wschodnia granica Redrock, a zarazem zachodnia New Olympia oraz granica DC się ukształtuje w sposób "naturalny". Na zachodzie Redrock da się np. jakieś "góry skaliste" i też granica się urozmaici.

Obrazek

Mamy wyspiarskie Tropico, New Olympię z klimatem wschodniego wybrzeża, Redrock jako ten środkowy zachód, no i Whiteland jako ten klimat Teksasu i Luisiany. Poza wyspiarskim Tropico, wszystkie stany graniczą z DC, a do tego zostaje kupa miejsca na ewentualne przyszłe stany...
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Julius Ludovici Stempel
Kontakt:

NUPIA nie zrobiła żadnej mapy fizycznej kontynentu, to też zanim założyliśmy Arcadię przysiadłem na chwilę by coś tam nakreślić.

Obrazek

Po stworzeniu mapy fizycznej, naniosłem granice Arcadii tak by odpowiadały ukształtowaniu terenu.

Obrazek

Generalnie ten pomysł nie wykluczał dość rozległych terenów pod zarządem rządu centralnego/federalnego - zamysł był przede wszystkim taki, że stany tworzą unię w celach głównie obronnych - przed najazdami z zewnątrz (z zachodu) - wytyczenie takich granic było więc kwestią pragmatyczną. Co więcej, nie musi to wiązać się z sąsiedztwem stanów.

Jeśli jednak mielibyśmy zminimalizować liczbę posiadanych ziem przez rząd federalny, a zarazem by każdy zachował swoją lokalizację to proponuję taki podział:

Obrazek

skrót p.j. - pod jurysdykcją

Możemy uznać, że wskutek powołania Arcadii, nasze stany zdecydowały się na tymczasowe przejęcie niektórych obszarów by uzyskać wspólne granice - w przypadku pojawienia się chętnych do dołączenia do Arcadii oraz powołania nowego stanu, te obszary posiadałyby priorytet do sformowania jednostki terytorialnej - narracyjnie możemy przyjąć, że prowadzimy tam "state-building" i w bliżej nieokreślonym czasie powstaną tu nowe stany.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kongres”