Dyskusja nt. FAB

Moderator: Victorio Marcos

Awatar użytkownika
Victorio Marcos Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

Post autor: Victorio Marcos »

Przeniosłem tą pasjonująca wymianę zdań do nowego tematu, który jak myślę będzie bardziej odpowiednim miejscem do dyskusji na tematy wojskowe :)
Szkoleniowiec piłkarskiej reprezentacji Skarlandu
Kronikarz Austro-Węgierskiej Federacji Piłkarskiej
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Dyskusja nt. FAB

Post autor: Ronon Dex »

Anastasia Windsachen pisze: 10 maja 2025, 14:24 A-37 i T-37 się opracuje.
Trzeba pomyśleć nad schematem malowania...

Osobiście przyznam, że trochę mi się "przejadły" te wszystkie pomysły z "plamami" i zacząłem gustować w jednolitych kolorach, bo mają taki "oldskulowy" klimat.

Kiedyś w nieboszczce Republice Bialeńskiej tak sobie kombinowałem malowania dla maszyn lotnictwa Rzeszy Bialeńskiej czyli rezerwy regionalnej złożonej z maszyn gwardii lennych (w tym moich z Razorna).

Obrazek

To stary obrazek z F-2C robionym jeszcze na bazie starego FSX, ale pokazuje o co mi chodzi. Czyli jakiś odcień zieleni na górnych powierzchniach i szaroniebieski na dolnych. Zrobię coś takiego na tych F-2C/D przejętych po Gwardii Stanowej Wildlandu (i takie mają też AO-7) oraz na innych maszynach do działania przeciwko celom naziemnym.

Podobnie możesz zrobić dla tych A-37 i ewentualnie DA-62.

Przy czym na ciemnej zieleni znaki rozpoznawcze z cienka białą obwódką.

Te do działania na wysokich pułapach dam w innych kolorach np.

Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Tak na szybko, tyle co po robocie zdążyłem "wydłubać"...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... muszę jeszcze ogarnąć dwumiejscowy, bo mi parę bugów wychodzi (tekstura jest przerabiana z jednomiejscowego), ale to jeszcze tylko kilka prób i po sprawie.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Post autor: Karol Keane »

Ale fajne! No my jesteśmy w technologiach z przeciwnego bieguna dostawców lotniczych, ale i tak te wykonanie robi dobre wrażenia!
Takie właśnie kolory widzę na nowalskie maszyny lądowe, a dla Navy nieco jaśniejsze, wchodzące w niebieski.
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Karol Keane pisze: 12 maja 2025, 06:40 Takie właśnie kolory widzę na nowalskie maszyny lądowe, a dla Navy nieco jaśniejsze, wchodzące w niebieski.
Czyżbyś zamierzał coś zamówić w Ronon Air Tech? Zapraszam - bo po uruchomieniu zakładów w Bolivarii moje Zakłady Lotnicze RAT znowu działają "pełną parą"...
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Kontakt:

Post autor: Anastasia Windsachen »

Ronon Dex pisze: 11 maja 2025, 11:00
Anastasia Windsachen pisze: 10 maja 2025, 14:24 A-37 i T-37 się opracuje.
Trzeba pomyśleć nad schematem malowania...

Osobiście przyznam, że trochę mi się "przejadły" te wszystkie pomysły z "plamami" i zacząłem gustować w jednolitych kolorach, bo mają taki "oldskulowy" klimat.
No to się zgadzamy w tym :lol:. Jak początkowo również byłam oh i ah nad wyszukanymi kamuflażami, tak w końcu uznałam, że jednolity kolor lub właśnie taka dwukolorowość jest po prostu ładniejsza. No i szybsza do zrobienia...

Wyjątkiem od tego jest digital camo, ale to jest bardziej by się pobawić niż wszystko tak malować
HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Anastasia Windsachen pisze: 12 maja 2025, 14:07 No to się zgadzamy w tym :lol:. Jak początkowo również byłam oh i ah nad wyszukanymi kamuflażami, tak w końcu uznałam, że jednolity kolor lub właśnie taka dwukolorowość jest po prostu ładniejsza. No i szybsza do zrobienia...
Prawda jest taka, że generalnie malowania maskujące na samolotach to już "pieśń przeszłości"... dzisiaj nikt nie prowadzi identyfikacji wizualnej. Nawet samoloty szturmowe latają w szaro-niebieskim kolorze na zasadzie "maskowanie na tle nieba", maskowania na tle ziemi to może jeszcze w śmigłowcach (latają nisko i powoli).

Jak sobie tak obserwuję samoloty malowane w "kolorki" to odnoszę wrażenie, że to już teraz na zasadzie aby ładnie było"... :lol:

Zresztą zobacz co robili z naszymi MiG-29 (gdy jeszcze latały "bojowo")... nawet sobie "buźki" na statecznikach malowali "aby ładnie było". I w drugą stronę... jak się nie da pomalować, bo np. przy takich F-35 jakoś nikt nie opracował farby pochłaniającej promieniowanie radarowe z pigmentem, to... się nie da i sobie latają w ciemnym graficie i nikomu to nie przeszkadza.

A co do szybsze... to różnie bywa. W tym F-16 jest tylko pseudo paint kit czyli tylko warstwa podziału blach (i to w małej rozdzielczości czyli trzeba powiększyć i podrasować) i "linie UV". W zasadzie jak się ogarnie co się gdzie potem "wyświetla" to można zrobić każde malowanie. Tyle, że właśnie jestem na etapie, że mi się podobają jednolite... :lol:

PS. F-2C/D mam ogarnięte:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Kontakt:

Ronon Dex pisze: 12 maja 2025, 16:15 A co do szybsze... to różnie bywa. W tym F-16 jest tylko pseudo paint kit czyli tylko warstwa podziału blach (i to w małej rozdzielczości czyli trzeba powiększyć i podrasować) i "linie UV". W zasadzie jak się ogarnie co się gdzie potem "wyświetla" to można zrobić każde malowanie.
Przerabiałam to z A400M, do którego robiłam własnego paint kita, bo to była jedyna droga by mieć go zrobionego tak jak lubię (a lubię tłumaczyć wszystkie tabliczki i mam dosłownie cały plik z elementami ostrzegającymi itd zrobiony by nakładać na samoloty). Teraz coś podobnego robię koło F-15, bo tam niestety paint kit to też UV i tekstury po których trzeba mazać...

Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Anastasia Windsachen pisze: 12 maja 2025, 19:03 ...a lubię tłumaczyć wszystkie tabliczki i mam dosłownie cały plik z elementami ostrzegającymi itd zrobiony by nakładać na samoloty
Pomysł warty powielenia... wypada mi więc przetłumaczyć napisy z pliku "DECALS" dla bolivarskich F-2 (F-16) na hiszpański. :lol:

EDYCJA >

Niewiele pewnie na screenie widać, ale zrobione... :lol:

Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Kontakt:

Ronon Dex pisze: 12 maja 2025, 19:42
Anastasia Windsachen pisze: 12 maja 2025, 19:03 ...a lubię tłumaczyć wszystkie tabliczki i mam dosłownie cały plik z elementami ostrzegającymi itd zrobiony by nakładać na samoloty
Pomysł warty powielenia... wypada mi więc przetłumaczyć napisy z pliku "DECALS" dla bolivarskich F-2 (F-16) na hiszpański. :lol:

EDYCJA >

Niewiele pewnie na screenie widać, ale zrobione... :lol:

Obrazek
Przy przybliżeniu widać nawet najmniejsze "nie stawać". Większość nie widzi takich szczegółów, ale nie oszukujmy się - to głównie smaczki dla nas i dla tych, którzy przyglądają się dokładniej

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fuerzas Armadas de Bolivaria”