Dyskusja nt. FAB
Moderator: Victorio Marcos
- Victorio Marcos • Stempel
- Kontakt:
-
OBYWATEL
Re: Dyskusja nt. FAB
Trzeba pomyśleć nad schematem malowania...
Osobiście przyznam, że trochę mi się "przejadły" te wszystkie pomysły z "plamami" i zacząłem gustować w jednolitych kolorach, bo mają taki "oldskulowy" klimat.
Kiedyś w nieboszczce Republice Bialeńskiej tak sobie kombinowałem malowania dla maszyn lotnictwa Rzeszy Bialeńskiej czyli rezerwy regionalnej złożonej z maszyn gwardii lennych (w tym moich z Razorna).

To stary obrazek z F-2C robionym jeszcze na bazie starego FSX, ale pokazuje o co mi chodzi. Czyli jakiś odcień zieleni na górnych powierzchniach i szaroniebieski na dolnych. Zrobię coś takiego na tych F-2C/D przejętych po Gwardii Stanowej Wildlandu (i takie mają też AO-7) oraz na innych maszynach do działania przeciwko celom naziemnym.
Podobnie możesz zrobić dla tych A-37 i ewentualnie DA-62.
Przy czym na ciemnej zieleni znaki rozpoznawcze z cienka białą obwódką.
Te do działania na wysokich pułapach dam w innych kolorach np.

- Karol Keane
- Kontakt:
Ale fajne! No my jesteśmy w technologiach z przeciwnego bieguna dostawców lotniczych, ale i tak te wykonanie robi dobre wrażenia!
Takie właśnie kolory widzę na nowalskie maszyny lądowe, a dla Navy nieco jaśniejsze, wchodzące w niebieski.
Takie właśnie kolory widzę na nowalskie maszyny lądowe, a dla Navy nieco jaśniejsze, wchodzące w niebieski.
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Czyżbyś zamierzał coś zamówić w Ronon Air Tech? Zapraszam - bo po uruchomieniu zakładów w Bolivarii moje Zakłady Lotnicze RAT znowu działają "pełną parą"...Karol Keane pisze: 12 maja 2025, 06:40 Takie właśnie kolory widzę na nowalskie maszyny lądowe, a dla Navy nieco jaśniejsze, wchodzące w niebieski.
- Anastasia Windsachen • Stempel
- Kontakt:
No to się zgadzamy w tymRonon Dex pisze: 11 maja 2025, 11:00Trzeba pomyśleć nad schematem malowania...
Osobiście przyznam, że trochę mi się "przejadły" te wszystkie pomysły z "plamami" i zacząłem gustować w jednolitych kolorach, bo mają taki "oldskulowy" klimat.
Wyjątkiem od tego jest digital camo, ale to jest bardziej by się pobawić niż wszystko tak malować
HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Prawda jest taka, że generalnie malowania maskujące na samolotach to już "pieśń przeszłości"... dzisiaj nikt nie prowadzi identyfikacji wizualnej. Nawet samoloty szturmowe latają w szaro-niebieskim kolorze na zasadzie "maskowanie na tle nieba", maskowania na tle ziemi to może jeszcze w śmigłowcach (latają nisko i powoli).Anastasia Windsachen pisze: 12 maja 2025, 14:07 No to się zgadzamy w tym. Jak początkowo również byłam oh i ah nad wyszukanymi kamuflażami, tak w końcu uznałam, że jednolity kolor lub właśnie taka dwukolorowość jest po prostu ładniejsza. No i szybsza do zrobienia...
Jak sobie tak obserwuję samoloty malowane w "kolorki" to odnoszę wrażenie, że to już teraz na zasadzie aby ładnie było"...
Zresztą zobacz co robili z naszymi MiG-29 (gdy jeszcze latały "bojowo")... nawet sobie "buźki" na statecznikach malowali "aby ładnie było". I w drugą stronę... jak się nie da pomalować, bo np. przy takich F-35 jakoś nikt nie opracował farby pochłaniającej promieniowanie radarowe z pigmentem, to... się nie da i sobie latają w ciemnym graficie i nikomu to nie przeszkadza.
A co do szybsze... to różnie bywa. W tym F-16 jest tylko pseudo paint kit czyli tylko warstwa podziału blach (i to w małej rozdzielczości czyli trzeba powiększyć i podrasować) i "linie UV". W zasadzie jak się ogarnie co się gdzie potem "wyświetla" to można zrobić każde malowanie. Tyle, że właśnie jestem na etapie, że mi się podobają jednolite...
PS. F-2C/D mam ogarnięte:

- Kontakt:
Przerabiałam to z A400M, do którego robiłam własnego paint kita, bo to była jedyna droga by mieć go zrobionego tak jak lubię (a lubię tłumaczyć wszystkie tabliczki i mam dosłownie cały plik z elementami ostrzegającymi itd zrobiony by nakładać na samoloty). Teraz coś podobnego robię koło F-15, bo tam niestety paint kit to też UV i tekstury po których trzeba mazać...Ronon Dex pisze: 12 maja 2025, 16:15 A co do szybsze... to różnie bywa. W tym F-16 jest tylko pseudo paint kit czyli tylko warstwa podziału blach (i to w małej rozdzielczości czyli trzeba powiększyć i podrasować) i "linie UV". W zasadzie jak się ogarnie co się gdzie potem "wyświetla" to można zrobić każde malowanie.

Pomysł warty powielenia... wypada mi więc przetłumaczyć napisy z pliku "DECALS" dla bolivarskich F-2 (F-16) na hiszpański.Anastasia Windsachen pisze: 12 maja 2025, 19:03 ...a lubię tłumaczyć wszystkie tabliczki i mam dosłownie cały plik z elementami ostrzegającymi itd zrobiony by nakładać na samoloty
EDYCJA >
Niewiele pewnie na screenie widać, ale zrobione...

- Kontakt:
Przy przybliżeniu widać nawet najmniejsze "nie stawać". Większość nie widzi takich szczegółów, ale nie oszukujmy się - to głównie smaczki dla nas i dla tych, którzy przyglądają się dokładniejRonon Dex pisze: 12 maja 2025, 19:42Pomysł warty powielenia... wypada mi więc przetłumaczyć napisy z pliku "DECALS" dla bolivarskich F-2 (F-16) na hiszpański.Anastasia Windsachen pisze: 12 maja 2025, 19:03 ...a lubię tłumaczyć wszystkie tabliczki i mam dosłownie cały plik z elementami ostrzegającymi itd zrobiony by nakładać na samoloty
EDYCJA >
Niewiele pewnie na screenie widać, ale zrobione...![]()
![]()