Może masz rację... i czas pogrzebać dawne urazy.Andżej-chan pisze: 26 cze 2024, 19:51Bądźmy łagodni... Czego byśmy o Sarmatach z poprzedniej epoki nie myśleli, dziś Sarmacja to jedno z ostatnich państw, które aktywnie "bawi się w mikronacje"[...]Ronon Dex pisze: 26 cze 2024, 19:29 Faktycznie na Bastionie warte są mniej niż papier toaletowy... ale z drugiej strony Bastion to nie Srajmacja.
Nie widzę powodu, żeby ich obrażać. Obecne pokolenie Sarmatów na to nie zasłużyło.
Wieś Święta Małgorzata
Moderator: Piotr de Zaym
Re: Wieś Święta Małgorzata
- Piotr de Zaym • Stempel
- Kontakt:
-
OBYWATEL
Hmmm w wirtualu lepiej w ogóle nie mieć urazów, bo dość ich mamy w realu
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
Prefekt Generalny Wyspy św. Małgorzaty
arcyksiążę hasselandzki
Może i racja... choć ja w realu urazów specjalnie nie mam, bo politykę i wszelką ideologię czy propagandę mam głęboko w czterech literach.Piotr de Zaym pisze: 27 cze 2024, 12:26Hmmm w wirtualu lepiej w ogóle nie mieć urazów, bo dość ich mamy w realu![]()
Jednak jak chodzi o tą całą Sarmację to czasem trudno zapomnieć 10 lat obelg, chamstwa, ataków (niczym nie uzasadnionych) i deklarowanej pogardy.
Ale w sumie obaj (Ty i Andrzej) macie rację... czasy w mikro się zmieniają (w sumie podobnie, choć szybciej nawet niż w realu) i może faktycznie warto pogrzebać te urazy rodem sprzed lat w stosunku do Sarmacji...
Może oni się zmienili i są teraz "strawni", może oszołomy "wymarły", choć trudno w to momentami wierzyć, bo w mikro to Sarmacja była przez lata i mikronacyjnie raczej stanem (upośledzonego) umysłu. No, ale z drugiej strony trudno Wam nie wierzyć, że to już inne pokolenie.
W takim razie odpuszczam... Wam akurat wierzę, że to już "inna Sarmacja", z innymi ludźmi... Czyli już nie wroga wobec reszty mikroświata.
- Kontakt:
-
OBYWATEL
Inna, ale niestety dla mnie już niestrawna. Mam takie wrażenie, że spora część osób tam znaczących, poczynając od JKMości, uważa, że choć mam wiele lat doświadczeń i pełniłem znaczące funkcji w Sarmacji, teraz zupełnie niepotrzebnie krytykuję czy radzę, bo przecież oni wiedzą lepiej, a ja powinienem siedzieć cichoRonon Dex pisze: 27 cze 2024, 21:35 Wam akurat wierzę, że to już "inna Sarmacja", z innymi ludźmi... Czyli już nie wroga wobec reszty mikroświata.
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
arcyksiążę hasselandzki
No cóż... znam to ze śp. Bialenii, słabo na tym wyszła zresztą. Może już taka nasza dola... "mikronacyjnych dziadów"... w sumie to w przypadku niektórych z nas nie tylko mikronacyjnych...Piotr de Zaym pisze: 28 cze 2024, 09:34 Inna, ale niestety dla mnie już niestrawna. Mam takie wrażenie, że spora część osób tam znaczących, poczynając od JKMości, uważa, że choć mam wiele lat doświadczeń i pełniłem znaczące funkcji w Sarmacji, teraz zupełnie niepotrzebnie krytykuję czy radzę, bo przecież oni wiedzą lepiej, a ja powinienem siedzieć cicho![]()
Dlatego teraz bawimy się tutaj...
- Kontakt:
-
OBYWATEL
Pełna zgodaRonon Dex pisze: 28 cze 2024, 10:14 Może już taka nasza dola... "mikronacyjnych dziadów"... w sumie to w przypadku niektórych z nas nie tylko mikronacyjnych...![]()
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
arcyksiążę hasselandzki
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Myślę, że to dość naturalne, że każde "pokolenie" (choć w przypadku mikroświata to termin bardzo umowny) potrzebuje odkryć koło na nowo i niespecjalnie chce być prowadzone za rękę. Ja bym w tych świeższych mikronautów kamieniem nie rzucał, bo pamiętam, że my w Bialenii w czasach rozkwitu też nie byliśmy skłonni słuchać dobrych rad - choć pewnie różnych błędów dałoby się dzięki nim uniknąć.Ronon Dex pisze: 28 cze 2024, 10:14No cóż... znam to ze śp. Bialenii, słabo na tym wyszła zresztą. Może już taka nasza dola... "mikronacyjnych dziadów"...Piotr de Zaym pisze: 28 cze 2024, 09:34 Inna, ale niestety dla mnie już niestrawna. Mam takie wrażenie, że spora część osób tam znaczących, poczynając od JKMości, uważa, że choć mam wiele lat doświadczeń i pełniłem znaczące funkcji w Sarmacji, teraz zupełnie niepotrzebnie krytykuję czy radzę, bo przecież oni wiedzą lepiej, a ja powinienem siedzieć cicho![]()
Generalnie uważam zmiany pokoleniowe za dobre zjawisko, rzadko zachodzi ono w mikroświecie i Sarmacja jest tutaj właściwie wyjątkiem. Przeważnie państwo istnieje tak długo, jak długo jedna "ekipa" dalej ma ochotę działanie. Myślę, że to całkiem fajnie, że pojawiła się grupa młodych mikronautów, która chce kontynuować historię Księstwa. Choć oczywiście z perspektywy jednostkowej może pojawić się poczucie niesprawiedliwości.
Na szczęście "starzy" mikronauci nie są skazani na łaskę "młodej kohorty" i w ostateczności mogą wziąć swoje zabawki i pójść do innej piaskownicy - lub zbudować nową. Leocja działała bardzo dobrze (przynajmniej do czasu długotrwałej realiozy Helwetyka), Lumeria przez jakiś czas również, a i Bastion radzi sobie nieźle. Myślę, że więcej tracą ci, którzy zwalczają "beton", niż tenże "beton".
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele