Dyskusja o ustroju terytorialnym Arcadii

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Dyskusja o ustroju terytorialnym Arcadii

Post autor: Andrzej Ordyński »

USTAWA
O USTROJU TERYTORIALNYM KONFEDERACJA STANÓW ARCADII

z dnia ... maja 2024 r.

Artykuł 1.

1. Konfederacja Stanów Arcadii pod względem terytorialnym składa się ze stanów, terytoriów niezorganizowanych oraz miasta stołecznego New Neocity
2. Stany są samorządnymi częściami składowymi Konfederacji. Posiadają własne władze oraz wewnętrzne prawa. Ingerencje władzy centralnej w fukcjowanie stanów ograniczone są do minimum. Na terytorium stanów obowiązują jednak wszystkie akty normatywne obowiązujące powszechnie w Konfederacji, a prawo miejscowe nie może stać w sprzeczności z tymi aktami.
3. Terytoria niezorganizowane to ziemie pozbawione władz samorządowych i zarządzane przez władze centralne.
4. Miasto stołeczne New Neocity znajduje się bezpośrednią jurysdykcją Prezydenta.

Artykuł 2.
1. Stany powoływane są do życia przez Kongres na wniosek przynajmniej jednego obywatela Arcadii.
2. W przypadku długotrwałej nieaktywności władz stanowych, Kongres może podjąć decyzję o rozwiązaniu stanu.

Artykuł 3.

1. Ustawa wchodzi w życie w momencie publikacji.
2. Uznaje się istnienie dotychczas powstałych stanów: Whitelands, Tropico, Redrock i New Olympia.
3. Granice stanów przedstawia załącznik do ustawy - mapa podziału terytorialnego Arcadii.
Panie Spikerze @Francisco País,
Zgłaszam projekt ustawy o ustroju terytorialnym Arcadii. Projekt dosyć krótki, ale wydaje mi się, że regulujący wszelkie najważniejsze kwestie.

Jest jeszcze kwestia załącznika, czyli mapy. Dotychczas nie podzieliliśmy terenów Arcadii pomiędzy stany i nie wybraliśmy lokacji dla stolicy. Proponuję, żeby wszystkie stany miały podobną wielkość i łącznie zajmowały ok. 50% terenów Arcadii. Reszta stanowiłaby póki co terytorium niezorganizowane i czekała na nowe stany.
@Ronon Dex Pomożesz tradycyjnie z mapką? ;)
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Andżej-chan pisze: 07 maja 2024, 19:52 @Ronon Dex Pomożesz tradycyjnie z mapką? ;)
Jasne... w ogóle trzeba za mapę Arcadii się zabrać. Ale na ten początek wystarczy proste oznaczenie granic stanów i lokalizacja miast. Potem się dopasuje (też w konsultacjach - całe ukształtowanie terenu itd.)

Proponuję by "możni tego kraju" nabazgrali nawet byle jak w Paintcie na tym konturze jaki ma być ten podział na stany i się to zrobi "na czysto"...

Mapka konturowa do "bazgrania".
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andżej-chan pisze: 07 maja 2024, 19:52
Jest jeszcze kwestia załącznika, czyli mapy. Dotychczas nie podzieliliśmy terenów Arcadii pomiędzy stany i nie wybraliśmy lokacji dla stolicy. Proponuję, żeby wszystkie stany miały podobną wielkość i łącznie zajmowały ok. 50% terenów Arcadii. Reszta stanowiłaby póki co terytorium niezorganizowane i czekała na nowe stany.
Mark Felt przesłał mi swoją propozycję... naniosłem na szybko, bo dokładne granice stanów będą wymagały zgrania innych propozycji dobrze by było by stany się łączyły ze sobą.

Mapka z zaznaczonym (na razie schematycznie) stanem New Olympia.

Mark wykorzystał 200 tys. km2 czyli może albo powiększyć albo ktoś może (no tu już się musicie porozumieć) wykorzystać jego "limit".
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Obrazek

Ja chciałbym, by mój stan nawiązywał do kultury realnego Midwestu, dlatego wybrałem taką lokalizację. Choć może chyba być problem z tym, żeby łączył się on z innymi stanami...

Co do wielkości, to można go trochę zmniejszyć lub zwiększyć, w zależności od potrzeb.

A gdzie umieścimy stolicę? Chyba najlepiej na wybrzeżu, trochę na północ lub na południe od New Olympii.

Rozmawiałem dziś z @Francisco País i chciałby on, by Tropico znajdowałoby się na wyspach. Więc może wyspy razem z wybrzeżem na północy. W tym sposób mógłby graniczyć z Redrock. A między Redrock i New Olympię można wrzucić dystrykt centralny.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andrew Hordeman pisze: 08 maja 2024, 19:49 Co do wielkości, to można go trochę zmniejszyć lub zwiększyć, w zależności od potrzeb.
Na oko to ma podobna wielkość do Nowej Olimpii czyli coś koło 200 tys. km2, biorąc pod uwagę oba te stany to do założonych 50% jesteśmy poniżej limitu dla jednego stanu (bo wychodziło po ok. 300-320 tys. km.).

W sumie to już ponad 200 tys. "kilometrów na plusie"... pazerni na pikselki widzę nie jesteście ;) - aż mnie kusi by utworzyć piąty stan z klimatem w rodzaju Montany/Wyoming, ale chyba wole jednak armię tworzyć... :lol:
Andrew Hordeman pisze: 08 maja 2024, 19:49A gdzie umieścimy stolicę? Chyba najlepiej na wybrzeżu, trochę na północ lub na południe od New Olympii.

Rozmawiałem dziś z @Francisco País i chciałby on, by Tropico znajdowałoby się na wyspach. Więc może wyspy razem z wybrzeżem na północy. W tym sposób mógłby graniczyć z Redrock. A między Redrock i New Olympię można wrzucić dystrykt centralny.
A jakiej wielkości miałby być ten "Dystrykt Centralny"? A stolica? Może gdzieś w tych "widełkach" (w zasadzie w linii prostej na wschód napisu "Redrock" na mapce) ponad Nowa Olimpią? Ma to o tyle historycznego sensu, że tam niegdyś zdaje się była stolica NUPIA czyli Neocity.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Post autor: Mark Felt »

Mogę jeszcze kilka pikseli zjeść :D No i zostaje jeszcze kwestia Whitelandu ;)
No i Neo City mogłoby się znajdować tak jak Mr Dex powiedział - ja niestety wiedzy historycznej w tej materii nie mam :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Stanisław Dmowski
Kontakt:

Post autor: Stanisław Dmowski »

Dla zachowania narracji o wyspiarskim klimacie i byciu odludnym zakątkiem chciałbym, żeby Tropico znajdowało na pierwszej wyspie z lewej w tym archipelagu trochę przypominającym Hawaje. Jeśli musimy pokryć cały ląd, zgarnąłbym pozostałe trzy wyspy.

PS. Chciałem przenieść post z projektem ustawy do nowego wątku, jednak jak widzę nie mam uprawnień. Czy admin mógłby to zrobić i nazwać nowy wątek "Projekt ustawy o ustroju terytorialnym"? Chyba, że zacznę debatę w tym wątku.
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Jedna wyspa to chyba trochę za mało...

Wydawało mi się, że uprawnienia nadałem. Wieczorem jeszcze sprawdzę, ale to dopiero z komputera, bo z telefonu wolę nie grzebać w panelu...
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Francisco País pisze: 09 maja 2024, 07:17 Dla zachowania narracji o wyspiarskim klimacie i byciu odludnym zakątkiem chciałbym, żeby Tropico znajdowało na pierwszej wyspie z lewej w tym archipelagu trochę przypominającym Hawaje. Jeśli musimy pokryć cały ląd, zgarnąłbym pozostałe trzy wyspy.
Andrew Hordeman pisze: 09 maja 2024, 14:03 Jedna wyspa to chyba trochę za mało...
Proponowałbym, aby ten stan "Tropico" obejmował wszystkie wyspy czyli takie pseudo Hawaje. Bo jedna wyspa to faktycznie przesadny minimalizm...

Tym samym zostanie nam pewnie 3/5 terenu "pozastanowego"... (na razie mamy 2 x ok. 200 tys. km2 i wyspy - niecałe 60 tys. km2) co w sumie nie jest taki złe, dla ewentualnego przyszłego rozwoju. Bo został jeszcze jeden stan do ogarnięcia...
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Francisco País pisze: 09 maja 2024, 07:17
PS. Chciałem przenieść post z projektem ustawy do nowego wątku, jednak jak widzę nie mam uprawnień. Czy admin mógłby to zrobić i nazwać nowy wątek "Projekt ustawy o ustroju terytorialnym"? Chyba, że zacznę debatę w tym wątku.
Spróbuj teraz. Z jakiegoś powodu wcześniej nie skopiowało uprawnień na subfora (a powinno)...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kongres”