Piotr Romanow pisze: 29 gru 2023, 05:50
W kwestii tego medalu mam w sumie propozycję. Czy jest możliwość zrobienia herbu w gradiencie, zamiast koloru?
Bez koloru? Próbowałem... niestety wygląda gorzej.
Może kolor, ale nie na złotym, a na czarnym tle? No takie... prawie czarne, błyszczące z lekka - bo w takiej grafice czarny jako podkład słabo wypada. Lepiej coś w rodzaju grafitu dawać.
Po dwie wersje czyli tłoczone i wtopione czyli "na gładko". Moim zdaniem najlepiej wygląda ten ostatni.
Przy czym zauważ, że w przypadku
orderów (różnych państw) to nie stronią one od kolorów - wręcz przeciwnie. Czym innym są
medale, czyli odznaczenia niższego rzędu - tutaj powszechne są formy proste, jednobarwe. I tego bym się i u nas trzymał.
Piotr Romanow pisze: 29 gru 2023, 05:50
Czy mocno czerpiemy z demoludów i będziemy robili medale z emalią?
Niekoniecznie z "demoludów", chociaż niektóre elementy mi się podobają np. wspomniana już "zawieszka" dla Orderu Bahatera...
Generalnie Nan Di powinno czerpać z różnych wzorców... Nie zaprzeczamy przecież naszej historii i odmiennie niż to bywa w realu nie negujemy czy nie krytykujemy naszych przeszłych wcieleń państwowości.
1. Nasze terytorium to dawniej Brodria, a więc wzorce rosyjskie (ale raczej okresu carskiego) są jak najbardziej wskazane.
2. Protektorat Nan Di był czymś w rodzaju tych współczesnych Chin - choć z władzą wojskową zamiast "Partii Komunistycznej" (cudzysłów bo te współczesne Chiny ten "komunizm" tylko w nazwie partii mają) - czyli wzorce chińskie też się mogą pojawiać.
3. Trudno zaprzeczyć udziału Bialeńczyków w powstaniu Nan Di, a narracyjnie mamy sporą emigrację stamtąd oraz np. przemysł czerpie z Bialenii sporo. Możemy więc i do tych wzorców sięgać.
4. Ogólnie trochę mieszamy wzorce dalekowschodnie (np. japońskie mundury i nasza flaga też ma takowy wzorzec), a więc i inne dalekowschodnie motywy są pożądane.
Tak naprawdę nasze mikronacyjne Nan Di to spora mieszanka - zarówno narracyjno-ludnościowa, jak i kulturowa itd. Powinny to również uwzględniać nasze odznaczenia.