Wielka przestrzeń gospodarcza
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Re: Wielka przestrzeń gospodarcza
I tak chyba już pozostanie. Wątpię, żeby kiedykolwiek komuś się chciało tworzyć rozwiniętą grę strategiczną, która objęłaby wszystkie gałęzie narracyjnej gospodarki.
Czy Repujerstan jest potencjalnie zainteresowany narracyjną współpracą gospodarczą z Paktem Bundżadarskim?
Czy Repujerstan jest potencjalnie zainteresowany narracyjną współpracą gospodarczą z Paktem Bundżadarskim?
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
- Juraj Zvolynský • Stempel
- Kontakt:
-
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Wydaje mi się, że trzeba przygotować ten IV Zjazd Paktu, przeprowadzić spotkanie głów państw i wybrać jednego z obywateli na przewodniczącego Komisji. Mamy już dowódcę Połączonych Sił Zbrojnych Paktu, to i wypadałoby zająć się też gospodarką.
Pod bezpośrednią domenę wziąłem Dehreinę Wschodnią, to postaram się coś o surowcach, fabrykach i innych rzeczach powolutku popisać. Dobrze by było, gdyby wszyscy na zjeździe zadeklarowali swoją siłę gospodarczą i moglibyśmy zacząć powoli działać.
Pod bezpośrednią domenę wziąłem Dehreinę Wschodnią, to postaram się coś o surowcach, fabrykach i innych rzeczach powolutku popisać. Dobrze by było, gdyby wszyscy na zjeździe zadeklarowali swoją siłę gospodarczą i moglibyśmy zacząć powoli działać.
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Popieram propozycję zwołania IV Zjazdu Paktu. Narracyjny opis gospodarki Nowej Ordy nie jest szczególnie zaawansowany, ale postaram się udzielić wszystkich informacji potrzebnych do zintegrowania naszych ekonomii.
- Kontakt:
-
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
W takim razie poinformuję wszystkich o zjeździe. Powiedzmy, że od 1.10.2023 do 31.10.2023? Poobradujemy trochę dłużej.
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Dobry pomysł. Myślę, że przez miesiąc każdy zdąży się wypowiedzieć.
- Stuart Strange • Stempel
- Kontakt:
Wszelkie informacje o gospodarce Związku Winkulijskiego miałem przedstawić na IV Zjeździe. Niestety nic nie ruszyło w tym kierunku i nie wiem czy się to zmieni. Dlatego wszystko postaram się opisać tutaj.
No może nie opisać tylko odesłać do wskazanych miejsc. Gospodarka Winkulii została opisana na naszym forum.
Dość ogólnie potraktowaliśmy to w tym wątku. Zbiorczo opisałem gospodarkę wszystkich Krajów Koronnych bez jakiegoś zagłębiania się. Na dobrą sprawę gospodarkę opisaną na "przyzwoitym" poziomie ma jedynie Albion.
No może nie opisać tylko odesłać do wskazanych miejsc. Gospodarka Winkulii została opisana na naszym forum.
Dość ogólnie potraktowaliśmy to w tym wątku. Zbiorczo opisałem gospodarkę wszystkich Krajów Koronnych bez jakiegoś zagłębiania się. Na dobrą sprawę gospodarkę opisaną na "przyzwoitym" poziomie ma jedynie Albion.
Wątek ten cały czas urozmaicam więc co jakiś czas pojawiają się dodatkowe informację.
Zostawiam też link do działu albiońskiej gospodarki. Tam też pojawiają się różne ciekawe informacje.
Opracowałem również ewidencję wszystkich firm działających w Związku Winkulijskim. Lista w przyszłości zostanie urozmaicona w opisy poszczególnych przedsiębiorstw.
Artur Kardacz von Hohenburg
Pierwszy Lord Admiralicji LMiK
Pierwszy Lord Admiralicji LMiK
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Możemy to łatwo zmienić i po prostu zwołać zjazd.Artur Kardacz pisze: 10 lis 2023, 13:57 Wszelkie informacje o gospodarce Związku Winkulijskiego miałem przedstawić na IV Zjeździe. Niestety nic nie ruszyło w tym kierunku i nie wiem czy się to zmieni.
Dziękuję za wszystkie podesłane linki. Przestudiuję je na spokojnie i może nasuną mi się jakieś pomysły.
@Ronon Dex może w długie zimowe wieczory skusisz się, żeby stworzyć mapę gospodarczą Paktu Bundżadarskiego?
Cesarza wywiało tymczasowo... taki okres, wiedząc czym się zajmuje zawodowo.Andżej-chan pisze: 12 lis 2023, 10:25 To, że nam cesarza wywiało to jeszcze nie znaczy, że Pakt Bundżadarski musi zamrzeć.
Jasne... mnie akurat "wywiewa" od jutrzejszego poranka definitywnie do 24 listopada (może czasem z telefonu zajrzę, jak będzie czas, zasięg i jak naładować baterię), ale potem nic w planach na następne 2-3 miesiące raczej nie mam, to mogę się pobawić.Andżej-chan pisze: 12 lis 2023, 10:25@Ronon Dex może w długie zimowe wieczory skusisz się, żeby stworzyć mapę gospodarczą Paktu Bundżadarskiego?![]()
- Kontakt:
-
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Kroki do stworzenia Wielkiej Przestrzeni Gospodarczej (WPG):
Elastyczne reformy gospodarcze: Kraje bloku bundżadarskiego kontynuują elastyczne reformy gospodarcze, zdejmując centralną kontrolę nad większością sektorów gospodarki. Wprowadzają elementy rynkowe, umożliwiając przedsiębiorstwom prywatnym rozwój.
Współpraca regionalna: Koncepcja WPG rodzi się z inicjatywy współpracy regionalnej, gdzie kraje bloku wschodniego, zachowując swoje suwerenności, podejmują wspólne decyzje dotyczące handlu, inwestycji i rozwoju infrastruktury.
Nowoczesne technologie: Skoncentrowanie się na rozwoju nowoczesnych technologii staje się kluczowym elementem WPG. Kraje wspólnie inwestują w badania i rozwój, tworząc atrakcyjne warunki dla innowacyjnych przedsiębiorstw.
Wspólny rynek: Stopniowe zniwelowanie barier handlowych między krajami regionu prowadzi do powstania wspólnego rynku. Firmy mają dostęp do większego rynku zbytu, co stymuluje konkurencję i inwestycje.
Edukacja i mobilność: WPG kładzie nacisk na rozwój edukacji i mobilności pracowników. Programy wymiany studenckiej, wspólne projekty badawcze i ułatwienia w przemieszczaniu się pracowników między krajami wspierają transfer wiedzy i umiejętności.
Zrównoważony rozwój: WPG skupia się na zrównoważonym rozwoju, promując ekologię i świadomość społeczną. Inwestycje w energię odnawialną, efektywne wykorzystanie zasobów naturalnych i redukcja emisji są priorytetami.
Bezpieczeństwo i stabilność: Kraje WPG utrzymują wspólne standardy bezpieczeństwa, co przyciąga inwestycje zagraniczne. Współpraca w zakresie bezpieczeństwa przyczynia się do utrzymania stabilności w regionie.
Odkopuję temat i proponuję takie założenia. Nazwałem to współpracą regionalną, chociaż ciężko mówić o jednym konkretnym regionie, jeżeli mamy tu też państwa spoza Nordaty.Elastyczne reformy gospodarcze: Kraje bloku bundżadarskiego kontynuują elastyczne reformy gospodarcze, zdejmując centralną kontrolę nad większością sektorów gospodarki. Wprowadzają elementy rynkowe, umożliwiając przedsiębiorstwom prywatnym rozwój.
Współpraca regionalna: Koncepcja WPG rodzi się z inicjatywy współpracy regionalnej, gdzie kraje bloku wschodniego, zachowując swoje suwerenności, podejmują wspólne decyzje dotyczące handlu, inwestycji i rozwoju infrastruktury.
Nowoczesne technologie: Skoncentrowanie się na rozwoju nowoczesnych technologii staje się kluczowym elementem WPG. Kraje wspólnie inwestują w badania i rozwój, tworząc atrakcyjne warunki dla innowacyjnych przedsiębiorstw.
Wspólny rynek: Stopniowe zniwelowanie barier handlowych między krajami regionu prowadzi do powstania wspólnego rynku. Firmy mają dostęp do większego rynku zbytu, co stymuluje konkurencję i inwestycje.
Edukacja i mobilność: WPG kładzie nacisk na rozwój edukacji i mobilności pracowników. Programy wymiany studenckiej, wspólne projekty badawcze i ułatwienia w przemieszczaniu się pracowników między krajami wspierają transfer wiedzy i umiejętności.
Zrównoważony rozwój: WPG skupia się na zrównoważonym rozwoju, promując ekologię i świadomość społeczną. Inwestycje w energię odnawialną, efektywne wykorzystanie zasobów naturalnych i redukcja emisji są priorytetami.
Bezpieczeństwo i stabilność: Kraje WPG utrzymują wspólne standardy bezpieczeństwa, co przyciąga inwestycje zagraniczne. Współpraca w zakresie bezpieczeństwa przyczynia się do utrzymania stabilności w regionie.
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Nowa Orda w pełni popiera taki plan. Jesteśmy zainteresowani jak najbliższą współpracą gospodarczą z innymi państwami Paktu Bundżadarskiego.