Wielka przestrzeń gospodarcza

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Wielka przestrzeń gospodarcza

Post autor: Andrzej Ordyński »

Kluczowym dla niemieckiej geopolityki pojęciem jest Grossraum, czyli po prostu wielka przestrzeń. Przykładem takiej postulowanej wielkiej przestrzeni miała być Mitteleuropa, czyli Niemcy i państwa marionetkowe (Polska, Ukraina, państwa bałtyckie, może Białoruś), które planowano utworzyć na skutek zwycięstwa w I wojnie światowej. Nie wdawajmy się w szczegóły, w realu nie brakuje poważnych studiów na ten temat.

Zauważmy jednak, że Nan Di i Nowa Orda, za wyjątkiem nandyjskiej Aquelii, tworzą zwarte terytorium i zgodnie z naszymi narracyjnymi założeniami są blisko związane gospodarczo. Moim zdaniem sens miałoby prowadzenie wspólnej polityki gospodarczej, także ze względu na niewielką liczbe obywateli w obu krajach. Wspólne dyrektywy gospodarcze oraz swoboda przepływu towarów i usług sprawiłyby, że (w narracji) nasze państwa rozwijałyby się lepiej, a (dla mikronautów) zabawa w gospodarkę byłaby trochę ciekawsza.

Oczywiście Edelweiss i nandyjska Aquelia także korzystałyby ze wspólnego rynku, ale ze względu na odległość geograficzną tutaj możliwości scalenia gospodarek są mniejsze.

DW: @Piotr Romanow @Heinz-Werner Grüner @Ronon Dex @AF de Espada
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Wielka przestrzeń gospodarcza

Post autor: Juraj Zvolynský »

De facto same założenia naszego Paktu Bundżadarskiego jest takie, że wszyscy współpracujemy i działamy gospodarczo w ramach sojuszu. Jeśli chodzi o Aquelię to jest to Dominion także traktował bym to jako cześć Cesarstwa, bo dużo własnych biznesów ta nie będzie prowadziła i będą one raczej krajowe.

Nie mniej jeśli chodzi o nasze dwa państwa tj. Nową Ordę i Nan Di, możemy pójść głębiej bo znajdujemy się na jednym forum i jesteśmy sąsiadami. Moglibyśmy wręcz zintegrować gospodarki. ;)
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Kontakt:

PRZEDSTAWICIEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Nie wiem jak się zapatrywać na naszą współpracę, bo to mi niewiele rozjaśnia, ale liczę, że takowa będzie. Scalenie gospodarcze nie wchodzi w grę, bo niby jak to miałoby być możliwe? Jesteśmy w stanie gospodarczo nawiązywać jakieś kontrakty handlowe bo chyba o to w tym chodzi najbardziej. My potrzebujemy towaru A, wy B i albo robimy wymiany barterowe, albo za pomocą MBP. Chyba, że źle się zrozumieliśmy. :)
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Scalenie gospodarcze z tego co rozumiem Biały-Chan miał na myśli jako scalenie gospodarcze Nan Di i Ordy, żeby było nam łatwiej stać się jakimś poważnym ekonomicznym sojusznikiem, bo wojskowo inni mają co od nas czerpać. ;)

Nie mniej wizja towarów A za towar B, czy też płatności byłaby okej, a nawet dałaby nam możliwość do paru dodatkowych postów miesięcznie jako handlu między naszymi państwami. Nawet jeśli mielibyśmy tylko klepać posty za wysyłkę, dostarczenie i odbiór to i tak zarabiałyby nasze państwa na tym, a jakby pojawiły się ceny trzeba byłoby oczywiście wymyślić koszta np. stali, węgla czy innych surowców. :)
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Kontakt:

PRZEDSTAWICIEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Piotr Romanow pisze: 13 wrz 2023, 22:29 Scalenie gospodarcze z tego co rozumiem Biały-Chan miał na myśli jako scalenie gospodarcze Nan Di i Ordy, żeby było nam łatwiej stać się jakimś poważnym ekonomicznym sojusznikiem, bo wojskowo inni mają co od nas czerpać. ;)

Nie mniej wizja towarów A za towar B, czy też płatności byłaby okej, a nawet dałaby nam możliwość do paru dodatkowych postów miesięcznie jako handlu między naszymi państwami. Nawet jeśli mielibyśmy tylko klepać posty za wysyłkę, dostarczenie i odbiór to i tak zarabiałyby nasze państwa na tym, a jakby pojawiły się ceny trzeba byłoby oczywiście wymyślić koszta np. stali, węgla czy innych surowców. :)
Cięzko mi dyskutować na ten temat, nie wiedząc w zasadzie co zamierzaliście.

Chciałbym również dopytać, bo nigdzie nie ma mowy o tym jak i gdzie mam ew.ratyfikować przynależność do PB. TAk, widziałem stosowne dokumenty, ale podpisu nie składałem.
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Ratyfikować powinieneś to z założenia na forum swojego państwa, bo to Ty dołączasz do sojuszu na jego zasadach, a My odbyliśmy głosowanie, które doprowadziło do możliwości wstąpienia w skład Paktu.

Zresztą wydawało mi się, że zapoznałeś się ze statutem i już podjąłeś kroki. :P
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Wasza Cesarska Mość, Wasze Ekscelencje,

Zgodnie z art. 1, pkt. 1. Statutu Paktu o Wzajemnej Obronie i Współpracy, Pakt Bundżadarski jest organizacją militarno-ekonomiczną. Oznacza to, że nasz Pakt nie jest tylko wzajemną gwarancją na wypadek wojny, lecz ma także na celu pogłębianie współpracy i "wzajemnego wsparcia technologicznego, organizacyjnego, a także wszelkiego wsparcia sfery militarnej, w której zapotrzebowane było takie wsparcie" (art. 2., pkt. 5.). Statut mówi także o nadzorze "nad produkcją oraz konsumpcją zarówno materiałów eksploatacyjnych jak i żywności" (art. 3., pkt. 2.) oraz nadzorze "nad cłami, ruchem międzynarodowym, a także inwestycjami w państwach członkowskich" (art. 3., pkt. 3.).

Moja krótka wypowiedź w tym wątku miała na celu zachęcenie przedstawicieli państw członkowskich do dyskusji na temat zakresu tegoż wzajemnego wsparcia oraz nadzoru.

Nowa Orda jako państwo małe i znajdujący się w dość wczesnym stadium rozwoju gospodarczego jest zainteresowana szeroką integracją ekonomiczną z naszymi partnerami z Paktu Bundżadarskiego. Stąd właśnie postulat budowy "wielkiej przestrzeni" o poziomie integracji odpowiadającym przynajmniej Radzie Wzajemnej Pomocy Gospodarczej.

Jeśli dalej brzmi to enigmatycznie, to mogę podać kilka przykładów:
1/ nadzór nad iprodukcją i inwestycjami w państwach członkowskich - sensownym byłoby ustalenie liczby kopalń, fabryk i hut poszczególnego rodzaju w poszczególnych krajach, aby odpowiadała ona potrzebom gospodarczym państw członkowskich oraz eksportowi do państw trzecich,
2/ nadzór nad cłami i ruchem międzynarodowym - postuluję utworzenie wspólnego rynku, likwidację ceł pomiędzy państwami członkowskimi, ewentualnie także prowadzenie wspólnej polityki gospodarczej wobec państw trzecich.
3/ wsparcie technologiczne i organizacyjne - regularne obrady Komisji Paktu i ustalanie wzajemnego wsparcia przy realizowaniu inicjatyw gospodarczych i militarnych w państwach członkowskich.

Skoro pojawiła się szansa, że do Paktu Bundżadarskiego dołączy Winkulia, mająca bezpośrednie połączenie lądowe z Nan Di, to przestrzeń gospodarcza mogłaby być jeszcze większa niż przewidywałem kilka dni temu.
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Szanowny Chanie, Wasze Ekscelencje,

Bardzo się cieszę, że zostały podjęte właśnie takie tematy na forum Komisji Paktu. Z mojej strony najważniejsze będzie jednak poczekać do przybycia Szanownego Wielkiego Marszłka, gdyż ten zna dokładniejsze szacunki jeżeli chodzi o przemysł nandyjski.
Nie mniej chciałbym zacząć jednak trochę inaczej, że tak powiem bardziej u samych podstaw, bowiem ustalenie fabryk, czy też innych manufaktur w tym momencie jest najmniej znaczące. Na początku postulowałbym za utworzeniem podwalin pod ekonomię naszych państw. Nie ma sensu posiadania 100,200 czy nawet 500 fabryk jeżeli nie mamy planu na ich działanie.

Moja propozycja tj. "doktryna Romanowa"
- Zakłada utworzenie wspólnego skarbu sojuszu, gdzie środki gromadziliby wszystkie państwa członkowskie. Środki te mogłyby być inwestowane tj. ma to miejsce w Kotlinie Edelweiss, gdzie EdelBau (jeśli się nie mylę), czy też osoby prywatne tworzą miejsca pomnażania oszczędności.
- Utworzenie systemu wypłat w państwach członkowskich. Każde z państw powinno wyliczyć orientacyjnie swój dochód roczny i na podstawie zajmowanych stanowisko określić wypłaty jego mieszkańców.

Oczywiście z czasem proponuję rozszerzyć tę doktrynę o podatki, wcześniej wspomniane fabryki, manufaktury, a także inne miejsca pracy, które generowałyby zarobki w kraju. Z czasem pojawią się inwestycje i wszystko nabierze rozpędu, ale musimy pracować razem.
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Piotr Romanow pisze: 15 wrz 2023, 12:46 Bardzo się cieszę, że zostały podjęte właśnie takie tematy na forum Komisji Paktu. Z mojej strony najważniejsze będzie jednak poczekać do przybycia Szanownego Wielkiego Marszłka, gdyż ten zna dokładniejsze szacunki jeżeli chodzi o przemysł nandyjski.
Jasne, nie ma pośpiechu. Chciałbym tylko zauważyć, że ani dla Ronona, ani dla Paktu nie byłoby dobrze, gdyby cała gospodarka państw współtworzących wielką przestrzeń była na głowie jednej osoby. Może nie zilustrujemy i nie opiszemy wszystko na najwyższym poziomie - Rononowi ciężko dorównać, ale trudno, może też sobie poradzimy z narracją. ;)
Piotr Romanow pisze: 15 wrz 2023, 12:46 - Zakłada utworzenie wspólnego skarbu sojuszu, gdzie środki gromadziliby wszystkie państwa członkowskie. Środki te mogłyby być inwestowane tj. ma to miejsce w Kotlinie Edelweiss, gdzie EdelBau (jeśli się nie mylę), czy też osoby prywatne tworzą miejsca pomnażania oszczędności.
Nie do końca rozumiem jak miałoby to wyglądać. Raczej żaden kraj nie zgodzi się na tak dalekie ograniczenie suwerenności, zwłaszcza myślę tu o Edelweissie i Winkulii, bo mnie i Novaka może byś jakoś przekupił. :P

Możecie nazwać mnie defetystą, ale jakoś niezbyt widzę mocne powiązanie narracyjnych gospodarek z Międzynarodowym Bankiem Pollinu. Wymianę handlową w ramach Paktu Bundżadarskiego (lub tych jego członków, którzy są zainteresowani głębszą współpracą gospodarczą) sugerowałbym oprzeć na innej, nowej walucie rozrachunkowej.
Awatar użytkownika
AleksanderNovak Stempel
Kontakt:

Post autor: AleksanderNovak »

Bez systemu ekonomiczno-gospodarczego bank pollinu jest tylko dodatkiem estetycznym dla mikroświata, narracyjna gospodarka dalej gra główną rolę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komisja Paktu”