Powrót do Matuszki

Miejsce na powitania.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Powrót do Matuszki

Post autor: Ronon Dex »

Iwan Pietrow pisze: 11 sie 2025, 10:19 Cześć Rononie! Kopę lat! Ilu starych Bialeńczyków jeszcze działa w mikro?
Bastion założyliśmy z Andrzejem Swarzewskim i Piotrem Romanowem... Prowadziliśmy tutaj Nan Di (uzyskała niepodległość po upadku Brodrii) i Nowa Ordę - które się z czasem połączyły. Niestety po jakimś czasie (sporo mojej w tym winy bo miałem paromiesięczny okres ciężkiej realiozy) obaj poszli "na kolaborację" z moim odwiecznym wrogiem Waksmanlandem ( ;) ) i przenieśli się sami oraz przenieśli nasz kraj do Federacji Nordackiej.

Ja zostałem tutaj (nie mogąc w tej sytuacji dalej działać w Nan Di) - w zasadzie nie mam ziemi i chyba za tym nie tęsknię. Działam to tu, to tam - i administruję Bastionem (opłacam to wszystko teraz już sam - ale to nie problem)... dla innych, dla ewentualnych nowych - to taki poligon (czy dla innych piaskownica), gdzie możesz się bawić w mikronację bez zakładania forum itd.

Ilu Bialeńczyków zostało? Oprócz mnie i Andrzeja, który się czasem pojawia i tutaj... to chyba już niewielu. Hewret się pożarł z Piotrem i Andrzejem gdy byli tutaj adminami i tutaj już nie zagląda. Nie wiem co robi w mikro. Ametyst chyba mikro sobie odpuścił (niby rok temu gadaliśmy czy nie wróci, ale się urwało) - czego bardzo żałuję.

Jeszcze jakiś czas ktoś się pojawiał i znikał... ale chyba teraz to już tylko my zostaliśmy. Chociaż klony gdzieś po mikro krążą... nawet chyba Grutin żyje choć już z 10 razy personalia zmienił i się pogubiłem.

Chyba czas by nasze postacie się pogodziły (postacie, bo to było przecież narracją, a nie konfliktem pomiędzy nami) i zawarły jakiś sojusz. I może coś wspólnie spróbujemy zbudować? Myślę, że Andrzeja dało by się namówić... on cały czas tęskni za Brodrią.

PS. Zrobiłem dział Brodrii "na oko" - abyś mógł coś zacząć... zawsze można pozmieniać.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
HZ de Harlin
Kontakt:

Post autor: HZ de Harlin »

Deklaruję swoją pomoc w odbudowie Brodrii.
Jego Ekscelencja Henryk Ziemiański de Harlin la Sparasan OSI
Arcybiskup achkovski
Prymas II Federacji Nordackiej
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Baron Andalo
Awatar użytkownika
Iwan Pietrow Stempel
Kontakt:

Post autor: Iwan Pietrow »

No dobrze, po kolei...

1. Zgoda - zacznę od końca wiadomości, ale to jest kwestia najważniejsza. Tak, zgoda między naszymi postaciami musi zostać zawarta. Wydarzenia, które nas poróżniły miały miejsce dawno temu. Teraz znajdujemy się w nowej rzeczywistości i czekają przed nami nowe wyzwania. Lepiej tworzyć coś wspólnie i czerpać z tego przyjemność niż prowadzić dyskusje ze samym sobą...

2. Dział Brodrii - super, że udało się to zrobić tak szybko! Dziękuję! Żeby nie zaśmiecać tego wątku utworzę oddzielny wątek w Izbie Architektonicznej. Tam uzgodnimy co na razie zawrzeć w brodryjskiej części i jaką symbolikę zastosować.

3. Wydarzenia na forum - Bastion to bardzo fajna formuła. Dobrze, że go utworzyliście i dobrze, że istnieje. Szkoda, że niektórzy odeszli, ale cóż, na siłę nie ma co trzymać tych, którzy mają jakąś inną koncepcję działania. Może kiedyś wrócą, a może na ich miejsce przyjdą nowi.
Ilu Bialeńczyków zostało? Oprócz mnie i Andrzeja, który się czasem pojawia i tutaj... to chyba już niewielu. Hewret się pożarł z Piotrem i Andrzejem gdy byli tutaj adminami i tutaj już nie zagląda. Nie wiem co robi w mikro. Ametyst chyba mikro sobie odpuścił (niby rok temu gadaliśmy czy nie wróci, ale się urwało) - czego bardzo żałuję.
Mało już zostało starej gwardii... Dla mnie mikroświat bez Bialenii to jednak nie to samo. A pomyśleć że kiedyś my wszyscy - Bialeńczycy, Brodryjczycy i Hasselandczycy - byliśmy na jego szczycie i to z nas brano przykład!
Deklaruję swoją pomoc w odbudowie Brodrii.
Wspaniała wiadomość! Skoro mamy już 3-4 chętnych (ja, Ronon, Henryk i Andrzej?) to nie ma co czekać i brać się do pracy nad odbudową Brodrii. :)

Wypadałoby to jakoś ubrać fabularnie. W brodryjskiej części forum utworzę dyskusję na ten temat.
(-) Iwan Pietrow
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Potwierdzam zainteresowanie losami Brodrii. Jak w praktyce wyjdzie z moją aktywnością to sam nie wiem (tego nie da się przewidzieć, co potwierdzają nagłe realiozy i równie nagłe powroty każdego z nas :D ), ale chętnie bym się z wami pobawił.
Nie było i nie będzie lepszych mikronacji niż Bialenia i Brodria. ;)
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Iwan Pietrow Stempel
Kontakt:

Post autor: Iwan Pietrow »

@Andrzej Ordyński dziękuję za Twoją deklarację!

Może czas też pomyśleć o wykopaniu Bialenii z grobu? ;)
(-) Iwan Pietrow
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Iwan Pietrow pisze: 11 sie 2025, 22:13 Wypadałoby to jakoś ubrać fabularnie. W brodryjskiej części forum utworzę dyskusję na ten temat.
Andrzej Ordyński pisze: 11 sie 2025, 22:34 Nie było i nie będzie lepszych mikronacji niż Bialenia i Brodria.
Iwan Pietrow pisze: 11 sie 2025, 22:13 Wypadałoby to jakoś ubrać fabularnie. W brodryjskiej części forum utworzę dyskusję na ten temat.
Warto przemyśleć wykorzystanie OBPP po Bialenii... przynajmniej oryginalnej Wyspy Bialeńskiej - do 15 listopada jest "zabezpieczone", ale nas to zabezpieczenie oczywiście nie dotyczy, skoro chcemy nawiązać do przeszłości. Chociaż na Nordacie mamy mały "przyczółek" OBPP w postaci terenów po Iżniewsku.

Pod zastanowienie poddaje, ale faktycznie warto chyba utworzyć stosowny temat już w dziale Brodrii.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Iwan Pietrow pisze: 11 sie 2025, 23:56 Może czas też pomyśleć o wykopaniu Bialenii z grobu? ;)
Trochę kusi, żeby to zrobić, ale wydaje mi się, że to byłoby nierozsądne...

Po pierwsze, Bialeńczyków prawie nie ma w mikroświecie. Jesteśmy (lub bywamy): Ty, Ronon, Hewret, Markus/Feliks, Romanow, Borys (d. M.P. Dostojewski), no i ja. Nawet gdybyśmy się wszyscy dogadali, no to ciężko byłoby pociągnąć dwa projekty (Brodrię i Bialenię), tym bardziej, że działamy już w różnych miejscach. Ja, Romanow, Borys i Markus w Nan Di stowarzyszonym z FN. Hewret i Markus w Sarmacji.

Po drugie, każdy z nas ma kilkunastoletni staż (chociaż to brzmi surrealistycznie, bo mi się dalej wydaje, że starzy to są ci Sarmaci i Dreamlandczycy, a my to młoda gwardia :D ). Nie wiem na ile nam się chce znowu pisać ustawy, negocjonować traktaty i utrzymywać regularną aktywność w dwóch państwach jednocześnie.

Po trzecie, nieszczególnie mam pomysł co mielibyśmy robić na co dzień w Bialenii. Na polityczkę jest nas za mało, poza tym każdy z "żywych" już był prezydentem, poza Romanowem i Borysem. A czy na dłuższą metę będzie nam się chciało opierać aktywność na narracji?

Po czwarte, nie chcę nikogo zniechęcać i jakby komuś się chciało reaktywować Bialenię, to proszę bardzo, na pewno się zarejestruję i jakoś tam włączę. Nie mam jednak ochoty na bycie liderem, "lokomotywą aktywności", ani nikim, od kogo oczekuje się regularności, rozwiązywania konfliktów, trzymania języka za zębami, itd. Jak kończyłem swoją ostatnią prezydenturę w lutym 2022 r. to postanowiłem, że więcej się w prezydenturę nie wkopię. ;)

Lubię mikronacje, mam do tej zabawy duży sentyment, w końcu już prawie 60% r-życia tutaj siedzę i nie zanosi się na to, żebym miał całkiem zniknąć. Ale moje mirkowanie obecnie to jest już teraz głównie luźne gadanie, lekki i nieszkodliwy społecznie trolling na discordzikach. Stosunkowo rzadko chce mi się coś poważniejszego napisać, nie ma w tym żadnej regularności. ;) Nie da się tak prowadzić poważnej mikronacji, no a jakbyśmy mieli reaktywować Bialenię, to chyba chcielibyśmy, żeby było to państwo działające na serio.

Reaktywacja Brodrii ma o tyle większy sens, że jest większa grupa ludzi zainteresowanych wspólną zabawą, nawet jeśli nie są to "rdzenni Brodryjczycy". Wystarczy spojrzeć na mapę, ile postbrodryjskich państw istnieje, mniej lub bardziej aktywnie. Jest z kim się bawić, tym bardziej, że sam Twój powrót wzbudził duże zainteresowanie.

Cieszę się, że pogodziłeś się z Rononem. Te wszystkie inby z okresu późnobialeńskiego były bez sensu, i tak naprawdę były o nic. Wszyscy się trochę zagalopowaliśmy. Od słowa do słowa z głupich nieporozumień wyszły wielkie fochy. Gdyby tak jeszcze udało się pogodzić Ciebie z Romanowem... :lol:
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andrzej Ordyński pisze: 12 sie 2025, 11:39 Cieszę się, że pogodziłeś się z Rononem.
Bo myśmy się kłócili tylko wirtualnie - czyli nasze narracyjne postacie się żarły. W tym samym czasie korespondowaliśmy sobie realowo - bo dla nas to były dwie różne kwestie. Obaj jesteśmy przy zdrowych zmysłach i nam się świat realny z wirtualnym nie miesza...
Andrzej Ordyński pisze: 12 sie 2025, 11:39
Może czas też pomyśleć o wykopaniu Bialenii z grobu?
Trochę kusi, żeby to zrobić, ale wydaje mi się, że to byłoby nierozsądne...
Mnie chodziło raczej o wykorzystanie terytorium jako swoistego zaplecza dla odbudowy Brodrii, dla której obecnie został tylko mały kawałek na Nordacie, który możemy potraktować jako swoisty przyczółek.

Mikronacje narracją stoją... a Bialenia była nieźle zagospodarowana. Moglibyśmy tam odbudować przemysł (nie wymagało by to szczególnego zachodu, bo np. przecież moje firmy są obecne dalej), narracyjnie jest tam zaplecze ludności związanej z nami i też związanej z Brodrią (przecież był czas gdy był to pewien związek państw).

Nie wiem to taki luźny pomysł.

Nie mam zamiaru tworzyć dwóch państw czy namawiać do czegoś takiego - bo to nie ma sensu, za mało nas zostało. Miałem na myśli stworzenie jednego i wykorzystanie niewielkiego skrawka OBPP po Brodrii (bo reszta już zajęta) oraz terenu Wyspy Bialeńskiej. Można to przecież jakoś połączyć w jeden organizm... niechaj i będzie "carstwo", nie mam nic przeciwko Carstwo Brodryjsko-Bialeńskie? Może też być "królestwo", "imperium" czy jeszcze coś innego.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Ronon Dex pisze: 12 sie 2025, 12:25 Bo myśmy się kłócili tylko wirtualnie - czyli nasze narracyjne postacie się żarły. W tym samym czasie korespondowaliśmy sobie realowo - bo dla nas to były dwie różne kwestie. Obaj jesteśmy przy zdrowych zmysłach i nam się świat realny z wirtualnym nie miesza...
Mialem inne wrażenie, ale dobrze to słyszeć.

Co do kwestii nowej-starej mikronacji... Nie chcę nikomu podcinać skrzydeł i protestów składać nie będę, ale wizja państwa brodyjskiego obejmującego początkowo tereny Iżniewska (a może z FN da się dogadać w sprawie obpp pod ich opieką, z tego co wiem nie wykluczają oni porozumienia) wydaje mi się bardziej adekwatna do naszych sił i liczebności, niż tworzenie wielkiego imperium.

W FN ostatnio rozmawiano o tym, że fajnie byłoby zrobić jakąś narracyjną wojnę na terenach postbrodryjskich. To byłaby okazja do odwojowania części ziem. ;) Ty wojować lubisz, Iwan też, więc byłaby to okazja do zabawy. :D

I nie obawiajcie się interakcji z mieszkańcami FN. Ja też miałem o części z nich negatywne zdanie, czemu z resztą publicznie dawałem wyraz. Ale po pół roku stowarzyszenia Nan Di z FN mogę powiedzieć, że Nordaciarze dadzą się lubić. ;) I, poza sferą narracyjną, nie są do Was jakoś negatywnie nastawieni. Wiem, bo pytałem.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andrzej Ordyński pisze: 12 sie 2025, 15:59 Mialem inne wrażenie, ale dobrze to słyszeć.
Czyli byliśmy przekonujący... :lol:
Andrzej Ordyński pisze: 12 sie 2025, 15:59Co do kwestii nowej-starej mikronacji... Nie chcę nikomu podcinać skrzydeł i protestów składać nie będę, ale wizja państwa brodyjskiego obejmującego początkowo tereny Iżniewska (a może z FN da się dogadać w sprawie obpp pod ich opieką, z tego co wiem nie wykluczają oni porozumienia) wydaje mi się bardziej adekwatna do naszych sił i liczebności, niż tworzenie wielkiego imperium.
Może i masz rację... sam nie wiem, może tylko narracyjnie do dawnej Bialenii jakoś nawiązać. Nie mam głodu pikseli...
Andrzej Ordyński pisze: 12 sie 2025, 15:59W FN ostatnio rozmawiano o tym, że fajnie byłoby zrobić jakąś narracyjną wojnę na terenach postbrodryjskich. To byłaby okazja do odwojowania części ziem. ;) Ty wojować lubisz, Iwan też, więc byłaby to okazja do zabawy. :D
Tylko, gdzie ta narracja miałaby się odbywać... bo jak na forum Waksmana to ja odpadam na wstępie. Dla mnie to zamknięty teren. I akurat tutaj nie chodzi o spór narracyjny... :twisted:
Andrzej Ordyński pisze: 12 sie 2025, 15:59I nie obawiajcie się interakcji z mieszkańcami FN. Ja też miałem o części z nich negatywne zdanie, czemu z resztą publicznie dawałem wyraz. Ale po pół roku stowarzyszenia Nan Di z FN mogę powiedzieć, że Nordaciarze dadzą się lubić. ;) I, poza sferą narracyjną, nie są do Was jakoś negatywnie nastawieni. Wiem, bo pytałem.
Ja nie mam problemów z interakcją z nimi - tylko z "interakcją" z forum Waksmana. :lol:
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj się!”