Tworzenie Sił Zbrojnych Arcadii

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Tworzenie Sił Zbrojnych Arcadii

Post autor: Ronon Dex »

Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, zrezygnowałem z własnego stanu (jakoś nie mam już ostatnio chęci na własne ziemie) i zamierzam oddać się w Arcadii tworzeniu instytucji federalnych - w tym Sił Zbrojnych.

Ale tym razem nie będzie to (mam nadzieję) monolog (bo te mi się po prostu znudziły)... Ustaliliśmy z @Anastasia Windsachen, że zrobimy to wspólnie, na zasadzie konkursów na sprzęt oraz dyskusji nad wszelkimi rozwiązaniami organizacyjnymi.

Mam nadzieję, że spróbujecie się dołączyć... nawet jeżeli nie propozycjami to udziałem w dysputach, zadawaniem pytań itd.

Wkrótce zaczynamy...

Może to robię trochę samozwańczo (ale ktoś powinien), ale zdaje się byłem ostatnim Sekretarzem Obrony Konfederacji Stanów Arcadii - to dopóki nie powołamy nowego rządu, nowego Prezydenta i Kongresu zacznę tworzenie pewnych struktur federalnych w zakresie Sił Zbrojnych oraz innych służb państwowych odpowiedzialnych za bezpieczeństwo.

Z chwilą powołania Prezydenta i Kongresu poddam się ocenie i decyzjom władz państwowych.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Kontakt:

Re: Tworzenie Sił Zbrojnych Arcadii

Post autor: Anastasia Windsachen »

Ronon Dex pisze: 09 lip 2025, 20:16 Ale tym razem nie będzie to (mam nadzieję) monolog (bo te mi się po prostu znudziły)... Ustaliliśmy z @Anastasia Windsachen, że zrobimy to wspólnie, na zasadzie konkursów na sprzęt oraz dyskusji nad wszelkimi rozwiązaniami organizacyjnymi.
Również wyrażam taką nadzieję. Stanowe Siły Stabilizacyjne powstały z myślą by przywrócić porządek na ziemiach dawnej Konfederacji, a utworzenie sprawnych sił zbrojnych jest pierwszym i dużym krokiem ku temu.
Ronon Dex pisze: 09 lip 2025, 20:16 Może to robię trochę samozwańczo (ale ktoś powinien), ale zdaje się byłem ostatnim Sekretarzem Obrony Konfederacji Stanów Arcadii - to dopóki nie powołamy nowego rządu, nowego Prezydenta i Kongresu zacznę tworzenie pewnych struktur federalnych w zakresie Sił Zbrojnych oraz innych służb państwowych odpowiedzialnych za bezpieczeństwo.

Z chwilą powołania Prezydenta i Kongresu poddam się ocenie i decyzjom władz państwowych.
Jakby nie patrzeć, to jesteś chyba ostatnim przedstawicielem dawnych władz federalnych (?).
HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Anastasia Windsachen pisze: 09 lip 2025, 22:49 Jakby nie patrzeć, to jesteś chyba ostatnim przedstawicielem dawnych władz federalnych (?).
@Andrew Hordeman - był ostatnim Prezydentem, ale podał się do dymisji 15.01.2025.

Gabinet Prezydenta składał się z:
- Wiceprezydent - Mark Felt
- Sekretarz Obrony - Ronon Dex
- Sekretarz Stanu - Julius Ludovici (nieobecny od listopada 2024)

Słowa ostatniego Prezydenta:

Aktywność jest prawie zerowa. Nawet mojej dymisji nikt nie przyjął, ani nie przejął władzy zgodnie z sukcesją prezydencką. Czy jest ktokolwiek, kto ma jakieś plany co do Arcadii? Jeśli tak, to proszę przejąć stery, choćby i nielegalnie.

Nie zamierzam przejmować władzy... ale osobiście jestem zdania, że jeżeli @Mark Felt był ostatnim wiceprezydentem (a rezygnacji nie złożył) to on powinien objąć władzę i przeprowadzić nowe wybory.

Ale jak na razie nikt się do władz federalnych nie pali... trwają narracyjne zamieszki itp. - a skoro tak, to ktoś musi odbudować struktury państwa, przynajmniej zrobić początek. Skoro więc byłem ostatnim Sekretarzem Obrony, nie złożyłem dymisji i nikt mnie nie odwołał - to uznaję (czy słusznie... nie wiem?), że do chwili gdy wyłonimy nowe, oficjalne władze mam zwierzchnictwo nad resztkami federalnych Sił Zbrojnych Arcadii, a więc mogę podjąć się misji ich odbudowy.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

I bardzo dobrze, że zaczynasz działalność sił zbrojnych. Ktoś musi zacząć, a chyba nikt nie może się zdecydować, by być tym, który rozpocznie nowy rozdział Arcadii.
Jak już się zacznie, to jakoś pójdzie, jak zawsze. ;)
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
ODPOWIEDZ

Wróć do „Siły Zbrojne KSA II”