Mapowanie Arcadii po odrodzeniu

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Mapowanie Arcadii po odrodzeniu

Post autor: Ronon Dex »

Skoro Konfederacja Stanów Arcadii powraca do mikroświata to warto ogarnąć kwestie terytorialne (wszak na ogólną mapę to tez musze nanieść).

Od chwili gdy "poprzednia" Arcadia sobie upadła nieco się na kontynencie zmieniło...

1/ Sam kontynent uzyskał poprawione kształty - co wynikło z pojawienia się (dzięki Bolivarii) dawnych schematycznych map w dobrej rozdzielczości i stwierdzeniu, że wielokrotne kopiowanie kontynentu na różne mapy (takie "ksero z ksera") spowodowało nieścisłości. Poprawiłem to... Dla Arcadii niewiele to zmieniło, ale drobne korekty granic były konieczne.

2/ Pojawiła się Bolivaria... w czasie gdy Arcadia upadała pojawił się pomysł odtworzenia dawnego kraju, który był na tym kontynencie. Było to w czasie gdy większość (a chyba nawet wszyscy) dawni mieszkańcy Arcadii opuścili ten kraj, niektórzy opuścili Bastion, a niektóry po prostu "zniknęli".

Byłem zmuszony do samodzielnego podjęcia decyzji (przecież kontynent pozostawał pod opieką Arcadii, a potem siłą rzeczy Bastionu), która była pozytrywna. Dawne ustalenia brzmiały, że godzimy się tutaj na nowe państwa, ale które pasują do klimatu dawnej NUPIA i następnie Arcadii.

"Latynoamerykańska" Bolivaria, na południu kontynentu jak najbardziej pasuje i sobie egzystuje na Bastionie.

W związku z powyższym Konfederacja Stanów Arcadii nie będzie już wyglądała tak samo jak niegdyś, bo musi uwzględnić to co się wydarzyło w czasie jej "niebytu".

Na poniższą mapkę kontynentu naniosłem zarówno Boliwarię, jak i tereny stanów, które zostały reaktywowane na prośbę ich dawnych (no i nowych... witamy Anastazję, której przekazałem Wildland) gubernatorów.

Obrazek

Nie zaznaczyłem:

1/ Obszaru D.C. - bo nie wiem czy ma być taki jak dawniej czy są jakieś inne pomysły?
2/ Obszarów stanów, które nie zgłosiły się do "nowej" Arcadii.
3/ Obszarów federalnych - poza granicami stanów.

Powyższe kwestie pozostają otwarte i czekam na Wasze zdanie w tych sprawach...

@Andrew Hordeman
@Mark Felt
@Azyen J. Hofsteede
@Anastasia Windsachen
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Kontakt:

Re: Mapowanie Arcadii po odrodzeniu

Post autor: Anastasia Windsachen »

Można by jedynie zrobić drugą wewnętrzną wersję mapy, na której by były pokazane terytoria reszty stanów, tak stricte poglądowo, co by się orientować w sytuacji terytorialnej. Na Wildland już kształtuje mi się wizja narracji i tam taka świadomość byłaby mi potrzebna.
HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Anastasia Windsachen pisze: 27 maja 2025, 09:55 Można by jedynie zrobić drugą wewnętrzną wersję mapy, na której by były pokazane terytoria reszty stanów, tak stricte poglądowo, co by się orientować w sytuacji terytorialnej. Na Wildland już kształtuje mi się wizja narracji i tam taka świadomość byłaby mi potrzebna.
Jasne... zapomniałem, że nie tylko dawni Arcadyjczycy uczestniczą w restytucji kraju.

Obrazek

Oczywiście była konieczna korekta dawnego stanu WHITELAND oraz terenu pod jurysdykcją rządu federalnego ze względu na powstanie BOLIVARII.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Ronon Dex pisze: 27 maja 2025, 09:31 1/ Obszaru D.C. - bo nie wiem czy ma być taki jak dawniej czy są jakieś inne pomysły?
Myślę, że jeszcze decydujemy się na odtworzenie Konferederacji, to D.C. mógłby pozostać w dawnej formie, jakie siedziba Prezydenta i Kongresu.
Ronon Dex pisze: 27 maja 2025, 09:31 2/ Obszarów stanów, które nie zgłosiły się do "nowej" Arcadii.
3/ Obszarów federalnych - poza granicami stanów.
Myślę, że obszary dawnych stanów i obszary federalne powinny być terenami do lokacji nowych stanów, gdyby ktoś chciał do nas dołączyć lub powrócić. Czyli całość obszarów wchodzących w skład Arcadii (poza tymi zajętymi przez Bolivarię) mogłaby znaleźć się pod jurysdykcją federalną.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andrew Hordeman pisze: 27 maja 2025, 13:27 Myślę, że jeszcze decydujemy się na odtworzenie Konferederacji, to D.C. mógłby pozostać w dawnej formie, jakie siedziba Prezydenta i Kongresu.
[...]
Myślę, że obszary dawnych stanów i obszary federalne powinny być terenami do lokacji nowych stanów, gdyby ktoś chciał do nas dołączyć lub powrócić. Czyli całość obszarów wchodzących w skład Arcadii (poza tymi zajętymi przez Bolivarię) mogłaby znaleźć się pod jurysdykcją federalną.
To może na razie po prostu zróbmy Arcadię w dawnych granicach (oczywiście minus Bolivaria), a decyzje odnośnie umiejscowienia stolicy, kształtu D.C. podejmiemy później? Po prostu te cztery stany i obszar kontrolowany przez rząd federalny.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Post autor: Karol Keane »

O la la! Ale idziecie naprzód! Brawa! :)
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Azyen J. Hofsteede Stempel
Kontakt:

Post autor: Azyen J. Hofsteede »

Andrew Hordeman pisze: 27 maja 2025, 13:27 Myślę, że obszary dawnych stanów i obszary federalne powinny być terenami do lokacji nowych stanów, gdyby ktoś chciał do nas dołączyć lub powrócić. Czyli całość obszarów wchodzących w skład Arcadii (poza tymi zajętymi przez Bolivarię) mogłaby znaleźć się pod jurysdykcją federalną.
Jeżeli będzie trzeba to jestem chętny do wzięcia terenów dawniej p.j. Rządu (Nie chodzi mi nawet o "anektowanie" ich a zwyczajne "szeryfowanie" i tymczasowe zarządzanie jako "tymczasowy opiekun" - ala Wawansipi(?) które wcześniej było terenami p.j. Tropico). Oczywiście propozycja z mojej strony jest tylko wtedy jeżeli wszyscy członkowie są za tym. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Azyen J. Hofsteede pisze: 27 maja 2025, 21:59 Jeżeli będzie trzeba to jestem chętny do wzięcia terenów dawniej p.j. Rządu [...] Oczywiście propozycja z mojej strony jest tylko wtedy jeżeli wszyscy członkowie są za tym. :)
To jest chyba kwestia na potem... najpierw musimy ustalić kwestię granic.

Jak widzę, jesteśmy zgodni by były to dawne granice Arcadii - pomniejszone o powstałą w między czasie Boliwarię.

Tyle mi wystarczy na początek, do naniesienia na mapę mikroświata... dalej to już sobie ustalimy gdzie umieścimy nową stolicę, jaki kształt będzie miało D.C. i jak sobie rozwiążemy kwestie władz centralnych.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Post autor: Mark Felt »

Mnie się podoba! Bardzo ładne ;) New Olympia!
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Arcadia ogólnie”