Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Post autor: Karol Keane »

i dalej pat? :(
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
śp. J. von Ribertrop Stempel

Post autor: śp. J. von Ribertrop »

Pio odpisał. Tak jak myślałem, Rotria obejmuje obszar Rotrii przedupadkowej plus dawne Urbino Orientyckie.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Aktualizacja mapy na 3.06.2025...

1/ Odrodzenie się Arcadii
- w nieco zmienionych granicach, bo w między czasie na części jej dawnych terenów powstała Bolivaria.

2/ Odrodzenie się Rotrii

3/ Awara Południowa na mocy podpisanej umowy pomiędzy Dreamlandem, a Sarmacją nie jest już pod zarządem UNP, a stała się terytorium Dreamlandu.

Obrazek

Link do Kustosza

Link do Bastionu (tam są starsze wersje mapy i można śledzić zmiany).
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
MephitisMacroura
Kontakt:

Post autor: MephitisMacroura »

Ronon Dex pisze: 25 maja 2025, 17:26 można uznać, że spór wokół tego terytorium po prostu wygasł...
Prawda, owszem - wygasł lata temu, w trakcie tworzenia Unii - choć osobiście nie widziałam podstawy do tego aby Dreamland je przejął.
Co samo w sobie mi nie przeszkadza - nie załuję im pikseli; ponad to, sama chciałam rozwiązać ten węzeł gordyjski p.t. "czyja jest Awara Południowa". Po prostu nie widziałam ani aktu rozwiązania Unii i przekazania ziem Dreamlandowi, ani też nie przypominam sobie ataku zbrojnego na te ziemie (niech ktoś mnie poprawi, jak coś).
Jam jest 2000 i 2 dinary.
BKvH
Kontakt:

Post autor: BKvH »

Ronon Dex pisze: 03 cze 2025, 23:02 Aktualizacja mapy na 3.06.2025...

1/ Odrodzenie się Arcadii
- w nieco zmienionych granicach, bo w między czasie na części jej dawnych terenów powstała Bolivaria.

2/ Odrodzenie się Rotrii

3/ Awara Południowa na mocy podpisanej umowy pomiędzy Dreamlandem, a Sarmacją nie jest już pod zarządem UNP, a stała się terytorium Dreamlandu.

Obrazek

Link do Kustosza

Link do Bastionu (tam są starsze wersje mapy i można śledzić zmiany).
Pytanko - dlaczego Gargantuika parę wydań temu zmieniła kształt, zwłaszcza na północnym wschodzie? Czy jest to efekt ustaleń jej mieszkańców?
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

BKvH pisze: 04 cze 2025, 10:15 Pytanko - dlaczego Gargantuika parę wydań temu zmieniła kształt, zwłaszcza na północnym wschodzie? Czy jest to efekt ustaleń jej mieszkańców?
Wyjaśniałem to już, ale powtórzę bo nie każdy musiał to zauważyć...

Jakiś czas temu gdy powstawała, a w zasadzie reaktywowała się Bolivaria, wszedłem w posiadanie map, które dość dokładnie obrazowały ten kontynent.

W czasie gdy powstawała moja mapa to akurat Neokontynent" czyli północna część Gargantuiki była kompletnie pustym OBPP. Nie przywiązywałem do tych kształtów specjalnej wagi i je skopiowałem z istniejących map - dostosowując tylko wielkość. Problem w tym, że te mapy były takim "kserem z ksera", bo nikt się specjalnie po upadku NUPIA tym kontynentem nie interesował, a nawet wcześniej też niespecjalnie. Nawet KIK potraktował ten kontynent po macoszemu, choć co prawda narobił wiele złego z kwestiach wielkości to akurat do kształtów podchodził dość sensownie. A sama NUPIA niespecjalnie przykładała się do dokładności mapy...

Gdy dostałem dane dotyczące Boliwarii (z dokładniejszymi mapami), zauważyłem niezgodności i zacząłem "drążyć"... efektem jest poprawienie kształtu kontynentu. Zresztą nie tylko ten kontynent był poprawiany - swego czasu na tej samej zasadzie poprawiałem Vaarland, bo zgłoszono mi niezgodności ze stanem faktycznym.

Tak to już jest z mapowaniem tego naszego mikroświata... ciągle coś "wyłazi". :lol:
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Na Dreamlandzie toczy się dyskusja o mapie. Zabrał głos król. https://forum.dreamland.net.pl/viewtopi ... 021#p95021
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Do czego właściwie zmierzają te jęki? Dreamland ustalił swoje terytorium, podobnie jak inne regiony mikroświata. Ronon naniósł to na mapę i wyszło to, co wyszło. Dreamland nie chce zmienić swoich obliczeń, ale domaga się, żeby inne kontynenty zmieniły swoje, bo im się proporcje nie zgadzają. Po tylu latach wciąż wydaje im się, że ktoś się tym będzie przejmował?
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andrew Hordeman pisze: 06 cze 2025, 21:50 Do czego właściwie zmierzają te jęki? Dreamland ustalił swoje terytorium, podobnie jak inne regiony mikroświata. Ronon naniósł to na mapę i wyszło to, co wyszło. Dreamland nie chce zmienić swoich obliczeń, ale domaga się, żeby inne kontynenty zmieniły swoje, bo im się proporcje nie zgadzają. Po tylu latach wciąż wydaje im się, że ktoś się tym będzie przejmował?
A najzabawniejsze jest to, że akurat Dreamland przekazał mi w czasie gdy pracowałem nad proporcjami - bardzo dokładne i wyskalowane mapy. Akurat Dreamland jest dokładnie takiej wielkości jaką sami sobie ustalili i "zmapowali".

Owszem do dzisiaj są kwestie nie do końca dograne, lądy co do których były i są różne wątpliwości, ale akurat Dreamland naniosłem dokładnie tak jak sobie sami ustalili i wyskakiwali na swoich mapach - bo akurat oni je mieli i to całkiem dokładne.

Ich pretensje są więc nieco śmieszne....
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Wiesz, w sumie, to nawet dobrze, że trwa dyskusja nad mapami. Zauważ, że powstały inicjatywy odwzorowania ala globus mikronacyjny, do tego wejście Kompasu też zaburzyło pewien schemat, czy obraz postrzegania zasad mapy. Dzisiaj Sarmatia na przykład dyskutuje o kosmitach z gier komputerowych, którzy myślą, że są uniwersum zdolnym pochłonąć, czy zastąpić formułę mikronacyjną tu reprezentowaną. Śmieszne, ano wcale nie, bo chcielibyśmy też mieć nowych mieszkańców nie tylko w Sarmatii ;)
redaktor SOKN Webpress
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””