Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Post autor: Ronon Dex »

Anszlus pisze: 11 mar 2025, 06:32 Dodanie Bolivarii
[...]
Co to za kraje? I dlaczego nie zajmują terenu od wody do wody, tylko taki wyrywek na środku?
Bolivaria to niedawno (po upadku Arcadii) reaktywowane państwo, które istniało około 2011-12 (w każdym razie tak jest na dawnych mapach), a potem jeszcze jest to zaznaczone jako element NUPIA w 2017.

Problem z tym terytorium jako "wyrywek w środku" to efekt różnych zmian kształtu Neokontynentu w czasach gdy tętniło na nim mikronacyjne życie. Joahim trochę się pospieszył, bo dopiero co nastąpiła ta reaktywacja i nie zdążyłem jeszcze uzgodnić z @Victorio Marcos tych spraw.

Zobaczymy... może lekko trzeba będzie skorygować kwestie kształtu Neokontynentu lub Bolivarii. Kształ Neokontynentu był tak zmienny, że to co jest na obecnej mapie jest pewnym założeniem i próbą jakiegoś sensownego odtworzenia kształtu "trwałego". Zapewne nie do końca udanym... ale spróbuję do tego kształtu wrócić i osiągnąć lepszy czyli bardziej zbliżony do mikrorzeczywistości efekt.
Anszlus pisze: 11 mar 2025, 06:32 Dodanie Tortugi
To nie państwo... to element terytorium Nowalu. Zgłoszono błąd w moim odtworzeniu tego kraju i lądów mikroświata (tak to jest jak się próbuje coś odtworzyć z różnych map, które czasem sobie przeczą) - brak tej wyspy Tortuga w składzie Nowalu. To Joahim poprawił... oczywiście też to naniosę przy obecnej aktualizacji.
Anszlus pisze: 11 mar 2025, 06:32 Dodanie Batyksu
Tutaj nie wiem... miałem przerwę w mikro (ciężka realioza), muszę to sam wyjaśnić. Pewnie Joahim pomoże... jak zawsze.
Joahim von Ribertrop pisze: 10 mar 2025, 23:53 Po drugie, Kompas się powiększył znowu. 1 stycznia Kompas rozrósł się o kolejne 1000 kratek we wszystkie strony.

Myślę że wszyscy wiemy do czego to zmierza (kolejnych ustaleń za plecami wszystkich na Zjeździe i kolejnej awantury - a nawet jeśli nie to narzekać zawsze można), dlatego chcę poddać pod rozwagę Społeczności Kompasu i Pozakompasu propozycję Ostatecznego Rozwiązania Sprawy Kompasowej.

Najprościej sprawę ujmując: proponuję, by Kompas przenieść w końcu na standard 1 blok w MC - 1 metr na mapie. Oczywiście nie proponuję równolegle pomniejszenia Kompasu, broń Matko Prokrastynacjo. Proponuję by utrzymać obecną zasadę, że Kompas ma to 1000 km na 1000 km i pozwolić mu się rozrastać do woli aż do wielkości 1 000 000 bloków na 1 000 000 bloków, oraz uznać że jak chcą się rozrastać powyżej tej wielkości to spoko - ale nadmiarowe bloki nie istnieją już na Pollinie, tylko gdzieś indziej*. Na mapie Pollinu Kompas byłby przedstawiany jako jeden byt polityczny i publikowana byłaby osobna mapa Kompasu - tu proponuję po prostu przeklejać mapę DarkKota, oczywiście za zgodą autora. W ten sposób sprawa Kompasu rozwiązana byłaby raz na zawsze - nigdy więcej awantur o powiększanie, pomniejszanie, etc.

Tak, ruszam temat którego nikt nie ruszał. Tak, prawdopodobnie tworzę nieistniejący problem. Tak, prawdopodobnie znowu wszczynam zakończoną już inbę.
Poruszasz problem, który trzeba załatwić... a Twoje rozwiązanie jest bardzo sensowne.

1. Wymiary kompasu zrobili na wyrost, bo nie było to zgodne ze skalą ich świata. Przecież to pierwotna wielkość była bardziej zgodna z ich rzeczywistością: https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100 ... 633821.png - wymiary zmienili aby to było bardzie "zgodne populacyjnie".

2. Skoro tam są ciągłe zmiany... no bo to świat z klocków to propozycja by umieszczać na naszej mapie tylko Kompas, a dodatkowo linkować ich aktualną mapę jest bardzo sensowny i w zasadzie "mnie przekonałeś".
Joahim von Ribertrop pisze: 10 mar 2025, 23:07 Nan Di zostawiam jak jest - w opinii Samozwańczego Tymczasowego Reżymu Mapowego stowarzyszenie Nan Di i FN jest zbyt luźne, żeby zaznaczać je na mapie.
STRM ma całkowita rację... wczoraj pytałem się zainteresowanych czyli moich dawnych współobywateli Nan Di o to jak to zaznaczyć czy jako FN czy jako odrębne państwo i stwierdzono, że na chwile obecną nie sa elementem FN, a tylko korzystają z ich forum. Czyli na razie jest to jak najbardziej poprawnie oznaczone.
Joahim von Ribertrop pisze: 10 mar 2025, 23:07DO WERYFIKACJI
Status SRND
Zniknęli z Bastionu... przestali się odzywać i całkowity brak reakcji podczas rozważań o przyszłości Bastionu (tez tej czy ma dalej istniej) i w efekcie zostali z Bastionowego forum usunięci (zaarchiwizowani) - zresztą już wcześniej mieli jakiś problem z samym funkcjonowaniem i organizacją Bastionu.

Czyli nie mają miejsca informatycznego... chyba, że utworzyli gdzieś swoje, a ja o tym nic nie wiem.

Sprawa do wyjaśnienia, bo z tego co wiem (mediowałem pomiędzy nimi i Suderlandem właściwym) zawarli umowę, że jak jedno upadnie to teren nie idzie na OBPP tylko przypada temu drugiemu. Sprawdzę w Suderlandzie właściwym czy coś o tym wiadomo.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Post autor: Karol Keane »

Bardzo dziękuję Kartografii za ujęcie Wyspy Tortuga z Antyli Nowalskich pod naszymi barwami na mapie. Zaoszczędzi to niepotrzebnych nikomu nieporozumień, że jest ona do objęcia.
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Victorio Marcos Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

Post autor: Victorio Marcos »

Jedyne wzmianki o geografii Bolivarii pochodzą z jej starej strony:
Bolivaria położona jest na Kontynencie Zachdnio-centralnym (Neocont). Graniczy od północy z Apaczowem i Neopolis, oraz od wschodu z Islamską Federacją. Kraj nie ma bezpośredniego dostępu do morza, lecz posiada pełnomorski port w Ciudad Bolivar. Naturalne granice Bolivarii wyznaczają dwie wielkie rzeki: Apache River na zachodzie (najdłuższa rzeka Neocontu) oraz Rio de Oro na wschodzie.
Niestety, innych szczegółów nie znam.
Szkoleniowiec piłkarskiej reprezentacji Skarlandu
Kronikarz Austro-Węgierskiej Federacji Piłkarskiej
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Victorio Marcos pisze: 11 mar 2025, 10:06 Jedyne wzmianki o geografii Bolivarii pochodzą z jej starej strony:
Bolivaria położona jest na Kontynencie Zachdnio-centralnym (Neocont). Graniczy od północy z Apaczowem i Neopolis, oraz od wschodu z Islamską Federacją. Kraj nie ma bezpośredniego dostępu do morza, lecz posiada pełnomorski port w Ciudad Bolivar. Naturalne granice Bolivarii wyznaczają dwie wielkie rzeki: Apache River na zachodzie (najdłuższa rzeka Neocontu) oraz Rio de Oro na wschodzie.
Niestety, innych szczegółów nie znam.
Problem wynikł trochę ze stylu rysowania map przez Pel Nandera... do ustalonych granic dorysowywał białe pola z oznaczeniami "tnz" czy wg legendy jego map "terytorium nieznane".

Nie wiem czemu to służyło? Tak jakby zakładał lub raczej nie wykluczał, że "coś tam może być, ale nie wiadomo co to jest". Stąd problem położenia Bolivarii. Zresztą robił to nie tylko na Neokontynencie... ale tam gdzie państwowość się rozwijała to po prostu kształty zostały dopracowane przez innych i nie ma wątpliwości.

W kwestii Neokontynentu i Bolivarii są dwa wyjścia:

1/ Zostawić jak jest czyli tak dziwnie wewnątrz linii brzegowej.
2/ Skorygować kontynent do "granic niebieskiego": https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100 ... 205840.png i wtedy zachodnia granica Bolivarii byłaby linią brzegową.

Co sądzisz?

Natomiast w kwestii New Olympia...

@Mark Felt - czy teren Commonwealth of New Olympia ma obejmować tylko dawny stan New Olympia czy może teren stanu i te ziemie, które wtedy określało się jako "pod jurysdykcją stanu"?
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
śp. J. von Ribertrop Stempel

Post autor: śp. J. von Ribertrop »

Ronon Dex pisze: 11 mar 2025, 07:02 Problem z tym terytorium jako "wyrywek w środku" to efekt różnych zmian kształtu Neokontynentu w czasach gdy tętniło na nim mikronacyjne życie.
...plus tego że gdy jeszcze Bolivaria żyła, to wybrzeże wschodnie zajmowała niejaka Arabia (Państwo Islam). W zasadzie nawet bardziej tego niż zmian kształtu, bo akurat Neokont ma ten sam kształt od wieków.
Ronon Dex pisze: 11 mar 2025, 07:02 Tutaj nie wiem... miałem przerwę w mikro (ciężka realioza), muszę to sam wyjaśnić. Pewnie Joahim pomoże... jak zawsze.
http://forum.winkulia.eu/showthread.php?tid=5827
http://forum.winkulia.eu/showthread.php?tid=5831
Victorio Marcos pisze: 11 mar 2025, 10:06 Kraj nie ma bezpośredniego dostępu do morza, lecz posiada pełnomorski port w Ciudad Bolivar.
W U T
Ronon Dex pisze: 11 mar 2025, 14:50 Nie wiem czemu to służyło? Tak jakby zakładał lub raczej nie wykluczał, że "coś tam może być, ale nie wiadomo co to jest".
No właśnie temu. Oczywiście nie przewidział tego, że najwidoczniej większość mirkonautów tego nie zrozumie - w naszej okolicy choćby Batawia (przed zalaniem) czy wybrzeże Nan Di wyglądają jak wyglądają, bo Nander na szybko machnął kreski, ktoś to źle odczytał i uznał, że tak tam ziemia biegnie.

Na Neokoncie to się akurat bardzo długo trzymało, bo jeszcze KIK to uwzględniał. Za anichilację ostatnich TeeNZetów mapy odpowiada najpewniej mapa Muratyckiego Instytutu Map z maja 2018.
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Post autor: Mark Felt »

Ronon Dex pisze: 11 mar 2025, 14:50
Co sądzisz?

Natomiast w kwestii New Olympia...

@Mark Felt - czy teren Commonwealth of New Olympia ma obejmować tylko dawny stan New Olympia czy może teren stanu i te ziemie, które wtedy określało się jako "pod jurysdykcją stanu"?
Cóż, nie chcę brać reszty stanów od tak bo mi problemy nie potrzebne, wróciłem cieszyć się tym co jest, czyli New Olympia ma żyć :) Jeśli jednak mogę mieć pod opieką ziemię post arkadyjskie to dobrze, nóż widelec ktoś wróci.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Victorio Marcos Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

Post autor: Victorio Marcos »

Ronon Dex pisze: 11 mar 2025, 14:50

W kwestii Neokontynentu i Bolivarii są dwa wyjścia:

2/ Skorygować kontynent do "granic niebieskiego": https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100 ... 205840.png i wtedy zachodnia granica Bolivarii byłaby linią brzegową.
Wybieram opcję 2/ skorygować kontynent do "granic niebieskiego".
Szkoleniowiec piłkarskiej reprezentacji Skarlandu
Kronikarz Austro-Węgierskiej Federacji Piłkarskiej
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Mark Felt pisze: 11 mar 2025, 21:08 Cóż, nie chcę brać reszty stanów od tak bo mi problemy nie potrzebne, wróciłem cieszyć się tym co jest, czyli New Olympia ma żyć :) Jeśli jednak mogę mieć pod opieką ziemię post arkadyjskie to dobrze, nóż widelec ktoś wróci.
Nie zrozumiałeś... chodziło mi o to czy obejmujesz ziemie tylko dawnego stanu New Olympia czy wraz terenem, który był oznaczony jako "pod jurysdykcją New Olympia" (p.j. New Olympia). Chodzi o tej kawałek dawnej Arcadii, który nie był przydzielony do żadnego stanu i nim tymczasowo administrowałeś - mapka z czasów Arcadii - ale do stanu jako takiego nie należał.

Natomiast tereny dawnej Arcadii zaznaczę na razie na szaro jako "pod opieką" New Olympia lub wręcz Bastionu.
Victorio Marcos pisze: 11 mar 2025, 23:06
Ronon Dex pisze:W kwestii Neokontynentu i Bolivarii są dwa wyjścia:

Też uważam, że to najlepsze wyjście... w ogóle już to przygotowałem czyli poprawiona mapka Neokontynentu (wyszły też inne nieścisłości... pewnie efekt wielokrotnego powielania i przerysowywania map), bez tych "naleciałości" po "tnz".
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Post autor: Mark Felt »

Ronon Dex pisze: 12 mar 2025, 06:38
Mark Felt pisze: 11 mar 2025, 21:08 Cóż, nie chcę brać reszty stanów od tak bo mi problemy nie potrzebne, wróciłem cieszyć się tym co jest, czyli New Olympia ma żyć :) Jeśli jednak mogę mieć pod opieką ziemię post arkadyjskie to dobrze, nóż widelec ktoś wróci.
Nie zrozumiałeś... chodziło mi o to czy obejmujesz ziemie tylko dawnego stanu New Olympia czy wraz terenem, który był oznaczony jako "pod jurysdykcją New Olympia" (p.j. New Olympia). Chodzi o tej kawałek dawnej Arcadii, który nie był przydzielony do żadnego stanu i nim tymczasowo administrowałeś - mapka z czasów Arcadii - ale do stanu jako takiego nie należał.

Natomiast tereny dawnej Arcadii zaznaczę na razie na szaro jako "pod opieką" New Olympia lub wręcz Bastionu.
Victorio Marcos pisze: 11 mar 2025, 23:06
Ronon Dex pisze:W kwestii Neokontynentu i Bolivarii są dwa wyjścia:

Też uważam, że to najlepsze wyjście... w ogóle już to przygotowałem czyli poprawiona mapka Neokontynentu (wyszły też inne nieścisłości... pewnie efekt wielokrotnego powielania i przerysowywania map), bez tych "naleciałości" po "tnz".
Pod jurysdykcją jak najbardziej :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

No to mała aktualizacja...

Obrazek

Link do Kustosza.

Link do Bastionu.

Zmiany:

1/ Uwzględniłem poprzednią poprawkę Joahima czyli Gamelland i Batyks.

2/ W związku z "wymarciem" Arcadii (forum zarchiwizowałem) została ona z mapy usunięta. Został tylko dawny stan New Olympia, który zaczął funkcjonowania jako niepodległy kraj. Reszta terenu na razie z ograniczeniami osadnictwa bo nie wiem czy to koniec zmian...

3/ Na terenie po dawnej Arcadii została reaktywowana (nie mam danych kiedy "umarła" poprzednio) Bolivaria - miejsce informatyczne ma na Bastionie. Przy okazji odtwarzania Boliwarii wyszedł na jak wcześniejszy błąd w odtwarzaniu Neokontynentu... problemem było niezrozumienie intencji Pel Nandera odnośnie oznaczeń "tnz" i późniejsze wielokrotne kopiowanie tego terenu (jak się robi wielokrotnie ksero, z ksera to jakość spada i błędy bywają). Kształt kontynentu został poprawiony.

4/ W związku z "wymarciem" SRND (forum zarchiwizowałem) teren zaznaczyłem na razie jako nie do zasiedlenia, ponieważ zgodnie z traktatem pomiędzy dwoma Suderlandami - ten który się ostał ma prawo do tej ziemi, a z rozmów z nimi wiem, że z niego skorzystają (tylko kombinują do tego narrację).

5/ Dokonano poprawki terytorium Nowalu - przez brak wcześniejszych informacji nie była uwzględniono wyspa zwana Tortugą.

6/ Zgodnie z propozycją Joahima von Ribertrop - Kompas został oznaczony jako całość. Nie sposób w przypadku "mikroświata z klocków" na bieżąco to korygować, a do tego informacje są tylko na jakiś discordach. Podobno maja własną mapę, którą na bieżąco korygują. Jeżeli gdzieś to jest umieszczane i dostępne ogółowi to chętnie podam link w legendzie mapy.

Biorąc pod uwagę, że miałem ostatnio trochę przerwy w mikro (ciężka realioza) to pewnie parę spraw mi umknęło, a więc będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi, sugestie zmian i poprawki.
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””