Bolivaria to niedawno (po upadku Arcadii) reaktywowane państwo, które istniało około 2011-12 (w każdym razie tak jest na dawnych mapach), a potem jeszcze jest to zaznaczone jako element NUPIA w 2017.Anszlus pisze: 11 mar 2025, 06:32 Dodanie Bolivarii
[...]
Co to za kraje? I dlaczego nie zajmują terenu od wody do wody, tylko taki wyrywek na środku?
Problem z tym terytorium jako "wyrywek w środku" to efekt różnych zmian kształtu Neokontynentu w czasach gdy tętniło na nim mikronacyjne życie. Joahim trochę się pospieszył, bo dopiero co nastąpiła ta reaktywacja i nie zdążyłem jeszcze uzgodnić z @Victorio Marcos tych spraw.
Zobaczymy... może lekko trzeba będzie skorygować kwestie kształtu Neokontynentu lub Bolivarii. Kształ Neokontynentu był tak zmienny, że to co jest na obecnej mapie jest pewnym założeniem i próbą jakiegoś sensownego odtworzenia kształtu "trwałego". Zapewne nie do końca udanym... ale spróbuję do tego kształtu wrócić i osiągnąć lepszy czyli bardziej zbliżony do mikrorzeczywistości efekt.
To nie państwo... to element terytorium Nowalu. Zgłoszono błąd w moim odtworzeniu tego kraju i lądów mikroświata (tak to jest jak się próbuje coś odtworzyć z różnych map, które czasem sobie przeczą) - brak tej wyspy Tortuga w składzie Nowalu. To Joahim poprawił... oczywiście też to naniosę przy obecnej aktualizacji.
Tutaj nie wiem... miałem przerwę w mikro (ciężka realioza), muszę to sam wyjaśnić. Pewnie Joahim pomoże... jak zawsze.
Poruszasz problem, który trzeba załatwić... a Twoje rozwiązanie jest bardzo sensowne.Joahim von Ribertrop pisze: 10 mar 2025, 23:53 Po drugie, Kompas się powiększył znowu. 1 stycznia Kompas rozrósł się o kolejne 1000 kratek we wszystkie strony.
Myślę że wszyscy wiemy do czego to zmierza (kolejnych ustaleń za plecami wszystkich na Zjeździe i kolejnej awantury - a nawet jeśli nie to narzekać zawsze można), dlatego chcę poddać pod rozwagę Społeczności Kompasu i Pozakompasu propozycję Ostatecznego Rozwiązania Sprawy Kompasowej.
Najprościej sprawę ujmując: proponuję, by Kompas przenieść w końcu na standard 1 blok w MC - 1 metr na mapie. Oczywiście nie proponuję równolegle pomniejszenia Kompasu, broń Matko Prokrastynacjo. Proponuję by utrzymać obecną zasadę, że Kompas ma to 1000 km na 1000 km i pozwolić mu się rozrastać do woli aż do wielkości 1 000 000 bloków na 1 000 000 bloków, oraz uznać że jak chcą się rozrastać powyżej tej wielkości to spoko - ale nadmiarowe bloki nie istnieją już na Pollinie, tylko gdzieś indziej*. Na mapie Pollinu Kompas byłby przedstawiany jako jeden byt polityczny i publikowana byłaby osobna mapa Kompasu - tu proponuję po prostu przeklejać mapę DarkKota, oczywiście za zgodą autora. W ten sposób sprawa Kompasu rozwiązana byłaby raz na zawsze - nigdy więcej awantur o powiększanie, pomniejszanie, etc.
Tak, ruszam temat którego nikt nie ruszał. Tak, prawdopodobnie tworzę nieistniejący problem. Tak, prawdopodobnie znowu wszczynam zakończoną już inbę.
1. Wymiary kompasu zrobili na wyrost, bo nie było to zgodne ze skalą ich świata. Przecież to pierwotna wielkość była bardziej zgodna z ich rzeczywistością: https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100 ... 633821.png - wymiary zmienili aby to było bardzie "zgodne populacyjnie".
2. Skoro tam są ciągłe zmiany... no bo to świat z klocków to propozycja by umieszczać na naszej mapie tylko Kompas, a dodatkowo linkować ich aktualną mapę jest bardzo sensowny i w zasadzie "mnie przekonałeś".
STRM ma całkowita rację... wczoraj pytałem się zainteresowanych czyli moich dawnych współobywateli Nan Di o to jak to zaznaczyć czy jako FN czy jako odrębne państwo i stwierdzono, że na chwile obecną nie sa elementem FN, a tylko korzystają z ich forum. Czyli na razie jest to jak najbardziej poprawnie oznaczone.Joahim von Ribertrop pisze: 10 mar 2025, 23:07 Nan Di zostawiam jak jest - w opinii Samozwańczego Tymczasowego Reżymu Mapowego stowarzyszenie Nan Di i FN jest zbyt luźne, żeby zaznaczać je na mapie.
Zniknęli z Bastionu... przestali się odzywać i całkowity brak reakcji podczas rozważań o przyszłości Bastionu (tez tej czy ma dalej istniej) i w efekcie zostali z Bastionowego forum usunięci (zaarchiwizowani) - zresztą już wcześniej mieli jakiś problem z samym funkcjonowaniem i organizacją Bastionu.
Czyli nie mają miejsca informatycznego... chyba, że utworzyli gdzieś swoje, a ja o tym nic nie wiem.
Sprawa do wyjaśnienia, bo z tego co wiem (mediowałem pomiędzy nimi i Suderlandem właściwym) zawarli umowę, że jak jedno upadnie to teren nie idzie na OBPP tylko przypada temu drugiemu. Sprawdzę w Suderlandzie właściwym czy coś o tym wiadomo.