Rok Jubileuszowy?

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Rok Jubileuszowy?

Post autor: Andrzej Ordyński »

Na rok 2025 przypada trzydziestolecie polskiego mikroświata. W 1995 r. powstało Wolne Miasto Evilstone, daty dziennej nie udało mi się ustalić. Pomimo całego jojczenia na kryzys mikroświata, sam fakt, że nasze uniwersum istnieje tak długo, wskazuje na pewien fenomen.

W 1995 r. internet w Polsce był w powijakach. Polska uzyskała dostęp do internetu dopiero w 1991 r., przy czym do 1994 r. był siecią niemal wyłącznie akademicką W roku powstania Evilstone utworzona została Wirtualna Polska, rok później Onet, Interia dopiero w 2000 roku. Epuls zdążył powstać, rozkwitnąć i upaść (2002-2017), podobnie Nasza Klasa (2006-2021). YouTube powstał dopiero w 2005, a Facebook w 2004.

Z niewielką przesadą można powiedzieć, że mikroświat jest odwiecznym i stałym (acz niszowym) zjawiskiem w dziejach polskiego internetu. Może powinniśmy jakoś to uczcić? ;)
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Re: Rok Jubileuszowy?

Post autor: Karol Keane »

Wypadałoby uczcić, jeśli dobrze pamiętam dyskusje z nieczynnego i niezachowanego forum Mikrosławii, w której Nowal był uczestnikiem wiodącym (jednym z dwu), to Evilstone powstało w marcu 1995 trzy dni po Popielcu, co sugeruje dzień trzeci miesiąca. Sprawdziłem w kalendarzu datę środy popielcowej na ten rok i to akurat może pasować do tamtej dyskusji.
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

A skąd mieszkańcy Mikrosławii o tym wiedzieli? Mieli kontakt z twórcami Evilstone lub sami tam kiedyś działali?
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Jeśli dobrze pamiętam, o datach mówił gość zagraniczny ze Scholandii, McMelkor zdaje się. Ale mogę źle pamiętać osobę, bo temat wówczas niewiele mnie obchodził i poddałem wątpliwość mikronacyjność tamtego projektu (ale chyba niesłusznie).
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Burek Stempel
Kontakt:

Post autor: Burek »

W ramach uczczenia rocznicy - wyłączyć mikroświat.
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

W piśmie jest zapisane: Nie wierzga się przeciwko ościeniowi! Dlatego mikroświat się skończył, bo tak nie robi się, jak z obydwu kont wyszło. Ale mikroświat, to nie księstwo, ono jest tylko jego częścią, niemałą, ale tylko.
redaktor SOKN Webpress
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””