Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Post autor: Karol Keane »

Z tego co pamiętam, to wyprawa do Tlaloc była kiedyś, a Aztec de facto zniknął na mapach ;) Obrazek Ostatnio zaś Dreamlandzki namiestnik prowincji eksplorował Solardię, położoną faktycznie obok. Wiele można mówić, ale kartografia to dziedzina trudna i wcale nie taka prosta w pogodzeniu wielu informacji (zakończenie v-nacji na przykład).
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Ludwik Tomović Stempel
Kontakt:

Post autor: Ludwik Tomović »

Prośba o pomoc w ustaleniu stanu faktycznego, szczególnie do @Ronon Dex

Orbita Mikronacji jakiś czas temu chciała zająć teren OBPP pod swoją stolicę.
Uzyskano zgodę od sąsiadów wspomnianego OBPP, a także uzyskano brak sprzeciwu ostatniego właściciela tych terenów (czyli RWTW)

Natomiast w toku dalszego procedowania sprawy lokacji Heliopolis wyniknęła ciekawa rozbieżność.
W mapach mikroświata przygotowywanych przez R.Dexa pomiędzy Slawonią, Edelweiss i Austro-Węgrami jest jedna "biała plama" czyli OBPP po dawnej RWTW.

Natomiast w mapie z Edelweiss mamy taką sytuację:
Obrazek

Pojawia się tutaj drugi obszar OBPP nazywany tu jako "Tango 1"

I w związku z powyższym mam pytanie i zarazem prośbę o pomoc.

Czy na mapach Ronona z racji na skalę itp dokonano pewnych uproszczeń i pominięto obszar "Tango 1" jako zbyt mały i niewidoczny na tak wielkiej mapie?

Czy też może (jak podejrzewam) Edelweiss na swojej mapie (oczywiście zapewne nieświadomie) ucięło Slawonii część terytorium i utworzyło w ten sposób "Tango 1"?
[center]Obrazek[/center]
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Ludwik Tomović pisze: 15 wrz 2024, 01:23 Pojawia się tutaj drugi obszar OBPP nazywany tu jako "Tango 1"

I w związku z powyższym mam pytanie i zarazem prośbę o pomoc.

Czy na mapach Ronona z racji na skalę itp dokonano pewnych uproszczeń i pominięto obszar "Tango 1" jako zbyt mały i niewidoczny na tak wielkiej mapie?

Czy też może (jak podejrzewam) Edelweiss na swojej mapie (oczywiście zapewne nieświadomie) ucięło Slawonii część terytorium i utworzyło w ten sposób "Tango 1"?
To są niedokładności wynikłe ze skali mapy oraz pewnie tego, że gdy powstawała mapa (obecna forma to połowa 2023, ale mapa powstawała powoli od połowy 2020) to Edelweiss był dopiero w powijakach (połowa 2021) i takich ładnych map po prostu nie miał. Zapewne o tej "dziurze" nawet nie wiedziałem tworząc niegdyś linie graniczne w dużym uproszczeniu... W zasadzie można to przy kolejnej aktualizacji poprawić, choć i tak wiele widać nie będzie.

Ale to dopiero za jakiś tydzień, bo za dwie godziny wyjeżdżam i nie będę przez kilka dni obecny... zapewne zaktualizuję mapę około 7 października czyli wtedy gdy trzeba będzie usunąć likwidowaną Fenocję.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Ludwik Tomović Stempel
Kontakt:

Post autor: Ludwik Tomović »

Jeśli to coś ułatwi to podsyłam także mapę Slawonii przygotowaną ok. 2014 i nadal aktualną

Obrazek

Oraz mapę Orientyki z 2016

Obrazek
[center]Obrazek[/center]
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

https://forum.leocja.org/viewtopic.php? ... 22c#p50951

@Anszlus ma ciekawy pomysł dotyczący mapy. Zachęcam do zapoznania się i przekazania informacji.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andżej-chan pisze: 30 wrz 2024, 19:31 @Anszlus ma ciekawy pomysł dotyczący mapy. Zachęcam do zapoznania się i przekazania informacji.
Ależ znam ten pomysł... Anszlus jako człowiek uczciwy kontaktował się ze mną w celu uzyskania zgody (którą oczywiście uzyskał) na wykorzystanie mojej mapy do tego celu.

Faktycznie trzeba mu będzie podesłać koordynaty naszych stolic.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel
Kontakt:

RÓD

Post autor: Benjamin »

W związku z zakończeniem bytu Fenocji i przejściem jej ziem pod opiekę rodu, tereny te można oznaczyć wedle uznania:
  • Ród/Dom Robingren
  • tereny pod opieką rodu/domu Robingren
Benjamin
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Benjamin pisze: 13 paź 2024, 21:36 W związku z zakończeniem bytu Fenocji i przejściem jej ziem pod opiekę rodu, tereny te można oznaczyć wedle uznania:
  • Ród/Dom Robingren
Przyjąłem do wiadomości...
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Benjamin pisze: 13 paź 2024, 21:36 W związku z zakończeniem bytu Fenocji i przejściem jej ziem pod opiekę rodu, tereny te można oznaczyć wedle uznania:
  • Ród/Dom Robingren
A jednak dopytam... bo nie bardzo wiem co z tym zrobić, a weekend chce zrobić aktualizację.

Co to jest ten "ród"? Bo rozumiem teren pod opieką jakiegoś państwa, grupy państw czy organizacji grupy państw, ale z jakąś opieką "rodu" to się spotykam pierwszy raz i nie bardzo wiem jak to "ugryźć". Jaki status w mikro ma coś o nazwie "ród jakiśtam"? Ani to państwo, ani organizacja... co to zatem jest?

Bo to trochę na zasadzie... państwa już nie prowadzę, forum likwiduję/archiwizuję, ale ziemia ma być rezerwowana dla mnie i jakiś kolegów... jak mniemam? Trochę to dziwne jest...
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Aktualizacja mapy z 21.10.2024...

Obrazek

...która uwzględnia:

1/ Osobne zaznaczenia Osieka i Niebieskiej zgodnie z sugestią zawartą na forum Leocji.

2/ Likwidacja Fenocji - przy czym tymczasowo zaznaczyłem ten teren jako "ograniczony dla osadnictwa", z zapisem, że status zabezpieczenia jest w fazie wyjaśniania.

Domagano się zabezpieczenia przez jakiś "ród", ale coś takiego to luźny/nieformalny związek kilku (trzech jak słyszałem) kolegów-mikronautów. Moim zdaniem to jest przesada by na podstawie takich pomysłów blokować status ziem jako OBPP. Zabezpieczenia moim skromnym zdaniem może dokonać państwo lub grupa państw.

Jednak ze względu na to, że zakusy terytorialne (w tym dotyczące ziem dawnej Fenocji na Nordacie) tego odrodzonego Suderlandu spotkały się ze sporym sprzeciwem wśród państw Nordaty - to pozostawiam to na razie "do wyjaśnienia", bo pewnie jakaś normalna (przyjęta w mikroświecie) forma zabezpieczenia tego terenu może się pojawić niebawem.

Jeżeli się w najbliższym czasie nie pojawi takie zabezpieczenie to w następnej aktualizacji teren zostanie oznaczony jako OBPP.

3/ Korekta granic Edelweiss i Slawonii, związana z "dziurą" na granicy, którą chcą na coś wykorzystać.

Przy czym przy takiej skali mapy "szału nie będzie", bo grubość linii rozgraniczenia jest momentami większa niż "zakola terenu" na dokładnych mapach. No, ale widać, że tam jest jakaś wolna przestrzeń... powinno wystarczyć.

Pewnie w przyszłości trzeba będzie zrobić mapę od nowa, uwzględniając fakt, że poszczególne kraje mają coraz dokładniejsze mapy i niektóre granice wykonywane dawniej (i z dawnych map regionalnych) muszą być trochę dokładniej zaznaczane. Ale to w przyszłości...

Link do kustosza.

Link do Bastionu.
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””