HORDEMAN 2024

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

HORDEMAN 2024

Post autor: Andrzej Ordyński »

Szanowni Arcadyjczycy,

Zgłosiłem swoją kandydaturę w wyborach prezydenckich. Nadszedł czas, by ją krótko uzasadnić. Do startu w wyborach skłoniła mnie sytuacja w Partii Populistycznej oraz w naszym państwie, a nie dążenie do objęcia najwyższego urzędu w państwie. Wolałem tego uniknąć, wychodząc z założenia, że lepiej sprawdziłby się młodszy mikronauta, a nie ośmiokrotny prezydent Bialenii, prezydent i premier Brodrii, chan Nowej Ordy, kanclerz Sarmacji, itd... Choć mikronacje dalej sprawiają mi frajdę i wciąż chcę w nich uczestniczyć, dokładając cegiełki do wspólnego gmachu, wydawało mi się, że pora ustąpić miejsca komuś ze świeżą głową i nowymi pomysłami. Choć nie czuję się wypalony, czternastoletni staż każe stawiać pod znakiem zapytania moją innowacyjność. Skoro jednak pozostali członkowie i współpracownicy Partii Populistycznej (w tym obecny prezydent, Mr @Mark Felt) startować nie chcą, postawiony zostałem w sytuacji "nie chcem, ale muszem".

Skoro jednak startuję, to nie zamierzam ograniczać się do "wiecznego czuwania / Z zimnym jabłkiem w dłoni na wysokim krześle". Konfederacja Stanów Arcadii ostatnio nieco zamarła (koniec sezonu wakacyjno-urlopowego, nałożenie się ataków realiozy wśród najaktywniejszych obywateli), ale to wciąż kraj z ogromnym potencjałem i możliwościami. Zarówno nasz ustrój, jak i kultura dają gigantyczne pole do inwencji twórczej i aktywności. Jeżeli każdy z nas da coś od siebie, to możemy zbudować bardzo fajną mikronację.

Jeżeli chodzi o skład mojego przyszłego Gabinetu, dołożę starań, żeby był on ponadpartyjny. Na rozmowy z potencjalnymi sekretarzami przyjdzie czas po wyborach, jednak mam już pewne pomysły - nie będą one jednak bardzo zaskakujące, bo i nasze zasoby personalne są dość ograniczone.

Arcadia jest istotną częścią Bastionu - to proste i oczywiste zdanie powinno być podstawą naszej polityki zagranicznej. Nasz kraj nie ma sąsiadów na mapie mikroświata, mamy natomiast sąsiadów na forum. Będę starał się zadbać o dobre relacje z państwami Bastionu Pollin oraz Paktu Bundżadarskiego, nie ograniczając ich jednak do przyjacielskiego poklepywania się po ramieniu. Prawdziwa przyjaźń polega na wspólnym dążeniu do celu. Na Pollinie po różnymi sztandarami i nazwiskami osiągnęliśmy prawie wszystko - naszym celem jest kosmos. Powinniśmy czym prędzej podpisać stosowny traktat z Nan Di oraz innymi chętnymi państwami, a następnie rozpocząć podbój kosmosu w oparciu o już istniejącą Korporację Smok Stepowy.

Kampania wyborcza skłania do pofarmazonienia. Powinienem obiecać potęgę, wielką aktywność i wymienić szereg inicjatyw, które zrealizuję. Nie lubię jednak rzucać słów na wiatr, a ewentualne sukcesy zależą tak naprawdę nie ode mnie, a od Was, szanowni Obywatele. Obiecuję poparcie i wsparcie dla Waszych inicjatyw. Obiecuję regularną obecność, a także otwartość na Wasze pomysły i uwagi. Wierzę, że razem osiągnąć możemy wiele, a przy tym dobrze się bawić. Sam jednak nie zrobię nic, więc jeśli nie zamierzacie mi pomóc, to lepiej poszukajcie innego kandydata, który obieca, że wszystko zrobi za Was... ;)
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
ODPOWIEDZ

Wróć do „Plac Odkrywców”