Andżej-chan pisze: 13 sie 2023, 09:33
Możemy potestować...
No to potestowałem... przypomniało mi się też, że w
Venomanii miałeś eskadrę RAT F-2 i eskadrę RAT A-2, którą dawałeś do kontyngentu Rzeszy. Ja miałem
dwie bliźniacze, które razem tworzyły
skrzydło lotnicze. Skoro Rzesza przestała istnieć, lenna przestały istnieć, a państwo jest w stanie likwidacji oraz... budżet państwa został przegrany u bukmachera - to może narracyjnie to jakoś "uratować". Trochę mojego sprzętu już dawno temu odleciało do Oceanii Leockiej (ale tego z kontyngentu Rzeszy nie ruszałem) to może ci lotnicy ze sprzętem "emigrowali" do Ordy? Przecież tak było przy rozpadzie ZSRR... z terenów, które miały być poza Rosją odlatywali do Rosji piloci z samolotami bojowymi "na własną rękę". Nierealne to więc wcale nie jest...
W sumie byłby to jakieś rozwiązanie narracyjne dla posiadania w Ordzie tego typu maszyn... dało by się z tego sklecić skrzydło lotnicze. Część maszyn można by też zmodernizować (np. te dwumiejscowe na samoloty uderzeniowe - w realu Izrael takie np. ma) dodając nowoczesną awionikę i systemy uzbrojenia, a i resztę maszyn wyremontować w nandyjskich zakładach RAT oraz doprowadzić do standardu E/F.
Oczywiście jeżeli taka narracja nie pasuje to wyprodukujemy je od podstaw w RAT... bo przecież mamy wszelkie bazy danych i dokumentację techniczną (wszystko z Bialenii wywiozłem na Wyspy Oceanii). Dla drugiej części lotnictwa Nowej Ordy można będzie dać jakieś nowe maszyny... zastanowimy się nad tym. Czy kompatybilnie z Nan Di (w ramach paktu wojskowego) ten sam typ czyli J-50 czy może wykombinujemy coś jeszcze innego...
Tutaj oryginalne malowanie z gwardii lennych:
Zmieniłem oznakowanie - a dla porównania i dokonania wyboru znaków na skrzydła w wersji dwumiejscowej (F-2D) naniosłem te kokardy, a na jednomiejscowych (F-2C) te uproszczone znaki, które słabo Tobie pasowały na malowaniu "greckim" użytym do poprzedniego testu.
W sumie dla porównania zmieniłem tez na tym malowaniu, a te uproszczone dałem w normalnych, a nie celowo wyblakłych kolorach (przy wersji dwumiejscowej są błędy graficzne... ale to efekt z oryginału, tą wersję dodali do dodatku do sima, ale wyraźnie przy zastosowaniu plików od wersji jednomiejscowej - w malowaniu jednolitym da się te błędy usunąć, ale przy malowaniach w plamy niestety nie, bo rozciąga tekstury) :
Zastanawiałem się jak pomalować samoloty dla Ordy... "polatałem" trochę nad Mongolią i teren w większości jest w brązowawym odcieniu. Dałem więc taki pomiędzy klasycznym khaki (wbrew obiegowej opinii nie jest to wcale zieleń), a brązem (miałem go bo kiedyś dla żartu podrabiałem na różnych nowoczesnych maszynach przedwojenne malowania polskich samolotów). W sumie ten kolor do kolorystyki Ordy pasuje... sprawdzi się i nad bladą zielenią (takowe przecież występuje), nad stepem, a i nad pustynią nie rzuca się w oczy.
Podobnie jak powyżej w jednej z wersji kokarda dla porównania i dokonania wyboru:
W MSFS2020 jest też dodatek z A-10 (czyli RAT A-2) to jak się takie barwy spodobają to zrobię go podobnie... nie chcę dłubać 3-4 godziny zanim nie padnie decyzją. Natomiast jeśli chodzi o oznakowania na skrzydłach w F-2 to bez problemu - nie ma znaczenia, który wybierzesz (choć moim zdaniem kokarda wygląda gorzej i jest mniej "klimatyczna"), bo bez względu na odmianę plik graficzny skrzydeł jest identyczny. To tylko podmiana pliku czyli w zasadzie żadna robota, skoro obie wersje oznakowania są gotowe.