Mowa inauguracyjna Spikera Kongresu

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Mowa inauguracyjna Spikera Kongresu

Post autor: Andrzej Ordyński »

Wasza Ekscelencjo Panie Prezydencie,
Szanowni Panowie Kongresmeni,
Drodzy Arcadyjczycy!

Serdecznie dziękuję większości parlamentarnej za zaufanie, którym obdarzyli mnie, powierzając mi funkcję Spikera Kongresu II kadencji. Dziękuję przede wszystkim wyborcom, którzy pozwolili komitetowi Partii Populistycznej zdobyć większość mandatów. Dziękuję mojego poprzednikowi @Francisco País za cztery miesiące wykonywania dobrej pracy. Ale dziękuję także @Julius Ludovici za wystawienie swojej kontrkandydatury. Właśnie mojemu rywalowi powierzam funkcję Zastępcy Spikera. Chciałbym, by powierzanie tych obowiązków liderowi mniejszości stało się zwyczajem - ale oczywiście to zależy od woli moich następców w kolejnych kadencjach.

II kadencja Kongresu jest newralgicznej punktem w naszych dziejach. Po raz pierwszy mamy wyraźnie zarysowaną większość i mniejszość parlamentarną. Po obu stronach zasiadają także bezpartyjni, ale wybrani z list z jednej z dwóch wielkich komitetów. Uważam to za sytuację korzystną dla naszej sceny politycznej. Jest to dla nas szansa oraz wyzwanie. Mamy możliwość położenia podwalin pod wartościową tradycję parlamentaryzmu arcadyjskiego.

Ze swojej strony dołożę wszelkich starań, by dobrze wywiązywać się z powierzonych mi obowiązków. Postanowiłem uporządkować prace Kongresu. W tym celu wkrótce wydam zarządzenie ws. porządku prac Kongresu. Poza moderowaniem dyskusji, postaram się również działać aktywnie na niwie ustawodawczej. Do tego samego zachęcam wszystkich kongresmenów. Jest nas w tej kadencji aż ośmiu. Gdyby każdy napisał jeden projekt i uczestniczył w dyskusji nad pozostałymi siedmioma, to szkielet arcadyjskiego systemu prawnego byłby ukończony. Mamy cztery miesiące i postarajmy się je dobrze wykorzystać!

May God continue to bless this great nation!
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kongres”