Benjamin pisze: 01 wrz 2024, 00:04
1) Nowal – jakiś link, informacje, forum, strona, czy jedynym źródłem jest na razie jeden obywatel?
Przecież informacje i rozmowa na temat Nowalu wraz z linkami odbywała się w tym temacie... posty z 26 sierpnia.
Natomiast co do ilości obywateli Nowalu to nie wiem, na Bastionie bywa tylko jedna osoba z tego kraju, ale nie ma to większego znaczenia. Nie stosuje jakiś wymyślnych "kryteriów uznawania" - forum Nowalu działa (kilka postów w sierpniu się pojawiło jak widzę), strona też jest, a więc dotychczasowe oznaczanie Nowala jako OBPP uznałem za swój zadawniony błąd. I nie ma tutaj znaczenia czy działa tam obecnie dziesięciu, dwóch czy tylko jeden obywatel oraz ile jest miesięcznie postów - nie podejmuje się takich rozstrzygnięć. Są kraje, gdzie w ostatnim miesiącu nie było postów lub było ich zaledwie kilka, są kraje nieobecne w ISM, a jednak dopóki ich fora funkcjonują to z mapy się ich nie usuwa.
Po prostu wcześniej nie miałem żadnych informacji o Nowalu i byłem przekonany, że ten kraj już nie funkcjonuje... skoro byłem jednak w błędzie to poprawiłem.
2) Dlaczego informacja na temat połączenia Kirianii i Westlandu została zignorowana? Nie chcę robić problemów, ale mówiąc ciągle o apolityczności mapy chyba lepiej będzie się jej trzymać, prawda?
[...]
Nie rozumiem też tłumaczenia, bo informacja o tym została przekazana bezpośrednio, nie trzeba było szukać.
Informacja była lakoniczna, jednozdaniowa i opisana jako "można usłyszeć" (i do tego dotyczyła w tym jednym zdaniu dwóch państw), a więc nie była bezpośrednia. Wymaga zweryfikowania czy dotyczy to wszystkich ziem czy tylko kontynentalnego Westlandu.
A na razie nie naniosłem tej zmiany bo się zastanawiam czy w ogóle stosować "rozbicie dzielnicowe" wewnątrz danego państwa (tą wątpliwość wyraziłem zresztą na forum) skoro w innych krajach tego nie stosuję, chyba że chodzi o "terytoria zależne". Muszę to przemyśleć, a nie chciałem opóźniać aktualizacji mapy, ze względu na różne ważne zmiany, które nastąpiły ostatnio.
Zaś mówienie, że zmiany te są
[...] (kompletnie bez znaczenia dla reszty mikroświata) [...]
jest czystym błędem, gdyż niektóre z jednostek składowych II FN mają autonomię m.in. w zakresie polityki zagranicznej.
I tutaj pojawia się taki problem, że takie sytuacje mogą występować nie tylko w obrębie FN, a też gdzie indziej. Problemem jest gdy takie rzeczy dla jednego kraju się oznacza, a dla drugiego nie. Jednocześnie próba oznaczenia wszędzie "rozbicia dzielnicowego" spowodowałaby nieczytelność mapy, przy tej skali.
Na razie to odłożyłem na bok... ale nie wynika to z mojego lenistwa (bo wygumkowanie jednej granicy i poprawa 2-3 napisów to pewnie z 5-10 minut roboty), a z rodzącej się koncepcji by mapa miała nie tylko jeden arkusz. Ten drugi czy nawet więcej jak jeden obejmowałyby pełne nazwy państw (na obecnej mapie są z konieczności skrócone), dobrze by było aby dać też flagi państw oraz pewne elementy mapy zrobić jako wycinki w powiększeniu, bo przy skali mapy ogólnej są nieczytelne.
Tutaj faktycznie można by dla niektórych państw (w tym oczywiście FN) zrobić podziały wewnętrzne o ile są ważne (dla funkcjonowania państwa lub stanowią ważną informację dla ogółu) i dość stabilne. Natomiast na mapie głównej pozostawić tylko ogólny podział lądów mikroświata na poszczególne kraje.
Jestem na etapie rozmów w tej materii, pozyskiwania stosownych danych itp. Będzie to dość czasochłonna dłubanka, a więc muszę to najpierw informacyjnie zebrać, przemyśleć układ, pewnie coś tam wypróbować (aby wyglądało sensownie), sprawdzić jakie dane da się uzyskiwać na bieżąco, a z jakimi będzie problem itd.
Nie powstanie to zatem tak od razu, a więc proszę o trochę cierpliwości...