W Federacji Nordackiej rozpoczęło się zgłaszanie kandydatur na urząd prezydenta. Dotychczas zgłosił się Tadeusz (król Hawilandu), Albert Fryderyk de Espada oraz Piotr Romanow. Zabawne, że dwóch z trzech kandydatów to jednocześnie liderzy państw działających w ramach Bastionu.
Wieści z zamurza
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Re: Wieści z zamurza
http://forum.nordata.pl/topic/1270-i-wy ... ordackiej/
W Federacji Nordackiej rozpoczęło się zgłaszanie kandydatur na urząd prezydenta. Dotychczas zgłosił się Tadeusz (król Hawilandu), Albert Fryderyk de Espada oraz Piotr Romanow. Zabawne, że dwóch z trzech kandydatów to jednocześnie liderzy państw działających w ramach Bastionu.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
https://kustosz.stempel.org.pl/1174/100 ... 207069.pdf
Koalicja Konserwatywna, jedna z dwóch wiodących partii politycznych na scenie Federacji Nordackiej zawarła kilka interesujących z naszego punktu widzenia postulatów w programie wyborczym.
Myślę nawet, że odrodzenie Rady Państw Nordaty w jakiejś formie nie byłoby złe, gdybyśmy od razu założyli, że organizacja ta nie zdziała cudów (poprzednio chyba mieliśmy zbyt duże apetyty), tylko będzie po prostu platformą wymiany pomysłów i idei. Szczyty mogłyby odbywać się naprzemiennie na forum Bastionu i na forum Federacji. Jest to na pewno do przemyślenia.

Koalicja Konserwatywna, jedna z dwóch wiodących partii politycznych na scenie Federacji Nordackiej zawarła kilka interesujących z naszego punktu widzenia postulatów w programie wyborczym.
Myślę, że jest to słuszne podejście i państwa zgromadzone w Bastionie Pollin mogą być zainteresowane uczestnictwem w takim bloku państw, bez rezygnowania z własnej suwerenności i odrębności infrastrukturalnej.Ostatecznie FN zostało zawiązane jedynie przez trzy
państwa: Muratykę, Kirianię i Klindonię. Jednak zamiast rozpaczać, możemy
wykorzystać to na własną korzyść i zapominając o zjednoczeniu kontynentu
pod jedną flagą spróbować zbudować blok państw o zbliżonych ideach,
którego inicjatorem i jednym z fundamentów będzie Federacja Nordacka. Już
teraz wiemy, że niektórzy ze względu na uprzedzenia nie dołączą do nas, ale
będą nas aktywnie zwalczać. Politycy Koalicji Konserwatywnej wierzą jednak,
że uda się zorganizować sojusz z tymi Nordatczykami, którym naprawdę
zależy na dobrobycie na całym kontynencie, a nie tylko w swoim ogródku.
Myślę nawet, że odrodzenie Rady Państw Nordaty w jakiejś formie nie byłoby złe, gdybyśmy od razu założyli, że organizacja ta nie zdziała cudów (poprzednio chyba mieliśmy zbyt duże apetyty), tylko będzie po prostu platformą wymiany pomysłów i idei. Szczyty mogłyby odbywać się naprzemiennie na forum Bastionu i na forum Federacji. Jest to na pewno do przemyślenia.
Gorąco do tego zachęcam. Choć Nowa Orda jako malutkie państwo nie ma zbyt wiele do zaoferowania pod względem dyplomatycznym (nie miałbym nawet kogo wysłać jako ambasadora), to bardzo chętnie nawiążę współpracować w konkretnych inicjatywach. Może to być ogólnonordackie czasopismo, może być jakaś międzynarodowa współpraca naukowa (na którą pomysł niedawno przedstawiał mi @AleksanderNovak ), a pewnie jeszcze w kilku innych projektach też potrafiłbym uczestniczyć.Kolejnym krokiem w budowaniu WszechNordaty będzie podpisanie
traktatów o stosunkach dyplomatycznych z większością państw
wywodzących się z dawnej Brodrii: Nan Di, Eesti, Nową Odrą, a może nawet
z Garmanią. Priorytetem jest jednak Cesarstwo Nan Di, na którym obecnie
znajdują się fabryki Ronon Arms, produkujące najlepszej klasy uzbrojenie.
- Juraj Zvolynský • Stempel
- Kontakt:
-
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Cóż jakby to nie zabrzmiało wcale się tym nie dziwię. Mając Ronona jako obywatela w Nan Di kraj momentalnie dla wielu ludzi z Nordaty nabiera prestiżu i de facto jestem tylko dodatkiem w postaci "jakiegoś tam władcy", który tylko kieruje tym projektem.
Wydaje mi się, że jeśli pojawi się jednak prawdziwa otwarta opcja, której będzie zależało na zjednoczeniu Nordaty to przyjdzie do Bastionu i to tu zacznie jednoczyć ten kontynent. To tutaj mamy bardzo liberalne otoczenie, którym jest nieangażujące się w jakieś siłowe jednoczenie, a bardzo otwarcie przyjmuje innych.
Wydaje mi się, że jeśli pojawi się jednak prawdziwa otwarta opcja, której będzie zależało na zjednoczeniu Nordaty to przyjdzie do Bastionu i to tu zacznie jednoczyć ten kontynent. To tutaj mamy bardzo liberalne otoczenie, którym jest nieangażujące się w jakieś siłowe jednoczenie, a bardzo otwarcie przyjmuje innych.
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Dlaczego mieliby koniecznie przyjść do Bastionu? Federacja Nordacka to też dobra opcja. Każdy może wybrać, która formuła bardziej mu się podoba. 
- Kontakt:
-
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Nie muszą koniecznie przychodzić do nas, ale czy nie lepiej zacząć od zjednoczenia informatycznego, a później przechodzić do ewentualnych Unii? Robić to krok po kroku? Czemu nie?Andżej-chan pisze: 09 sie 2023, 18:04 Dlaczego mieliby koniecznie przyjść do Bastionu? Federacja Nordacka to też dobra opcja. Każdy może wybrać, która formuła bardziej mu się podoba.![]()
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
No mieli najpierw luźną Unię Nordacką, a teraz chętni przeszli na kolejny etap, czyli Federację Nordacką. Ja bym się ich nie czepiał, tym bardziej, że przecież są do nas przyjaźnie nastawieni, o czym świadczy choćby zacytowany program. W FN jest grupa fajnych ludzi z którymi warto współpracować na różnych polach.
- Kontakt:
-
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Ja się do nich nie czepiam. W końcu sam tam "startuje na Prezydenta". Nie mniej ciekawi mnie dlaczego czerwoni, a także parę innych państw opowiedziało się przeciwko tej integracji.Andżej-chan pisze: 09 sie 2023, 18:14 No mieli najpierw luźną Unię Nordacką, a teraz chętni przeszli na kolejny etap, czyli Federację Nordacką. Ja bym się ich nie czepiał, tym bardziej, że przecież są do nas przyjaźnie nastawieni, o czym świadczy choćby zacytowany program. W FN jest grupa fajnych ludzi z którymi warto współpracować na różnych polach.
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Podejrzewam, że z dokładnie tego samego powodu, dla którego czerwoni, a takżę parę innych państw nie dołączyło do Bastionu. 
-
Bolesław
Czyli jeśli komuś zależy na integracji to zrobi to w ramach Bastionu. Cóż, czego ja się spodziewałem.Piotr Romanow pisze: 09 sie 2023, 17:49 Wydaje mi się, że jeśli pojawi się jednak prawdziwa otwarta opcja, której będzie zależało na zjednoczeniu Nordaty to przyjdzie do Bastionu i to tu zacznie jednoczyć ten kontynent. To tutaj mamy bardzo liberalne otoczenie, którym jest nieangażujące się w jakieś siłowe jednoczenie, a bardzo otwarcie przyjmuje innych.![]()
- Kontakt:
-
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
No tak, wiedziałem że coś źle ująłem i miałem rację. Proszę o wybaczenie Panie Bolesławie, miałem to przedstawić raczej w ten sposób, że Bastion jest na tyle liberalny, że idea zjednoczonej Nordaty mogłaby być sukcesywnie realizowana tutaj.Bolesław pisze: 09 sie 2023, 18:29Czyli jeśli komuś zależy na integracji to zrobi to w ramach Bastionu. Cóż, czego ja się spodziewałem.Piotr Romanow pisze: 09 sie 2023, 17:49 Wydaje mi się, że jeśli pojawi się jednak prawdziwa otwarta opcja, której będzie zależało na zjednoczeniu Nordaty to przyjdzie do Bastionu i to tu zacznie jednoczyć ten kontynent. To tutaj mamy bardzo liberalne otoczenie, którym jest nieangażujące się w jakieś siłowe jednoczenie, a bardzo otwarcie przyjmuje innych.![]()
Oczywiście, nie miałem na myśli siłowego rozwiązania, że tylko bastion i jednoczenie tylko tutaj. Sam osobiście trzymam kciuki za Federację Nordacką i życzę jej wszystkiego co najlepsze. Napisałem złymi słowami to co chciałem przekazać, bo jednak pojawili się przeciwnicy integracji i utworzyli niezależne państwa zamiast dążyć wspólnie do zjednoczenia. Nie mniej jeszcze raz przepraszam za złe określenie.