Sporo możliwości do brania udziału w życiu politycznym, oby państw. Prawo do udziału w Sejmie Osieka i Niebieskiej przysługuje osobom posiadającym obywatelstwo przynajmniej jednego z dwóch państw. W Senacie osobne miejsca wydzielone są dla obywateli Osieka, osobne dla obywateli Niebieskiej.
A jak je dostać?
Żeby otrzymać obywatelstwo Osieka, Niebieskiej albo i oba na raz, wstarczy wejść na naszego discorda, na kanał Rządu Jego Królewskiej Świątobliwości. Należy złożyć tam wniosek o przyjęcie w poczet obywateli, według wzoru podanego poniżej:
Treść wniosku o przyjęcie w poczet obywateli Osieka:
Pragnę wstąpić w szeregi obywateli Najjaśniejszego, Arcybiskupiego Miasta Osieka. Przysięgam dbać o interesy wspólnoty miejskiej, troszczyć się o współobywateli i wspierać, w ramach możliwości, Arcybiskupstwo Osieckie. Oświadczam, że nie jestem związany przysięgami, które mogłyby zmusić mnie do działania wbrew interesowi Osieka, Niebieskiej i wbrew ich prawu.
Treść wniosku o przyjęcie w poczet obywateli Niebieskiej:
Pragnę wstąpić w szeregi obywateli Rzeczypospolitej Niebieskiej. Przysięgam dbać o interesy wspólnoty miejskiej, troszczyć się o współobywateli i wspierać, w ramach możliwości, Arcybiskupstwo Osieckie. Oświadczam, że nie jestem związany przysięgami, które mogłyby zmusić mnie do działania wbrew interesowi Niebieskiej, Osieka i wbrew ich prawu.