Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Eddie der Schneider
Kontakt:

Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Post autor: Eddie der Schneider »

Anastasia Windsachen pisze: 26 sie 2024, 23:02
DarkKot h Gryf pisze: 26 sie 2024, 19:55 Mogę prosić w imieniu kompasu o przesunięcie go, by środek kompasu był na samym środku mapy?
Może już nie przesadzajmy? Ugadany był kompromis, większość nie zgłosiła dalszych sprzeciwów to teraz przesuwanie się na sam środek by być jak pępek świata? I to jeszcze tak jakby się nie dało w bardziej zatłoczonym punkcie Pollinu... Jak już lokalizacja pomiędzy Orientyką, a Sambanafryką była bez obiekcji i dogadaliśmy kształt Kompasu to wracacie znowu do środka. Co innego położyć tam małą wysepkę jak Leocja, archipelag jak Oceania czy nawet Osiek we wcześniejszej postaci. Teraz to tam wyrósł normalnie nowy półkontynent. Tyle wody do zagospodarowania to jeb, w samo centrum. Nawet najnowsze, upadające po tygodniu-dwóch, mikronacje nie mają takich zapędów w lokowaniu siebie na mapie.

Dlatego wzywam do ogarnięcia się i albo pod tą Sambanafrykę, albo gdzie indziej by tłoku nie robić. Poza tym macie terytorium arktyczne, a stawiacie się na równiku. Zgaduję, że położenie nad Suderlandem, pod Austro-Węgrami ma większy sens dla istnienia takich terenów. Jeszcze nikogo z obecnych na mapie mikronacji nie rozbolało by łamać aż tak podstawową zasadę praw natury. Może i są różne klimaty na całym globie, ale nikt jeszcze nie dał bieguna czy terenów podbiegunowych w tym obszarze.
Odniosłem wrażenie że Pani się czepia, aby się czepiać...
A mamy jednocześnie klimat arktyczny, równikowy (pustynie) i podrównikowy (lasy podrównikowe). Zajęcie całej mapy Pollinu chyba będzie Pani jeszcze bardziej przeszkadzać, ale co ja tam wiem...
Awatar użytkownika
Piotr Jankowski Stempel
Kontakt:

Post autor: Piotr Jankowski »

Dlatego wzywam do ogarnięcia się i albo pod tą Sambanafrykę, albo gdzie indziej by tłoku nie robić. Poza tym macie terytorium arktyczne, a stawiacie się na równiku. Zgaduję, że położenie nad Suderlandem, pod Austro-Węgrami ma większy sens dla istnienia takich terenów. Jeszcze nikogo z obecnych na mapie mikronacji nie rozbolało by łamać aż tak podstawową zasadę praw natury. Może i są różne klimaty na całym globie, ale nikt jeszcze nie dał bieguna czy terenów podbiegunowych w tym obszarze.
Wasza Królewska Mość!
Proszę zrozumieć, iż Kompas to w zasadzie osobny mały świat istniejący jeszcze na długo przed ulokowaniem na Pollinie i stąd wynika zbliżony do ziemskiego układ stref klimatycznych, który po umieszczeniu na mapie Pollinu faktycznie traci poniekąd sens. Jeśli natomiast chodzi o równoleżnikowe wyśrodkowanie Kompasu, to chodzi tutaj o możliwość stosowania przyjętego już na Kompasie systemu współrzędnych geograficznych, bez żadnych zbędnych przeliczeń. Mam nadzieję, że coś rozjaśniłem. ;)
Awatar użytkownika
Robert Drenin Stempel
Kontakt:

Post autor: Robert Drenin »

Jak można było już usłyszeć, powstał teraz drugi Suderland oraz jeszcze Kiriania i Westland zjednoczyły się tworząc Monarchię Kiryjską.
Tow. Robert Drenin

Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad

Prezydent Republiki Ludowej Szczęścia
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Kontakt:

Post autor: Anastasia Windsachen »

DarkKot h Gryf pisze: 26 sie 2024, 23:25 ...Leocja wyraziły zgodę na umiejscowienie w tym miejscu kompasu, a raczej zostawienie go w miejscu, gdzie już był.
Jako Generalissima Leocji nie przypominam sobie żadnego oficjalnego dokumentu lub wypowiedzi obu Namiestników, które wyrażają poparcie dla umiejscowienia Kompasu w obecnym kształcie. A zapewniam, że wiedziałabym jako jedna z pierwszych o takich zgodach.
HzG pisze: 26 sie 2024, 23:36 Obrazek

Myślę, że to kończy wszelką dyskusję nt. lokacji Kompasu, jego kształtu i pozycji.
Zostanie tak jak @DarkKot h Gryf ogłosił.
Sarmacja jest jedynym państwem w tamtym regionie? Bo pamiętam o Leocji, Dreamlandzie... To nie kończy jak dla mnie dyskusji.
Eddie der Schneider pisze: 26 sie 2024, 23:40 Odniosłem wrażenie że Pani się czepia, aby się czepiać...
A mamy jednocześnie klimat arktyczny, równikowy (pustynie) i podrównikowy (lasy podrównikowe). Zajęcie całej mapy Pollinu chyba będzie Pani jeszcze bardziej przeszkadzać, ale co ja tam wiem...
Za to ja odniosłam, że nie umiecie się odnaleźć na naszej mapie i pogodzić z naszymi standardami. To nie jest minecraftowa mapa tylko próbująca prawdziwą pokazywać. Oczywiście, że nie wychodzi to tak jak na Ziemi, ale nie robimy aż takich fikołków.
Piotr Jankowski pisze: 26 sie 2024, 23:44 Jeśli natomiast chodzi o równoleżnikowe wyśrodkowanie Kompasu, to chodzi tutaj o możliwość stosowania przyjętego już na Kompasie systemu współrzędnych geograficznych, bez żadnych zbędnych przeliczeń. Mam nadzieję, że coś rozjaśniłem. ;)
👍
Ostatnio zmieniony 27 sie 2024, 00:40 przez Anastasia Windsachen, łącznie zmieniany 1 raz.
HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kontakt:

Robert Drenin pisze: 27 sie 2024, 00:03 Jak można było już usłyszeć, powstał teraz drugi Suderland oraz jeszcze Kiriania i Westland zjednoczyły się tworząc Monarchię Kiryjską.
Ciekawa sprawa z tym Suderlandem, bo mamy emigrantów i mamy ludzi, którzy ożywili forum. Kogo teraz słuchać?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
śp. J. von Ribertrop Stempel

Post autor: śp. J. von Ribertrop »

Anastasia Windsachen pisze: 27 sie 2024, 00:25 Jako Generalissima Leocji nie przypominam sobie żadnego oficjalnego dokumentu lub wypowiedzi obu Namiestników, które wyrażają poparcie dla umiejscowienia Voxlandu w obecnym kształcie.
Powód jest prosty: z dumą oświadczam, że Voxland (i nieszczęsna awantura z Wurstami) są starsze niż Leocja!

(Musiałem).
Awatar użytkownika
Kontakt:

Joahim von Ribertrop pisze: 27 sie 2024, 00:29
Anastasia Windsachen pisze: 27 sie 2024, 00:25 Jako Generalissima Leocji nie przypominam sobie żadnego oficjalnego dokumentu lub wypowiedzi obu Namiestników, które wyrażają poparcie dla umiejscowienia Voxlandu w obecnym kształcie.
Powód jest prosty: z dumą oświadczam, że Voxland (i nieszczęsna awantura z Wurstami) są starsze niż Leocja!

(Musiałem).
Tak się kończy pisanie postu po małej ilości snu (nikt nic nie widział)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Piwski Sroczyński Stempel
Kontakt:

Post autor: Piwski Sroczyński »

Anastasia Windsachen pisze: 27 sie 2024, 00:25
Jako Generalissima Leocji nie przypominam sobie żadnego oficjalnego dokumentu lub wypowiedzi obu Namiestników, które wyrażają poparcie dla umiejscowienia Kompasu w obecnym kształcie. A zapewniam, że wiedziałabym jako jedna z pierwszych o takich zgodach.
Nie Leocja ale 1/2 Palatium pomimo braku zrozumienia po co Kompas w skali niż 1:1 do minecraftowej, nie zgłaszała zastrzeżeń. Jeśli się pojawią to się do nich ustosunkujemy z największym szacunkiem właściwym osobom o niezaprzeczalnie dobrej woli i smaku.
Anastasia Windsachen pisze: 27 sie 2024, 00:25 Za to ja odniosłam, że nie umiecie się odnaleźć na naszej mapie i pogodzić z naszymi standardami. To nie jest minecraftowa mapa tylko próbująca prawdziwą pokazywać. Oczywiście, że nie wychodzi to tak jak na Ziemi, ale nie robimy aż takich fikołków.
Mapa Pollinu nie ma za krzty sensu jakby ją chcieć interpretować w sposób JAKKOLWIEK realny. Patrz: Edelweiss na równiku, zmiany klimatu na różnych lądach. Czy to zarzut...? Absolutnie - to stwierdzenie. A traktowanie bitmapy jak jakiejś świętości, o której realizm walczymy... Nieporozumienie. To nie uniwersum Tolkiena - tu się nic kupy nie trzyma. Choćby kilka hiszpańskojęzycznych państw bez związku ze sobą, podobnie język quasi niemiecki tu i tam "bez sensu" rozrzucony. Znów - to nie zarzut, tak jest i dobrze. To "świat" tworzony tak, żeby dobrze się bawić, a nie rozmyślać o jakichś szczegółach, jak połączyć niepasujące za Nan Di Ludowe elementy.
(-) Piwski Sroczyński h. Żmij

Arcybiskup Osieka, Sługa Sług Bożych
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Anastasia Windsachen pisze: 26 sie 2024, 22:52 Ja jedynie przypomnę, że Sambana miała być oznaczona jako voxlandzka kolonia na mapie by jej nie mylić z ziemiami na Voximie.
A faktycznie... przepraszam - ze łba mi wyszło, w obliczu tych wszystkich zmian.

Obrazek

Link do Kustosza.
Anastasia Windsachen pisze: 26 sie 2024, 23:02 Może już nie przesadzajmy? Ugadany był kompromis, większość nie zgłosiła dalszych sprzeciwów to teraz przesuwanie się na sam środek by być jak pępek świata? I to jeszcze tak jakby się nie dało w bardziej zatłoczonym punkcie Pollinu... Jak już lokalizacja pomiędzy Orientyką, a Sambanafryką była bez obiekcji i dogadaliśmy kształt Kompasu to wracacie znowu do środka.
No przecież jak chcieli ulokować się pod Sambafryką to mieliście "milion obiekcji" i był "płacz i zgrzytanie zębami". Kształt musieli zmieniać, nie za blisko Sambany bo niby coś blokuje. Były głosy, że skoro byli koło Sarmacji to niech tam wracają i niech nie "paskudzą" nam swoim Kompasem tego rejonu mikroświata. Do tego doszły "protesty" z Vaarlandu... że to się trzeba z "sąsiadami dogadać".

To się wzięli i dogadali z mniej upierdliwymi sąsiadami.

A jak Wam teraz "pusto i smutno" pod tą Sambana to zawsze można tam wstawić zapomnianą Wilkinię jako OBPP - akurat w sumie jest dobrze udokumentowana przynajmniej od 2009 i sam się sobie dziwię, że ją niegdyś przeoczyłem i potraktowałem podobnie jak te 5-minutowe wyspy obok. :lol:
Joahim von Ribertrop pisze: 27 sie 2024, 00:29 Powód jest prosty: z dumą oświadczam, że Voxland (i nieszczęsna awantura z Wurstami) są starsze niż Leocja!

(Musiałem).
A i tak został usypany (w jeden niedzielny poranek jak pamiętam) przy protestach co niektórych, którzy twierdzili, że ma sobie innego OBPP poszukać. A jednak Voxland powstał i trwa w obecnej formie. Niektóre zmiany są z początku trudne do zaakceptowania przez niektórych, ale z czasem po prostu stają się rzeczywistością (wirtualną).

Pierwszy i oryginalny plik z kształtem Voxlandu - datowany 20.10.2019.
Robert Drenin pisze: 27 sie 2024, 00:03 Jak można było już usłyszeć, powstał teraz drugi Suderland...
To akurat na razie chyba nie ma wielkiego znaczenia dla mapy... Dwie grupy zajęły się prawie równocześnie reaktywacją Suderlandu i są w konflikcie, a może sobie jeszcze wojnę domową zrobią. Nie zmienia to faktu, że reaktywacja nastąpiła na Wyspie Suderland i dotyczy tej wyspy, która po prostu przestała być w takim przypadku oznaczana jako OBPP, a ponownie jako Suderland. Co z tego wyniknie zobaczymy... najwyżej się to będzie jakoś dzielić lub jedna ze stron "wygra".
Robert Drenin pisze: 27 sie 2024, 00:03 ... oraz jeszcze Kiriania i Westland zjednoczyły się tworząc Monarchię Kiryjską.
Przyznam, że nie wiem co tam "się słyszy" w "Waksmanlandzie"... jednak II FN jest oznaczone jako jedno państwo i tylko z przyzwyczajenia i informacyjnie są dodatkowo opisane jego "krainy geograficzne", w zasadzie tylko dla wiedzy jakie dawniej to były państwa niezależne... podobnie jak na niektórych OBPP jest informacja co tam było wcześniej.

Nie wiem czy jest sens teraz zamazywać granicę pomiędzy Kirianią, a Westlandem? Choć technicznie to oczywiście proste i łatwe. Jeśli miałbym reagować na każde zmiany wewnątrzpaństwowe (kompletnie bez znaczenia dla reszty mikroświata) to pewnie trzeba by co chwilę robić jakieś korekty. Alternatywą jest chyba zamazanie w ogóle granic dawnych państw, które obecnie tworzą FN.

Może tak po prostu zrobić?
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
śp. J. von Ribertrop Stempel

Post autor: śp. J. von Ribertrop »

Ronon Dex pisze: 27 sie 2024, 03:23 A i tak został usypany (w jeden niedzielny poranek jak pamiętam) przy protestach co niektórych, którzy twierdzili, że ma sobie innego OBPP poszukać.
To już trzeci czy czwarty raz jak ktoś mówi że były protesty przy usypywaniu Voximy.

A ja dalej nie kojarzę nic oprócz iście genialnej i konsekwentnej mapy MIKu z bodaj kwietnia 2020.
Ronon Dex pisze: 27 sie 2024, 03:23 A jak Wam teraz "pusto i smutno" pod tą Sambana to zawsze można tam wstawić zapomnianą Wilkinię jako OBPP - akurat w sumie jest dobrze udokumentowana przynajmniej od 2009 i sam się sobie dziwię, że ją niegdyś przeoczyłem i potraktowałem podobnie jak te 5-minutowe wyspy obok.
Nie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””