Anastasia Windsachen pisze: 26 sie 2024, 22:52
Ja jedynie przypomnę, że Sambana miała być oznaczona jako voxlandzka kolonia na mapie by jej nie mylić z ziemiami na Voximie.
A faktycznie... przepraszam - ze łba mi wyszło, w obliczu tych wszystkich zmian.
Link do Kustosza.
Anastasia Windsachen pisze: 26 sie 2024, 23:02
Może już nie przesadzajmy? Ugadany był kompromis, większość nie zgłosiła dalszych sprzeciwów to teraz przesuwanie się na sam środek by być jak pępek świata? I to jeszcze tak jakby się nie dało w bardziej zatłoczonym punkcie Pollinu... Jak już lokalizacja pomiędzy Orientyką, a Sambanafryką była bez obiekcji i dogadaliśmy kształt Kompasu to wracacie znowu do środka.
No przecież jak chcieli ulokować się pod Sambafryką to mieliście "milion obiekcji" i był "płacz i zgrzytanie zębami". Kształt musieli zmieniać, nie za blisko Sambany bo niby coś blokuje. Były głosy, że skoro byli koło Sarmacji to niech tam wracają i niech nie "paskudzą" nam swoim Kompasem tego rejonu mikroświata. Do tego doszły "protesty" z Vaarlandu... że to się trzeba z "sąsiadami dogadać".
To się wzięli i dogadali z mniej upierdliwymi sąsiadami.
A jak Wam teraz "pusto i smutno" pod tą Sambana to zawsze można tam wstawić zapomnianą Wilkinię jako OBPP - akurat w sumie jest dobrze udokumentowana przynajmniej od 2009 i sam się sobie dziwię, że ją niegdyś przeoczyłem i potraktowałem podobnie jak te 5-minutowe wyspy obok.
Joahim von Ribertrop pisze: 27 sie 2024, 00:29
Powód jest prosty: z dumą oświadczam, że Voxland (i nieszczęsna awantura z Wurstami) są starsze niż Leocja!
(Musiałem).
A i tak został usypany (w jeden niedzielny poranek jak pamiętam) przy protestach co niektórych, którzy twierdzili, że ma sobie innego OBPP poszukać. A jednak Voxland powstał i trwa w obecnej formie. Niektóre zmiany są z początku trudne do zaakceptowania przez niektórych, ale z czasem po prostu stają się rzeczywistością (wirtualną).
Pierwszy i oryginalny plik z kształtem Voxlandu - datowany 20.10.2019.
Robert Drenin pisze: 27 sie 2024, 00:03
Jak można było już usłyszeć, powstał teraz drugi Suderland...
To akurat na razie chyba nie ma wielkiego znaczenia dla mapy... Dwie grupy zajęły się prawie równocześnie reaktywacją Suderlandu i są w konflikcie, a może sobie jeszcze wojnę domową zrobią. Nie zmienia to faktu, że reaktywacja nastąpiła na Wyspie Suderland i dotyczy tej wyspy, która po prostu przestała być w takim przypadku oznaczana jako OBPP, a ponownie jako Suderland. Co z tego wyniknie zobaczymy... najwyżej się to będzie jakoś dzielić lub jedna ze stron "wygra".
Robert Drenin pisze: 27 sie 2024, 00:03
... oraz jeszcze Kiriania i Westland zjednoczyły się tworząc Monarchię Kiryjską.
Przyznam, że nie wiem co tam "się słyszy" w "Waksmanlandzie"... jednak II FN jest oznaczone jako jedno państwo i tylko z przyzwyczajenia i informacyjnie są dodatkowo opisane jego "krainy geograficzne", w zasadzie tylko dla wiedzy jakie dawniej to były państwa niezależne... podobnie jak na niektórych OBPP jest informacja co tam było wcześniej.
Nie wiem czy jest sens teraz zamazywać granicę pomiędzy Kirianią, a Westlandem? Choć technicznie to oczywiście proste i łatwe. Jeśli miałbym reagować na każde zmiany wewnątrzpaństwowe (kompletnie bez znaczenia dla reszty mikroświata) to pewnie trzeba by co chwilę robić jakieś korekty. Alternatywą jest chyba zamazanie w ogóle granic dawnych państw, które obecnie tworzą FN.
Może tak po prostu zrobić?