Można najwyżej dodać jeszcze kilka większych lądów do istniejących, ale główną moją myślą jest naturalność wyglądu. Powiększyłem archipelagi tam gdzie są, lądy też można dodać.

Co do rotacji, ani ja, ani reszta kompasu się na to nie zgodzi. Północ to północ, południe to południe.Anastasia Windsachen pisze: 22 sie 2024, 14:58 Jest to już jakiś krok w naszych rozmowach i dobry. Lepszy bym powiedziała od mojego, który można by uznać za zbyt duży. A gdyby jeszcze pokombinować z rotacją? Jeżeli inne państwa Kompasu, które chcą działać na Pollinie zgodzą się na taką propozycję układu ziem to Voxland w przypadku braku innych kwestii budzących zastrzeżenia jest skory do zakończenia sporu, uznania wersji o dosypaniu do pel nanderowskiej Winkilii nowych terenów lub ich wyłonieniu się z mgły.
Cieszę się, że jest jedna osoba, która mimo działania na Kompasie potrafi spojrzeć na sprawę szerzej niż jego kwadratowość. I czy dobrze się orientuję, że tak naprawdę wcale nie musicie być kwadratowi tylko spokojnie możecie generować nowe ziemie? Chyba tak między innymi miała zostać umieszczona Leocja u Was? Wtedy to by ucięło dyskusję o tym, że kwadrat i koniec kropka.
No właśnie zamierzają. Mają oczywiście swój sposób na tworzenie mikronacji, ale czyż i u nas nie tworzy się wielu rzeczy w grach i potem tylko wkleja obrazki na forum? Szukają sposobu na połączenie "ich świata" z naszym.
Zdaje się, że ta mapa z tymi ponumerowanymi lokalizacjami to akurat mojego autorstwa była...Francisco País pisze: 22 sie 2024, 14:12 Przyjrzałem się jednak tej mapie, którą przedstawiła p. Windsachen i sądzę, że właściwie jest dla nich takowe miejsce na naszym globie - miejsce wskazane numerem zero.
To zastanawiaj się dalej... oni wiedzą po co, część mikronautów, którzy ich wysłuchali i rozmawiają z nimi od dawna w naszym "uniwersum" (to już ponad rok są tu obecni) to już wie po co. Po to - by móc nawiązywać kontakty, by móc współpracować z innymi, po to by wzbogacać nasz wirtualny świat.Francisco País pisze: 22 sie 2024, 14:12 Czytając tą dyskusję cały czas się zastanawiam, po co ten cały Kompas chce umieszczać się na mapie?
No i miło to słyszeć. Padło tu wiele słów, wiele opinii, często mogących wydawać się wrogimi wobec Kompasu czy tych mieszkańców Pollinu, którzy wyrazili sprzeciw, ale cóż, każdego czasem poniesie, każdy czasem zostanie źle zrozumiany w samych intencjach. Dobrze, że ostatecznie potrafimy skierować rozmowę na kompromisowe toryDarkKot h Gryf pisze: 22 sie 2024, 15:03 Jeszcze u siebie dyskutujemy nad powyższą propozycją mapy i innymi, choć możliwe, że niedługo dojdziemy do kompromisu.

A czy myślenie o mikroświecie jako o holistycznym "uniwersum dyskursu", które tworzymy wszyscy razem (a nie każdy kontynent sobie) to powód do czynienia zarzutów? Arcadyjczycy martwią się po prostu o standardy i rozsądek w mikroświecie. Nie dlatego, że mają jakieś roszczenia, czy "misję posłanniczą" - po prostu wypowiadają się na temat, który został poruszony w Bastionie.Ronon Dex pisze: 22 sie 2024, 15:05 Przy czym nie bardzo rozumiem opór ze strony akurat Arcadyjczyków - wszak cala sprawa rozgrywa się kilkanaście tysięcy kilometrów od naszych granic, nawet od brzegów Nan Di (które akurat nie ma nic przeciwko) to ponad 5000 km, a od Nowej Ordy jeszcze więcej.
Mogę zrozumieć jeszcze Voxland, który ma kolonię nieco ponad 1000 km od planowanej lokalizacji, mógłbym rozumieć opór na Orientyce (nie słyszałem o takowym) lub na Vaarlandzie (też nieco ponad 1000 km od planowanej, nowej lokalizacji Kompasu).
Ale jaki to problem dla odległej Arcadii?
A kto podjął jakieś ustalenia? One są właśnie procedowane...Andżej-chan pisze: 22 sie 2024, 15:45 Nie widzę powodu dla którego akurat Arcadyjczycy mieliby "siedzieć cicho" i tylko przyklaskiwać ustaleniom podjętym ponad ich głowami.
W sumie został poruszony tutaj, bo tutaj są kwestie mapy.Andżej-chan pisze: 22 sie 2024, 15:45 ...po prostu wypowiadają się na temat, który został poruszony w Bastionie.

Nie wiem czy Arcadia posiada swoją reprezentację narodową, albo czy śledzi Szanowny wątki informacyjne MUPu, ale tak na potwierdzenie, że jesteśmy zupełnie akceptowalną częścią Pollinu warto wspomnieć, że będziemy organizatorami najbliższego V-Mudnialu.Francisco País pisze: 22 sie 2024, 14:12 Czytając tą dyskusję cały czas się zastanawiam, po co ten cały Kompas chce umieszczać się na mapie? Po co? Skoro mikronacjami nie są ani nie zamierzają wchodzić do tego naszego uniwersum? Po co im to?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość