Tak tak, linię brzegową zrobimy to jest na szybko nakreślone dla orientacji gdzie i jak wielki miałby być. Pojawiła się tylko kwestia zmiany miejsca. Zasugerowano, żebym postarał się rozeznać mikronatów pod względem ich tolerancji dla położenia centralnego... Chociaż ja tutaj nadziei nie mam na to xDRonon Dex pisze: 19 sie 2024, 20:18 Jasne... dajcie znać jak to zatwierdzicie. No i rozpatrzcie sobie czy skoro wielkość się zmienia to może zrobicie nieco dokładniejszą linię brzegową, bo poprzednio nie miało to znaczenia, ale teraz będzie to już widać.
Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]
- Piwski Sroczyński • Stempel
- Kontakt:
Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]
(-) Piwski Sroczyński h. Żmij
Arcybiskup Osieka, Sługa Sług Bożych
- Reza I Pahlavi • Stempel
- Kontakt:
Świetna robota z tą nową mapą, jak zawsze
Wasza Ekscelencjo, trzeba wierzyć, że wszystko się uda i że będzie kompromis!
)
Wasza Ekscelencjo, trzeba wierzyć, że wszystko się uda i że będzie kompromis!
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Rzeczywiście jest to położenie centralne... Jeśli Wam na takim zależy, to Nowa Orda nie będzie protestować. Ale zastanówcie się, czy dla Was samych takie jest wygodne. Z tego co rozumiem, Kompas jest bardzo oryginalną częścią mikroświata. Nie byłoby Wam lepiej w oddaleniu od Starego Mikroświata? 
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
- Kontakt:
Mnie się tam przesunięcie podoba...Andżej-chan pisze: 19 sie 2024, 21:23 Rzeczywiście jest to położenie centralne... Jeśli Wam na takim zależy, to Nowa Orda nie będzie protestować. Ale zastanówcie się, czy dla Was samych takie jest wygodne. Z tego co rozumiem, Kompas jest bardzo oryginalną częścią mikroświata. Nie byłoby Wam lepiej w oddaleniu od Starego Mikroświata?![]()
Nie znasz naszych dysput w realu na zjeździe... Kompas ma być większy, co wynika z ich obliczeń populacyjnych (u nich wymiarowo się nie da - bo wynika to specyfiki gry, w której robią swoje państwa, stąd trzeba populacyjnie to oszacować) oraz faktu, że też inne oprócz Osieka kraje Kompasu chcą należeć do naszego mikroświata.Andżej-chan pisze: 19 sie 2024, 21:23 Z tego co rozumiem, Kompas jest bardzo oryginalną częścią mikroświata. Nie byłoby Wam lepiej w oddaleniu od Starego Mikroświata?![]()
Jednocześnie istnieją obawy, że ten "najstarszy mikroświat" będzie płakał, że im coś "za dużego wyrasta". Stąd to przesunięcie... a dlaczego nie na "antypody"? Bo choćby Osiek chce mieć wygodną komunikację lotniczą z resztą mikroświata. Stad takie, a nie inne położenie, które w sumie chyba nikomu nie przeszkadza.
- Kontakt:
AKTUALIZACJA:
Większość osób opowiada się za wielkością 1000x1000km
Dodatkowo na podstawie przybliżonej linii przegowej Kompasu, także z uwzględnieniem wielkich słonych jezior wewnętrznych, opracowałem bardziej adekwatne kontury na mapę Pollinu (wciąż przy starych wielkościach)

Większość osób opowiada się za wielkością 1000x1000km
Dodatkowo na podstawie przybliżonej linii przegowej Kompasu, także z uwzględnieniem wielkich słonych jezior wewnętrznych, opracowałem bardziej adekwatne kontury na mapę Pollinu (wciąż przy starych wielkościach)

No i w sumie doskonale pasuje... poza nieco zmienionym położeniem. Na starych mapach występuje wyspa o nazwie Wilkinia - jest na mapach od 2009 i chyba do końca map Pel Nandera. Potem nieszczęsny KIK ją sobie wygumkował, a ja nie przywróciłem bo nie bardzo mogłem ustalić co i jak, no i jakoś mi przy likwidowaniu "narośli" (zlikwidowanych przez aktywne kontynenty) to zniknęło.Piwski Sroczyński pisze: 20 sie 2024, 20:30 Większość osób opowiada się za wielkością 1000x1000km
![]()
Nałożyłem na mapę w odpowiedniej skali (przeskalowałem wg pobliskiej Sambafryki) i w zasadzie choć ma inny kształt to wielkość była podobna do tego co chcecie uzyskać.

Wasz postulowany Kompas jest na biało, a dawna Wilkinia na czarno. Zauważ, że jeżeli przesuniemy Kompas nieco "do góry" tak by pokrył dawną Wilkinię to można by spokojnie uznać, że usypaliście swoje kształty na bazie istniejącego lądu.
Nałożyłem jeden na drugi...

...wielkość w sumie pasuje, a resztę sobie usypaliście w trakcie budowy krajów i teraz się "ujawniliście".
- Kontakt:
Różnimy się pod względem metod komunikacji i narracji od większości państw mikroświata... ale to samo można byłoby powiedzieć choćby o WandystanieAndżej-chan pisze: 19 sie 2024, 21:23 Rzeczywiście jest to położenie centralne... Jeśli Wam na takim zależy, to Nowa Orda nie będzie protestować. Ale zastanówcie się, czy dla Was samych takie jest wygodne. Z tego co rozumiem, Kompas jest bardzo oryginalną częścią mikroświata. Nie byłoby Wam lepiej w oddaleniu od Starego Mikroświata?![]()
Wydaje mi się, że jeżeli przesuniemy Wasz Kompas nieco w górę, ale nie do końca idealnie tak jak nałożyłem dawną Wilkinię (mniej więcej centrum Kompasu na równiku), to biorąc pod uwagę niedokładności dawnych map Pel Nandera oraz kwestię obecnego skalowania lądów to będzie dobrze i będę mógł na tym zbudować argumentację o wykorzystaniu starego i zapomnianego lądu, który przekształcił się w Kompas.
Mogę prosić o ten schemat Kompasu w nieco większej rozdzielczości? Muszę dostosować to do stylu "kreski" reszty mapy... jeżeli nie ma to OK poradzę sobie, ale tak byłoby łatwiej.
- Piotr Jankowski • Stempel
- Kontakt:
Uprzejmie informuję, iż RLS (Republika Ludowa Szczęścia) zmieniła nazwę na "Beatudzka Republika Demokratyczna" (BRD).