Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Post autor: Ronon Dex »

Kolejna aktualizacja mapy mikroświata (11.08.2024), która uwzględnia przyłączenie Garmanii do Estii oraz niewyjaśniony obecnie status Santery (Vaarland mający kontynentalny i kolegialny twór "nadrzędny" dotyczący terenów to rozstrzyga).

Obrazek

Link do kustosza.

Link do map na stronie Bastionu, gdzie są też starsze mapy - można prześledzić zmiany.
Obrazek
Awatar użytkownika
Eddie der Schneider
Kontakt:

Post autor: Eddie der Schneider »

Rozumiem. W takim razie z chęcią zaimplementuję Cesarstwo Zielone przez bastion i będę tu wklejał ogłoszenia z discorda kompasu, gdyż raczej będę jedyna osobą angażującą się w Pollinn z Cesarstwa. Więc mógłby Pan dopomóc w założeniu takiego działu, lub chociaż napisać jak to zacząć? Jak już wcześniej pisałem, z takiego forum korzystam pierwszy raz i nie chce nic zepsuć.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Eddie der Schneider pisze: 11 sie 2024, 17:38 Rozumiem. W takim razie z chęcią zaimplementuję Cesarstwo Zielone przez bastion i będę tu wklejał ogłoszenia z discorda kompasu, gdyż raczej będę jedyna osobą angażującą się w Pollinn z Cesarstwa. Więc mógłby Pan dopomóc w założeniu takiego działu, lub chociaż napisać jak to zacząć? Jak już wcześniej pisałem, z takiego forum korzystam pierwszy raz i nie chce nic zepsuć.
Dział utworzony, masz tam zwyczajnego moda i już tam kontynuujemy: viewtopic.php?t=703

W razie czego służę poradą.
Obrazek
Awatar użytkownika
Vilarte Stempel
Kontakt:

Post autor: Vilarte »

Proponuję przy następnej edycji Turetię również oznaczyć kursywą - ich strona z ISM zawiera komunikat, że jest archiwalna, aktywność na niej zamarła, a nowej najwyraźniej nie ma. Na szczycie Vaarlandu już chcą ją uznać za upadłą.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Vilarte pisze: 13 sie 2024, 23:41 Na szczycie Vaarlandu już chcą ją uznać za upadłą.
Nie mam uprawnień do przeglądania tego działu, a więc poproszę o info jak zapadnie decyzja... zresztą chyba tez kwestia Santery jest w rozpatrywaniu?
Obrazek
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop Stempel
Kontakt:

Post autor: Joahim von Ribertrop »

O ile wiem to akurat władze Konfederacji Stanów Arcadii podjęły decyzję by zabezpieczyć ten teren, pod kątem powstawania państw o podobnym klimacie lub nawiązujących mocno do dziedzictwa NUPIA. To co opisujesz niezbyt do tego pasuje, a raczej całkiem nie pasuje.
Taka myśl po dzisiejszej wizycie Libertonów: może warto byłoby oznaczać na mapie OBPP pozostające pod protekcją państw/organizacji/traktatów w jakiś inny sposób niż OBPP będące prawdziwie OBPP? Jako świeżak wiedziałbym tyle, że białe to niczyje, skąd mam wiedzieć że akurat ten fragment białego podlega jakimś ograniczeniom (choć ma być niczyj niby)?

Osobiście proponowałbym oznaczać takie tereny kolorem szarym: jasnym szarym na OBPP które da się zaclaimować po spełnieniu odpowiednich wymagań (tereny Vaarlandu i Noklezji), a ciemnym szarym na OBPP nie do zaclaimowania (Bialenia, Neocont zachodni).

Taka to koncepcja, nie wiem czy dobra czy zła, podrzucam do rozważenia.
Awatar użytkownika
Julius Ludovici Stempel
Kontakt:

Post autor: Julius Ludovici »

Joahim von Ribertrop pisze: 15 sie 2024, 23:21 Taka myśl po dzisiejszej wizycie Libertonów: może warto byłoby oznaczać na mapie OBPP pozostające pod protekcją państw/organizacji/traktatów w jakiś inny sposób niż OBPP będące prawdziwie OBPP? Jako świeżak wiedziałbym tyle, że białe to niczyje, skąd mam wiedzieć że akurat ten fragment białego podlega jakimś ograniczeniom (choć ma być niczyj niby)?

Osobiście proponowałbym oznaczać takie tereny kolorem szarym: jasnym szarym na OBPP które da się zaclaimować po spełnieniu odpowiednich wymagań (tereny Vaarlandu i Noklezji), a ciemnym szarym na OBPP nie do zaclaimowania (Bialenia, Neocont zachodni).

Taka to koncepcja, nie wiem czy dobra czy zła, podrzucam do rozważenia.
Bardzo mi się podoba ten pomysł. Wyróżnienie OBPP pod protekcją by w lepszy sposób wyjaśniało status danych obszarów.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Joahim von Ribertrop pisze: 15 sie 2024, 23:21
O ile wiem to akurat władze Konfederacji Stanów Arcadii podjęły decyzję by zabezpieczyć ten teren, pod kątem powstawania państw o podobnym klimacie lub nawiązujących mocno do dziedzictwa NUPIA. To co opisujesz niezbyt do tego pasuje, a raczej całkiem nie pasuje.
Taka myśl po dzisiejszej wizycie Libertonów: może warto byłoby oznaczać na mapie OBPP pozostające pod protekcją państw/organizacji/traktatów w jakiś inny sposób niż OBPP będące prawdziwie OBPP? Jako świeżak wiedziałbym tyle, że białe to niczyje, skąd mam wiedzieć że akurat ten fragment białego podlega jakimś ograniczeniom (choć ma być niczyj niby)?
Dotychczas tereny "pod opieką" starałem się po prostu opisywać... ale masz dużo racji jest ich coraz więcej i warto wprowadzić dodatkową barwę dla tych "pod opieką".

Myślę, że po prostu kolor szary, który dotychczas był zarezerwowany dla "stref okupacyjnych" po Brodrii (został obecnie skrawek terenu, bo reszta już została "upaństwowiona") zostanie opisany i pokryje te obszary OBPP, które są pod opieką i wymagają uzgodnień co do ewentualnego tworzenia na nich czegokolwiek. Całkowicie wolne OBPP pozostaną białe.

Wrócę ze zjazdu to się nad tym pochylę...
Obrazek
Awatar użytkownika
Piwski Sroczyński Stempel
Kontakt:

Post autor: Piwski Sroczyński »

Sprawa wielkości i położenia Kompasu

@Ronon Dex udało nam się na Kompasie w gronie Państw, które chcą być częścią Pollinu porozumieć w sprawie dyskutowanego na Zjeździe Puszczyjkowskim przesunięcia Kompasu na wschód wraz ze zmianą jego wielkości. Niewykluczone, ze jeszcze dziś czy jutro ktoś zgłosi jakieś uwagi czy propozycje, ale głowy Osieka, Niebieskiej (tutaj to ja :lol: ), Cesarstwa Zieleni (Darkataker, wraz ze swoim ministrem Eddiem), a także Arawii (Darkkot) są za. Jeszcze szerzej społeczność Kompasu o to pytam, ale tutaj też razej nie będzie jakiegoś wzburzenia. Proponowana wielkość kompasu i położenie, takie mniej więcej, nad którym siedzieliśmy znajduje się w załączniku poniżej:

Obrazek
(-) Piwski Sroczyński h. Żmij

Arcybiskup Osieka, Sługa Sług Bożych
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Piwski Sroczyński pisze: 19 sie 2024, 18:45
Sprawa wielkości i położenia Kompasu

@Ronon Dex udało nam się na Kompasie w gronie Państw, które chcą być częścią Pollinu porozumieć w sprawie dyskutowanego na Zjeździe Puszczyjkowskim przesunięcia Kompasu na wschód wraz ze zmianą jego wielkości.
Jasne... dajcie znać jak to zatwierdzicie. No i rozpatrzcie sobie czy skoro wielkość się zmienia to może zrobicie nieco dokładniejszą linię brzegową, bo poprzednio nie miało to znaczenia, ale teraz będzie to już widać.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””