Bank
- Stanisław Dmowski
- Kontakt:
Bank
Ostatnio można zaobserwować w naszym państwie ożywienie gospodarcze, powstało dużo firm, które zaczynają już realizować zamówienia. Rodzi się pytanie, za co te zamówienia będą wykonywane. Ustanowiliśmy własną walutę, jaką jest wampum, poza tym obecna jest waluta ogólnobastionowa, czyli fort. Jako, że chciałbym zacząć realizować się na niwie gospodarczej, mam pytanie związane z naszą gospodarką. Czy planujemy utworzenie jakiegoś własnego banku czy musimy zakładać konta w tym międzynarodowym systemie?
Re: Bank
Świetne pytanie.
Nie wiem jak z siłą przerobową u nas pod kątem zrobienia takiego banku jako oddzielnego systemu ale moim zdaniem byłoby dobrze aby taki system, nasz na zasadzie aradyjskiego banku centralnego powstał. Chociaż z racji już tego, że działa system ogólnoświatowy to pewnie pierwsze tego typu transakcje będą rozliczane tam.
Nie wiem jak z siłą przerobową u nas pod kątem zrobienia takiego banku jako oddzielnego systemu ale moim zdaniem byłoby dobrze aby taki system, nasz na zasadzie aradyjskiego banku centralnego powstał. Chociaż z racji już tego, że działa system ogólnoświatowy to pewnie pierwsze tego typu transakcje będą rozliczane tam.

Doświadczenie mnie nauczyło, że próba implementowania banków i rozliczeń finansowych do gospodarki mikronacyjnej kończy się źle... Ponieważ po pierwsze systemy finansowe i gospodarcze są bardzo złożone to nijak nie da się utworzyć czegoś co będzie miało sens, a próba stworzenia takiego złożonego systemu - nawet w jakiejś skrajnie uproszczonej formie po prostu w pewnym momencie zabija narracyjną gospodarkę.Francisco País pisze: 22 lip 2024, 12:33 Jako, że chciałbym zacząć realizować się na niwie gospodarczej, mam pytanie związane z naszą gospodarką. Czy planujemy utworzenie jakiegoś własnego banku czy musimy zakładać konta w tym międzynarodowym systemie?
Ja bym po prostu potraktował to tak jak większość... jest to swego rodzaju ciekawostka i zabawa dla lubujących się w wystawianie kwitków itp.Mark Felt pisze: 22 lip 2024, 12:38 Chociaż z racji już tego, że działa system ogólnoświatowy to pewnie pierwsze tego typu transakcje będą rozliczane tam.
- Reza I Pahlavi • Stempel
- Kontakt:
Całkowicie zgadzam się z moim przedmówcą,bo wprawdzie takie próby są prowadzone w innych mikronacjach,ale stopień skomplikowania systemu powiązania walut mikronacyjnych,takich jak wampum, z Fortami przy rozliczeniach na przykład,żeby to się wszystko nie rozlazło, może tylko doprowadzić mikronautów do bólu głowy
Już nawet nie mówię o tym,że następnym punktem pewnie będą jakieś podatki
Już nawet nie mówię o tym,że następnym punktem pewnie będą jakieś podatki
Jeśli nawet nie przyjmiemy, nie chcemy uciekać się do stworzenia własnego systemu to jednak istnienie banku nie jest czymś złym. Jednak widać w KSA tendencje raczej do narracyjnego podejścia do spraw fiskalnych.
Samą instytucję banku można traktować bardziej prozaicznie, czyli miejsca gdzie mamy informacje do banku centralnego Pollinu - numer konta itd. Wykorzystując dział w którym każdy obywatel zakłada temat jako konto indywidualne można w łatwy sposób monitorować to jak przepływa gotówka.
Samą instytucję banku można traktować bardziej prozaicznie, czyli miejsca gdzie mamy informacje do banku centralnego Pollinu - numer konta itd. Wykorzystując dział w którym każdy obywatel zakłada temat jako konto indywidualne można w łatwy sposób monitorować to jak przepływa gotówka.

- Stanisław Dmowski
- Kontakt:
Ten prosty bank na forum to może i byłoby jakieś wyjście, generowałoby posty, ale jest to bardzo archaiczne rozwiązanie i tak jak widzę, że w takiej Rzeczpospolitej czy w innych państwach się to sprawdza, u nas jednak byłoby to rozwiązanie uwsteczniające. Aspirujemy to bycia nowoczesnym krajem...Mark Felt pisze: 23 lip 2024, 16:26 Jeśli nawet nie przyjmiemy, nie chcemy uciekać się do stworzenia własnego systemu to jednak istnienie banku nie jest czymś złym. Jednak widać w KSA tendencje raczej do narracyjnego podejścia do spraw fiskalnych.
Zdaję sobie sprawę, że to archaiczne rozwiązanie i jak dobrze wie Pan Spiker jestem za stworzeniem systemu bankowego, takiego, który mógłby w sposób łatwy i przyjemny urozmaicić całą naszą zabawę.Francisco País pisze: 05 sie 2024, 10:55 Ten prosty bank na forum to może i byłoby jakieś wyjście, generowałoby posty, ale jest to bardzo archaiczne rozwiązanie i tak jak widzę, że w takiej Rzeczpospolitej czy w innych państwach się to sprawdza, u nas jednak byłoby to rozwiązanie uwsteczniające. Aspirujemy to bycia nowoczesnym krajem...

Obawiam się, że nie urozmaici... a raczej będzie zbędnym utrudnieniem, bo lepiej sprawdza się narracja. Jednak jeżeli uparcie chcemy jakiś system rozliczeń, to moim zdaniem nie ma sensu tworzyć kolejnego banku, a po prostu działać na bazie istniejącego MBP. Po co wywarzać otwarte drzwi?Mark Felt pisze: 05 sie 2024, 11:13 Zdaję sobie sprawę, że to archaiczne rozwiązanie i jak dobrze wie Pan Spiker jestem za stworzeniem systemu bankowego, takiego, który mógłby w sposób łatwy i przyjemny urozmaicić całą naszą zabawę.
Oczywiście można to na forum ubrać w jakieś własne elementy np. graficzne czy narracyjne, ale sam system bankowo-rozliczeniowy istnieje i działa. Nie stworzymy go lepiej, to chyba nie ma sensu utrudniać sobie tego wszystkiego.
Argumenty Mr. Dexa do mnie przemawiają. Widzę też, że nie ma woli w narodzie aby budować swój własny system - co rozumiem.
Jeśli ktoś czuje się na siłach od strony graficznej aby przygotować wygląd banku, czeków i tym podobnym to zachęcam.
Dobrze byłoby jeśli każdy z obywateli, którzy posiadają stempla w odpowiednim Dziale założyli swoje konta.
Ja widziałbym to tak:
Dział - Np. Arcadian Federal Bank;
- Imię/Nazwisko - w treści posta do tematu dostępne środki itd.
Skoro jest narzędzie to może spróbujmy iść w tym kierunku.
Jeśli ktoś czuje się na siłach od strony graficznej aby przygotować wygląd banku, czeków i tym podobnym to zachęcam.
Dobrze byłoby jeśli każdy z obywateli, którzy posiadają stempla w odpowiednim Dziale założyli swoje konta.
Ja widziałbym to tak:
Dział - Np. Arcadian Federal Bank;
- Imię/Nazwisko - w treści posta do tematu dostępne środki itd.
Skoro jest narzędzie to może spróbujmy iść w tym kierunku.