Gazeta Urzędowa Kościoła Powszechnego w Państwach Bastionu

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Piwski Sroczyński Stempel
Kontakt:

Gazeta Urzędowa Kościoła Powszechnego w Państwach Bastionu

Post autor: Piwski Sroczyński »

Ceremoniał Osiecki
Efekty prac w służbie wiernym

Opracowywany od jakiegoś już czasu przez Kurię Osiecką Ceremoniał Osiecki, który ma być szerokim zbiorem błogosławieństw, które służyć będą mogły przez ręce kapłanów Kościoła Powszechnego Pollinu rzeszom wiernych, już od dziś będzie mógł zacząć realizować stawiane przed nim zadania. Pomimo tego, że prace nad Ceremoniałem będą wciąż trwać, obecna wersja została zatwierdzona przez Arcybiskupa Osieka.

Każdy duchowny Kościoła Powszechnego Pollinu, na prośbę wiernego będzie mógł udzielić jednego z wielu znajdujących się w nim błogosławieństw. Kiedy mowa o duchownych, rozumieć przez to należy: Biskupów, Prezbiterów, a także Sygnatariuszy Apostolskich występujących pod postacią narracyjnego duchownego prezbitera.

O ile pierwsza kategoria Ceremoniału tyczy się obrzędów błogosławieństwa i egzorcyzmowania wody, soli, oleju i popiołu, które to potrzebne są przy wielu innych błogosławieństwach, raczej nie będą służyć wiernym bezpośrednio... To już te z kategorii drugiej, zawierającej ceremonia poświęcenia różnych miejsc , trzeciej - jadła i napitku, czwartej - tymczasowej, możliwie szybko mamy nadzieję, będą elementem codzienności wiernych. Można oczekiwać od kapłana błogosławieństwa:
1. Domu i jego mieszkańców
2. Domu i jego mieszkańców, wraz z pokropieniem wodą święconą
3. Studni lub innego ujęcia wody
4. Cmentarza lub krypty
5. Chleba lub/i wina
6. Owoców
7. Sera
8. Jaj
9. Piwa
10. Artystów
11. Miecza
12. Czegokolwiek ktokolwiek chce
Jednocześnie wiernym przypominamy, a duchownych napominamy, że żądanie jakiejkolwiek należności za udzielenie błogosławieństwa jest zabronione. Mowa tutaj zarówno o korzyściach materialnych, jak i wypływających z poparcia, czy z oddawania danej osoie czci. Proceder taki karany będzie bezwzględnie ekskomuniką. Wiernych Kościoła Powszechnego Pollinu zachęcamy do korzystania z bogactwa błogosławieństw Kościoła.

Z APOSTOLSKIM BŁOGOSŁAWIEŃSTWEM!
(-) Piwski Sroczyński h. Żmij

Arcybiskup Osieka, Sługa Sług Bożych
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Gazeta Urzędowa Kościoła Powszechnego w Państwach Bastionu

Post autor: Andrzej Ordyński »

Witam księdza arcybiskupa w Bastionie. Nie wiem, czy mamy tu jakichś wiernych, ale z chęcią będziemy zapoznawać się z wiadomościami z działalności Kościoła. :)
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Kontakt:

Andżej-chan pisze: 28 lip 2024, 09:46 Witam księdza arcybiskupa w Bastionie. Nie wiem, czy mamy tu jakichś wiernych, ale z chęcią będziemy zapoznawać się z wiadomościami z działalności Kościoła. :)
Bardzo mi miło, że ktoś byłby zainteresowany nowinami z działalności Kościoła Powszechnego Pollinu. Co do wiernych... z tego co się orientuję, póki co na terenie Państw Bastionu ze świecą ich szukać, ale bez aktywności własnej na tym polu, a tej jeszcze nie prowadziłem, nie ma co oczekiwać - nomen omen - cudów. Postaram się regulanie informować na temat jakichś wydarzen wewnątrz struktur Kościoła poza granicami Państw Bastionu, a kto wie, moze udałoby się tutaj coś komuś pobłogosławić :) . Może jakaś studnia, miecz? Sztandar czy kopa jaj?

Awatar użytkownika
Kontakt:

A tak swoją drogą @Andżej-chan czy istnieje u Was jakaś możliwość ustalenia za pomocą bbcoda szerokości grafiki? Bo by to mogło ułatwić tworzenie tych grafik w sposób nieco atrakcyjniejszy wizualnie, bez potrzeby wrzucania duplikatów w różnych szerokościach na kustosza

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Piwski Sroczyński pisze: 30 lip 2024, 21:58 Bardzo mi miło, że ktoś byłby zainteresowany nowinami z działalności Kościoła Powszechnego Pollinu. Co do wiernych... z tego co się orientuję, póki co na terenie Państw Bastionu ze świecą ich szukać, ale bez aktywności własnej na tym polu, a tej jeszcze nie prowadziłem, nie ma co oczekiwać - nomen omen - cudów. Postaram się regulanie informować na temat jakichś wydarzen wewnątrz struktur Kościoła poza granicami Państw Bastionu, a kto wie, moze udałoby się tutaj coś komuś pobłogosławić :) . Może jakaś studnia, miecz? Sztandar czy kopa jaj?
Ze swojej strony zapraszam do erygowania parafii w Nowej Ordzie. Nie podejrzewam, by tłumy waliły na msze, ale może dyplomaci i jakieś zbłąkane duszyczki. Mamy też trochę prawosławnych obywateli pochodzenia brodryjskiego, ale tu już nie wiem, jaki Kościół Powszechny ma stosunek do prawosławia i prawosławnych.
Piwski Sroczyński pisze: 30 lip 2024, 22:01 A tak swoją drogą @Andżej-chan czy istnieje u Was jakaś możliwość ustalenia za pomocą bbcoda szerokości grafiki? Bo by to mogło ułatwić tworzenie tych grafik w sposób nieco atrakcyjniejszy wizualnie, bez potrzeby wrzucania duplikatów w różnych szerokościach na kustosza
Jeżeli opcja taka istnieje, to jeszcze do niej nie dotarłem. Będziemy musieli w najbliższym czasie pochylić się w Izbie Architektonicznej nad tego typu różnymi niedogodnościami, ogarnąć wtyczki do forum, itd.
Awatar użytkownika
Kontakt:

Andżej-chan pisze: 31 lip 2024, 10:22 Ze swojej strony zapraszam do erygowania parafii w Nowej Ordzie. Nie podejrzewam, by tłumy waliły na msze, ale może dyplomaci i jakieś zbłąkane duszyczki. Mamy też trochę prawosławnych obywateli pochodzenia brodryjskiego, ale tu już nie wiem, jaki Kościół Powszechny ma stosunek do prawosławia i prawosławnych.
Mamy co prawda swoją hierarchię, struktury etc. niemniej np. zupełnie bezkonfliktowo działamy w RONie z ichniejszymi strukturami wyznaniowymi, pomimo tego, że nie są częścią KPP, więc i w tym wypadku może być pewnie podobnie. Zaś co do samych obrządków wschodnich to są one u nas równouprawnione do tych nawiązujących do tradycji rzymskiej. Więc mam nadzieję na wzajemny szacunek a może i współpracę z miejscowymi prawosławnymi.
Andżej-chan pisze: 31 lip 2024, 10:22 Jeżeli opcja taka istnieje, to jeszcze do niej nie dotarłem. Będziemy musieli w najbliższym czasie pochylić się w Izbie Architektonicznej nad tego typu różnymi niedogodnościami, ogarnąć wtyczki do forum, itd.
Nwm czy wcześniej przeoczyłem czy teraz się to pojawiło... ale jest znacznik imgw także fajnie. Zaraz wleci więc kolejny komunikat, tym razem już przyozdobiony herbem

Awatar użytkownika
Kontakt:

Jednolity podręcznik dla Seminariów Kościoła Powszechnego

Diecezja angemoncka Kościoła Powszechnego Pollinu w ostanich dniach za pomocą swojego wydawnictwa diecezjalnego uskuteczniła plan wydania podstawowego podręcznika dla Seminariów Kościoła Powszechnego. Dotychczas seminaria - np. Angemonckie - korzystały z doraźnie zbieranych materiałów. Obecny zbiór stanowi spore ułatwienie zarówno dla prowadzących zajęcia, jak i dla alumnów.

Do podręczniak właczono znaczną część wspomnianych wyżej materiałów rozproszonych, uzupełniono je jednak nowymi tekstami, a także nadano uporządkowany charakter. Podręcznik opatrzono też przypisami do wybranych źródeł.

Diecezja Angemoncka zapowiada dalszą pracę nad wydawnictwami pożytecznymi dla prowadzenia przez Kościół swojej misji. Zachęcamy do zapoznania się z treścią podręcznika. Jest on najlepszym przykładem tego, jak współpraca hierarchów i wiernych w wymiarze powszechnym może pozytywnie wpływać na zasób materiałów i form narracyjnych.

Zachęcam do zapoznania się z jego treścią:
Z APOSTOLSKIM BŁOGOSŁAWIEŃSTWEM!

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Piwski Sroczyński pisze: 31 lip 2024, 14:22 Mamy co prawda swoją hierarchię, struktury etc. niemniej np. zupełnie bezkonfliktowo działamy w RONie z ichniejszymi strukturami wyznaniowymi, pomimo tego, że nie są częścią KPP, więc i w tym wypadku może być pewnie podobnie. Zaś co do samych obrządków wschodnich to są one u nas równouprawnione do tych nawiązujących do tradycji rzymskiej. Więc mam nadzieję na wzajemny szacunek a może i współpracę z miejscowymi prawosławnymi.
Sytuacja religijna w Nowej Ordzie jest taka, że dominującą religią jest Szuud-Zam, religia rodzima. W nomenklaturze chrześcijańskiej określana zapewne jako pogaństwo. :D Muzułmanów jest mniej (chociaż ja właśnie do tej mniejszości się zaliczam, jestem wiernym wywodzącego się z Bialenii Zielonego Kościoła), a chrześcijan ja jeszcze mniej.
Statystyki: viewtopic.php?t=29

Brodryjscy prawosławni znajdują się w trudnej sytuacji. W ZKRR wprowadzono ateizm państwowy, i chociaż Nowa Orda oraz Nan Di chętnie przyjmują białą emigrację, to tutaj prawosławni są nieliczną mniejszością, nie mają zbyt wielu świątyń, borykają się z problemami finansowymi.
Awatar użytkownika
Kontakt:

Andżej-chan pisze: 31 lip 2024, 17:54 Sytuacja religijna w Nowej Ordzie jest taka, że dominującą religią jest Szuud-Zam, religia rodzima. W nomenklaturze chrześcijańskiej określana zapewne jako pogaństwo. :D Muzułmanów jest mniej (chociaż ja właśnie do tej mniejszości się zaliczam, jestem wiernym wywodzącego się z Bialenii Zielonego Kościoła), a chrześcijan ja jeszcze mniej.
Statystyki: viewtopic.php?t=29

Brodryjscy prawosławni znajdują się w trudnej sytuacji. W ZKRR wprowadzono ateizm państwowy, i chociaż Nowa Orda oraz Nan Di chętnie przyjmują białą emigrację, to tutaj prawosławni są nieliczną mniejszością, nie mają zbyt wielu świątyń, borykają się z problemami finansowymi.
Hm... Skoro obecna tutaj jest jakaś emigracja brodryjska to wsm może wartałoby założyć tutaj parafię obrządku welijskiego? Mógłbym się postarać zbudować w miencrafcie jakaś cerkiew jako wizualizację świątyni, która by na terenie Nowej Ordy miała stanąć. Już takie coś miało miejsce - w Edelweiss: https://edelweiss.org.pl/viewtopic.php?f=205&t=1229 .

Zachęcam też do korzystania z bogatej listy możliwych błogosławieństw. Wgl nwm na ile mogłoby to być szeroko zakrojone, ale na terenie Azji Centralnej irl istnieją również wierzenia kompozytowe łączące elementy chrześciajaństwa i dawnych kultów, zresztą w najróżniejszych proporcjach. Więc kto wie, może i wyznawcy Szuud-Zam byliby gotowi od czasu do czasu poprosić o błogosławieństwo jakiejś kopy jaj

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Piwski Sroczyński pisze: 31 lip 2024, 19:27 Hm... Skoro obecna tutaj jest jakaś emigracja brodryjska to wsm może wartałoby założyć tutaj parafię obrządku welijskiego? Mógłbym się postarać zbudować w miencrafcie jakaś cerkiew jako wizualizację świątyni, która by na terenie Nowej Ordy miała stanąć
Naprawdę świetny pomysł. Jako chan staram się wspierać wszystkich obywateli w kultywowaniu ich tradycji i religii. Nie inaczej będzie w przypadku chrześcijan obrządku walijskiego.
Piwski Sroczyński pisze: 31 lip 2024, 19:27 Zachęcam też do korzystania z bogatej listy możliwych błogosławieństw. Wgl nwm na ile mogłoby to być szeroko zakrojone, ale na terenie Azji Centralnej irl istnieją również wierzenia kompozytowe łączące elementy chrześciajaństwa i dawnych kultów, zresztą w najróżniejszych proporcjach. Więc kto wie, może i wyznawcy Szuud-Zam byliby gotowi od czasu do czasu poprosić o błogosławieństwo jakiejś kopy jaj
Szuud-Zam zostało skodyfikowane właśnie pod wpływem kontaktu z religiami monoteistycznymi.
Zachęcam do poczytania na ten temat w archiwalnym, pierwszym numerze nieregularnika "Orda": https://bastionpollin.pl/noty/orda-nr-1/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””