Ewentualne zamówienia
- AleksanderNovak • Stempel
- Kontakt:
Ewentualne zamówienia
Hej mam pytanie do was. Czy Zakłady Przemysłu Zbrojeniowego Yakutarii poza maszynami gąsienicowymi produkują również innego rodzaju uzbrojenia np. ręczne granatniki przeciwpancerne, śmigłowce, broń chemiczną, samoloty transportowe, miny przeciwpiechotne lub też sprzęt logistyczny, proszę dać znać. SIły Zbrojne Federacji Repujerstanu potrzebują modernizacji! Pozdrawiam. /-/ Przewodniczący Narodowej Rady Państwowej Federacji Repujerstanu.
Ze swojej strony jeszcze powiem że jesteśmy również zainteresowani okrętami wojennymi oraz lotnictwem (w tym rakietami balistycznymi).
Ze swojej strony jeszcze powiem że jesteśmy również zainteresowani okrętami wojennymi oraz lotnictwem (w tym rakietami balistycznymi).
Re: Ewentualne zamówienia
Jak zauważyłeś zapewne to całe Nan Di budzi się po pewnej przerwie (najpierw działało intensywnie, potem na skutek mojego odejścia z Bialenii/Brodrii zamarło, a teraz odbudowujemy nasz kraj jako niepodległy) i wszelkie sprawy dopiero są w toku... przemysł również.AleksanderNovak pisze: 20 lip 2023, 22:34 Czy Zakłady Przemysłu Zbrojeniowego Yakutarii poza maszynami gąsienicowymi produkują również innego rodzaju uzbrojenia np. ręczne granatniki przeciwpancerne, śmigłowce, broń chemiczną, samoloty transportowe, miny przeciwpiechotne lub też sprzęt logistyczny, proszę dać znać. SIły Zbrojne Federacji Repujerstanu potrzebują modernizacji! Pozdrawiam. /-/ Przewodniczący Narodowej Rady Państwowej Federacji Repujerstanu.
Jak najbardziej ZPZ Yakutari produkuje też inny sprzęt wojskowy i uzbrojenie:
1/ W zakresie sprzętu logistycznego czyli głównie pojazdów to kwestia podziału produkcji pomiędzy ZZiM Ronon Dex i ZPZ "Yakutari" zostanie ogłoszona i zaprezentowana wkrótce, ale już teraz wiadomo, że w Yakutari będą produkowane np. dwie rodziny samochodów ciężarowo-terenowych. Podobna jest sytuacja np. kołowymi wozami bojowymi... decyzja co do podziału produkcji zostanie podjęta niebawem.
2/ Broń strzelecka i lekka broń wsparcia... sytuacja podobna jak powyżej. Po prostu systematycznie do tego dojdziemy. Ale jeżeli potencjalny zainteresowany wyrazi jakieś konkretniejsze życzenia to możemy coś opracować "pod zamówienie".
3/ śmigłowce, samoloty transportowe i inne statki powietrzne - w tej sprawie proponuje zwrócić się do Zakłsdów Lotniczych "Ronon Air Tech" (w tej firmie też kwestie rakiet) lub/i do Zakładów Lotniczych "Shigon".
4/ Okręty... ciekawe pytanie ze strony kraju, który chyba nie ma dostępu do morza, ale w tej materii najlepiej obecnie pójść do Grupy Przemysłu Okrętowego "Haishe".
- Kontakt:
By nie pisać 5 wątków w osobnych subforach napiszę w tym...
Kwestia lotnictwa
Obecnie na wyposażeniu Wojsk Powietrznych mamy 20 bialeńskich lekkich myśliwców rodziny F-1 oraz 18 sztuk samolotów myśliwsko-bombowych rodziny FB-4 konkretniej jest to opisane tu
https://kustosz.stempel.org.pl/1036/100 ... 691116.pdf problemem w tym wszystkim jest to że F-1 ma promień działania (praktyczny zasięg bojowy) 555km natomiast FB-4 którego mogę używać jako uderzenie dalekiego zasięgu ma promień ponad 2000km!! a zasięg przebazowania (lot w jedną stronę) prawie 6000km. Czy FB-4 potrzebuje eskorty? Jest to samolot dość mało manewrowy. Tak czy inaczej potrzebujemy 20 nowych myśliwców w celu realizacji programu obrony powietrznej w Baradzie. F-1 jest lekkim myśliwcem natomiast J-50A jest niewykrywalny dla radarów i ma promień bojowy 1250km czyli dużo lepszy niż F-1. Umożliwi to nowe możliwości operacyjne dla lotnictwa Repujerstanu. 20 nowych myśliwców przewidziano na eskadrę w Barradzie a J-50A może spełnić tę rolę bardzo dobrze.
Kwestia lądowa
Tutaj pilnie potrzebujemy wyposażenia dla 11 batalionów zmotoryzowanych, 3 batalionów logistycznych, jednej całej brygady logistycznej (oddzielnie od tych 3 batalionów logistycznych) w założeniu ona miałaby być uniwersalna czyli zaplecze inżynieryjne, gospodarcze, remontowe, chemiczne, komunikacyjne itp. itd. co jest dużym wyzwaniem.
Poza tym w planach mam też powietrznodesantową Brygadę Szybkiego Reagowania. To masa roboty.
Jeszcze do tego chciałbym ustandaryzować uzbrojenie strzeleckie i oporządzenie a wiem że w tym możesz mi pomóc. A i jeszcze wyposażenie "straży granicznej" - brygady granicznej.
Kwestia morska Mam w planach w ramach Noklezji utworzyć Bazę wojsk Repujerskich na wyspie, na południu od półwyspu Noklezyjskiego zajętego przez KAINowców. Czyli tu potrzeba przedsięwzięcia industrialnego, budowy stoczni i tak dalej. To już kwestia współpracy pomiędzy Waszymi przedsiębiorstwami.
i ostatnia kwestia ile to wszystko będzie kosztować?
Kwestia lotnictwa
Obecnie na wyposażeniu Wojsk Powietrznych mamy 20 bialeńskich lekkich myśliwców rodziny F-1 oraz 18 sztuk samolotów myśliwsko-bombowych rodziny FB-4 konkretniej jest to opisane tu
https://kustosz.stempel.org.pl/1036/100 ... 691116.pdf problemem w tym wszystkim jest to że F-1 ma promień działania (praktyczny zasięg bojowy) 555km natomiast FB-4 którego mogę używać jako uderzenie dalekiego zasięgu ma promień ponad 2000km!! a zasięg przebazowania (lot w jedną stronę) prawie 6000km. Czy FB-4 potrzebuje eskorty? Jest to samolot dość mało manewrowy. Tak czy inaczej potrzebujemy 20 nowych myśliwców w celu realizacji programu obrony powietrznej w Baradzie. F-1 jest lekkim myśliwcem natomiast J-50A jest niewykrywalny dla radarów i ma promień bojowy 1250km czyli dużo lepszy niż F-1. Umożliwi to nowe możliwości operacyjne dla lotnictwa Repujerstanu. 20 nowych myśliwców przewidziano na eskadrę w Barradzie a J-50A może spełnić tę rolę bardzo dobrze.
Kwestia lądowa
Tutaj pilnie potrzebujemy wyposażenia dla 11 batalionów zmotoryzowanych, 3 batalionów logistycznych, jednej całej brygady logistycznej (oddzielnie od tych 3 batalionów logistycznych) w założeniu ona miałaby być uniwersalna czyli zaplecze inżynieryjne, gospodarcze, remontowe, chemiczne, komunikacyjne itp. itd. co jest dużym wyzwaniem.
Poza tym w planach mam też powietrznodesantową Brygadę Szybkiego Reagowania. To masa roboty.
Jeszcze do tego chciałbym ustandaryzować uzbrojenie strzeleckie i oporządzenie a wiem że w tym możesz mi pomóc. A i jeszcze wyposażenie "straży granicznej" - brygady granicznej.
Kwestia morska Mam w planach w ramach Noklezji utworzyć Bazę wojsk Repujerskich na wyspie, na południu od półwyspu Noklezyjskiego zajętego przez KAINowców. Czyli tu potrzeba przedsięwzięcia industrialnego, budowy stoczni i tak dalej. To już kwestia współpracy pomiędzy Waszymi przedsiębiorstwami.
i ostatnia kwestia ile to wszystko będzie kosztować?
Obecnie w produkcji ZPZ Yakutari jest sprzęt opisany w tutaj i tutaj, a w planach mamy jeszcze opancerzone transportery kołowe w układzie 6x6 (projektowane dla sił Nowej Ordy i kozaków Dehreińskich) - prezentacja niebawem.AleksanderNovak pisze: 01 sie 2023, 16:12 Kwestia lądowa
Biorąc pod uwagę dotychczas posiadany przez Twoją armię sprzęt to te pojazdy z Yakutari są jak najbardziej logiczną kontynuacją posiadanej linii pojazdów, z których niektóre są jak widzę mocno już przestarzałe.
Napisałeś o 11 batalionach zmotoryzowanych... co to mają być za pododdziały? Bo bataliony zmotoryzowane to piechota wożona ciężarówkami i innymi pojazdami transportowymi. Nie chodzi czasem o zmechanizowane czyli wyposażone w wozy bojowe?
Co do sprzętu lotniczego i morskiego odniosę się we właściwych tematach.
- Kontakt:
11 batalionów zmotoryzowanych.. chodzi bardziej o piechotę LEKKĄ. Ale nasyconą ręcznymi środkami przeciwpancernymi. ZYC-21 i ZZC-12 by się do tego nadały. Batalion tej lekkiej piechoty byłby powiedzmy 500-osobowy. 20 czołgów T-2M2 możnaby zastąpić testowo ZZT-51. W jakim programie są te modele?
Sporo tej lekkiej piechoty...AleksanderNovak pisze: 02 sie 2023, 16:40 11 batalionów zmotoryzowanych.. chodzi bardziej o piechotę LEKKĄ. Ale nasyconą ręcznymi środkami przeciwpancernymi.
Zdajesz sobie oczywiście sprawę, że po okresie "zachwytu" lekką piechotą (nigdy temu nie hołdowałem i po latach okazało się, że byłem wśród tych co mieli rację) współczesny konflikt pełnoskalowy pokazał, że rezygnacja z ciężkich wozów bojowych i pójście w tej "lekkie formy" było błędne?
Niby dlaczego kraje Europy realowej, które kwestie broni pancernej zaniedbały (na rzecz tych "form lekkich") przez lata "zapatrzenia się" na "konflikty asymetryczne" - teraz na gwałt zamawiają czołgi i inny ciężki sprzęt.
To co uważano, że "nie powróci" czyli typowa walka formacji zmechanizowanych nasyconych czołgami i artylerią samobieżną właśnie wróciło i to dość dobitnie.
Takie lekkie formacje zostaną po prostu "rozjechane"... a ręczne środki przeciwpancerne to są może i dobre na słabo opancerzone czołgi z "rodziny" rosyjskich T-55/62/64/72/80/90 (a to i tak nie do końca), ale z nowoczesnymi, "zachodnimi" i znacznie cięższymi czołgami w typie M1, Leo-2A5/6, Challenger 2, Leclerc, K2 itp. - słabo sobie radzą.
Nawet te wszystkie lżejsze formy BWP okazały się "ślepą uliczką"... tylko ciężkie i dobrze opancerzone BWP sobie radzą w warunkach wojny formacji pancernych i zmechanizowanych. Chyba najlepszy taki sprzęt (choć to nie BWP, a TO) to robią Izraelczycy - ich transportery są na bazie czołgów i mają podobnie wytrzymały pancerz, a praktyka pokazała, że straty osobowe załóg są u nich znikome - i to pomimo walki w warunkach niesprzyjających używaniu broni pancernej.
Arma3... poprzednie (te co masz) były robione w starej Armie2. Oczywiście to wszystko "na maxa" zmodowane... czyli wszelkie dostępne płatne DLC oraz co lepsze darmowe dodatki.