Ma Pan może jakiś pomysł, gdzie my moglibyśmy się reklamować?
Wieści z zamurza
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Re: Wieści z zamurza
To fajnie, że znajdujecie nowych mieszkańców. RON ma o tyle dobrą sytuację, że jest stosunkowo dużo ludzi zainteresowanych tym "złotym wiekiem" Polski, którzy dość łatwo mogą się wpasować w klimat.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
@Andżej-chan a może to co od czasu do czasu realizujemy na Fb Hasselandu - po prostu pisanie tam komentarzy na różnych profilach, opinie, a nawet umiarkowane zaczepki, żeby zagadnięty zawiesił oko, co to za profil do niego uderza. "Hasseland" laikowi mało co powie, ale "POLLIN" niejednemu się skojarzy, choć może niezgodnie z zamiarami, i może wejść nawet z czystej przekory 
- Fryderyk Orański • Stempel
- Kontakt:
Bardzo ciekawy, oryginalny pomysł. Czegoś takiego się nie spodziewałem, pewnie inne osoby również. Myślę, że mogłoby się sprawdzić, mogłoby być ciekawie.Vilarte pisze: 06 cze 2024, 20:59 @Andżej-chan a może to co od czasu do czasu realizujemy na Fb Hasselandu - po prostu pisanie tam komentarzy na różnych profilach, opinie, a nawet umiarkowane zaczepki, żeby zagadnięty zawiesił oko, co to za profil do niego uderza. "Hasseland" laikowi mało co powie, ale "POLLIN" niejednemu się skojarzy, choć może niezgodnie z zamiarami, i może wejść nawet z czystej przekory![]()
To prawda, RON czy taka MAW albo Niemcy mają chyba nieco łatwiej z znalezieniem nowych obywateli. Choć czasem jest różnie, jedni zgadzają się i dołączają do tych naszych państw, które mają nieco alternatywne historie, ale dla innych to też trochę deal breaker. Bo np. MAW czy Niemcy mają alternatywną historię, rok 1923, a RON ma kolonie, ale nie taką jak by oni chcieli, albo nie pasuje im wojsko, albo narracja, albo po prostu nie rozumieją sensu mikronacji, sensu narracji, nie rozumieją gospodarki itd.Andżej-chan pisze: 06 cze 2024, 20:54 To fajnie, że znajdujecie nowych mieszkańców. RON ma o tyle dobrą sytuację, że jest stosunkowo dużo ludzi zainteresowanych tym "złotym wiekiem" Polski, którzy dość łatwo mogą się wpasować w klimat.
Ma Pan może jakiś pomysł, gdzie my moglibyśmy się reklamować?![]()
Co do mojej porady, to jeśli chodzi o Arcadię, to może właśnie na jakiś discordach takich RPG, o polityce, o sejmie itd. Myślę, że ludzie stamtąd by mogli być zainteresowani działaniem w Arcadii. Co do Nowej Ordy, Cesarstwa Nan Di, to nie wiem. Może takie łowy na Facebooku by były dobre...
Można tez zawsze starać się zaczepiać np. na YT, albo po jakiś innych forach, tu szczególnie państwa historyczne mają łatwiej.
/-/ Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Serdecznie dziękuję za porady. 
Natomiast teraz chciałbym odnieść się do wypowiedzi pana Harlina z Federacji Nordackiej. Różnych złośliwości z forum i discorda nie komentuję (chociaż ciągle jestem zasypywany screenami), ale tym razem zarzuty są kierowane bezpośrednio we mnie i są przedstawione merytorycznie.
Link do wypowiedzi: https://forum.nordata.pl/topic/1998-nor ... ment-20607
Co do sytuacji z II Federacji Nordackiej, nie byłem zadowolony ze zbanowania Zanika przede wszystkim z jednego powodu. Dopóki Zanik atakował przeciwników Waksmana, to Waksman również bronił jego wolności. Jednak gdy tylko ów delikwent ośmielił się obrazić majestat głównego administratora, to natychmiast dostał bana. Wcześniej byliśmy zgodni, że Zanika nie powinno się banować, dopóki nie powstaną przepisy prawne, które to usankcjonują.
Co do obecności Zanika w Bastionie - ja starałem się z nim kulturalnie rozmawiać, z resztą nie tylko ja, bo m.in. Ronon, Piotr i Friedrich również. Zanik jednak się coraz bardziej nakręcał, zaczął sypać wulgaryzmami i obelgami. Przeszkadzało to nie tyle nam, co opinii międzynarodowej, która naciskała na jego zbanowanie w sposób jawny i zakulisowy. Ja się przed tym broniłem, ale w końcu uległem, nie chcąc poświęcam Bastionu w imię Zanika, który pomimo próśb nie chciał ani o centrymetr złagodzić swojej retoryki. No więc jednogłośnie przyjęliśmy Regulamin i dopiero w oparciu o niego Zanik został usunięty.
Natomiast teraz chciałbym odnieść się do wypowiedzi pana Harlina z Federacji Nordackiej. Różnych złośliwości z forum i discorda nie komentuję (chociaż ciągle jestem zasypywany screenami), ale tym razem zarzuty są kierowane bezpośrednio we mnie i są przedstawione merytorycznie.
Link do wypowiedzi: https://forum.nordata.pl/topic/1998-nor ... ment-20607
Jak było z Insulią niezbyt pamiętam. Podejrzewam, że fakt obecności Zanika skomentowałem w typowy dla bialeńskich "Wieści z zagranicy", czyli złośliwy sposób. Ale nie doszukiwałbym się tutaj jakiejś wrogości wobec Insulii. Bialeńczycy nawet wobec siebie nawzajem bywali dość złośliwi...Są pewne rzeczy, które mnie bolą w zachowaniu APO, np. że dwukrotnie o 180 stopni zmienił swoje poglądy co do Zanika. Najpierw krytykował Cesarstwo Insulii, że trzymamy trolla na swoim forum dla kręcenia postów. Potem zarzucał II Federacji Nordackiej, że jeśli zbanujemy wyzywającego wszystkich dookoła Zanika to ograniczymy wolność słowa i zamienimy się w hermetyczną, nietolerancyjną grupkę. A na sam koniec nie widział problemu, kiedy administracja Bastionu Pollin zbanowała Zanika szybciej, niż zrobiła to u siebie II Federacja Nordacka, którą krytykował za tego bana
Co do sytuacji z II Federacji Nordackiej, nie byłem zadowolony ze zbanowania Zanika przede wszystkim z jednego powodu. Dopóki Zanik atakował przeciwników Waksmana, to Waksman również bronił jego wolności. Jednak gdy tylko ów delikwent ośmielił się obrazić majestat głównego administratora, to natychmiast dostał bana. Wcześniej byliśmy zgodni, że Zanika nie powinno się banować, dopóki nie powstaną przepisy prawne, które to usankcjonują.
Co do obecności Zanika w Bastionie - ja starałem się z nim kulturalnie rozmawiać, z resztą nie tylko ja, bo m.in. Ronon, Piotr i Friedrich również. Zanik jednak się coraz bardziej nakręcał, zaczął sypać wulgaryzmami i obelgami. Przeszkadzało to nie tyle nam, co opinii międzynarodowej, która naciskała na jego zbanowanie w sposób jawny i zakulisowy. Ja się przed tym broniłem, ale w końcu uległem, nie chcąc poświęcam Bastionu w imię Zanika, który pomimo próśb nie chciał ani o centrymetr złagodzić swojej retoryki. No więc jednogłośnie przyjęliśmy Regulamin i dopiero w oparciu o niego Zanik został usunięty.
A z tym się zgadzam, mając tylko inne zdanie co do tego, kto kogo prowokuje. Myślę, że wzajemne ignorowanie się jest najlepszym rozwiązaniem. Współpraca nie jest i pewnie nie będzie możliwa, bo wzajemne animozje są zbyt silne (i w niektórych przypadkach trwają od pół dekady). Natomiast można się wzajemnie tolerować. Niech każdy bawi się jak lubi.Mam szczerze dość tych najazdów na bastion pollin. Nic złego się nie stanie, jeśli zaczniecie ignorować ich prowokacje zamiast dostarczać im więcej contentu.
- Kajetan Sikorski • Stempel
- Kontakt:
Zapraszam wszystkich do wzięcia udziału w grze Rzeczpospolita wzdłuż i wszerz. Do gry można dołączyć od jutra tj. 10 czerwca, do piątku 14 czerwca.
- Kajetan Sikorski • Stempel
- Kontakt:
Dołącz do tych śmiałków, którzy już podjęli trudną drogę wzdłuż i wszerz Rzeczypospolitej. Dołączyć można jeszcze do piątku włącznie. Każdy ma równe szanse na wygraną, niezależnie od dnia startu!

- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
W Winkulii mają miejsce wybory Ministra Stanu. Wcześniej odbyła się debata pomiędzy kandydatami. debata pomiędzy kandydatami.
W Rusowii Aleksander Romadonow został profesorem. Ogólnie Rusowia powoli wybudza się z marazmu.
W Rusowii Aleksander Romadonow został profesorem. Ogólnie Rusowia powoli wybudza się z marazmu.
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
https://edelweiss.org.pl/viewtopic.php?f=14&t=1337
W Edelweiss mają miejsce konsultacje społeczne w sprawie wprowadzenia monarchii. Obecnie Edelweiss można chyba określić mianem łagodnej autokracji. Oberhaupt pełni funkcję dyktatora, w najlepszym możliwym rozumieniu tego słowa.
Wprowadzenie monarchii mogłoby niewiele zmienić, gdyby nie to, że Herr Grüner ponoć zadeklarował, że on nie zamierza zostawać królem...
Edelweiss to jedno z najaktywniejszych państw kilku ostatnich lat, warto więc obserwować, co będzie się tam w najbliższym czasie działo.
W Edelweiss mają miejsce konsultacje społeczne w sprawie wprowadzenia monarchii. Obecnie Edelweiss można chyba określić mianem łagodnej autokracji. Oberhaupt pełni funkcję dyktatora, w najlepszym możliwym rozumieniu tego słowa.
Wprowadzenie monarchii mogłoby niewiele zmienić, gdyby nie to, że Herr Grüner ponoć zadeklarował, że on nie zamierza zostawać królem...
Edelweiss to jedno z najaktywniejszych państw kilku ostatnich lat, warto więc obserwować, co będzie się tam w najbliższym czasie działo.
- Fryderyk Orański • Stempel
- Kontakt:
Ciekawy pomysł. Obecny stan kiedy Edelweiss jest taką republiką autorytarną mnie się podoba. Jest ciekawy, oryginalny. Zmiana na monarchię, dla mnie zawsze też jest ciekawa i fajna, podoba mi się, choć obecnie kotlina ma fajny klimat. Więc nie wiem czemu zmieniać coś co działa.Andżej-chan pisze: 27 cze 2024, 15:21 https://edelweiss.org.pl/viewtopic.php?f=14&t=1337
/-/ Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Czasami przychodzi po prostu zmęczenie materiału i katechon-pasjonariusz chce przejść na zasłużoną emeryturę. Chociaż i ja mam nadzieję, że Herr Grüner zdecyduje się jeszcze przez jakiś czas kierować swoją ojczyzną.
Gdyby ktoś mnie pytał o zdanie w kwestii następstwa, to chyba zaproponowałbym republikę arystokratyczną z długimi kadencjami. Np. Oberhaupt wybierany na roczną kadencję przez zgromadzenie zasłużonych i aktywnych mieszkańców. Ale to tylko moje luźne dywagacje.
Gdyby ktoś mnie pytał o zdanie w kwestii następstwa, to chyba zaproponowałbym republikę arystokratyczną z długimi kadencjami. Np. Oberhaupt wybierany na roczną kadencję przez zgromadzenie zasłużonych i aktywnych mieszkańców. Ale to tylko moje luźne dywagacje.