Wieści z zamurza

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Wieści z zamurza

Post autor: Ronon Dex »

Coirloscadh pisze: 05 maja 2024, 19:36 ktoś miły opowie co się dzialo w mikro od grudnia 2023? :p
Dobrze, że się pojawiłeś... jak Andrzej napisał Wysokogóra jest w archiwum, ale z mapy nie usunąłem. Napiszesz czy masz zamiar dalej prowadzić ten kraj czy rezygnujesz z tego i idzie do likwidacji (chodzi o kwestię aktualizowania mapy)?
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Coirloscadh Stempel
Kontakt:

Post autor: Coirloscadh »

Likwidujcie panie prowost
Obrazek
"I po co było to wszystko"
/-/Cillian Saerucaeg, Ostatni Romantyk

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Jeśli nie chce towarzysz kontynuować Wysokogóry, to może dołączy do innego państwa w Bastionie? ;)
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Aleksander Czerepach
Kontakt:

Post autor: Aleksander Czerepach »

To możesz do Garmanii.
Aleksander Czerepach
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

https://forum.dreamland.net.pl/viewtopi ... 498#p92851

Nowy Król Dreamlandu wygłosił proklamację:
Od pewnego czasu doświadczamy trudnego okresu w Naszej historii. Nie pierwszy raz. Prawie 26-letnia historia Królestwa obfituje we wzloty i upadki. Obecnie pesymizm wkrada się drzwiami i oknami, a nawet podkopami z naszych ogrodów. Widoczna jest powszechna apatia mieszkańców, a Nasz niewątpliwie wielki potencjał pozostaje uśpiony. Podejmiemy walkę by go obudzić!
Król zapowiedział modernizację infrastruktury, zmiany ustrojowe przywracające możliwość rozwoju i współzawodnictwa, a także swój aktywny kontakt z poddanymi.

Pozytywnym symptomem jest to, że Tannegard dla odmiany próbuje przynajmniej stwarzać pozory prężności. Dreamland z pewnością ma potencjał, choćby ze względu na swoją długą historię i przepastne archiwa. W przypadku podjęcia rzeczywistych prób aktywizacji byłby on w nieco lepszej pozycji niż inne państwa, które nie mają aż takiej marki. Jednak w gruncie rzeczy renovatio imperii musiałoby być budową nowego pod względem funkcjonalnym państwa na gruzach starego królestwa. Mam wątpliwości, czy król, który przez 12 lat napisał 361 postów jest w stanie tego dokonać.
Awatar użytkownika
Robert Drenin Stempel
Kontakt:

Post autor: Robert Drenin »

Przez 12 lat napisał tylko 361 postów? To już Tow. Ścierkow ma 204 posty, które napisał w niecałe 2 lata. Albo Towarzysz Królikiewicz, który też przez niecałe dwa lata napisał 569 postów. Gdyby zliczyć jeszcze to poprzednie forum, to darmowe, na którym był Czesnorad, to Tow. Ścierkow miałby po 3 latach 278 wiadomości.
Tow. Robert Drenin

Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad

Prezydent Republiki Ludowej Szczęścia
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andżej-chan pisze: 06 maja 2024, 15:16 Jednak w gruncie rzeczy renovatio imperii musiałoby być budową nowego pod względem funkcjonalnym państwa na gruzach starego królestwa. Mam wątpliwości, czy król, który przez 12 lat napisał 361 postów jest w stanie tego dokonać.
Nie wiem... jeżeli jego determinacja byłaby duża, a co ważniejsze potrafiłby zaaktywizować obywateli to ilość postów napisanych w przeszłości nie miałaby aż tak wielkiego znaczenia, bo liczy się to co "tutaj i teraz", a nie to co "kiedyś tam".
Robert Drenin pisze: 06 maja 2024, 15:41 To już Tow. Ścierkow ma 204 posty, które napisał w niecałe 2 lata. Albo Towarzysz Królikiewicz, który też przez niecałe dwa lata napisał 569 postów. Gdyby zliczyć jeszcze to poprzednie forum, to darmowe, na którym był Czesnorad, to Tow. Ścierkow miałby po 3 latach 278 wiadomości.
I o czym to świadczy? Moim zdaniem ważne jakie to były posty... bo sama ilość o niczym nie świadczy. W zeszłym roku (2023) wg Leockiego Instytutu Statystyk Międzynarodowych napisałem minimum 973 posty. I co z tego? Mimo że zwykle moje posty nie są 1-2 zdaniowe? Czy umiałbym zaaktywizować cokolwiek? Na pewno nie...

Sztuka nie polega na pisaniu "setek postów", ale na tym by (w przypadku np. przywódcy itp.) były one inspirujące dla innych. A to nie każdy potrafi...
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Oczywiście, że liczba napisanych postów nie jest jakimś wyznaczeniem tego, czy jest się dobrym mikronautą albo dobrym materiałem na przywódcę. Ale myślę, że aktywność jest ważna. Obecnie czasy są takie, że lider sam musi dużo robić i dawać przykład. Wyraźnie widać po różnych państwach, że jak przywódca znika z powodu realiozy, to zaraz aktywność siada.
Ronon Dex pisze: 06 maja 2024, 15:54 Czy umiałbym zaaktywizować cokolwiek? Na pewno nie...
Jako prezydent Bialenii dobrze sobie radziłeś. Gdybyś chciał, to teraz też dałbyś radę. Ale chyba wolisz zajmować się tworzeniem narracji, a nie sprawami typowo "menedżerskimi".
Ronon Dex pisze: 06 maja 2024, 15:54 Sztuka nie polega na pisaniu "setek postów", ale na tym by (w przypadku np. przywódcy itp.) były one inspirujące dla innych. A to nie każdy potrafi...
Zaryzykowałbym stwierdzenie, że obecnie mało kto potrafi inspirować do aktywności. Zwłaszcza tej pozytywnej, a nie polegającej na obrzucaniu się błotem z sąsiadami. Statystyczny mikronauta ma wieloletnie doświadczenie i "wszystko" już widział. Ciężko wymyślić coś takiego, co przyciągnęłoby większą uwagę.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andżej-chan pisze: 06 maja 2024, 17:27
Ronon Dex pisze: 06 maja 2024, 15:54 Czy umiałbym zaaktywizować cokolwiek? Na pewno nie...
Jako prezydent Bialenii dobrze sobie radziłeś. Gdybyś chciał, to teraz też dałbyś radę. Ale chyba wolisz zajmować się tworzeniem narracji, a nie sprawami typowo "menedżerskimi".
Nie radziłem sobie dobrze... a może radziłem, ale w sytuacji gdy kraj był "rozkręcony", nie trzeba było aktywizować i wymyślać "nie wiadomo czego" - po prostu trzeba było sprawnie i terminowo załatwiać sprawy urzędowe. No i owszem... moja wrodzona... nie... raczej wyuczona odpowiedzialność za sprawy, których się podejmuje powodowała, że działało to sprawnie, prezydent zawsze zajrzał (nawet jak nie miał czasu i ochoty na mikro... ale obowiązek wzywał) i zrobił co należało do jego obowiązków i prerogatyw. Nikt nie czekał na decyzję, na odpowiedź itd. Pod tym względem zapewne nieźle sobie radziłem...

Jednak nijak nie nadaję się na "motor napędowy"... tak jak Ty się do tego nadajesz - ja to w mikro jestem typowym "inżynierem świata" i to mnie bawi, i to mi sprawia "przyjemność mikronacyjną". Polityka niekoniecznie... ale w sumie aby politycy mogli "politykować" to "inżynierowie świata" muszą zająć się tym by mieli nad czym politykować czyli mozolnie robić różne elementy państwa.
Andżej-chan pisze: 06 maja 2024, 17:27 Oczywiście, że liczba napisanych postów nie jest jakimś wyznaczeniem tego, czy jest się dobrym mikronautą albo dobrym materiałem na przywódcę. Ale myślę, że aktywność jest ważna. Obecnie czasy są takie, że lider sam musi dużo robić i dawać przykład. Wyraźnie widać po różnych państwach, że jak przywódca znika z powodu realiozy, to zaraz aktywność siada.
Zgadza się... tylko chyba trzeba brać pod uwagę ogólną aktywność danego kraju. W dawnej RB te 361 postów przez 12 lat byłaby niczym - ale w tym Dreamlandzie, który niby jest bardzo stary, ale od wielu lat mało aktywny to może wcale tak źle nie wyglądać... choć trzeba by było przeanalizować jakie posty pisał, czy 1-2 zdaniowe czy może wypowiadał się nieczęsto, ale z sensem i w formie rozbudowanych wypowiedzi. Nie wiem... kiedyś tam... w "bialeńskich czasach" i wtedy gdy mieliśmy zbliżenie z Dreamlandem to tam zaglądałem przez jakiś czas i coś tam też napisałem, ale nigdy się specjalnie tym krajem nie interesowałem. Tak więc trudno bym się merytorycznie wypowiadał, to co powyżej napisałem w tej sprawie - jest raczej ogólnym stwierdzeniem dotyczącym mikro, niż jakimś konkretnym odniesieniem do Dreamlandu i tej sytuacji.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Coirloscadh Stempel
Kontakt:

Post autor: Coirloscadh »

Andżej-chan pisze: 05 maja 2024, 21:42 Jeśli nie chce towarzysz kontynuować Wysokogóry, to może dołączy do innego państwa w Bastionie? ;)
Dołączy, czy zostanie kolejnym pikselem na mapie? :p prędzej dam Edelweiss niż dalekiemu panstowiw którego nie będzie to obchodzić
Obrazek
"I po co było to wszystko"
/-/Cillian Saerucaeg, Ostatni Romantyk

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””