Szanowni,
W momencie, gdy Królestwo Fenocji było przyjmowane w szeregi naszej wspólnoty z ich strony padło zastrzeżenie do artykułu III Statutu Paktu o Wzajemnej Obronie i Współpracy. Skoro została poruszona ta kwestia, to może powinniśmy wszyscy usiąść naszym aktualnym składem i renegocjować statut, który mógłby wejść na kolejny poziom.
W kwestii ekonomicznej najmniej mam jednak do powiedzenia, chciałbym aby w Statucie znalazła się wzmianka o współpracy w zakresie handlu między państwami członkowskimi czy wolny ruch graniczny (tj. Coś na wzór strefy schengen). Proponowałbym także wprowadzenie narracyjnej gospodarki, co przede wszystkim podniesie aktywność naszych forum, a także zacznie generować większe dochody naszych państw, które moglibyśmy przeznaczyć na wspieranie inicjatyw międzynarodowych.
Bank sojuszu - to zagadnienie także przedstawiam tutaj zgromadzonym, nie jako obowiązek, a raczej luźna propozycja, aby nasz sojusz takowy posiadał. Nie ważne czy będzie to konto bankowe, czy bank. Zbierając składki moglibyśmy całym sojuszem decydować się o wspieraniu inicjatyw międzynarodowych, tak jak wspomniałem o tym w poprzednim punkcie. Niezmiernie byłbym ucieszony, gdyby wśród sponsorów Rajdów pojawił się kiedyś Pakt Bundżadarski.
Doktryna Romanowa - podczas ostatnich wydarzeń na Nordacie uznałem, to za rzecz bardzo ważną, a nawet kluczową jeżeli spojrzeć na ostatnie wydarzenia w Federacji Nordackiej. Nie jestem ich otwartym sojusznikiem i nie mam na celu z nimi walczyć, ale widząc że nic lepiej nie działa niż wsparcie sojuszników proponuję, aby wprowadzić artykuł do naszego statutu o brzmieniu: "Napad zbrojny, a także dyplomatyczny na jednego członka paktu, traktowany jest jako napad na ogół". Moglibyśmy przez to rozumieć, że atak, który pada na jednego z nas wzywa całą wspólnotę do obrony.
Zapraszam do zabrania głosu.