Kwestie organizacyjne

Awatar użytkownika
Aleksander Czerepach
Kontakt:

Kwestie organizacyjne

Post autor: Aleksander Czerepach »

Moi drodzy,

Przed Królestwem Garmanii jeszcze dużo pracy. Trzeba przede wszystkim napisać najważniejszy dokument w państwie - konstytucję i inny szereg ustaw, które będą regulować w kraju ład i porządek. W niniejszym wątku chciałbym poruszyć kwestie organizacyjne. Wszystkich chętnych oczywiście zapraszam do dyskusji.

1. Sprawy ustrojowe - w wolnym czasie usiądę, aby napisać odpowiedni projekt konstytucji. Dla Garmanii najlepszy wydawałby się system monarchii absolutnej, jednak władzę sądowniczą sprawowałby Sąd Królewski, tak samo rządem kierowałby premier. Tytuł Króla byłby dziedziczny, gdyż taki model panuje w większości mikronacjach.

2. Wybory parlamentarne - zarządzę je, gdy w Garmanii zbierze się grupka około pięciu obywateli, deklarujących chęć działalności. Urzędem niepołączalnym z posłem do Skupsztiny będzie jednak Król, który będzie jednak mógł być członkiem partii politycznej. Proponuję, aby Skupsztina byłaby wybierana na pięciomiesięczną kadencję, zaś każdy obywatel miałby prawo do inicjatywy ustawodawczej.

3. Tytuły szlacheckie - proponuję, aby najwyższym tytułem szlacheckim był arcyksiążę, ten tytuł byłby jednak zarezerwowany dla dzieci władcy , zaś tytuł księcia byłby nadawany dla zwykłych obywateli, zasłużonych dla Królestwa Garmanii. Najmniejszym tytułem szlacheckim byłby baronet.

4. Samorządy - jak widzicie, Garmania jest podzielona na Miasto Stołeczne Iwanogród, a także na trzy margrabstwa. Ponieważ margrabia jest tytułem szlacheckim, trzeba będzie mieć jakieś zasługi dla Garmanii, żeby móc objąć jakiś samorząd. Miastem Stołecznym zarządzałby w imieniu królewskim burmistrz.
Aleksander Czerepach
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Kwestie organizacyjne

Post autor: Andrzej Ordyński »

Aleksander Czerepach pisze: 29 lut 2024, 15:32 1. Sprawy ustrojowe - w wolnym czasie usiądę, aby napisać odpowiedni projekt konstytucji. Dla Garmanii najlepszy wydawałby się system monarchii absolutnej, jednak władzę sądowniczą sprawowałby Sąd Królewski, tak samo rządem kierowałby premier. Tytuł Króla byłby dziedziczny, gdyż taki model panuje w większości mikronacjach.
Pomysł z monarchią absolutną wydaje mi się słuszny. Na demokratyzację mogą sobie pozwolić tylko większe mikronacje, które mają sporą liczbę chętnych na objęcie poszczególnych stanowisk.
Aleksander Czerepach pisze: 29 lut 2024, 15:32 2. Wybory parlamentarne - zarządzę je, gdy w Garmanii zbierze się grupka około pięciu obywateli, deklarujących chęć działalności. Urzędem niepołączalnym z posłem do Skupsztiny będzie jednak Król, który będzie jednak mógł być członkiem partii politycznej. Proponuję, aby Skupsztina byłaby wybierana na pięciomiesięczną kadencję, zaś każdy obywatel miałby prawo do inicjatywy ustawodawczej.
To podobnie jak w Nowej Ordzie, ja też mógłbym zarządzić wybory do Kurułtaju, gdyby zgromadziło się jakieś grono obywateli. Ale póki co nic tego nie zapowiada, może Garmanii pójdzie lepiej.

Tak mi teraz przyszło do głowy, czy może nie lepiej byłoby powołać jakiś senat/radę królewską (nazwa do ustalenia), w skład której mogliby wchodzić także nie-obywatele, którzy uczestniczą w życiu państwa. Mogłoby to pozytywnie wpłynąć na aktywność w małych krajach, takich jak Garmania i Nowa Orda.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Aleksander Czerepach
Kontakt:

O właśnie, też myślałem nad senatem, w którym by mogli także zasiadać nie-obywatele. Z pewnością ułatwiło to by relacje międzynarodowe.
Aleksander Czerepach
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Wszystkie państwa Bastionu są niezależne od siebie. Nie ma władz centralnych. Oczywiście musi istnieć jakaś administracja, ale administracja ta nie ingeruje w nic poza układem działów na forum (a i to konsultuje publicznie).

Jeśli chodzi o system prawny Nowej Ordy, to jest maksymalnie krótki i prosty: viewtopic.php?t=3
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Niebiański Cesarz miewa dominujący charakter, ale akurat nadużywania władzy administratorem nie można mu zarzucić. Myślę, że do tego nigdy nie dojdzie, bo wszyscy wiedzą, że doprowadziłoby to do upadku projektu.
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Bastion Forum jest wspólnym forum niezależnych mikronacji.
Nie jesteśmy żadną „unią”, a państwa działające na forum i stronie „Bastion Pollin” nie są ze sobą stowarzyszone. Jest to miejsce, gdzie niepodległe wirtualne państwa funkcjonują całkowicie niezależnie. Wspólne są jedynie „kwestie informatyczne”, co ułatwia działanie i usprawnia kontakty na płaszczyźnie dyplomatycznej czy handlowej oraz komunikację lub „przepływ ludności”.
Pollina
Kontakt:

Post autor: Pollina »

Andżej-chan pisze: 01 mar 2024, 21:34 Jeśli chodzi o system prawny Nowej Ordy, to jest maksymalnie krótki i prosty: viewtopic.php?t=3
No i bardzo słuszny ten jas. Tradycyjne demokratyczne mikronacje są na aucie. Jednoosobonacje, minenacje i telegramnacje to przyszłość mikroświata.

Ja kiedyś — oczywiście dla tzw. beki — napisałam kartę konstytucyjną dla Mandragoratu Wandystanu w duchu odrzucenia demoliberalizmu i wprowadzenia d y k t a t u r y proletariatu. Jakby kogoś ona interesowała, przeklejam ją w całości:
Lud pracujący wyrąbał sobie mieczem drogę przez dzieje. Rewolucyjne tradycje wandyzmu-żenadyzmu znalazły ucieleśnienie w państwie wandejskim. Mandragorat Wandystanu zwycięsko odpierał kolejne ataki monarchofaszyzmu na socjalizm, przeciwstawiając kapitalistycznej grabieży — własność kolektywną, a monarchofaszystowskiej demokracji liberalnej — władzę ludową. Pamiętając o naukach towarzysza Zenona „Wandy” Przepżechowicza, o jego twórczym wkładzie w nowoczesny marksizm-leninizm i maoizm-hodżyzm, my, Mandarynka Jutrzenki Polyna oraz Mandragor Socjogramu Alojzy Pupka, stanowimy niniejszą Kartę Konstytucyjną, wyrażającą zasady sprawiedliwości klasowej.

Artykuł 1.

Mandragorat Wandystanu jest fajnym państwem wirtualnym, posiadającym wiele zalet. Jawnych i ukrytych. Również. Pełnię władzy w Mandragoracie Wandystanu sprawuje Kolektyw Mandragorski — Ukochana Przywódczyni, Mandarynka Jutrzenki, oraz Serdeczny Przywódca, Mandragor Socjogramu, podejmując decyzje jednomyślnie i kolektywnie. Sprawują oni swą władzę dożywotnio, są nietykalni i odpowiadają jedynie przed Wandą i historią. Mandarynka oraz Mandragor, ustępując, wskazują swoich następców.

Artykuł 2.

Churał Ludowy jest organem konsultacyjnym wobec Kolektywu Mandragorskiego, składającym się z kwiatonów. Kwiatoni są powoływani i odwoływani jednomyślnie i kolektywnie przez Kolektyw Mandragorski spośród mieszkańców Mandragoratu Wandystanu. Pracom Churału Ludowego przewodniczy Mandragor Socjogramu.

Artykuł 3.

Mandragorat Wandystanu umacnia tendencje rewolucyjne i zwalcza wszelkie przejawy reakcji w swoich granicach oraz poza nimi. Mandarynka Jutrzenki odpowiada za ściganie kontrrewolucjonistów i wrogich agentów, oraz osądza oskarżonych.

Artykuł 4.

Religią państwową jest Świecki Kościół Wandejski. Głową Kościoła jest Ojciec Świecki wybierany z grona wiernych przez konklawe. Szczegóły określa prawo wewnętrzne Świeckiego Kościoła Wandejskiego.

Artykuł 5.

Karta Konstytucyjna wchodzi w życie z dniem 11 grudnia 2023 r. Wszelkie przepisy prawne sprzeczne z niniejszą Kartą tracą moc.
Następnie po jej podstawie osądziłam tow. Radzieckiego. Oczywiście nie muszę mówić, że w duchu ludowej sprawiedliwości został skazany na karę śmierci.

(na szczęście tow. Zanik może być spokojny, nie przez odstrzelenie, a przez wrzucenie do stawu pełnego krokodyli)
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Pollina pisze: 02 mar 2024, 18:50 Tradycyjne demokratyczne mikronacje są na aucie. Jednoosobonacje, minenacje i telegramnacje to przyszłość mikroświata.
No to już od dawna wiadomo, że zmierzamy do modelu "1 mirek - 1 mirkonacja". Ja tam bym nawet chętnie podziałał w jakiejś normalnej mikronacji, ale jak mamy same konstrukty totalitarne, to już wolę być führerem niż żymianinem.
Awatar użytkownika
Aleksander Czerepach
Kontakt:

Oczywiście, może Pan się zająć Iwanogrodem.
Aleksander Czerepach
ODPOWIEDZ

Wróć do „Plac Wyzwolenia”