Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Post autor: Ronon Dex »

Robert Drenin pisze: 24 sty 2024, 17:31 Z tym już zapytałem się Bolesława i powiedział, że Kirym oficjalnie jest niepodległym państwem, więc de facto na mapie należałoby zaznaczyć osobno.
Dzięki czyli wiem co poprawić.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Kontakt:

Post autor: Fryderyk Orański »

@Ronon Dex mam pytanie. Czy istnieje może wersja takiej mapy ale jedynie czarno biała. Taka z konturami, granicami ale jedynie czarno biała. Bo w sumie mogłaby ona się przydać do tego, aby robić np. mapy o tym kto posiada np. dane uzbrojenie. Wpadłem na taki pomysł, po tym jak na realnej wikipedii widziałem takie mapy i pomyślałem, że skoro tak wiele państw współpracuje z Waszymi zakładami zbrojeniowymi, to pewnie dałoby radę zrobić mapę użytkowników danych pojazdów, czołgów, dział, samolotów i okrętów. :) ;)
/-/ Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Friedrich von Baden pisze: 25 sty 2024, 10:41 @Ronon Dex mam pytanie. Czy istnieje może wersja takiej mapy ale jedynie czarno biała. Taka z konturami, granicami ale jedynie czarno biała.
Nie istnieje jako gotowa całość, ale można ją bez problemu i bardzo szybko zrobić z prostego powodu:

Mam pojedyncze pliki dla każdego kontynentu (są one 4 razy większe, by przy zmniejszaniu zachować stosowną jakość), która składają się z warstw:
- kontury kontynentów,
- kontury kontynentów z granicami
- kolory wypełniające (dla poszczególnych państw)

Te pliki po połączeniu warstw i czterokrotnym zmniejszeniu są wklejane na mapę ogólną, gdzie odrębnymi warstwami jest podkład, nazwy krajów i opisy.

Wystarczy, że określisz na jakim podkładzie ma to być zrobione (np. na białym tle, na szarym tle z białym polem kontynentu, odwrotnie, tak jak jest z niebieskim morzem i białymi kontynentami, z południkami lub bez, z nazwami lub bez - choć pewnie bez nazw państw bo mogą wypadać w miejscu gdzie chcesz coś oznaczyć i opisać itp.) i w zasadzie "godzinkę przy kawie" można dowolną "mapę konturową" wytworzyć. Żaden problem... sprecyzuj "zapotrzebowanie", a dostaniesz co potrzebujesz.

PS. W sumie masz fajny pomysł... połączyłbym to z legendą zawierająca np. loga przedsiębiorstw, wraz z krótkim info na ich temat.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Kontakt:

Post autor: Fryderyk Orański »

Ronon Dex pisze: 25 sty 2024, 12:43
Friedrich von Baden pisze: 25 sty 2024, 10:41 @Ronon Dex mam pytanie. Czy istnieje może wersja takiej mapy ale jedynie czarno biała. Taka z konturami, granicami ale jedynie czarno biała.
Nie istnieje jako gotowa całość, ale można ją bez problemu i bardzo szybko zrobić z prostego powodu:

Mam pojedyncze pliki dla każdego kontynentu (są one 4 razy większe, by przy zmniejszaniu zachować stosowną jakość), która składają się z warstw:
- kontury kontynentów,
- kontury kontynentów z granicami
- kolory wypełniające (dla poszczególnych państw)

Te pliki po połączeniu warstw i czterokrotnym zmniejszeniu są wklejane na mapę ogólną, gdzie odrębnymi warstwami jest podkład, nazwy krajów i opisy.

Wystarczy, że określisz na jakim podkładzie ma to być zrobione (np. na białym tle, na szarym tle z białym polem kontynentu, odwrotnie, tak jak jest z niebieskim morzem i białymi kontynentami, z południkami lub bez, z nazwami lub bez - choć pewnie bez nazw państw bo mogą wypadać w miejscu gdzie chcesz coś oznaczyć i opisać itp.) i w zasadzie "godzinkę przy kawie" można dowolną "mapę konturową" wytworzyć. Żaden problem... sprecyzuj "zapotrzebowanie", a dostaniesz co potrzebujesz.

PS. W sumie masz fajny pomysł... połączyłbym to z legendą zawierająca np. loga przedsiębiorstw, wraz z krótkim info na ich temat.
Ja bym to widział tak. Niebieskie morza, białe kontynenty, czarne granice.
W sumie nawet ciekawy pomysł aby wstawiać loga, i zrobić jakąś legendę. Na razie chcę zobaczyć mapę, a póxniej zobaczy też jak się życie potoczy... :D ;)
/-/ Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Friedrich von Baden pisze: 25 sty 2024, 14:17 Ja bym to widział tak. Niebieskie morza, białe kontynenty, czarne granice.
Mówisz (piszesz) i masz... jak coś poprawić to wal śmiało.

Obrazek

Link do kustosza.

Przy publikacjach poproszę tylko o jakiś mały druczek dotyczący autorstwa oraz jak to nie kłopot to w tekście postu jakiś link do https://bastionpollin.pl/mapy-mikroswiata/ - tutaj chodzi o to by w razie czego trafiały do mnie uwagi dotyczące aktualności mapy - bo bez informacji trudno o bieżące poprawianie map.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel
Kontakt:

RÓD

Post autor: Benjamin »

A tak z czystej ciekawości, dacie radę wygenerować mapę do PDF?
Benjamin
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Benjamin pisze: 25 sty 2024, 16:06 A tak z czystej ciekawości, dacie radę wygenerować mapę do PDF?
A jaki problem?

Ostatnia mapa: https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100 ... 852190.pdf

Obrazek

Konturowa: https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100 ... 852191.pdf

Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel
Kontakt:

RÓD

Post autor: Benjamin »

Aaa nic :D
Myślałem, że PS wygeneruje wektorowy PDF
Benjamin
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Benjamin pisze: 25 sty 2024, 16:59 Myślałem, że PS wygeneruje wektorowy PDF
Nie wiem co zrobiłby PS - od paru lat nie bawiłem się PS (moja całkiem legalna, ale stara wersja... PS 6.1 zdechła wraz z którąś aktualizacją Win10... obecnie już kolejny komp i Win11), bo przeniosłem się na darmowego GIMP-a. Nie param się zawodowo grafiką komputerową i nie warto mi kupować aktualnego PS-a, za jakieś 1,5 k PLN (a może i teraz więcej... nie wiem straciłem zainteresowanie PS-em). Za taką kwotę to mam np. kupę fajnych i świetnie zrobionych samolotów do MSFS2020 itp.
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””