État de Folie - Projekt

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
SaYa de Daimon
Kontakt:

État de Folie - Projekt

Post autor: SaYa de Daimon »

Zanim tu się pojawiłam rozmawiałam z dobrym ziomkiem Andrzejem-chan i zaprosił mnie nawet tu.
Myślę, że chciałabym założyć własną mikronację. Na start jednoosobową.

Postanowiłam spróbować czegoś ciekawszego niż kopiowanie z reala lub miksowanie tego co już na Polinie było.
Chodzi więc o byt oparty na stworzeniu/-niach nieludzkich. Stworzenie ma być nieprzyjemną, mackowatą - mięsną bryłą samą w sobie. Z zdolnością przemieniania się w świadomości innnych (jeśli chce) w swój mniej obleśny avatar - by lepiej komunikować się z innymi mieszkańcami Polinu.

Nie ma sensu chyba tutaj wszystkiego opisywać z szczegółami. Na to miejsce będzie spokojnie w tej mikronacji. Z najważniejszych dla innych danych to tak:
Nazwa:
État de Folie - (Państwo Szaleństwa, czy też Stan szaleństwa)
System polityczny:
Rój - mieszkaniec mikronacji jest punktem roju który ma wspólną świadomość. Każdy może dołączyć do roju lub założyć własny. Roje się w sposób cykliczny przemieszczają po krainie zajmowanej przez EdF i poprzez wypuszczanie nasion z własnego ciała przemieniają dany obszar krainy zapładniając go sobą. Idea jest więc scentralizowana a decyzje podejmowane są przez wolę nacisku na innych.
Ziemia:
Początkowo planowałam miejsce na Nordacie, ale wszystko jest zajęte. Białe plany to Bialenia i Wurstlandia ale Bialenia jest ponoć chroniona a Wurstandia jest w obronie przez starych mieszkańców więc też odpada.

Pomyślałam, że nikt nie będzie bronić ziem Al Rajnu, a ich obecność na kontynencie jest mała. Więc aktualnie zamarzyłam sobie spróbować tam. Sąsiedztwo Teutonii i Wandystanu tylko zachęca. Czy są jakieś przeciwwskazania?
mapa.png
Jak rozumiem Bastion ma być takim forum gdzie mogę się zwrócić o pomoc w kwestii stworzenia tego. Mówię oczywiści głównie o kwestii własnego działu na forum. Także zwracam się do władz Bastionu o pomoc.

Do innych: Jeśli macie jakieś pytania, coś was martwi lub ciekawi to śmiało się odzywać.
Generalnie chodzi o to, że chce stworzyć mikronacje Lovecraftowego koszmaru, a przynajmniej sobie sprawdzić trochę radości tym.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: État de Folie - Projekt

Post autor: Juraj Zvolynský »

Ciekawy pomysł. Oczywiście pomożemy i przyjmiemy do grona państw Bastionu. Jeżeli już zaczniecie działać to pewnie zaprosimy nawet do Paktu Bundżadarskiego. Na ten moment czego potrzebujecie? Jakie grupy wam utworzyć na forum?

Fora i subfora jakie będą potrzebne.

Ps. <3 Za Lovecrafta. ;)
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Cieszę się bardzo, że zdecydowałaś się stworzyć własne państwo. Ja też jestem fanem Lovecrafta, o czym oczywiście wiesz. Bastion jest otwarty na fantastykę wszelkiego rodzaju - ja prowadzę "Tajemniczy Pollin" (kontynuację bialeńskich "Wieści Anomalnych"), Ronon rozwija fantastykę naukową w kosmosie. Mamy też pewien wspólny pomysł na post-apo, ale musi on poczekać na zakończenie innych projektów. Klimaty lovecraftowskie doskonale uzupełnią nasze uniwersum. Chętnie pobawię się razem z Tobą. ;)

Jak już Niebiański Cesarz powiedział, wystarczy, że powiesz jakich działów potrzebujesz, a je utworzymy. Jak przygotujesz jakieś materiały do wrzucenia na stronę główną, to @Ronon Dex w wolnej chwili stworzy podstronę dla Etat de Folie (pol. Państwo Foliarzy), tak jak dla innych państw Bastionu.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
SaYa de Daimon
Kontakt:

Post autor: SaYa de Daimon »

Ciekawy pomysł. Oczywiście pomożemy i przyjmiemy do grona państw Bastionu.
Dziękujemy!
Jeżeli już zaczniecie działać to pewnie zaprosimy nawet do Paktu Bundżadarskiego.
A co to?

Fora i subfora jakie będą potrzebne.
Chyba tyle na początek wystarczy:
1. Kamienne pole uczt <posiłek i polityka>
1.1 Porte de manifestation <miejsce dla nowych>
1.2 Kwatery gości <ambasady, poselstwa i inne przedstawicielstwa>

2. Łąki kwiatów <życie codzienne i świąteczne>
2.1. Rój SaYa

3. Pustynie <miejsca pustki>
3.1 Le désert de sable de la faim <miejsce kolonizacji>
3.2 Un désert a la glace de douleur <miejsce kaźni>
Jakie grupy wam utworzyć na forum?
Hmm może o jedną poproszę: "Istota Roju" kolor: zielony
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

SaYa de Daimon pisze: 12 sty 2024, 22:01 A co to?
Pakt militarno-gospodarczy w skład którego wchodzą dwa państwa funkcjonujące w ramach Bastionu: Nan Di i Nowa Orda, oraz dwa państwa działające na własnych forach: Winkulia i Edelweiss. Aktualnie zajmuje się on m.in. ochroną ziem bialeńskich przed potencjalnymi agresorami.

Dział Paktu: viewforum.php?f=71
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Andżej-chan pisze: 12 sty 2024, 21:04 Jak przygotujesz jakieś materiały do wrzucenia na stronę główną, to @Ronon Dex w wolnej chwili stworzy podstronę dla Etat de Folie (pol. Państwo Foliarzy), tak jak dla innych państw Bastionu.
Miejsce gotowe... https://bastionpollin.pl/etat-de-folie/
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Działy i grupa też gotowe.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andżej-chan pisze: 12 sty 2024, 22:43 Działy i grupa też gotowe.
Jak ogarnie to państwo to wrzucę na mapę...
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Jeszcze jedno...

Strona État de Folie jest w tej chwili totalnie "na sztukę" musiałem ją stworzyć bo inaczej nie da się wrzucić nowego państwa do menu... a więc jest utworzona domyślnie. Wszystko jest do zmiany wg preferencji użytkownika - stosowne menu, przyciski, elementy ozdobne, podkład czyli ustawienie analogiczne jak w innych państwach itd.

Czyli będę potrzebował sporo informacji o tym nowym państwie.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Chwilowo zupełnie straciłem wenę do pisania czegokolwiek (za parę dni pewnie przejdzie), kol. SaYa też wciągnęły mroczne odmęty reala, ale przyszło mi do głowy kilka całkowicie luźnych pomysłów. Może się przydadzą?

Opisanie geografii Folie w klimatach lovecraftowskich (czy ogólnie - horrorowych) mogłoby stanowić pretekst do wielu ciekawych opowiadań. Góry szaleństwa, itd. Zastanawiam się tylko, czy chcemy trzymać się klimatu Nowej Anglii (chyba najbardziej mroczny region USA, skoro wydał i inspirował Poego, Lovecrafta i Kinga :D ), czy może pójść w innym kierunku. Skoro to ziemie dawnego Al Rajn, to kusi, żeby nawiązać do geografii i folkloru arabskiego. A trochę wprawy w tym mamy, jako dawni Bialeńczycy. :twisted:

Zastanawiam się też, co kol. Saya sądzi o koszmarach związanych z technologiami? Czy dla spójności narracyjnej olewamy nowocześność i Folie funkcjonuje sobie 100+ lat temu, czy może tego Lovecrafta trochę modernizujemy? Oczywiście 100+ lat temu to nie zupełny brak nowoczesności, bo są chociażby tak przerażające "polskiego Poego" Stefana Grabińskiego pociągi. ;)

Co kol. SaYa sądzi o nawiązaniach do creepypast? Czy to zbyt plebejskie źrodło inspiracji, czy slendermany mogą krążyć po kraju? :P Jestem w trakcie słuchania 17-godzinnego iceberga na ten temat, co może nie najlepiej świadczy o moim wykorzystywaniu czasu wolnego. :?

Oczywiście ostateczna decyzja o kształcie kraju należy do pomysłodawczyni, ja tylko rzucam luźne pomysły i pytania. Nie ukrywam, że takie klimaty od zawsze mnie pociągają, a gdyby zebrało się kilka osób do bardziej lub mniej aktywnej zabawy to moglibyśmy stworzyć coś, czego jeszcze w mikroświecie nie było. :)

A tak w ogóle to @AF de Espada miałem Pana zaczepić, jakbym tworzył jakąś Fundację SCP, a tutaj pojawił się jeszcze ciekawszy projekt w klimacie grozy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””