Luftromanow [Strategia rozwoju]

Moderator: Borys Zamycki

Awatar użytkownika
Borys Zamycki Stempel
Kontakt:

Luftromanow [Strategia rozwoju]

Post autor: Borys Zamycki »

Żeby doprowadzić do efektywnego rozwoju Luftromanow, dobrze jest zacząć zacząć od strategii rozwoju. Poniżej przedstawiam 6 proponowanych stopni rozwoju firmy, które wyznaczają drogę nandyjskich linii od "zera" do lotów międzykontynentalnych.

1. STOPIEŃ – Zaspokojenie podstawowych potrzeb krajowych

Cel:
Ustanowienie siatki połączeń między największymi miastami w kraju.

Etapy:
  • Ustanowienie bazy linii w Wiecznym Mieście.
  • Wprowadzenie par lotów między stolicą kraju a największymi miastami:
Wieczne Miasto <-> Nonsong
Wieczne Miasto <-> Port Dostojewsk
Wieczne Miasto <-> Shigon
Wieczne Miasto <-> Południowa Twierdza
Wieczne Miasto <-> Shodan

Każda para lotów byłaby obsługiwana co najmniej 2 razy dziennie. Pierwsze wyloty do Wiecznego Miasta miałyby miejsce w godzinach wczesnoparonnych, ostatnie przyloty z Wiecznego Miasta w godzinach wieczornych. Takie godziny umożliwiłyby w miarę dogodne planowanie krajowych (a w przyszłości także międzynarodowych) wieloetapowych podróży lotniczych z przesiadką w Wiecznym Mieście.
  • Po wprowadzeniu powyższych połączeń, stopniowe obejmowanie siatką połączeń także mniejszych miejscowości w Nan Di.
  • W dalszej przyszłości, być może uruchomienie baz w innych miastach Nan Di, np. w Porcie Dostojewsk.
Niezbędne samoloty:
6 samolotów do lotów krótkodystansowych (odpowiedniki realowych Boeingów 737)

2. STOPIEŃ – Zaspokojenie potrzeb eksklaw

Cel:
Zapobiegnięcie wykluczeniu komunikacyjnemu nandyjskich eksklaw.

Etapy:
  • Wprowadzenie par lotów:
Wieczne Miasto <-> Sankt Michaiłow
Wieczne Miasto <-> Wastokodar

Każda para obsługiwana byłaby raz dziennie - wylot z Wiecznego Miasta późnym popołudniem/wieczorem i powrót rano. Taka liczba połączeń zaspokajałaby potrzeby mieszkańców eksklaw i pozwalała również na odbywanie przezeń podróży lotniczych z przesiadkami w Wiecznym Mieście.

Niezbędne samoloty:
2 samoloty do lotów krótkodystansowych (odpowiedniki realowych Boeingów 737).

3. STOPIEŃ – Pierwsze kroki za granicą

Cel:
Wkroczenie na rynek lotów międzynarodowych, zaczynając od najbliższych państw

Etapy:
  • Zarejestrowanie firmy w pobliskich państwach (Nowa Orda, FN, Winkulia, ZKRR).
  • Wprowadzenie par lotów:
Wieczne Miasto <-> Hedong
Wieczne Miasto <-> Zwierzogród
Wieczne Miasto <-> Kirian City
Wieczne Miasto <-> Kanugard
Wieczne Miasto <-> Broskwa

Każda para byłaby obsługiwana po kilka (2-3) razy w tygodniu z wyjątkiem Hedong, gdzie loty odbywałyby się codziennie.

Nie wiem, jak na otwarcie połączenia Wiecznego Miasta z Broskwą zapatrywałyby się władze ZKRR, ale nie ukrywam, że na tym połączeniu też by mi zależało, ponieważ sporo mieszkańców Nan Di ma swoich krewnych w Brodrii.
  • W dalszej perspektywie możliwe wprowadzanie lotów do mniejszych miast zagranicznych, np. do Nandy lub Piotrogrodu, a także lotów zagranicznych z miast nandyjskich innych niż Wieczne Miasto, np. Port Dostojewsk.
Niezbędne samoloty:
4-5 samolotów do lotów na średnich dystansach (odpowiedniki realowych Boeingów 767). Do Hedong wystarczy samolot krótkodystansowy.

4. STOPIEŃ – loty międzykontynentalne

Cel:
Wprowadzenie dalekodystansowych lotów na inne kontynenty.

Etapy:
  • Zarejestrowanie firmy w państwach poza Nordatą (np. w Sarmacji).
  • Wprowadzenie lotów międzykontynentalnych. Na początek proponuję trasę Wieczne Miasto - Grodzisk z międzylądowaniem w Angemoncie lub Shimontsen.
Loty tego typu odbywałyby się 1-2 razy w tygodniu.

Niezbędne samoloty:
2 samoloty dalekodystansowe typu Dreamliner.

5. STOPIEŃ - loty lokalne poza granicami Nan Di

Cel:
Uruchomienie lotów krajowych wewnątrz państw trzecich.

Etapy:
  • Utworzenie zagranicznych baz linii.
  • Wprowadzenie lotów krajowych w państwach, w których linie zostały już zarejestrowane i mają swoje bazy, np. Nowa Orda, FN, Winkulia, Sarmacja.
  • Możliwe utworzenie w tych państwach spółek-córek.
Samoloty:
Kilka (5-10) samolotów krótkiego dystansu typu Boeing 737. W przypadku wejścia na rynek sarmacki lub rynek innego mocno rozczłonkowanego państwa - także samoloty średniego dystansu typu Boeing 767.

6. STOPIEŃ - loty międzynarodowe poza granicami Nan Di

Cel:
Uruchomienie siatki połączeń międzynarodowych nieobejmujących Nan Di, z wykorzystaniem zagranicznych baz linii oraz ewentualnych spółek-córek.

Etapy:
  • Wprowadzenie połączeń pomiędzy (przykładowo):
Nową Ordą a ZKRR
Nową Ordą a Federacją Nordacką
Nową Ordą a Winkulią
Federacją Nordacką a Sarmacją

Samoloty:
Ok. 5-10 samolotów średniego (Boeing 767) i dalekiego (Dreamliner) zasięgu.

DODATKOWE ETAPY ROZWOJU

• Wprowadzenie biletów
Bilety byłyby ciekawym dodatkiem do działalności Luftromanow i być może także sposobem na zarobek. O ile płatności za taki bilet możnaby łatwo dokonywać dzięki temu dobrodziejstwu, jakim jest Międzynarodowy Bank Pollinu, to schody zaczynają się, jeżeli chodzi o formę biletu. Nikomu raczej nie będzie chciało się płacić naszym liniom za lot, jeżeli w zamian nie otrzyma "pamiątki" po takim zakupie właśnie w formie wirtualnego biletu. Dlatego jestem w trakcie tworzenia szablonu w Excelu, który przy minimalnym wkładzie sprzedawcy (wpisanie danych posiadacza biletu, daty lotu, numeru lotu i numeru karty pokładowej) pozwoliłby na wygenerowanie estetycznie wyglądającej karty pokładowej w formacie pdf. Szablon byłby dostępny dla pracowników Luftromanow, zaś karty pokładowe byłyby przesyłane każdemu, kto kupi bilet na lot.
  • Założenie strony internetowej
Na początku, gdy linia będzie obsługiwać wyłącznie loty lokalne, strona internetowa będzie raczej niepotrzebna. Można jednak o niej pomyśleć w momencie gdy Luftromanow wyjdzie poza rynek państw Bastionu. Żeby potencjalni klienci mogli łatwo znaleźć siatkę połączeń bez przebijania się przez gąszcz wątków założonych w dziale Luftromanow, można by stworzyć dla linii prostą stronę internetową (np. w Wordpressie) lub osobną podstronę w ramach strony internetowej Bastionu.

UWAGI DODATKOWE
  • Stopnie 4., 5. i 6. niekoniecznie muszą być realizowane w takiej kolejności, w jakiej podałem.
  • Od 3. Stopnia rozwoju, dobrym pomysłem będzie taka synchronizacja lotów międzynarodowych wzajemna oraz z lotami krajowymi, by Wieczne Miasto mogło służyć za miejsce dogodnych przesiadek w dalekich, międzynarodowych podróżach.
Zapraszam do podzielenia się uwagami zwłaszcza @Piotr Romanow jako prezesa linii, ale także każdego, kto jest zainteresowany problemem lotnictwa pasażerskiego w Nan Di lub ma jakieś propozycje.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2023, 08:05 przez Borys Zamycki, łącznie zmieniany 1 raz.
(-) Borys Zamycki

Gubernator Arctiq (Nan Di)
Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski
--
Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!

C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū

Obrazek
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Luftromanow [Strategia rozwoju]

Post autor: Juraj Zvolynský »

Co do całości niedługo się odniosę, ale mam dwie rzeczy, które już teraz zobaczyłem i rzucają mi się w oczy w kwestii połączeń i strony internetowej.

1. Jeżeli chodzi o Połączenie Wieczne Miasto - Wastokodar to raczej usprawnienie połączenia, bo posiadamy morskie, choć nierozpisane. Może utworzę filie w Romanow United Industries, która będzie się zajmowała transportem morskim. No, ale wszystko po kolei.

2. W kwestii strony jak dobrze porozmawiamy z Rononem, to mógłby zrobić oficjalną zakładkę na stronie państwowej. Scentralizuje to nasze działania, bo decentralizacja nie jest nam jakoś bardzo potrzebna, no chyba że autonomiczna strona będzie lepiej działała. Nie mniej taka jest moja propozycja. :)
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Awatar użytkownika
Borys Zamycki Stempel
Kontakt:

Post autor: Borys Zamycki »

Piotr Romanow pisze: 26 gru 2023, 16:13 Jeżeli chodzi o Połączenie Wieczne Miasto - Wastokodar to raczej usprawnienie połączenia, bo posiadamy morskie, choć nierozpisane.
Chodzi o połączenie mieszane rzeczno-morskie? Wieczne Miasto, z tego co patrzę na mapę, nie ma dostępu do morza. A nawet jeżeli istnieje połączenie statkiem między tymi dwoma miastami, połączenie lotnicze jako szybsza alternatywa jest zdecydowanie wskazane. ;)

Piotr Romanow pisze: 26 gru 2023, 16:13 W kwestii strony jak dobrze porozmawiamy z Rononem, to mógłby zrobić oficjalną zakładkę na stronie państwowej. Scentralizuje to nasze działania, bo decentralizacja nie jest nam jakoś bardzo potrzebna, no chyba że autonomiczna strona będzie lepiej działała
Po namyśle stwierdzam, że taka opcja rzeczywiście byłaby lepsza niż tworzenie oddzielnej strony. Nie sądzę, żeby autonomiczna strona działała lepiej. Jak kiedyś prowadziłem Nordlines to stworzyłem wprawdzie dla tych linii stronę, ale wtedy sytuacja była inna – posiadanie własnej strony wiązało się w Bialenii z jakimiś benefitami dla przedsiębiorcy, ja nie miałem tak dobrych kontaktów z administracją a sama linia była dużo bardziej "kosmopolityczna" niż Luftromanow. W naszym przypadku żadna z tych sytuacji nie ma miejsca, więc najlepsza dla nas byłaby zakładka na stronie Bastionu.
(-) Borys Zamycki

Gubernator Arctiq (Nan Di)
Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski
--
Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!

C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū

Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Piotr Romanow pisze: 26 gru 2023, 16:13 W kwestii strony jak dobrze porozmawiamy z Rononem, to mógłby zrobić oficjalną zakładkę na stronie państwowej. Scentralizuje to nasze działania, bo decentralizacja nie jest nam jakoś bardzo potrzebna, no chyba że autonomiczna strona będzie lepiej działała. Nie mniej taka jest moja propozycja. :)
Borys Zamycki pisze: 27 gru 2023, 08:43 Po namyśle stwierdzam, że taka opcja rzeczywiście byłaby lepsza niż tworzenie oddzielnej strony. [...] W naszym przypadku żadna z tych sytuacji nie ma miejsca, więc najlepsza dla nas byłaby zakładka na stronie Bastionu.
Jak rozumiem przedsiębiorstwo jest międzynarodowe? W takim razie nie będziemy tego pakować pod żadną stronę państwową... tylko zrobimy z prawej strony dodatkowe "menu" (analogiczne jak to ma miejsce z państwami Bastionu) pod menu "Państwa Bastionu". Można je nazwać "Przedsiębiorstwa międzynarodowe".

Przyznam, że sam mam podobny "problem" - chodzi o moje Przedsiębiorstwo Żeglugowe "DEXMOR", nad restrukturyzacja i uzupełnieniem właśnie (to nie żart, właśnie w chwili gdy piszę ten post robię sylwetki statków oraz ich malowania) siedzę. Działa ono w Leocji, w Oceanii Leockiej oraz ma też oddział w Nan Di (w mieście Datan)... no i też się zastanawiam gdzie je wstawić.

Dlatego pomysł odrębnego menu jest moim zdaniem dobry.

Jak będziecie mieli gotowe to prześlijcie mi materiały - zrobię zakładkę oraz stosowną stronę itd.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Juraj Zvolynský »

Rzeczywiście Borysie! Szybko pisałem, wczoraj nie był to dla mnie dobry dzień. Jest to rzeczywiście szybsze połączenie, po prostu jak to czytałem to myślałem, że nie wiesz o działających połączeniach morskich z dehreiną wschodnią.

De facto Luftromanow wchodzi w skład Romanow United Industries, cała firma jeszcze posiada swoją kolejną filię w postaci Azymutian Coal Company. Już ostrzyłem kły na Muroil, ale niestety nie udało mi się sfinalizować umowy z rządem Muratyki.
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Luftromanow”