[HOI4] Bastion w modzie.

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Robert Drenin Stempel
Kontakt:

Re: [HOI4] Bastion w modzie.

Post autor: Robert Drenin »

Ronon Dex pisze: 12 gru 2023, 22:07
Robert Drenin pisze: 12 gru 2023, 21:59 A co do gry, to nazywa się ona Hearts of Iron IV. :)
Ale "podstawka" czy też jakieś dodatki/DLC/Gry powiązane - są potrzebne, bo na Steam po wbiciu hasła "Hearts of Iron IV" wybija mi ze 20-parę pozycji.

Daj może dokładną instrukcje co trzeba zakupić.
Oczywiście mod będzie dostosowany do samej podstawki, aczkolwiek będzie zawierał elementy, które "odblokowałyby" się po posiadanych dlc (chodzi przykładowo o możliwość agencji wywiadowczych, którą umożliwia La resistance). A przynajmniej taki mam zamysł (choć jeszcze pomyślę nad tym dokładniej, bo nie miałem jeszcze takiej okazji, gdyż mod był na etapie tworzenia samej mapy).

Natomiast wystarczy tylko to: https://store.steampowered.com/app/3943 ... 1_5_9__205
Bo same w sobie DLC dodają i urozmajcają jedynie rozgrywkę na podstawce, bądź też do niektórych modów.
Tow. Robert Drenin

Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad

Prezydent Republiki Ludowej Szczęścia
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Robert Drenin pisze: 12 gru 2023, 22:54 Oczywiście mod będzie dostosowany do samej podstawki, aczkolwiek będzie zawierał elementy, które "odblokowałyby" się po posiadanych dlc (chodzi przykładowo o możliwość agencji wywiadowczych, którą umożliwia La resistance). A przynajmniej taki mam zamysł (choć jeszcze pomyślę nad tym dokładniej, bo nie miałem jeszcze takiej okazji, gdyż mod był na etapie tworzenia samej mapy).

Natomiast wystarczy tylko to: https://store.steampowered.com/app/3943 ... 1_5_9__205
Bo same w sobie DLC dodają i urozmajcają jedynie rozgrywkę na podstawce, bądź też do niektórych modów.
Kompletnie nie znam tej gry, nic o niej wcześniej nie słyszałem... choć grywam w różniste i to takie bardziej złożone, niektóre nawet bardzo złożone.

Jak skończysz moda to daj dokładną instrukcję - co kupić czyli podstawę oczywiście oraz jakie DLC warto lub trzeba kupić. Bo chyba mod nie powstaje jako sztuka dla sztuki, ale po to by w ten Twój mikroświat jednak zagrać.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Robert Drenin pisze: 12 gru 2023, 20:56 A co do portretu, to nie ukrywam, że faktycznie przydałby się najlepiej malowany. Co prawda, niestety nie u wszystkich postaci tak mam, ale jak się da na miarę możliwości, to jednak wolę skorzystać z opcji malowanego bardziej portretu. Podeślę może przykładowe portrety malowane z gry:
Obrazek Obrazek Obrazek
Szału nie ma... niestety wycinanie postaci z taką fryzurą (a w moim awatarze nie chodzi o samego aktora, ale postać fikcyjną, którą odgrywał... a więc jest to element charakterystyczny i musi zostać) i do tego próba powtórzenia gradientu w podkładzie z obrazka o bardzo małej rozdzielczości (156 x 210 pxs) oraz efektu malowania (efekt malowania w GIMP-e zmniejsza ostrość, a na Twoich obrazkach są ostre wizerunki) nieco mnie przerosło... :oops:

Do wyboru w rozmiarze (ale to mogę w razie czego poprawić) 156 x 210 pxs czyli tak jak na "próbkach" z gry:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Jak mod będzie dostepny, to i ja chyba zainwestuje w grę. W końcu trzeba podbić Sarmację grając Bialenią. :lol:
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Juraj Zvolynský »

Boże mój znam trochę community hoi4 i już się boję komentarzy na temat naszych postaci...
Np.
"Eeeh kurwa ten Werner to chuj, żebyś Ty ograł ścieżkę faktotum... Panie tam to się dzieje."
"Romanow? Tylko Brodria pod PIETROWA!!!!!111oneoneone"

Nie miejcie do mnie żalu co napisałem, ale tak wyglądają przykładowe funpage różnych modów na Facebooku. Przykładowo jako fan Kaiserreicha pluję na wszystkie drogi Rosji, poza drogą kadetów, gdzie jednak duża część kocha Rosję pod Sawnikowa.
Wiele mógłbym wymieniać, ale tutaj będzie potężne plucie jadem.

Swoją drogą ogrywam teraz nowy Modern Day pod PiS i sojusz z Rosją. Śmiesznie jest. XD
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Awatar użytkownika
Robert Drenin Stempel
Kontakt:

Ronon Dex pisze: 13 gru 2023, 09:30 Szału nie ma... niestety wycinanie postaci z taką fryzurą (a w moim awatarze nie chodzi o samego aktora, ale postać fikcyjną, którą odgrywał... a więc jest to element charakterystyczny i musi zostać) i do tego próba powtórzenia gradientu w podkładzie z obrazka o bardzo małej rozdzielczości (156 x 210 pxs) oraz efektu malowania (efekt malowania w GIMP-e zmniejsza ostrość, a na Twoich obrazkach są ostre wizerunki) nieco mnie przerosło... :oops:

Do wyboru w rozmiarze (ale to mogę w razie czego poprawić) 156 x 210 pxs czyli tak jak na "próbkach" z gry:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ojej, akurat nie trzeba było, to mogłem już tam w swoim zakresie najwyżej wyciąć, aczkolwiek doceniam za przygotowanie już tutaj bezpośrednio pod mod, bo de facto mogę już to wrzucić gotowe (ewentualnie mogę troszkę poprawić, bo akurat tło mam w osobnej warstwie od postaci, więc przynajmniej kontury zewnętrzne postaci z tłem mogę "wyostrzyć"). :shock:
Andżej-chan pisze: 13 gru 2023, 16:16 Jak mod będzie dostepny, to i ja chyba zainwestuje w grę. W końcu trzeba podbić Sarmację grając Bialenią. :lol:
A to jak już też w tym temacie, to jaka głowa państwa była 1 stycznia 2022 roku w Bialenii?
Piotr Romanow pisze: 13 gru 2023, 18:23 Boże mój znam trochę community hoi4 i już się boję komentarzy na temat naszych postaci...
Np.
"Eeeh kurwa ten Werner to chuj, żebyś Ty ograł ścieżkę faktotum... Panie tam to się dzieje."
"Romanow? Tylko Brodria pod PIETROWA!!!!!111oneoneone"

Nie miejcie do mnie żalu co napisałem, ale tak wyglądają przykładowe funpage różnych modów na Facebooku. Przykładowo jako fan Kaiserreicha pluję na wszystkie drogi Rosji, poza drogą kadetów, gdzie jednak duża część kocha Rosję pod Sawnikowa.
Wiele mógłbym wymieniać, ale tutaj będzie potężne plucie jadem.

Swoją drogą ogrywam teraz nowy Modern Day pod PiS i sojusz z Rosją. Śmiesznie jest. XD
No tutaj szczerze przyznam się, że z community Hoi4 aż tak się nie spotkałem, jednakże z drugiej strony zazwyczaj, jak coś jest publiczne, to znajdą się z pewnością osoby, które będą jakkolwiek dziwnie komentować. Natomiast warto też pamiętać, że raczej są osoby, które wypowiadają się bardziej "normalniej".
Tow. Robert Drenin

Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Od 15 października 2021 r. do 14 lutego 2022 r. ja byłem prezydentem Bialenii. Używałem wtedy wizerunku Saifa al-Islama Kaddafiego.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Robert Drenin pisze: 13 gru 2023, 23:45
Ronon Dex pisze: 13 gru 2023, 09:30 Szału nie ma... niestety wycinanie postaci z taką fryzurą (a w moim awatarze nie chodzi o samego aktora, ale postać fikcyjną, którą odgrywał... a więc jest to element charakterystyczny i musi zostać) i do tego próba powtórzenia gradientu w podkładzie z obrazka o bardzo małej rozdzielczości (156 x 210 pxs) oraz efektu malowania (efekt malowania w GIMP-e zmniejsza ostrość, a na Twoich obrazkach są ostre wizerunki) nieco mnie przerosło... :oops:
[...]
Ojej, akurat nie trzeba było, to mogłem już tam w swoim zakresie najwyżej wyciąć, aczkolwiek doceniam za przygotowanie już tutaj bezpośrednio pod mod, bo de facto mogę już to wrzucić gotowe (ewentualnie mogę troszkę poprawić, bo akurat tło mam w osobnej warstwie od postaci, więc przynajmniej kontury zewnętrzne postaci z tłem mogę "wyostrzyć").
Podałeś przykłady jak to ma wyglądać, to starałem się zrobić to tak by jakoś pasowało. Ale jeżeli chcesz się pobawić to mogę Tobie na PW podesłać postać z wyciętym tłem w znacznie większej rozdzielczości. Daj znać...
Robert Drenin pisze: 13 gru 2023, 23:45 A to jak już też w tym temacie, to jaka głowa państwa była 1 stycznia 2022 roku w Bialenii?
Zauważ też, że 1 stycznia 2022 granice Nan Di (terytorium zależne Brodrii) i Nowej Ordy ("dzielnica" Brodrii) były inne, bo obecna granica między naszymi państwami jest wynikiem zarówno wojny domowej w Brodrii, jak i naszych uzgodnień dyplomatycznych co do np. umożliwienia Ordzie dostępu do morza.

Tutaj jest stara mapa Nan Di i widać granice.

Tutaj mapa całej Brodrii.

Do tego paru nowych państw po prostu nie było... jak Estia, Garmania, Klingonia (obecnie w FN) czy tej części ZKRR na kontynencie.
Robert Drenin pisze: 13 gru 2023, 23:45No tutaj szczerze przyznam się, że z community Hoi4 aż tak się nie spotkałem, jednakże z drugiej strony zazwyczaj, jak coś jest publiczne, to znajdą się z pewnością osoby, które będą jakkolwiek dziwnie komentować. Natomiast warto też pamiętać, że raczej są osoby, które wypowiadają się bardziej "normalniej".
Nie znam kompletnie tej gry (zupełnie nie mój gatunek), ale bawiąc się przez lata lotniczymi symulatorami, również w muliplayerach to wiem, że każdy serwer można zahasłować i dostęp jest tylko dla "wtajemniczonych", co pozwala unikać oszołomów.

PS. Mam nadzieję, że Twoja praca nad modem jeszcze potrwa... bo na obecnym moim komputerze to po prostu nic się więcej nie zmieści. A nowy zamierzam złożyć w styczniu (grudzień, jak zawsze - nie jest najlepszym miesiącem do zakupu nowych komputerów), bo i tak mój dotychczasowy się zestarzał (ma prawie 4 lata... wtedy był z "górnej półki", ale niestety to się szybko zmienia) i już nie dość, że dyski zapchane (sam MSFS zajmuje już mi 1,5 TB) to jeszcze po modyfikacjach MSFS2020 słabo sobie radzi na wyższych ustawieniach, a na wiosnę zapowiadają MSFS2024 czyli będą wyższe wymagania.

Czyli mam nadzieję, że jeszcze trochę z robotą "poślimaczysz". ;)
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Robert Drenin Stempel
Kontakt:

Ronon Dex pisze: 14 gru 2023, 07:52 Podałeś przykłady jak to ma wyglądać, to starałem się zrobić to tak by jakoś pasowało. Ale jeżeli chcesz się pobawić to mogę Tobie na PW podesłać postać z wyciętym tłem w znacznie większej rozdzielczości. Daj znać...
(...)
Zauważ też, że 1 stycznia 2022 granice Nan Di (terytorium zależne Brodrii) i Nowej Ordy ("dzielnica" Brodrii) były inne, bo obecna granica między naszymi państwami jest wynikiem zarówno wojny domowej w Brodrii, jak i naszych uzgodnień dyplomatycznych co do np. umożliwienia Ordzie dostępu do morza.

Tutaj jest stara mapa Nan Di i widać granice.

Tutaj mapa całej Brodrii.

Do tego paru nowych państw po prostu nie było... jak Estia, Garmania, Klingonia (obecnie w FN) czy tej części ZKRR na kontynencie.
(...)
Nie znam kompletnie tej gry (zupełnie nie mój gatunek), ale bawiąc się przez lata lotniczymi symulatorami, również w muliplayerach to wiem, że każdy serwer można zahasłować i dostęp jest tylko dla "wtajemniczonych", co pozwala unikać oszołomów.

PS. Mam nadzieję, że Twoja praca nad modem jeszcze potrwa... bo na obecnym moim komputerze to po prostu nic się więcej nie zmieści. A nowy zamierzam złożyć w styczniu (grudzień, jak zawsze - nie jest najlepszym miesiącem do zakupu nowych komputerów), bo i tak mój dotychczasowy się zestarzał (ma prawie 4 lata... wtedy był z "górnej półki", ale niestety to się szybko zmienia) i już nie dość, że dyski zapchane (sam MSFS zajmuje już mi 1,5 TB) to jeszcze po modyfikacjach MSFS2020 słabo sobie radzi na wyższych ustawieniach, a na wiosnę zapowiadają MSFS2024 czyli będą wyższe wymagania.

Czyli mam nadzieję, że jeszcze trochę z robotą "poślimaczysz". ;)
To w sumie możesz najwyżej mi podesłać. Aczkolwiek bardziej chodziło mi o sam motyw "malowany" portretu, a tak to najwyżej ja sobie tam w swoim zakresię mogę wyciąć postać z zdjęcia i podmienić jej tło na to z gry.

A co do granic, to oczywiście właśnie miałem to na uwadze, dlatego też podział tych States nie jest akurat przypadkowy, bo są to nałożone różne granice, przykładowo właśnie Nan Di z przed wojny domowej i po wojnie (ja jeszcze Nan Di będę dodawać, to jak dodam, to mogę podesłać screena). :)

Z kolei co do multiplayera to w Hearts of Iron IV też da się, więc zawsze można robić wspólne rozgrywki prywatne. Romanowowi bardziej chodziło tutaj o wypowiedzi na różnych platformach dotyczących tego moda, jak chociażby na Steamie samym mogłoby coś się przytrafić. Jednakże to raczej takie typowe zjawisko, którego ciężkoby pozbyć się z społeczeństwa.

A jeszcze tak się odnosząc do tego, to w sumie ciężko powiedzieć, kiedy wyszedłby ten mod, ale wątpie że jeszcze w grudniu, o ile w ogóle w styczniu wyszedłby. Natomiast ciężko mi też określić, jaki tu mógłby być czas, z uwagi na fakt, że to będzie zależeć od problemów, jakie napotkam oraz od ilości czasu spędzanego nad modem.
A do problemów możnaby zaliczyć errory z gry, bądź też sytuacje na Pollinie (przykładowo dodanie jakiś wysepek, albo nikomu nieznany kanał morski itd.)
(Jednakże oby nie było problemów z samymi kontynentami, bo jak tak patrzę, to jednak temat kontynentów jest wciąż w jakiś sposób kontrowersyjny w mikroświecie. Aczkolwiek kontynentów nie chciałbym usuwać, ani dodawać, bo to wymagałoby po prostu przegenerowania całego pliku definicyjnego, a do tego pewnie states już by się wtedy nie zgadzało w ogóle, więc tutaj trzeba by poprawiać, potem trzeba by jeszcze regiony strategiczne poprawiać, przy tym wcześniej mapy trzebaby wtedy jeszcze dorobić, typu wysokościowe itd. Więc dosłownie mod musiałby powstać od nowa, a przy tym gra nie udźwiknie pewnej ilości prowincji. Już przy obecnej ilości states i prowincji mam jednak takie obawy, że gra może być trochę wymagająca i przez to ścinać trochę przy większych prędkościach).
Tow. Robert Drenin

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Robert Drenin pisze: 14 gru 2023, 17:20 Aczkolwiek bardziej chodziło mi o sam motyw "malowany" portretu, a tak to najwyżej ja sobie tam w swoim zakresię mogę wyciąć postać z zdjęcia i podmienić jej tło na to z gry.
Niestety nie znalazłem niczego podobnego stylem do tych "portretów" z Twojej gry...

Zobacz to co jest:
- https://cdn.archonia.com/images/1-56404 ... to-cvr.jpg
- https://64.media.tumblr.com/b69f56958a9 ... d7ffc5.pnj
Robert Drenin pisze: 14 gru 2023, 17:20 Romanowowi bardziej chodziło tutaj o wypowiedzi na różnych platformach dotyczących tego moda, jak chociażby na Steamie samym mogłoby coś się przytrafić. Jednakże to raczej takie typowe zjawisko, którego ciężkoby pozbyć się z społeczeństwa.
A ktoś ten bełkot w ogóle czyta? Przyznam się, że trochę gier ze Steamu mam i jakoś mi się czytać tych bzdetów nigdy nie chciało. To coś takiego jak "komentarze" pod artykułami na portalach informacyjnych... bełkot debili, którego i tak nikt normalny nie czyta.
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””