Ronon Dex pisze: 14 gru 2023, 07:52
Podałeś przykłady jak to ma wyglądać, to starałem się zrobić to tak by jakoś pasowało. Ale jeżeli chcesz się pobawić to mogę Tobie na PW podesłać postać z wyciętym tłem w znacznie większej rozdzielczości. Daj znać...
(...)
Zauważ też, że 1 stycznia 2022 granice Nan Di (terytorium zależne Brodrii) i Nowej Ordy ("dzielnica" Brodrii) były inne, bo obecna granica między naszymi państwami jest wynikiem zarówno wojny domowej w Brodrii, jak i naszych uzgodnień dyplomatycznych co do np. umożliwienia Ordzie dostępu do morza.
Tutaj jest stara mapa Nan Di i widać granice.
Tutaj mapa całej Brodrii.
Do tego paru nowych państw po prostu nie było... jak Estia, Garmania, Klingonia (obecnie w FN) czy tej części ZKRR na kontynencie.
(...)
Nie znam kompletnie tej gry (zupełnie nie mój gatunek), ale bawiąc się przez lata lotniczymi symulatorami, również w muliplayerach to wiem, że każdy serwer można zahasłować i dostęp jest tylko dla "wtajemniczonych", co pozwala unikać oszołomów.
PS. Mam nadzieję, że Twoja praca nad modem jeszcze potrwa... bo na obecnym moim komputerze to po prostu nic się więcej nie zmieści. A nowy zamierzam złożyć w styczniu (grudzień, jak zawsze - nie jest najlepszym miesiącem do zakupu nowych komputerów), bo i tak mój dotychczasowy się zestarzał (ma prawie 4 lata... wtedy był z "górnej półki", ale niestety to się szybko zmienia) i już nie dość, że dyski zapchane (sam MSFS zajmuje już mi 1,5 TB) to jeszcze po modyfikacjach MSFS2020 słabo sobie radzi na wyższych ustawieniach, a na wiosnę zapowiadają MSFS2024 czyli będą wyższe wymagania.
Czyli mam nadzieję, że jeszcze trochę z robotą "poślimaczysz".
To w sumie możesz najwyżej mi podesłać. Aczkolwiek bardziej chodziło mi o sam motyw "malowany" portretu, a tak to najwyżej ja sobie tam w swoim zakresię mogę wyciąć postać z zdjęcia i podmienić jej tło na to z gry.
A co do granic, to oczywiście właśnie miałem to na uwadze, dlatego też podział tych States nie jest akurat przypadkowy, bo są to nałożone różne granice, przykładowo właśnie Nan Di z przed wojny domowej i po wojnie (ja jeszcze Nan Di będę dodawać, to jak dodam, to mogę podesłać screena).
Z kolei co do multiplayera to w Hearts of Iron IV też da się, więc zawsze można robić wspólne rozgrywki prywatne. Romanowowi bardziej chodziło tutaj o wypowiedzi na różnych platformach dotyczących tego moda, jak chociażby na Steamie samym mogłoby coś się przytrafić. Jednakże to raczej takie typowe zjawisko, którego ciężkoby pozbyć się z społeczeństwa.
A jeszcze tak się odnosząc do tego, to w sumie ciężko powiedzieć, kiedy wyszedłby ten mod, ale wątpie że jeszcze w grudniu, o ile w ogóle w styczniu wyszedłby. Natomiast ciężko mi też określić, jaki tu mógłby być czas, z uwagi na fakt, że to będzie zależeć od problemów, jakie napotkam oraz od ilości czasu spędzanego nad modem.
A do problemów możnaby zaliczyć errory z gry, bądź też sytuacje na Pollinie (przykładowo dodanie jakiś wysepek, albo nikomu nieznany kanał morski itd.)
(Jednakże oby nie było problemów z samymi kontynentami, bo jak tak patrzę, to jednak temat kontynentów jest wciąż w jakiś sposób kontrowersyjny w mikroświecie. Aczkolwiek kontynentów nie chciałbym usuwać, ani dodawać, bo to wymagałoby po prostu przegenerowania całego pliku definicyjnego, a do tego pewnie states już by się wtedy nie zgadzało w ogóle, więc tutaj trzeba by poprawiać, potem trzeba by jeszcze regiony strategiczne poprawiać, przy tym wcześniej mapy trzebaby wtedy jeszcze dorobić, typu wysokościowe itd. Więc dosłownie mod musiałby powstać od nowa, a przy tym gra nie udźwiknie pewnej ilości prowincji. Już przy obecnej ilości states i prowincji mam jednak takie obawy, że gra może być trochę wymagająca i przez to ścinać trochę przy większych prędkościach).