Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Robert Drenin Stempel
Kontakt:

Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Post autor: Robert Drenin »

Wielkie dzięki, choć KKRR odwrotnie z CzKRR. W sensie, Czesnoradzka jest na dole, a Kucelgradzka na górze. ;-;
Tow. Robert Drenin

Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad

Prezydent Republiki Ludowej Szczęścia
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Robert Drenin pisze: 07 gru 2023, 21:40 Wielkie dzięki, choć KKRR odwrotnie z CzKRR. W sensie, Czesnoradzka jest na dole, a Kucelgradzka na górze. ;-;
A było mi to po prostu napisać, a nie odsyłać gdzieś tam... gdzie nigdy nie byłem ;) :lol:

CzKRR było na górze w opisach to odruchowo dałem na górę itd. Poprawiłem, w następnym wydaniu będzie OK.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Kamiljano de Harlin

Post autor: Kamiljano de Harlin »

Dobry wieczór,
Ja informuję o aktualizacji linii brzegowej dzielnicy senioralnej Insulii
Obrazek
Pewnie przy zastosowanej skali mapy mikroświata zmiany będą minimalne, ale jakieś są.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Kamiljano de Harlin pisze: 09 gru 2023, 19:28 Pewnie przy zastosowanej skali mapy mikroświata zmiany będą minimalne, ale jakieś są.
Dziękuję, naniosę... jednak zmiana jest tak mała, że wejdzie na mapę przy kolejnej aktualizacji.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Robert Drenin Stempel
Kontakt:

Ronon Dex pisze: 07 gru 2023, 20:32
Robert Drenin pisze: 07 gru 2023, 19:37 Towarzyszu, zgłaszam w razie czego kolejny błąd w mapie, który akurat tak wyszedł przy tworzeniu moda do Hearts of Iron IV. Mianowicie Skarland normalnie zawiera w pewnym miejscu ogromny kanał (Canal Grande). W tym wątku Król Skarlandu przesłał mi mapy, to było na potrzeby moda, ale z pewnością mogą się przydać do mapy Pollinu również.
Dzięki... jakoś do dzisiaj nie zgłaszali, nawet wtedy gdy uzgadniałem to u nich na kontynencie, przy pracach nad skalowaniem kontynentów. No chyba, że tam jak na Nordacie, linie brzegowe ulegają ciągłym zmianom.

W każdym razie "nieudolny kartograf" poprawił, bo takie pierdoły to u mnie "od ręki". Przy okazji poprawiłem to co chciałeś w ZKRR.

Aktualizacja mapy z dnia 7.12.2023.

Obrazek

Link do kustosza.

Link do Bastionu.
A właśnie, bo tak sobie teraz przypomniałem i Eestii powiększyło się o jedną część kiriańsko-eestińskiej strefy okupowania (o tą północną część strefy okupowania).

(Poza tym może to mało istotne, ale też podczas tworzenia moda, to Bizancjum zapytało się o możliwość dodania trzech wysp - Rodos, Lesbos i Cios (pewnie o Chios chodziło) do moda. Aczkolwiek pomyślałem, czy też w takim wypadku nie powinny być uwzględnione na mapie Pollinu).
Tow. Robert Drenin

Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Robert Drenin pisze: 22 gru 2023, 13:40 A właśnie, bo tak sobie teraz przypomniałem i Eestii powiększyło się o jedną część kiriańsko-eestińskiej strefy okupowania (o tą północną część strefy okupowania).
Dzięki... a masz jakąś mapkę czy dokładniejszy podział tej strefy na anektowana i nieanektowaną? Bo ja mam tylko podział tych stref w całości, a ten opis "z wyjątkiem południowej enklawy tejże strefy" nic mi nie mówi.
Robert Drenin pisze: 22 gru 2023, 13:40 (Poza tym może to mało istotne, ale też podczas tworzenia moda, to Bizancjum zapytało się o możliwość dodania trzech wysp - Rodos, Lesbos i Cios (pewnie o Chios chodziło) do moda. Aczkolwiek pomyślałem, czy też w takim wypadku nie powinny być uwzględnione na mapie Pollinu).
Sprawdzę to... i poprawię na mapie.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Robert Drenin Stempel
Kontakt:

Ronon Dex pisze: 22 gru 2023, 18:18 Dzięki... a masz jakąś mapkę czy dokładniejszy podział tej strefy na anektowana i nieanektowaną? Bo ja mam tylko podział tych stref w całości, a ten opis "z wyjątkiem południowej enklawy tejże strefy" nic mi nie mówi.
Niestety nie, ale zrobiłem jak to przynajmniej ja to interpretuję.

Tak wyglądał podział stref:
Obrazek

Natomiast tak prezentuje się moja interpretacja tego dokumentu:
Obrazek
Tow. Robert Drenin

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Robert Drenin pisze: 22 gru 2023, 19:11 Niestety nie, ale zrobiłem jak to przynajmniej ja to interpretuję.

Tak wyglądał podział stref...
No ja wiem jak wyglądał podział stref. Tylko "łone napisały": Art. 1 Dokonuje się aneksji strefy okupacyjnej zielonej (kiriańsko-eestińskiej) do Walczącej Republiki Eesti jako Marchia Południowa - z wyjątkiem południowej enklawy tejże strefy.

Czyli nie cała zielona strefa, ale jej część - bo "z wyjątkiem" jakiejś "enklawy". A ta "enklawa" to niby który kawałek?
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Robert Drenin Stempel
Kontakt:

Ronon Dex pisze: 22 gru 2023, 21:24
Robert Drenin pisze: 22 gru 2023, 19:11 Niestety nie, ale zrobiłem jak to przynajmniej ja to interpretuję.

Tak wyglądał podział stref...
No ja wiem jak wyglądał podział stref. Tylko "łone napisały": Art. 1 Dokonuje się aneksji strefy okupacyjnej zielonej (kiriańsko-eestińskiej) do Walczącej Republiki Eesti jako Marchia Południowa - z wyjątkiem południowej enklawy tejże strefy.

Czyli nie cała zielona strefa, ale jej część - bo "z wyjątkiem" jakiejś "enklawy". A ta "enklawa" to niby który kawałek?
Mnie się wydaje, że ta "enklawa" to cała południowa część kiriańsko-eestińskiej strefy okupacyjnej. A Eestia sama wchłonęła tylko tą całą północną część okupacyjnej:
Obrazek
Tow. Robert Drenin

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Aktualizacja mapy z dnia 25.12.2023.

Obrazek

Link bezpośredni do kustosza

Link do Bastionu, gdzie są umieszczone wszystkie wcześniejsze wersje - można porównywać zmiany.

Zmiany w obecnym wydaniu mapy to głównie powiększenie terenu Estii, która przyłączyła do swojego terytorium większość wcześniejszej "strefy okupacyjnej kiriansko-estinskiej".

Przy okazji nastąpiła drobna korekta wybrzeża dzielnicy senioralnej Insulii - co jest efektem narysowania sobie w tym kraju dokładniejszej mapy tego rejonu.

Trzecią zmianą jest lekka korekta wybrzeża należącego do Bizancjum - podczas prac nad modem Roberta Drenina zorientowali się, że brakuje im trzech ważnych (dla nich) wysepek. W zasadzie moim zdaniem całe wybrzeże Bizancjum powinno iść do poprawki - Vaarland stosunkowo niedawno (jak na historię mapowania mikorświata) zmieniał mocno swoje oblicze i tej kawałek tegoż kontynentu jest odrealowy, ale zapewne robienie tego w niewielkiej rozdzielczości spowodowało nieco przekłamań. Narysowanie tego ponownie nie jest problemem, ale muszę przedtem się z nimi skonsultować czy taka poprawka (na dokładnie odrealową) nie będzie sprzeczna z ich ustaleniami aktualnymi.

Przy okazji informacja, która może zainteresować "Bastionowców" - od kilku dni link bezpośredni do strony Bastionu z mapami jest umieszczony na Stemplu - tuż poniżej Światowego Związku Filatelistycznyego.
Robert Drenin pisze: 22 gru 2023, 13:40 A właśnie, bo tak sobie teraz przypomniałem i Eestii powiększyło się o jedną część kiriańsko-eestińskiej strefy okupowania (o tą północną część strefy okupowania).
Coś mi się zdaje, że w kolejnym wydaniu mapy (pomyślałem o tym przed chwilą - już po wydaniu mapy), trzeba Ciebie będzie dodać w tekście jako współautora - bo jak widzę regularnie "tropisz" wszelkie zmiany, co umożliwia aktualizacje na bieżąco.
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””