Informacje o Brodrii

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Robert Drenin Stempel
Kontakt:

Informacje o Brodrii

Post autor: Robert Drenin »

Zdrastwujtie Towarzysze,
przychodzę tutaj za radą Towarzysza @Andżej-chan, aby poznać co nieco informacji o Brodrii. Między innymi mapy, czy to administracyjną, surowców, czy też narodowościową itp. Jak również informacje o zachowanym sprzęcie wojskowym, czy przemyśle itd.

Czyli mówiąc w skrócie, fajnie byłoby poznać jak najwięcej informacji, ile tylko jest i się zachowało. :)
Tow. Robert Drenin

Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad

Prezydent Republiki Ludowej Szczęścia
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Informacje o Brodrii

Post autor: Andrzej Ordyński »

Zdrastwujtie,

Cieszę się, że zawitał Towarzysz w nasze progi. W tej chwili akurat dwie osoby, który najwięcej mogłyby pomóc, czyli car-senior Piotr Romanow i dawny współtwórca brodryjskiej armii i infrastruktury Ronon Dex cierpią na ostrą, ale - miejmy nadzieję - krótkotrwałą realiozę. Jestem pewien, że gdy znajdą czas, to odpowiedzą na wszelkie pytania.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Robert Drenin Stempel
Kontakt:

Andżej-chan pisze: 03 paź 2023, 22:40 Zdrastwujtie,

Cieszę się, że zawitał Towarzysz w nasze progi. W tej chwili akurat dwie osoby, który najwięcej mogłyby pomóc, czyli car-senior Piotr Romanow i dawny współtwórca brodryjskiej armii i infrastruktury Ronon Dex cierpią na ostrą, ale - miejmy nadzieję - krótkotrwałą realiozę. Jestem pewien, że gdy znajdą czas, to odpowiedzą na wszelkie pytania.
W porządku, w sumie nie musimy się śpieszyć, choć wyjątkowo jeśli chodzi o podział administracyjny Brodrii i nazwy "obwodów" z jakich składała się Brodria, to z cięcią pomogło mi w ustaleniu nowego podziału administracyjnego (z uwzględnieniem zmian terytorialnych).
Tow. Robert Drenin

Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Robert Drenin pisze: 03 paź 2023, 22:08 Jak również informacje o zachowanym sprzęcie wojskowym, czy przemyśle itd.
Andżej-chan pisze: 03 paź 2023, 22:40 W tej chwili akurat dwie osoby, który najwięcej mogłyby pomóc, czyli [...] dawny współtwórca brodryjskiej armii i infrastruktury Ronon Dex cierpią na ostrą, ale - miejmy nadzieję - krótkotrwałą realiozę.
Na szczęście realiozy przemijają... To co mi się zachowało na dysku z kwestii map i podziału...

Nordata przed Brodrią - na mapie Pel Nandera - czewiec 2012

Obrazek

1/ Brodria z mapy KIK - październik 2014 czyli w zasadzie tuż po utworzeniu Federacji Brodryjskiej. Oczywiście skalowanie z nieszczęsnego KIK to jedna wielka bzdura... wolna twórczość (dawno zapomnianych) ludzików (ze "starego świata"... w stylu deWittów i innych), którzy za nic mieli zdanie państw na Nordacie, które uważali za "yoyonacje", nie mające prawa do własnego zdania

Obrazek

Obrazek

2/ Brodria (Carstwo Brodryjskie) z okresu największej świetności i ekspansji na większość kontynentu Nordaty. Autor nieznany... ale to z okresu niesławnej pamięci Aleksandry "coś tam" (Andrzej-chan będzie znał szczegóły) i działań Iwana.

Obrazek

3/ Brodria po upadku i przy próbie odnowy w 2016.

Przy czym na mapie jest błąd - Anatolia Brodryjska nie była nigdy częścią Brodrii, to był teren udostępniony emigrantom brodryjskim przez Republikę Bialeńską do tymczasowego zamieszkania, ale nigdy w żaden sposób nie przekazany temu państwu pod zarząd. W Bialenie było to lenno na zasadach takich samych jak lenna prywatne czyli ziemie będące częścią Republiki Bialeńskij, ale przekazane pod zarząd konkretnym osobom, które miały dużą swobodę w zagospodarowaniu i gospodarowaniu swobodnym na danykm obszarze kraju.

Obrazek

4/ Mapa "satelitarna" Nordaty, stworzona nie wiem kiedy i przez kogo - bez konsultacji z krajami Nordaty. Ale warto ją wspomnieć, bo jakiś tam wpływ na Nordate (w tym Brodrię) jednak miała.

Obrazek

5/ Próba stworzenia mapy fizycznej Nordaty, w tym Brodrii gdzieś tak z okresu 2020/21 - mojego autorstwa, na bazie różnych ówczesnych i starszych mapek lokalnych.

Obrazek

6/ Mapa polityczna Nordaty z tego samego okresu (ta konkretnie z sierpnia 2021).

Obrazek

7/ Mapka podziału administracyjnego Brodrii... autor (mi) nieznany- gdzieś tak w okresu ostatniej odbudowy Brodrii czyli pewnie około 2020. Niestety opis był tekstowy na forum, nie wiem czy to się gdzieś zachowało... Jednak nazwy obwodów były tożsame z nazwami miast-stolic tych obwodów, a te nazwy miast naniosłem potem na swoje mapy Brodrii.

Obrazek

8/ Mapa Brodrii mojego autorstwa... 19 sierpień 2021.

Obrazek

9/ Na podstawie powyższej mapy powstawały mapki w różnych wersjach (nie wszystkie się zachowały):
- mapa bez kolorów z warstwicami:

Obrazek

- mapa sieci kolejowej:

Obrazek

Co do kwestii wojska... to pojedyncze obrazki mi się zachowały (sporo rzeczy dla Brodii zarówno Federacji jak i Carstwa robiłem w "czasach bialeńskich"), muszę poszukać na dyskach z backupami. W pamięci też mam sporo, ale to w wolnej chwili, bo dopiero co wróciłem do domu z wyjazdu.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Robert Drenin Stempel
Kontakt:

W porządku, ale cieszę się, że Towarzyszowi udało się już podesłać kilka map, zwłaszcza z podziałem administracyjnym, za co serdecznie dziękuje. Będę mógł je teraz wziąć pod uwagę, przy tworzeniu mapy Brodryjskiej KRR.

Ale to też tak się dopytam w sumie o miasta, czy jakieś miasta posiadały może jakieś swoje charakterystyki? Co do Broskwy, to trudno się nie domyślić, tak samo jak Sankt Michaiłow, ale czy są jeszcze inne miasta z swoimi cechami charakterystycznymi, bądź wzorowane realnymi miastami?

Jestem w sumie też ciekaw etymologii niektórych nazw, typu "Medwiediewsk", pod warunkiem, że jakieś są (bo domyślam się, że niektóre nazwy, bądź nawet większość, nie mają specjalnie etymologii i po prostu takie stworzono).
Tow. Robert Drenin

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Robert Drenin pisze: 05 paź 2023, 23:56 Ale to też tak się dopytam w sumie o miasta, czy jakieś miasta posiadały może jakieś swoje charakterystyki? Co do Broskwy, to trudno się nie domyślić, tak samo jak Sankt Michaiłow, ale czy są jeszcze inne miasta z swoimi cechami charakterystycznymi, bądź wzorowane realnymi miastami?

Jestem w sumie też ciekaw etymologii niektórych nazw, typu "Medwiediewsk", pod warunkiem, że jakieś są (bo domyślam się, że niektóre nazwy, bądź nawet większość, nie mają specjalnie etymologii i po prostu takie stworzono).
Tutaj nie pomogę... nigdy nie działałem w Brodrii (poza sprawą Nan Di), po prostu były okresy gdy pomagałem w sprawach technicznych dotyczących armii czy kolei oraz robiłem mapy (dla Brodrii od 2019), ale wg otrzymanych wytycznych i szkiców, które mi się zachowały i które wstawiłem powyżej.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Na starym forum Bialenii znajdują się działy brodryjskie z okresu stowarzyszenia, m.in. dział regionów: https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/a ... m-299.html

Niestety, Brodria wielokrotnie zmieniała forum, większość z nich jest już nie do odzyskania. Tak naprawdę jedynymi ogólnodostępnymi forami Brodrii są te z okresu pierwszego i drugiego stowarzyszenia z Bialenią. Jeśli tam, ani na micropedii nie ma jakichś informacji, to proponuję, by BFSRR prowadziła narrację jaką chce bez czekania aż komuś się coś przypomni.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Robert Drenin Stempel
Kontakt:

Andżej-chan pisze: 06 paź 2023, 08:45 Na starym forum Bialenii znajdują się działy brodryjskie z okresu stowarzyszenia, m.in. dział regionów: https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/a ... m-299.html

Niestety, Brodria wielokrotnie zmieniała forum, większość z nich jest już nie do odzyskania. Tak naprawdę jedynymi ogólnodostępnymi forami Brodrii są te z okresu pierwszego i drugiego stowarzyszenia z Bialenią. Jeśli tam, ani na micropedii nie ma jakichś informacji, to proponuję, by BFSRR prowadziła narrację jaką chce bez czekania aż komuś się coś przypomni.
Cóż, ale to i tak sporo informacji już uzyskałem, a tym bardziej teraz jeszcze źródła. Natomiast w przypadku, gdy nie będzie jakiś informacji, to w sumie innej możliwości zbytnio nie mamy, niż dopisać i wymyśleć. Natomiast jak czegoś jeszcze nie potrzebuję, to w sumie mogę poczekać, aż komuś coś się jeszcze przypomni (np: sytuacja surowców w Brodrii).
Tow. Robert Drenin

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””