Język nandyjski

Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Język nandyjski

Post autor: Juraj Zvolynský »

Siedząc dzisiaj późnym wieczorem wpadłem na dość ciekawy pomysł, bo jak dobrze wiemy języki azjatyckie są nam raczej średnio znane. Tym bardziej dostosowywanie ich do naszych możliwości, czy też do naszej rzeczywistości jest cholernie trudne. Podczas gry w ETS2 miałem okazję pojechać do Estonii i spojrzeć na ich język.
Język estoński należy do grupy języków ugrofińskich, czyli poniekąd najbardziej azjatyckich, ze wszystkich nam znanych w Europie. Co byście powiedzieli, gdybyśmy oparli język nandyjski o właśnie ten język? Dużo łatwiej będzie nam dostosować do naszych potrzeb język, który system jest nam znany przykładowo:

Tema Keiserlik Majesteet - Jego Cesarska Mość w języku estońskim
Herres Keiserlihe Majestet - w języku nandyjskim

Kõige rahulikum impeerium Nan Di - Najjaśniejsze Cesarstwo Nan Di
Koige Raugaliki Imperium Nan Di - nandyjski

Można by było uznać, że język estoński byłby językiem nandyjskim, a po prostu byłby przerabiany do naszych potrzeb zanim ten nie odłączy się całkowicie od pierwowzoru. Co wy na to? Wszystkie lekcje pójdą od początku tak jak jest uczony dowolny język nowożytny i byłby przerabiany krok po kroku w język nandyjski. :)
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Myślę, że język estoński jest nam równie nieznany jak chiński. Podobniejszy jest może tylko pod względem germanizmów, rusycyzmów, latynizmów i anglicyzmów obecnych w tym języku. Gdybyśmy dodali do chińskiego wystarczająco dużo latynizmów i rusycyzmów, to i on może stać się względnie zrozumiały. ;)
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Tak się zastanawiam... To tylko luźne dywagacje czy nie spróbować jednak czegoś co przypomina pismo azjatyckie?

Możnaby po prostu litery alfabetu przedstawić w formie pseudochińskich znaków. Wyglądało by to klimatycznie, ale byłby problem z klepaniem tego. Chyba, że użyło by się faktycznych znaków chińskich i przypisało im wartości literowe. Tak tylko myślę... Bo bazowanie na etońskim jest takie sobie, słabo się jednak z Azją kojarzy.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
AleksanderNovak Stempel
Kontakt:

Post autor: AleksanderNovak »

fiński i węgierski to języki z Uralu. Estoński też. Ciekawy pomysł macie.
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Z jednej strony tak, z drugiej strony nie Rononie. Jesteśmy de facto realowo Europejczykami, także łatwiej nam będzie korzystać z języka z naszego podwórka, niżeli z języków azjatyckich. Przerabianie tak odległych nam języków może być bardzo trudne.

Ja miałem propozycję wymyślić przykładowo;

Keiserlikud relvajõud (Est. Org.) - Caisarikud Raijoud (Nan.)- Cesarskie Siły Zbrojne

Maaväed - Heeved - Wojska Ladowe
Õhuväed - Lufved - Siły Powietrzne
Merevägi - Seeved - Marynarka Wojenna

Oczywiście przed każdym Caiserikud (czyt.Kaiserikud) i cały język można by było zapisać na przykład alfabetem Perskim. Nie ma problemu. Ale mówię wygodniej mi by było jednak tworzyć z j.europejskiego w miarę łatwego do tłumaczenia. ;)
Awatar użytkownika
Reza I Pahlavi Stempel
Kontakt:

Post autor: Reza I Pahlavi »

Bardzo ciekawy pomysł, a jeśli chodzi o języki ugrofińskie to mój tata dobrze mówi po węgiersku, więc może pomoże (jeśli będzie miał akurat dobry humor danego dnia) 😁

Co do alfabetu perskiego,to będę go czasem używał, choć mówimy o alfabecie od lewej do prawej i z literami, które mogą różnie wyglądać, zależnie czy są z małej czy dużej lub w środku zdania.

Tutaj mały przykład w części Letters w tabelce.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Persian_alphabet

btw

碧荷 - mój pomysł na zapis nazwy Bihe
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Właśnie chodzi mi o dokładnie ten alfabet. Sama nazwa Bihe pewnie pozostanie, ale dostanie przedrostek w zależności od Baronii, a także samego miasta Bihe. ;)

Bihe linn (est.) - Bihe stid (nan.) - Miasto Bihe
Bihe parun (est.) - Bihe strun (nan.) - Baronia Bihe
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Piotr Romanow pisze: 19 wrz 2023, 14:57 Z jednej strony tak, z drugiej strony nie Rononie. [...] Ale mówię wygodniej mi by było jednak tworzyć z j.europejskiego w miarę łatwego do tłumaczenia. ;)
Kombinujcie jak Wam wygodniej. Ja po prostu usunę napisy że sprzętu, a na mundurach pozostawię tylko napis "Nan Di".

Tylko jeszcze raz przemyślę kwestie oznakowania, ale to jak wrócę czyli jakoś tak środa-czwartek w przyszłym tygodniu.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Reza I Pahlavi Stempel
Kontakt:

Zapomniałem wspomnieć wczoraj, że uczę się języka farsi ze względów osobistych i w razie czego mam się kogo zapytać w tym temacie, Niebiański Cesarzu! 🗡️🦁☀️ Ogólnie, będę walczył jak Ardaszir I Sasanida o więcej perskiego w nandyjskim 💪💪💪
Awatar użytkownika
Reza I Pahlavi Stempel
Kontakt:

Szanowny Wielki Marszałku, życzę powodzenia w tym fajnym przedsięwzięciu ✌️ Projekt mundurów wygląda naprawdę świetnie 👏👏👏
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cesarska Szkoła Pułkowa”