Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Mikołaj Radziwiłł Stempel
Kontakt:

Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Post autor: Mikołaj Radziwiłł »

Ronon Dex pisze: 05 sie 2026, 20:55
Adelaide pisze: 05 sie 2026, 18:59Ponadto w związku z ostatnią dyskusją dotyczącą statusu Urbino zwracam się z wnioskiem o dokonanie stosownej korekty na mapach poprzez oznaczenie Urbino jako państwa suwerennego, zgodnie z jego rzeczywistym statusem prawnym. Obecne przedstawianie Urbino jako terytorium Rzeczypospolitej Obojga Narodów nie znajduje, w mojej ocenie, podstawy w obowiązujących aktach regulujących stosunki pomiędzy Urbino a RON. Sam fakt pozostawania Urbino w Unii nie oznacza bowiem utraty jego suwerenności ani przekształcenia jego terytorium w integralną część Rzeczypospolitej. Należy zwrócić uwagę na Akt Unii, którego postanowienia nie przewidują inkorporacji Urbino do RON. Przekazanie RON kompetencji w zakresie polityki zagranicznej nie jest równoznaczne z przekazaniem jej suwerenności nad terytorium Urbino. Potwierdzenie tego zawarto w Statusie Księstwa Urbino. Jeżeli więc obowiązujące akty prawne nie przewidują likwidacji państwowości Urbino ani włączenia jego terytorium do RON, brak jest podstaw do przedstawiania go na mapie jako terytorium Rzeczypospolitej. Unia nie może być utożsamiana z inkorporacją. Gdyby intencją Aktu Unii było włączenie Urbino do terytorium RON, musiałoby to wynikać wprost z jego postanowień. Nie można natomiast wywodzić tak daleko idącego skutku wyłącznie z faktu zawarcia Unii. Zaznaczę również, że wniosek składam jako wnuczka Księcia Urbino oraz druga osoba po moim ojcu w kolejce do dziedziczenia tronu. Mam pełne prawo zwrócić uwagę na sposób, w jaki Urbino jest przedstawiane na mapach, zwłaszcza gdy obecne oznaczenie pozostaje w sprzeczności z jego statusem prawnym. W związku z powyższym upraszam o zmianę oznaczenia Urbino na mapach na oznaczenie właściwe dla suwerennego państwa.
nanosiłem Urbino zgodnie z wytycznymi kogoś on nich... w tej chwili nie pamiętam kogo.

Ale skoro zgłaszasz błędne oznaczenie na mapie to obiecuję, że się przyjrzę sprawie, skontaktuje z zainteresowanymi i jak się błąd potwierdzi to oczywiście poprawię.
Zgadzam się w pełni z moją Siostrą. Popieram zmianę zarówno jako wnuk Księcia Urbino i jako Podkanclerzy Wielki.

Poniżej linki:
Pakt Unii z Rzeczpospolitą Obojga Narodów
STATUT KSIĘSTWA URBINO
Dyskusja na forum na powyższy temat
/-/ Mikołaj Radziwiłł
Podkanclerzy Wielki
Hrabia Mondolfo

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Post autor: Ronon Dex »

Adelaide pisze: 05 sie 2026, 18:59 Ponadto w związku z ostatnią dyskusją dotyczącą statusu Urbino zwracam się z wnioskiem o dokonanie stosownej korekty na mapach poprzez oznaczenie Urbino jako państwa suwerennego, zgodnie z jego rzeczywistym statusem prawnym. Obecne przedstawianie Urbino jako terytorium Rzeczypospolitej Obojga Narodów nie znajduje, w mojej ocenie, podstawy w obowiązujących aktach regulujących stosunki pomiędzy Urbino a RON. Sam fakt pozostawania Urbino w Unii nie oznacza bowiem utraty jego suwerenności ani przekształcenia jego terytorium w integralną część Rzeczypospolitej. Należy zwrócić uwagę na Akt Unii, którego postanowienia nie przewidują inkorporacji Urbino do RON. Przekazanie RON kompetencji w zakresie polityki zagranicznej nie jest równoznaczne z przekazaniem jej suwerenności nad terytorium Urbino. Potwierdzenie tego zawarto w Statusie Księstwa Urbino. Jeżeli więc obowiązujące akty prawne nie przewidują likwidacji państwowości Urbino ani włączenia jego terytorium do RON, brak jest podstaw do przedstawiania go na mapie jako terytorium Rzeczypospolitej. Unia nie może być utożsamiana z inkorporacją. Gdyby intencją Aktu Unii było włączenie Urbino do terytorium RON, musiałoby to wynikać wprost z jego postanowień. Nie można natomiast wywodzić tak daleko idącego skutku wyłącznie z faktu zawarcia Unii. Zaznaczę również, że wniosek składam jako wnuczka Księcia Urbino oraz druga osoba po moim ojcu w kolejce do dziedziczenia tronu. Mam pełne prawo zwrócić uwagę na sposób, w jaki Urbino jest przedstawiane na mapach, zwłaszcza gdy obecne oznaczenie pozostaje w sprzeczności z jego statusem prawnym. W związku z powyższym upraszam o zmianę oznaczenia Urbino na mapach na oznaczenie właściwe dla suwerennego państwa.
Z oznaczeniem Urbino jako odrębne państwo jest pewien problem... wynika on zresztą z samego statutu jaki tutaj podlinkowano, bo można w nim wyczytać:

"Księstwo Urbino jest suwerenną dependencją Rzeczypospolitej Obojga Narodów."

Termin "dependencja" odnosi się to terytorium zależnego... "suwerenna dependencja" - wychodzi mi na to, że to jest coś takiego, jak Wyspa Jersey. W sumie czytając ten pakt i statut jak najbardziej pasuje... a takie terytorium nie jest uznawane w realu jako niepodległe państwo. Czyli nie można Urbino oznaczyć jako niepodległe państwo... przy obecnych zapisach Waszych dokumentów (traktat, pakt)

Obecne oznaczenie Urbino jest wykonane jako "terytorium zależne" i moim zdaniem jest prawidłowe... Terytoria zależne, to dość ogólne pojęcie - przyjmują one bowiem różne formy i różnią się stopniem zależności/niezależności.

Zapis "Urbino (RON)" wskazuje na jakąś formę "terytorium zależnego" (nie jest określony stopień autonomii), gdyby zapis był odwrotny "RON (Urbino)" - wtedy mielibyśmy do czynienia z częścią terytorium RON.

W sumie nie sposób na mapie tak ogólnej wprowadzić jakieś dodatkowe, bardziej precyzyjniejsze zapisy - po prostu totalnie zaciemniło by to obraz całości i uczyniło mapę nieczytelną.

Wyjściem z sytuacji byłby drugi arkusz do mapy, gdzie można by tekstowo wyjaśnić takie kwestie dokładniej.

Nie ukrywam, że myślałem o tym... o takim dodatkowym arkuszu, gdzie oprócz flagi państwa lub terytorium byłoby opis precyzujący formę państwowości czy dokładny status terytorium. Jak widać odłożenie tego było błędem i trzeba do tego powrócić i to wykonać.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””