Jako strona konfliktu terytorialnego jako pierwsi przyjmujemy propozycje mediacji. Jako pierwsi, zapraszamy również pozostałe strony tj. przedstawicieli Królestwa Elderland. Wymagamy jednak aby tutaj na Bastion delegować kogoś, kto faktycznie jest przedstawicielem tego państwa. Nie będziemy dyskutować przez pośredników.
Zapraszamy również przedstawicieli Noffolandu/Wyrtlandii jako trzeciej strony konfliktu o wyspę Faradon.
Wielki Sułtanat Siyah będę reprezentować ja, jako Wezyrka Al-Faradon oraz Druga Sułtanka Siyah.
Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]
Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]
Yasmin an Zentawi-Emre Sułtanka Wielkiego Sułtanatu Siyah, Wezyrka Al-Faradon, Pani wszystkich karków, służka Wielkiego Meczetu, [...]. Druga żona Barhira. Córka Aymana Zentawi. Dziedziczka Al-Rajn i Al-Farun.
Przekazałem... przez pośrednika - poczekamy i zobaczymy.Yasmin pisze: 21 lip 2026, 17:29 Jako strona konfliktu terytorialnego jako pierwsi przyjmujemy propozycje mediacji. Jako pierwsi, zapraszamy również pozostałe strony tj. przedstawicieli Królestwa Elderland. Wymagamy jednak aby tutaj na Bastion delegować kogoś, kto faktycznie jest przedstawicielem tego państwa. Nie będziemy dyskutować przez pośredników.
Obawiam się, że z tego co czytam (też na PW) bezpośrednie mediacje wydają się niemożliwe.
Wpadłem na takie rozwiązanie.
Proszę o opinię, bo chce to skończyć... a jeszcze trochę mi się ciśnienie podniesie to zrobię trzęsienie ziemi i utopie ten cyrk w diabły i róbcie sobie potem swoje mapy.
Moim zdaniem to w tej chwili jedyne, kompromisowe rozwiązanie - każda ze stron ma swój kawałek ziemi, rozdzieli Was woda, a miny i sieci zagrodowe to już sobie sami postawcie.
Strona Waszych adwersarzy zgodziła się na kompromis... moim zdaniem jest uczciwy i żadna ze stron nie jest stratna terytorialnie... Siyah nawet w sumie pikselek zyskuje.
Wasz decyzja gdzie mam to przesunąć i jak daleko? Zrobić to obok dotychczasowego miejsca czy trochę dalej?
Wasz decyzja gdzie mam to przesunąć i jak daleko? Zrobić to obok dotychczasowego miejsca czy trochę dalej?
Do Ronona Dexa,
Zgadzamy się na zaproponowany kompromis. Zgadzamy się ze względu na szacunek do Pana Ronona. Nie jest to jednak żaden kompromis, ponieważ Elderland nic nie traci a Sułtanat Siyah trafi swoją lokalizację, trafi również na prestiżu ustępując głupszemy człowiekowi duchowi. Człowiekowi który nie ma odwagi sam pojawić się w mikronacjach, nawet na neutralnym gruncie. Człowiekowi, który wcale nie chcę dobra Elderlandu, nie chce rozwijać tego kraju tylko utrzymać w wiecznym letargu, gdzieś w niedostępnych nikomu zakamarkach telegramu. Brzydze się McMelkorem. Brzydzi się nim cały świat muzułmański i nie tylko.
Zgadzamy się na przestawiony plan ale mamy swoje zastrzeżenia:
- Wyspa Siyah w wielkości +/- jak do tej pory. Zdajemy się na neutralność Pana Ronona.
- Wyspa Siyah kształtem nadal przypomina półksiężyc.
- Co do odległości od Elderlandu - również zdajemy się na kartografa.
Niech więc nasza zgoda na układ niekorzystny dla nas będzie jawnym przekazem dobrej woli Sułtanatu do reszty mikroświata. McMelkor posłuży nam do narracji. Co by muzułmanie mieli komu napluć w twarz.
Osobiście dodam tylko, że brak pojawienia się innych stron konfliktu na mediacji na Bastionie oznacza hańbę dla Narodu Siyah i Al-Faradon. Zostaną wyciągnięte konsekwencje.
Co do samego ustępowania osobie, która twierdzi, że ma swoje państwo posiadając jedynie kanał na telegramie to nie ma w tym nic dobrego. Mam nadzieję, że żadna inna mikronacja nie znajdzie w sytuacji Wielkiego Sułtanatu Siyah. My muzułmanie mamy dobre serca i miłujemy pokój ponad wszystko. Potrafimy ustąpić.
Wezyrka Al-Faradon i Drugą Sułtanka Siyah Yasmin an Zentawi-Emre.
Zgadzamy się na zaproponowany kompromis. Zgadzamy się ze względu na szacunek do Pana Ronona. Nie jest to jednak żaden kompromis, ponieważ Elderland nic nie traci a Sułtanat Siyah trafi swoją lokalizację, trafi również na prestiżu ustępując głupszemy człowiekowi duchowi. Człowiekowi który nie ma odwagi sam pojawić się w mikronacjach, nawet na neutralnym gruncie. Człowiekowi, który wcale nie chcę dobra Elderlandu, nie chce rozwijać tego kraju tylko utrzymać w wiecznym letargu, gdzieś w niedostępnych nikomu zakamarkach telegramu. Brzydze się McMelkorem. Brzydzi się nim cały świat muzułmański i nie tylko.
Zgadzamy się na przestawiony plan ale mamy swoje zastrzeżenia:
- Wyspa Siyah w wielkości +/- jak do tej pory. Zdajemy się na neutralność Pana Ronona.
Niech więc nasza zgoda na układ niekorzystny dla nas będzie jawnym przekazem dobrej woli Sułtanatu do reszty mikroświata. McMelkor posłuży nam do narracji. Co by muzułmanie mieli komu napluć w twarz.
Osobiście dodam tylko, że brak pojawienia się innych stron konfliktu na mediacji na Bastionie oznacza hańbę dla Narodu Siyah i Al-Faradon. Zostaną wyciągnięte konsekwencje.
Co do samego ustępowania osobie, która twierdzi, że ma swoje państwo posiadając jedynie kanał na telegramie to nie ma w tym nic dobrego. Mam nadzieję, że żadna inna mikronacja nie znajdzie w sytuacji Wielkiego Sułtanatu Siyah. My muzułmanie mamy dobre serca i miłujemy pokój ponad wszystko. Potrafimy ustąpić.
Wezyrka Al-Faradon i Drugą Sułtanka Siyah Yasmin an Zentawi-Emre.
Yasmin an Zentawi-Emre Sułtanka Wielkiego Sułtanatu Siyah, Wezyrka Al-Faradon, Pani wszystkich karków, służka Wielkiego Meczetu, [...]. Druga żona Barhira. Córka Aymana Zentawi. Dziedziczka Al-Rajn i Al-Farun.
Cieszę się, że wreszcie konflikt dobiega końca...
Co do zastrzeżeń to wyspa będzie miała podobną powierzchnię i będzie miała kształt półksiężyca... nawet będzie bardziej przypominała półksiężyc niż dotychczasowy kawałek wyspy. Co do odległości i położenia to "wyjdzie w praniu" - postaram się zrobić tak by w całości wyglądało to dobrze.Yasmin pisze: 22 lip 2026, 16:26 Zgadzamy się na przestawiony plan ale mamy swoje zastrzeżenia:
Aktualizacja 22.07.2026
Zawiera następujące zmiany:
1/ Powstanie na Imamatu Rafānu:
- lokalizacja to dawny kawałek terenu po Al-Rajn, pomiędzy Teutonia i Wandystanem.
- Mikronacja funkcjonuje na Telegramie i ma stronę informacyjną.
2/ Elderland postanowił się odrodzić... na razie na telegramie, reszta ma być z czasem upubliczniona.
- W związku z powyższym na wniosek założyciela/odrodziciela Simona McMelkora kształt wysp został przywrócony do stanu... w sumie nie końca wiem z jakiego okresu, robiłem to wg przesłanej mi mapy.
3/ W związku z pkt.2 dotychczasowa lokalizacja części Siyah uległa zmianie.
- trzeba było dorysować nową wyspę w okolicy Elderlandu.
Kwestia odrodzenia Elderandu oraz konfliktu o piksele z Siyah to dość długi temat... po paru dniach "przepychanek" udało mi się namówić reprezentantów zwaśnionych stron do zawarcia kompromisu, którego efektem są właśnie zmiany opisane w punktach 2 i 3. jak ktoś ma chęci i cierpliwość to można o tym poczytać tutaj (Forum Bialenii) i tutaj (Forum Bastion) - bo zwaśnione strony to nawet na to same forum nie wchodziły.
4/ Księstwo Sarmacji i Republika Bialeńska objęły opieką trzy lądy na zachodzie... w sumie głównie w celu powstrzymania tego szaleństwa z mnożeniem "narracyjnych państewek". Treść dokumentu jest tutaj (Forum Sarmacji) - nie będę się rozwodził, bo tam wszystko jest opisane.

Link do Kustosza.
Link do Bastionu (są tam starsze mapy dla porównania zmian).
Zawiera następujące zmiany:
1/ Powstanie na Imamatu Rafānu:
- lokalizacja to dawny kawałek terenu po Al-Rajn, pomiędzy Teutonia i Wandystanem.
- Mikronacja funkcjonuje na Telegramie i ma stronę informacyjną.
2/ Elderland postanowił się odrodzić... na razie na telegramie, reszta ma być z czasem upubliczniona.
- W związku z powyższym na wniosek założyciela/odrodziciela Simona McMelkora kształt wysp został przywrócony do stanu... w sumie nie końca wiem z jakiego okresu, robiłem to wg przesłanej mi mapy.
3/ W związku z pkt.2 dotychczasowa lokalizacja części Siyah uległa zmianie.
- trzeba było dorysować nową wyspę w okolicy Elderlandu.
Kwestia odrodzenia Elderandu oraz konfliktu o piksele z Siyah to dość długi temat... po paru dniach "przepychanek" udało mi się namówić reprezentantów zwaśnionych stron do zawarcia kompromisu, którego efektem są właśnie zmiany opisane w punktach 2 i 3. jak ktoś ma chęci i cierpliwość to można o tym poczytać tutaj (Forum Bialenii) i tutaj (Forum Bastion) - bo zwaśnione strony to nawet na to same forum nie wchodziły.
4/ Księstwo Sarmacji i Republika Bialeńska objęły opieką trzy lądy na zachodzie... w sumie głównie w celu powstrzymania tego szaleństwa z mnożeniem "narracyjnych państewek". Treść dokumentu jest tutaj (Forum Sarmacji) - nie będę się rozwodził, bo tam wszystko jest opisane.

Link do Kustosza.
Link do Bastionu (są tam starsze mapy dla porównania zmian).
- Karol Keane
- Kontakt:
Nowalskie stanowisko w tej kwestii po ostatnich wydarzeniach tylko usztywniło się i Elderland dostał prawa na mapie niezgodnie i niegodnie do ich dostania. Do tego chamskie zachowanie nie jest wobec nich, a od nich i zapewne Ostwolf nigdy nie pochwaliłby końskiej gorączki swojego poddanego. A w kwestii praw do spuścizny plików po Elderlandzie, to może by stanowczo chamski zwrócił się do autora ich utworzenia, bo nawet na forum nowalskim widać, że niewiele miał z tym wspólnego, jako twórca, tylko jako konsument jest notowany.Ronon Dex pisze: 07 cze 2026, 12:59
W sumie to nie widzę problemu... na razie dotyczy tylko "łykania pikseli", bez opamiętania przez ...
Wcześniej tego typu problemy były rozwiązywane na bieżąco i pomiędzy zainteresowanymi. Nie jestem zwolennikiem "wygumkowania" lądów, które mają swoją przeszłość, tak jak nie popieram bezsensownego usypywania lądów bez ważnej przyczyny (akceptacji większej liczby krajów, szczególnie sąsiednich).
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
W ogóle ciekawe, kiedy Bolivaria, czy tam ziemie po niej, zyskała ten "obcas"
bo jej mapa na Mikropedii wskazuje trochę inny kształt
https://micropedia.fandom.com/wiki/Republika_Bolivarii
Edit dostałem już odpowiedź na Discordzie, że to była jakaś doklejka na motywach islamu
https://micropedia.fandom.com/wiki/Republika_Bolivarii
Edit dostałem już odpowiedź na Discordzie, że to była jakaś doklejka na motywach islamu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 25 lip 2026, 17:32 przez Vilarte, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mikołaj Radziwiłł • Stempel
- Kontakt:
Ja chciałem jedynie zwrócić uwagę na ten fragment ziem niczyich na Vaarlandzie.

Na mapach z 2017 i 2012 linia brzegowa była bardziej "rozwinięta". Lecz gdy na Vaarlandzie ulokowane zostało Cesarstwo Niemieckie, linia brzegowa po Nordii została wydłużona i straciła tą swoją charakterystykę. Zniknęły też wtedy wszystkie wyspy, które niegdyś tam się znajdowały. Moim zdaniem, brakuje tego na aktualnej mapie i linia brzegowa wygląda "słabo" i nudnie, szczególnie chodzi mi o część między Skarlandem a Niemcami (ta między RON a Niemcami, moim zdaniem wygląda okej)

Na mapach z 2017 i 2012 linia brzegowa była bardziej "rozwinięta". Lecz gdy na Vaarlandzie ulokowane zostało Cesarstwo Niemieckie, linia brzegowa po Nordii została wydłużona i straciła tą swoją charakterystykę. Zniknęły też wtedy wszystkie wyspy, które niegdyś tam się znajdowały. Moim zdaniem, brakuje tego na aktualnej mapie i linia brzegowa wygląda "słabo" i nudnie, szczególnie chodzi mi o część między Skarlandem a Niemcami (ta między RON a Niemcami, moim zdaniem wygląda okej)