Fałszerstwa z forum NUI.

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Fałszerstwa z forum NUI.

Post autor: Ronon Dex »

Na ściekowym (bo obecnym stanie rzeczy inaczej tego miejsca nazwać już nie można) forum Nordackiej Unii Informatycznej posunięto się do czegoś, z czym nie spotkałem się podczas kilkunastoletniej działalności w mikroświecie.

Pojawiają się tam sfałszowane zrzuty ekranu, którymi ilustrują sobie tematy. Mechanizm polega na tym, że umieszcza się fałszywe teksty wypowiedzi obywateli innych v-krajów (w tym przypadku Andrzeja Ordyńskiego i moją oraz McMelkora) - które nigdy nie miały miejsca, ale upozorowane tak, by wyglądały jak rzeczywiste wypowiedzi.

Na razie mam informację o tym, że dotyczy to forum Republiki Bialeńskiej oraz forum Dreamlandu i Scholandii, ale ponieważ nie jestem zarejestrowany i nie bywam w tamtym miejscu to nie wiem czy nie jest tego więcej lub nie pojawią się kolejne, skoro "odkryli" jak to stosunkowo łatwo robić.

Przez lata działalności spotykałem się z różnymi waśniami pomiędzy v-państwami czy poszczególnymi osobami - ale jeszcze nikt chyba nie posuwał się do takich fałszerstw cudzych wypowiedzi w taki sposób (choć technicznie to wykonalne i nawet nietrudne). Owszem zdarzało się "wyrywanie z kontekstu", co miało sprawiać wrażenie nieco innego wydźwięku wypowiedzi adwersarza - ale raczej nie było bezczelnych fałszerstw tego typu. To sytuacja chyba w mikroświecie bez precedensu. Od dawna można zauważyć spadek jakości w mikro... ale forum NUI przeszło już na "wyższy poziom" tej degeneracji.

W każdym razie ostrzegam tych, którzy na forum Nordackiej Unii Informatycznej bywają lub otrzymują jakieś informacje z tego forum - że to co tam można wyczytać jest całkowicie niewiarygodne, po prostu zwyczajnie fałszują wypowiedzi innych mikronautów.

Przekazano mi link do jednego z fałszerstw, które dotyczy m.in. mojej wypowiedzi - ponieważ jednak "złapani za rękę" mogą to usunąć, to załączam zrzut ekranu. Są tam trzy rzekome wypowiedzi - dwie z RB i jedna z Dreamlandu: https://kustosz.stempel.org.pl/1029/101 ... 840761.png

Ostrzegam wszystkich przed tamtym miejscem (chociaż, aby nuiczycy czy jak tam ich nazwać... mogli wstawić fałszywkę z Wami wcale nie musicie tam być zarejestrowani), a przede wszystkim przed czerpaniem z tamtego miejsca jakichkolwiek informacji - są fałszywe, ale skali tego procederu nie znam.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Edward Teague
Kontakt:

Re: Fałszerstwa z forum NUI.

Post autor: Edward Teague »

Poprosiłem ich o wyjaśnienia.
attache morski Ambasady Nowalu
kapitan, strażnik Kodeksu
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Edward Teague pisze: 23 lip 2026, 08:04 Poprosiłem ich o wyjaśnienia.
A co tu jest do wyjaśniania? V-patologia spod znaku NUI przeszła na "wyższy poziom działań"... chociaż pewnie powinienem napisać "upadła jeszcze niżej".

Fakty świadczą same za siebie.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Edward Teague
Kontakt:

Ale warto wiedzieć, o co im chodzi.
Awatar użytkownika
Edward Teague
Kontakt:

a propo, wiesz, że byłem zablokowany na forum tu? Musiałem test blokera przejść :D ale przygoda! re captcha pierwszy raz tu widziałem.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Edward Teague pisze: 23 lip 2026, 08:20 Ale warto wiedzieć, o co im chodzi.
Przyznam, że nie ma to najmniejszego znaczenia. Waśnie w mikro były od "zarania dziejów", kłóciliśmy się, czasem ostrymi słowami, ludziska i v-państwa się na siebie obrażały itd. Jednak fałszowanie czyichś wypowiedzi? Tym razem przesadzili...

Jednak w sumie cieszy mnie w tym jedno - wreszcie mogę skończyć z przyjmowaniem jakikolwiek informacji generowanych na forum NUI i całkowicie je ignorować (informacje, bo to forum ignoruję od dawna), no bo skoro wypowiedzi się tam bezczelnie fałszuje to cokolwiek co się pojawia na forum ma wiarygodność zerową.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Post autor: Karol Keane »

No cóż, szkoła Wakssmana się kłania i Macieja Hergemona, bo to samo zastosował pamiętnego wieczoru, gdy fałszował tożsamości na discordzie korzystając z prawa admina chatu i dostał w sumie wpierdol, bo jeden zrzut ekranu pokazał krótkowzroczność takich wyczynów. Na szczęście ja mam poczucie humoru Ronon i dalej jestem na discordzie Muratyckim rzekomo odłączonym od Efeńczyków zapisany karolek, czego ja nie zmieniłem i powiedz mi, czy można czyjś nick zmieniać bez jego zgody? Będąc adminem z pełną odpowiedzialnością? Masz trzy miejsca z fałszerstwami zatem już na liście, poważane Królestwo Dreamlandu, poważaną IV Republikę Muratyki i niepoważaną 2FN, ale czy to pełna lista? Odpowiedz sobie Rononie, bo v-mikro wcale takie piękne i szlachetne w tym świetle nie jest. To tylko moje wnioski i dlatego z humorem podchodzę do takich sytuacji, uznając je za tolerowalną chęć i przymus zabawy adminów, którzy jeszcze są ludźmi.
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Karol Keane pisze: 23 lip 2026, 11:28 ... na discordzie
A co mnie może obchodzić jakiś discord czy inny Wasz komunikatorek? Nie bywam, nie używam - to mam w czterech literach co tam wyczyniacie - możecie się obrzucać błotem, witualnymi kamieniami i czym tam jeszcze chcecie.

Ja piszę o fałszowaniu cudzych wypowiedzi na publicznym forum, co jest niedopuszczalne - nawet w przypadku gdy jest to tylko ściekowe forum NUI, a autorem jest jakiś lokalny przygłup.

Dotychczas osobiście (przez te kilkanaście lat zabawy w mikro) nie spotkałem się z takimi praktykami na forach mikronacyjnych, choć wcale to nie świadczy o tym, że wcześniej to nie miało miejsca. A co się dzieje na jakiś discordach to akurat nic mnie nie obchodzi.

A niech zresztą sam mikroświat sobie oceni ten "nowoforumowy" proceder - ja tylko podałem do powszechnej wiadomości informację o fałszowaniu moich i nie tylko moich wypowiedzi na tym ściekowym forum.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Post autor: Karol Keane »

Amen. Więcej się tym nie zajmujemy!
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Leszek Ebe-Grüner
Kontakt:

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Karol Keane pisze: 23 lip 2026, 11:28 No cóż, szkoła Wakssmana się kłania i Macieja Hergemona, bo to samo zastosował pamiętnego wieczoru, gdy fałszował tożsamości na discordzie korzystając z prawa admina chatu i dostał w sumie wpierdol, bo jeden zrzut ekranu pokazał krótkowzroczność takich wyczynów. Na szczęście ja mam poczucie humoru Ronon i dalej jestem na discordzie Muratyckim rzekomo odłączonym od Efeńczyków zapisany karolek, czego ja nie zmieniłem i powiedz mi, czy można czyjś nick zmieniać bez jego zgody? Będąc adminem z pełną odpowiedzialnością? Masz trzy miejsca z fałszerstwami zatem już na liście, poważane Królestwo Dreamlandu, poważaną IV Republikę Muratyki i niepoważaną 2FN, ale czy to pełna lista? Odpowiedz sobie Rononie, bo v-mikro wcale takie piękne i szlachetne w tym świetle nie jest. To tylko moje wnioski i dlatego z humorem podchodzę do takich sytuacji, uznając je za tolerowalną chęć i przymus zabawy adminów, którzy jeszcze są ludźmi.
Liż dupę Burkowi. Już dawno się stoczyłeś, a to co Ronon napisał o tym zjawisku to 100% prawdy. Ty je tolerujesz bo sam jesteś trollem wysokiego kalibru.

@Ronon Dex nie przejmuj się Karolem keane. On od zawsze wspierał FN i ma nie po kolei w głowie i ,,specyficzność" jego tego nie uzasadnia. Rób swoje, bo robisz bardzo dobrą robotę!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””