Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Adelaide Stempel
Kontakt:

Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Post autor: Adelaide »

Ronon Dex pisze: 11 cze 2026, 17:21 No właśnie... jesteś pierwsza, która podaje takie dane. Swego czasu gdy prowadziłem dyskusje o skalowaniu poszczególnych lądów to był problem, bo Lumeria nie potrafiła określić swojej wielkości... co prawda napisali, że ląd powinien być mniejszy, a po moim pytaniu "o ile zmniejszyć" - niestety zamilkli. Nie doczekałem się odpowiedzi...

Jeżeli twoje informacje są z wiarygodnego źródła to trzeba będzie to przeliczyć i zmienić wielkość Wyspy Lumerii.

Bardzo dziękuję za informację... czekałem na nie chyba ze 2 lata. Możesz zdradzić źródło, byśmy byli pewni, że przeskalowanie jest właściwe?
Informacje są jak najbardziej autentyczne, pochodzą z pierwszego forum Lumerii. Interaktywna mapa składała się z ponad 35 tysięcy pól o wielkości jednej mili kwadratowej. Przy okazji podpytam, czy po naniesieniu poprawki można by ewentualnie Lumerię przesunąć bliżej Nordaty i zaliczyć ją państw Kontynentu Północnego? Nie ukrywam, że francuski klimat gryzie się trochę z położeniem w archipelagu Polarktyki.

Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Burek pisze: 11 cze 2026, 17:30 Noffoland jest pod protekcją Wyrtlandii.
Jak to rozumieć? To ten noffocośtam jest państwem odrębnym czy częścią Wyrtlandii?
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Adelaide pisze: 11 cze 2026, 18:11 Informacje są jak najbardziej autentyczne, pochodzą z pierwszego forum Lumerii. Interaktywna mapa składała się z ponad 35 tysięcy pól o wielkości jednej mili kwadratowej. Przy okazji podpytam, czy po naniesieniu poprawki można by ewentualnie Lumerię przesunąć bliżej Nordaty i zaliczyć ją państw Kontynentu Północnego? Nie ukrywam, że francuski klimat gryzie się trochę z położeniem w archipelagu Polarktyki.
No dobrze... mamy więc obecnie 1920000 km2, a wg Twojego źródła i wiedzy powinno być 92000 km2. Powierzchnię należy więc zmniejszyć 20,87 krotnie. Czyli wielkość boku dzielimy przez 4,57 (powierzchnia jest w kwadracie).

Efekt mamy taki:

Obrazek

Przesunąłem też lekko na wschód. Ale jak ma być gdzie indziej to napisz gdzie... choć o ile wielkość wyliczamy to nie powinniśmy przesadzać z przesunięciem, bo jednak ktoś to historyczne położenie Lumerii ustalił. Moim zdaniem nawet to przesunięcie, które zrobiłem by widać było różnicę wielkości jest zbyt duże.

Co ty na to?
Obrazek
Ronon Dex
Adelaide Stempel
Kontakt:

No dobrze, więc z przesuwaniem możemy się w takim razie wstrzymać, skoro leży tam już tyle lat, nie zmieniajmy tego. Możemy jeszcze przedyskutować ewentualną ostateczną powierzchnię. Spodziewałam się zmniejszenia, ale nie sądziłam, że będzie tak drastycznie. Możemy zatrzymać się w przedziale 180-200 tysięcy kilometrów kwadratowych?
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Adelaide pisze: 11 cze 2026, 20:40 No dobrze, więc z przesuwaniem możemy się w takim razie wstrzymać, skoro leży tam już tyle lat, nie zmieniajmy tego. Możemy jeszcze przedyskutować ewentualną ostateczną powierzchnię. Spodziewałam się zmniejszenia, ale nie sądziłam, że będzie tak drastycznie. Możemy zatrzymać się w przedziale 180-200 tysięcy kilometrów kwadratowych?
No to wszystkie opcje zebrane czyli 92 000 km2, 192 000 km2 oraz (na wszelki wypadek) 384 000 km2

Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Adelaide Stempel
Kontakt:

384 000 km2 wygląda chyba najlepiej. Myślę, że to będzie odpowiednia wielkość.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Adelaide pisze: 11 cze 2026, 21:48 384 000 km2 wygląda chyba najlepiej. Myślę, że to będzie odpowiednia wielkość.
Uśmiejesz się... pamiętam jak w czasach konsultacji dotyczących wielkości lądu pytałem się Lumeryjczyków jaka wielkość ich lądu jest odpowiednia i jak mnie nie zawodzi pamięć to coś podobnego wielkością co wybrałaś było główną propozycją, oprócz niej było to jest teraz oraz coś pośredniego pomiędzy ta małą, a tą która jest obecnie.

W sumie nie potrafili się zgodzić chyba ze sobą w tej materii, w końcu pewnie ich zamęczyłem pytaniami bo w pewnym momencie przestali odpowiadać i została ta największa, choć od początku mi się wydawała za duża.

Dobra to przy kolejne aktualizacji mapy to poprawię i dam taką jaj chcesz. Rozumiem, że reaktywujesz Lumerię - a mogę dostać link do aktualnego forum tego kraju?
Obrazek
Ronon Dex
Adelaide Stempel
Kontakt:

W sumie to dobrze, że sprawa się w końcu wyjaśniła. Lumerię reaktywuję… szczerze mówiąc dopiero się powoli wygrzebuje z obecnego bajzlu prawego. Do forum jeszcze trochę, ale jak tylko ogarnę, podeślę link.
Awatar użytkownika
Burek Stempel
Kontakt:

Post autor: Burek »

Ronon Dex pisze: 11 cze 2026, 19:16
Burek pisze: 11 cze 2026, 17:30 Noffoland jest pod protekcją Wyrtlandii.
Jak to rozumieć? To ten noffocośtam jest państwem odrębnym czy częścią Wyrtlandii?
W zasadzie jest częścią Wyrtlandii
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Burek pisze: 12 cze 2026, 05:24 W zasadzie jest częścią Wyrtlandii
Dobrze to teraz pytanie, bo nie wiem jak to długo potrwa i czy warto robić dwa razy poprawki. Są dwie opcje:

1/ Oznaczam to jako Wyrtlandię (w kolorze) może być z napisem w nawiasie Noffoland lub odwrotnie czyli Noffoland i w nawiasie Wyrtlandia. Tutaj wybór należy do Ciebie... Jak to protektorat to ja bym dał Noffoland (Wyrtlandia).

2/ Oznaczam jako OBPP pod kontrolą Wyrtlandii czyli na szaro.

Tutaj pytanie, bo jak to znowu ma potrwać 5 minut to nie warto robić większych zmian, szczególnie że jak widać kolor brązowy ma Dreamland i Wyrtlandia (różnią się od siebie), a więc nie mogą być obok siebie i muszę kolorystykę pozmieniać.

Ile ma potrwać ta zabawa? Czy to tylko tymczasowa narracja czy wstęp do utworzenia kraju/terytorium zależnego Wyrtlandii.
Adelaide pisze: 11 cze 2026, 22:24 W sumie to dobrze, że sprawa się w końcu wyjaśniła. Lumerię reaktywuję… szczerze mówiąc dopiero się powoli wygrzebuje z obecnego bajzlu prawego. Do forum jeszcze trochę, ale jak tylko ogarnę, podeślę link.
Dobrze, ale wielkość mogę zmienić przy najbliższej aktualizacji. Ponieważ przy takich sprawach podaję powód - to wpiszę info o uzyskanych informacjach i Twojej decyzji jako... no właśnie jako kogo w tej Lumerii?
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””