Odbudowa JKS
Odbudowa JKS
Królewska Armia Samundy, pod moim dowództwem (wcześniejszych informacji nie mam) była tworzona od połowy lutego 2022 i niestety nie została ukończona do czasu zawieszenia funkcjonowania państwa czyli do końca września 2022. Docelowo miała liczyć około 26 tysięcy żołnierzy.
Obecnie rozpoczął się proces jej reaktywacji. Przy czym jako Archont Rodecji, będąc jednocześnie ostatnim dowódcą JKS postanowiłem, że odtwarzana Królewska Armia Samundy nie wejdzie bezpośrednio w skład Gwardii Rodecji.
Oczywiście jako siła zbrojna kraju federacyjnego Rodecji operacyjnie będzie z Gwardią współpracować i w razie konfliktu zbrojnego oba elementy będą działać razem.
Jednak ze względu na specyfikę Samundy, jej klimat i kulturę JKS zachowa odrębność czyli własne struktury, umundurowanie i uzbrojenie. Ma to zresztą tez bardzo praktyczny wymiar... samundyjscy żołnierze wywodzą się w lokalnych plemion, znają doskonale swoje tereny i są znani przez miejscową ludność, z której się wywodzą.
Z racji odrębnej kultury i zwyczajów, niekorzystanym byłoby poddawać ich unifikacji - mają swoje zwyczaje, są przyzwyczajeni do specyficznych warunków i innego nieco podejścia do wojskowej dyscypliny. Trzeba kultywować to jest ich zaletą.
Na początek dostarczono z Katechonatu Lisewskiego (gdzie funkcjonuje rozwinięty przemysł) nowe umundurowanie...
... przy czym zadbano by było ono trochę podobne do tego, jakie funkcjonowało wcześniej.
Tak by zachować tradycje mundurowe JKS. Na zasadzie spokojnej ewolucji, a nie jakiejś rewolucji... która niekoniecznie byłaby dobrze przyjęta przez dawnych żołnierzy samundyjskich.
Obecnie rozpoczęła się rekrutacja do służby w odrodzonej Królewskiej Armii Samundy... rekruterzy docierają do dawnych żołnierzy JKS "w terenie" oraz werbują nowych ochotników.
Oczywiście działanie te nie wykluczają późniejszego utworzenia jakiejś bazy, gdzie stacjonować będą oddziały przeznaczone do bezpośredniej współpracy z "federalną" Gwardią Rodecji... w pełnym stopniu zunifikowane - ale to "pieśń przyszłości", bo na razie trzeba odbudować struktury lokalne.
- Thomas Lisendorff • Stempel
- Kontakt:
Re: Odbudowa JKS
Zgłaszam się do Królewskiej Armii Samundy.
/-/ Thomas von Lisendorff

Admirał Sił Zbrojnych Rodecji
Kanclerz Federacji Rodecji
Ataman Dehreiński
Wielki Książę Bałmucji

Admirał Sił Zbrojnych Rodecji
Kanclerz Federacji Rodecji
Ataman Dehreiński
Wielki Książę Bałmucji
Proces rekrutacji przebiega sprawnie - zgłosiło się sporo byłych żołnierzy JKS, ale również duża ilość nowych ochotników. Problemem jest jednak sprzęt... poprzednio nie zakończono procesu budowy armii, a pozyskany sprzęt był dość stary.
Zresztą przez okres gdy na terenie Samundy nie było władzy królewskiej (w zasadzie żadnej) i gdy w części kraju próbowano utworzyć jakieś zewnętrzne sterowane marionetkowe państewko to większość sprzętu po prostu została zniszczona, rozkradziona lub po prostu rozebrana.
Trzeba dość szybko pozyskać nowe pojazdy i wozy bojowe... okazją stał się niedawny upadek Bolivarii oraz nieco wcześniejsza porażka Arcadii. W obu tych krajach działały moje zakłady przemysłowe, produkujące sprzęt wojskowy. Z chwilą ich zamknięcia cała niedostarczona produkcja została zmagazynowana i czekała na ewakuację.
Przekierowano to więc do portów Samundy...

Nie jest to może sprzęt najnowocześniejszy (bo założenia Bolivarii były jakie były), ale też nie jakoś specjalnie przestarzały. Część wozów bojowych jest całkiem nowoczesna, część jest starszych typów, ale modernizowana.
Najważniejsze, że udało się dostarczyć dużą ilość pojazdów transportowych - głównie samochodów ciężarowo-terenowych o ładowności 5 ton. Rozwiązuje to problem zarówno zmotoryzowania piechoty, jak i kwestie logistyczne.
Pojazdy reprezentują starszą generację, ale dzięki temu są pozbawione elektroniki oraz są proste i niezawodne w eksploatacji, a w razie czego do ich naprawy nie potrzeba nafaszerowanych elektroniką stacji obsługi pojazdów.
W warunkach Samundy takie pojazdy sprawdzą się lepiej niż te nowoczesne... po prostu nie mamy rozbudowanej sieci warsztatowej, a w terenie pojazdy będą musiały być obsługiwane i naprawiane przez warsztaty wojskowe niższego szczebla.
Na chwilę obecną planowane jest utworzenie pięciu , około 2-tysięcznych pułków "plemiennych"... złożonych z żołnierzy pochodzących z danego plemienia i lokalnie zamieszkałych w rejonie operowania jednostki. Będą to formacje w większości piechoty zmotoryzowanej (formacje lekkie) z niewielkim wsparciem pojazdów pancernych i własną artylerią (holowaną).
Natomiast w okolicy stolicy zostanie sformowana około 6-tysięczna brygada zmechanizowana, która będzie już wyposażona w cięższy sprzęt - większa ilość czołgów, bojowe wozy piechoty i rozbudowane wsparcie i logistyka.
Zresztą przez okres gdy na terenie Samundy nie było władzy królewskiej (w zasadzie żadnej) i gdy w części kraju próbowano utworzyć jakieś zewnętrzne sterowane marionetkowe państewko to większość sprzętu po prostu została zniszczona, rozkradziona lub po prostu rozebrana.
Trzeba dość szybko pozyskać nowe pojazdy i wozy bojowe... okazją stał się niedawny upadek Bolivarii oraz nieco wcześniejsza porażka Arcadii. W obu tych krajach działały moje zakłady przemysłowe, produkujące sprzęt wojskowy. Z chwilą ich zamknięcia cała niedostarczona produkcja została zmagazynowana i czekała na ewakuację.
Przekierowano to więc do portów Samundy...

Nie jest to może sprzęt najnowocześniejszy (bo założenia Bolivarii były jakie były), ale też nie jakoś specjalnie przestarzały. Część wozów bojowych jest całkiem nowoczesna, część jest starszych typów, ale modernizowana.
Najważniejsze, że udało się dostarczyć dużą ilość pojazdów transportowych - głównie samochodów ciężarowo-terenowych o ładowności 5 ton. Rozwiązuje to problem zarówno zmotoryzowania piechoty, jak i kwestie logistyczne.
Pojazdy reprezentują starszą generację, ale dzięki temu są pozbawione elektroniki oraz są proste i niezawodne w eksploatacji, a w razie czego do ich naprawy nie potrzeba nafaszerowanych elektroniką stacji obsługi pojazdów.
W warunkach Samundy takie pojazdy sprawdzą się lepiej niż te nowoczesne... po prostu nie mamy rozbudowanej sieci warsztatowej, a w terenie pojazdy będą musiały być obsługiwane i naprawiane przez warsztaty wojskowe niższego szczebla.
Na chwilę obecną planowane jest utworzenie pięciu , około 2-tysięcznych pułków "plemiennych"... złożonych z żołnierzy pochodzących z danego plemienia i lokalnie zamieszkałych w rejonie operowania jednostki. Będą to formacje w większości piechoty zmotoryzowanej (formacje lekkie) z niewielkim wsparciem pojazdów pancernych i własną artylerią (holowaną).
Natomiast w okolicy stolicy zostanie sformowana około 6-tysięczna brygada zmechanizowana, która będzie już wyposażona w cięższy sprzęt - większa ilość czołgów, bojowe wozy piechoty i rozbudowane wsparcie i logistyka.
- Anastasia Windsachen • Stempel
- Kontakt:
Jeśli mogę się wtrącić ze swoimi 5-cioma groszami. Przez pewien czas na części terenów należących do Królestwa Samundy istniała Alkualibijska Republika Ludowa Sambany. Pomimo swojej porażki w walkach z Królestwem Voxlandu, zachowali oni część swojego uzbrojenia. Głównie składały się na nią raczej stare systemy, ale były to np. myśliwce JQ-29 (MiG-29M) i K-4A (F-4). Więcej info - https://forum.voxland.org.pl/viewtopic.php?p=9165#p9165 (K-5E to F-15E, natomiast K-6A zostały w całości wyeliminowane, czyt. zapomniałam czego to były odpowiedniki). Generalnie po wojnie na stanie ARLS pozostało:
- 16 myśliwców K-4A,
- 10 myśliwców JQ-29M,
- 2 myśliwce K-5E,
- 8 myśliwców JK-20 (Su-27)
Wojska lądowe były wzorowane na armiach realnie bliskowschodnich czyli na wyposażeniu były czołgi T-55 (Pz. Mod. 55), T-64 (A-68), T-72 (A-78) oraz BWP-1 (ARAFI) i BRDM (Ayryun). Generalnie nie wtrącam się w to, co tutaj będzie tworzone, ale tak tylko podsuwam informacje, co było i jest wciąż na terenach obecnej Samundy. Alkualibijska Armia Wyzwolenia też się nie rozpłynęła w powietrzu chyba, więc może warto pomyśleć o integracji części weteranów... Mogę też przerobić alkualibijskie stopnie wojskowe by pasowały do Samundy
- 16 myśliwców K-4A,
- 10 myśliwców JQ-29M,
- 2 myśliwce K-5E,
- 8 myśliwców JK-20 (Su-27)
Wojska lądowe były wzorowane na armiach realnie bliskowschodnich czyli na wyposażeniu były czołgi T-55 (Pz. Mod. 55), T-64 (A-68), T-72 (A-78) oraz BWP-1 (ARAFI) i BRDM (Ayryun). Generalnie nie wtrącam się w to, co tutaj będzie tworzone, ale tak tylko podsuwam informacje, co było i jest wciąż na terenach obecnej Samundy. Alkualibijska Armia Wyzwolenia też się nie rozpłynęła w powietrzu chyba, więc może warto pomyśleć o integracji części weteranów... Mogę też przerobić alkualibijskie stopnie wojskowe by pasowały do Samundy
HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Witamy na pokładzie...Anastasia Windsachen pisze: 21 sty 2026, 12:13 Mogę też przerobić alkualibijskie stopnie wojskowe by pasowały do Samundy
- Anastasia Windsachen • Stempel
- Kontakt:
Ronon Dex pisze: 21 sty 2026, 18:31Witamy na pokładzie...Anastasia Windsachen pisze: 21 sty 2026, 12:13 Mogę też przerobić alkualibijskie stopnie wojskowe by pasowały do Samundy![]()

Tak jak mówiłam, bardziej zmiana kosmetyczna niż kompletna przebudowa. Dwie wersje, bo widzę, że propozycje dotyczące mundurów są takie "pośrodku". Oczywiście to bardziej propozycja dla stopni na bluzach roboczych czy mundurach wyjściowych, a nie polowych. Tam to prędzej w formie kwadratów o ograniczonej widoczności (jak obecnie w WP).
Zamiast orła lew, zamiast typowo "arabskich" szabel coś bardziej takiego kojarzącego się z państwami pokolonialnymi w Afryce. Ilość stopni zachowana, bo i tak w miarę mała. Nie wiem czy są plany by bawić się w osobne wzory dla każdego z RSZ, ale jeżeli tak, to mogę i dla marynarki i lotników coś sklecić
HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland