Doradztwo wojskowe.

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Doradztwo wojskowe.

Post autor: Ronon Dex »

Edward Teague pisze: 05 sty 2026, 08:53 Aliancki herb widać na skrzydłach myśliwca latajacego nad sokn czasami ;) Ta zwykła rozetka trzy kolorowa.
Wybacz ja na tym zdjęciu nic nie widzę... stary i ślepy jestem.

Co rozumiesz przez "rozetkę"... chodzi o kokardę? Czy o inną formę...

Ten Wasz wiodący kolorek z flagi to się słabo nadaje do wrzucania na sprzęt. Jest "specyficzny" i będzie wyglądał słabo naniesiony na samoloty. Dlatego proponowałem rok temu wykombinowanie jakiegoś (najlepiej symetrycznego w pionie) znaku graficznego... Przecież nawet w realu nie zawsze stosuje się barwy z flagi, czasem to jakieś charakterystyczne znaki.
Edward Teague pisze: 05 sty 2026, 08:53W kwestii wojsk lądowych, to powiedz mi mój cieniu wojewody karolu, kto to wszystko ogarnie? Aktywność jest poniżej nawet minimów, więc po co tobie jeszcze bwp-y i zabawa w brygady?
Bo lubię? Oczywiście nie zakładam jakiejś szybkiej pracy nad tym, ale jakby co to wspomogę... A co do aktywności? To doświadczenie uczy, że jak coś się tworzy to zwykle aktywność rośnie...
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Post autor: Karol Keane »

Ale to koło, a nie kokarda. Żółte-niebiesko-biało-czerwone licząc od zewnątrz ;) I wcale nie na nowalskim je widziałeś, a na prezentowanym Defiancie, na którym latali polscy myśliwcy w GB na nocne polowania ;) No ale ten symbol "kokardy" jak mawia Edd, mnie też się podoba, to swoją drogą Ronon, pomijając wątpliwości Edwarda.

A i owszem, każde duże miasto powinno mieć swoją brygadę wojsk, czyli aglomeracja Lene-Pustka, jedna, Metropolis druga, Moxpinburg trzecia i na Tortudze Miasto Rozbitków czwartą brygadę wojsk lądowych. Mogą w wydaniu lekkim być, na to akurat nie ma problemu. A do ich obsługi z powietrza brygada lotnicza, czyli lekkie patrolowce, śmigłowce obydwu typów, dwa zespoły myśliwców i droniarze. A kto to ogarnie, to się później będziemy martwić!

Myśliwiec oparty na Su-27 to kilka sztuk przechwytujących, do zadań innych uboższe wersje, jak widzę na lotniskowcu desantowym, Jaki pionowego startu i chyba Mig-i.
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Karol Keane pisze: 05 sty 2026, 13:21 Ale to koło, a nie kokarda. Żółte-niebiesko-biało-czerwone licząc od zewnątrz ;)
Znak lotniczy polegający na współśrodkowych kołach (w zasadzie poza środkiem to pierścienie) nazywa się właśnie kokardą... To bardzo rozpowszechniony układ np. Wlk. Brytania, Francja i wiele, wiele innych... to chyba najbardziej rozpowszechniony znak rozpoznawczy w lotnictwach świata. Są nawet heraldyczne prawidła jak "zawijać" kokardę - ale dotyczą flag z kolorowymi pasami. Przy innych flagach robi się kolor dominujący na obwodzie... ale tutaj bywa różnie.
Karol Keane pisze: 05 sty 2026, 13:21 I wcale nie na nowalskim je widziałeś, a na prezentowanym Defiancie, na którym latali polscy myśliwcy w GB na nocne polowania ;) No ale ten symbol "kokardy" jak mawia Edd, mnie też się podoba, to swoją drogą Ronon, pomijając wątpliwości Edwarda.
Usiłowałem to dojrzeć na zdjęciu Su-27, które kiedyś linkowałeś gdy o tym rozmawialiśmy, ale widziałem tylko plamę bo rozdzielczość była koszmarna.
Karol Keane pisze: 05 sty 2026, 13:21 Myśliwiec oparty na Su-27 to kilka sztuk przechwytujących, do zadań innych uboższe wersje, jak widzę na lotniskowcu desantowym, Jaki pionowego startu i chyba Mig-i.
No i OK... Chciałem to jakoś ogarnąć w MSFS2020 na samolocie typu Su-27, ale potrzebuję tego znaku... możesz to jakoś wstawić? Samo określenie koloru "czerwony" to guzik daje. Określenie koloru (RGB, Hex lub inne typowe dla programów graficznych. Chyba, że to kolory z flagi Nowalu... te mam. Ale ważne są też proporcje by znak odtworzyć w dobrej rozdzielczości.

Przykłady kokard lotniczych znajdziesz nawet w Wikipedii.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Post autor: Karol Keane »

Obrazek
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Edward Teague
Kontakt:

Post autor: Edward Teague »

Kolory flagi Nowalu! Karol nie szalej, to nie DWS!

I naucz się wreszcie, czym jest kokarda w lotnictwie wojskowym ;) Zapamiętaj raz na jutro, co ci Ronon napisał!
attache morski Ambasady Nowalu
kapitan, strażnik Kodeksu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ambasada Królestwa Nowalu”