Ekspektokracja - ustrój oczekiwania na restaurację państwowości

Moderator: Andrzej Ordyński

Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Re: Ekspektokracja - ustrój oczekiwania na restaurację państwowości

Post autor: Karol Keane »

Z punktu widzenia nowalskiego, to gonicie za czymś, co udać się nie może. Mikrosławia, wielu was pamięta ten nasz wielki neverveldzko-nowalsko-moriński projekt właśnie czegoś federacyjnego. Gdy szable zamilkły, pozostał Nowal, bo nawet wojewodzina morińska nie odzywa się już od lipca 2024 roku na forum! Co z tego, że piszę iż kontynuujemy chlubne tradycje Zjednoczonej Federacji Mikrosławii, jak z niej w praktyce pozostał tylko Nowal (nawet na mapie, co mi wytknięto ostatnio, jako błąd, ale on jest świadomy). Czy Bialenii nie da się tak po ludzku porównać do tego scenariusza tam czasami?
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Różnica jest chyba taka, że Bialenia była przez ponad dekadę jednolitym państwem. Konfederacja - o ile w ogóle powstanie, bo póki co tak luźno sobie gadamy - byłaby próbą przywrócenia tego, co jest warte przywrócenia (narracja, kultura, społeczność Bialeńczyków) bez przywracania tego na co już ochoty nie mamy (pisanie i ciągłe poprawianie ustaw, organizowanie wyborów na siłę, "uszczęśliwianie" obywateli przez ciągłe reformy do których kolejne rządy czuły się zobligowane).

Republika Bialeńska przez dekadę funkcjonowała w prawie niezmienionej formie. I była to adekwatna forma, ale do mikroświata z drugiej dekady XXI wieku. Jeżeli chcielibyśmy Bialenię odbudować (a nad tym póki co tylko dyskutujemy) to musielibyśmy odnaleźć formę odpowiednią do obecnych czasów i naszych aktualnych chęci.

Nie ma żadnego powodu do pośpiechu, zwłaszcza, że każdy z nas w jakiś projekt jest w mikroświecie zaangażowany. Co nie stoi na przeszkodzie, żeby zastanowić się nad tym, jaką formę powinna przyjąć Bialenię, gdy ją pewnego dnia na fali nostalgii odbudujemy.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Andrzej Ordyński pisze: 17 gru 2025, 14:54 Jeżeli chcielibyśmy Bialenię odbudować (a nad tym póki co tylko dyskutujemy) to musielibyśmy odnaleźć formę odpowiednią do obecnych czasów i naszych aktualnych chęci.
Dlatego jestem zdania, że forma wzorowana na I Rzeszy byłaby adekwatna...

Gdybyśmy (powtarzam "gdybyśmy") rozpoczęli projekt "reaktywacja Bialenii" to z doświadczenia różnych "reaktywacji" wiem, że nie musi się to udać. Obecnie prowadzimy osobno pewne elementy wywodzące się lub wykorzystujące ziemie dawnej Bialenii - jakoś tam sobie trwają i nie zamierzamy z nich chyba rezygnować.

Gdybyśmy chcieli to połączyć w jeden organizm to w sytuacji, gdyby ten "organizm" nie wypalił - będziemy mieć problem. Znowu będziemy zaczynać od początku, a czasem to już nie ma ochoty.

Jeżeli spróbujemy rozwiązanie w stylu I Rzeszy czyli w pełni autonomiczne państwa, tworzące wspólnotę i prowadzące wspólną politykę zagraniczną to gdyby "projekt Bialenia" się nie udał po prostu wracamy do punktu wyjścia. Nie ma problemu by zaryzykować takie działanie...

Dlatego, jeżeli (powtarzam "jeżeli") zdecydujemy się na próbę reaktywacji Bialenii to jestem za stworzeniem w pierwszym etapie "Rzeszy Bialeńskiej"... a potem zobaczymy. Jak się nam to będzie udawało to możemy stopniowo rezygnować z odrębności państw-elementów, na rzecz bardziej jednolitego kraju. Ale to wyszłoby "w praniu".
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Odpowiem tutaj by nie robić offtopicu w temacie archiwizacji...
Markus Wettin pisze: 18 gru 2025, 14:49 Mnie osobiście bardzo kusi reaktywacja Jahołdy, tylko że na ten moment nie mam pomysłu, jak utrzymać ją w dłuższej aktywności. To jest chyba problem wszystkich jednoosobowych tworów. Gdyby połączyć ją z DB w jeden forumowy organizm i znalazłby się ktoś jeszcze do działania, byłoby świetnie. Na razie nie widzę jednak chętnych, a jak pokazuje doświadczenie, pisanie samemu ze sobą szybko się nudzi.
W zasadzie po dawnej Bialenii są dwa reaktywowane elementy czyli Katechonat Venomanii i Katechonat Lisewski (jako element Federacji Rodecji... ale ten drugi element Federacji to efekt nieudanego projektu pt. "reaktywacja Brodrii" - był mi potrzebny aby mieć dostęp do morza... i tak mi to zostało). Gdybyś spróbował to może dałoby się stworzyć jakiś projekt typu Rzesza Bialeńska - byłoby nas już czterech. A z tym już można coś zrobić...

Ale oczywiście nic na siłę... musisz mieć chęci ku temu i pomysł na "swój kawałek".
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Dokładnie. Nie musimy od razu porywać się na reaktywację całego kraju. Jahołdajewszczyzna, Lisewszczyzna i Venomania byłyby dobrym punktem wyjścia. Na ziemiach dawnej RB leży też Wielkohrad, może chciałby nawiązać współpracę i już byłoby pięć osób. Jakiś czas temu @Borys Zamycki wyraził zainteresowanie reaktywowaniem swojego lenna (Patrykpolis), ale był taki problem, że jego teren był zajęty przez Dżamahiriję.

Moglibyśmy utworzyć jakiś Związek Lenn i Regionów Bialeńskich, czyli taką Małą Rzeszę. Może z biegiem czasu swoje lenna lub regiony odtworzyliby inni Bialeńczycy, może ktoś spoza dawnej Bialenii chciałby poprowadzić jakiś kawałek Archipelagu.

Całościowa reaktywacja Bialenii na ten moment byłaby trochę rozdrabnianiem się, bo wszyscy potencjalni uczestnicy projektu, poza Rononem i Thomasem, działają w Imperium Nandyjskim. Ale na prowadzenie swojego poletka, prowadzenie jakiejś wspólnej narracji i okazjonalne Sejmy Rzeszy pewnie starczyłoby nam czasu. Nie musimy nastawiać się na wielką aktywność, możemy wziąć przykład z @Piotr de Zaym, który zajmuje się Wyspą Świętej Małgorzaty wtedy, gdy ma czas i chęci. :)

A jeżeli pomysł chwyci, zawsze można przekształcić Związek w całościową mikronację.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Markus Wettin pisze: 17 gru 2025, 13:00 Widzę tylko jeden problem, nad którym naprawdę musimy się zastanowić. Potencjalna Konfederacja ma ogromny potencjał narracyjny, ale nie widzę w niej miejsca na politykę z prawdziwego zdarzenia. Nie chciałbym, żeby ten projekt znów skończył jako opcja drugiego wyboru po godzinach, gdzie większość zapału będzie i tak kierowana w inne miejsca mikroświata, tam gdzie polityka ma znaczenie.
A gdzie ma znaczenie? Sarmacja? Tak. Gdzie jeszcze?

Coś mi się zdaje, że polityka w mikro po prostu umarła śmiercią naturalną... przyczyn nie znam, znudzenie "symulatorami parlamentu" czy obrzydzenie do polityki jako takiej (bo od 10 lat real intensywnie nad tym pracuje).

W zasadzie sam byłbym ciekaw czego oczekujecie od mikronacyjnej polityki?
Andrzej Ordyński pisze: 17 gru 2025, 13:15 Z tym może być ciężko. Już pod koniec RB było trudno ze znalezieniem chętnych do startu w wyborach.
Bo tak naprawdę to byłeś jedynym Prezydentem RB, który naprawdę chciał to robić... i którego to bawiło, i który robił to dobrze.
Andrzej Ordyński pisze: 18 gru 2025, 18:34 Jakiś czas temu @Borys Zamycki wyraził zainteresowanie reaktywowaniem swojego lenna (Patrykpolis), ale był taki problem, że jego teren był zajęty przez Dżamahiriję.
A on nie składał wniosku o przywrócenie lenna na Anatolii? Niestety nie ma tego już na mapach (a jego linki wygasły, bo były na jakimś zewnętrznym, darmowym hostingu fotek) bo to było tuż przed moim odejściem z RB.

Zresztą nawet jeżeli uznamy, że ta cała Dżamahirija jeszcze dycha... to i tak ma sporo atrakcyjnego miejsca do wyboru na Wyspie Bialeńskiej.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Ronon Dex pisze: 19 gru 2025, 07:02 A on nie składał wniosku o przywrócenie lenna na Anatolii? Niestety nie ma tego już na mapach (a jego linki wygasły, bo były na jakimś zewnętrznym, darmowym hostingu fotek) bo to było tuż przed moim odejściem z RB.

Zresztą nawet jeżeli uznamy, że ta cała Dżamahirija jeszcze dycha... to i tak ma sporo atrakcyjnego miejsca do wyboru na Wyspie Bialeńskiej.
Patrykpolis znajdowało się oryginalnie w Bengazji i znajduje się na ostatniej mapie Bialenii, dostępnej w bastionowej encyklopedii.
To jego dział na starym forum: https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/a ... m-459.html
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andrzej Ordyński pisze: 20 gru 2025, 21:41
Ronon Dex pisze: 19 gru 2025, 07:02 A on nie składał wniosku o przywrócenie lenna na Anatolii? Niestety nie ma tego już na mapach (a jego linki wygasły, bo były na jakimś zewnętrznym, darmowym hostingu fotek) bo to było tuż przed moim odejściem z RB.

Patrykpolis znajdowało się oryginalnie w Bengazji i znajduje się na ostatniej mapie Bialenii, dostępnej w bastionowej encyklopedii.
To jego dział na starym forum: https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/a ... m-459.html
Nie zrozumieliśmy się... Miałem na myśli, że nie mam informacji gdzie miało być lub było to nowe, przywrócone lenno na Anatolii.

Co do oryginalnego położenia na Wyspie Bialeńskiej to można by to lenno przenieść trochę na południe (teren mógłby być znacznie większy niż pierwotnie) i nie było by problemu (na tym etapie) z rozstrzyganiem czy obecnie ta cała nowa Dżamahirija jeszcze istnieje czy już zdechła.

A narracyjnie pewnie dało by się to zrobić... Ja swego czasu robiłem narrację z exodusem ludności z Rekinowa po powstaniu DB w RB, dopiero teraz, niedawno to zostało "odzyskane".
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Borys Zamycki Stempel
Kontakt:

Post autor: Borys Zamycki »

Andrzej Ordyński pisze: 18 gru 2025, 18:34 Jakiś czas temu @Borys Zamycki wyraził zainteresowanie reaktywowaniem swojego lenna (Patrykpolis), ale był taki problem, że jego teren był zajęty przez Dżamahiriję
Potwierdzam, że jestem zainteresowany reaktywowaniem kawałka ziemi na terenie Bialenii. Z początku chciałem faktycznie pójść w stronę reaktywacji Patrykpolis, ale niestety mam to nieszczęście, że Patrykpolis leży na obrzeżach Dżamahiriji :/

Jeżeli chodzi o moje byłe lenno na terenie Anatolii, to było one położone na południowym wybrzeżu. Mam mapę tego lenna (link zachował się na Kustoszu), ale niestety jest to tylko mapa samego lenna, bez otoczenia. Zresztą, to był twór sezonowy i już chyba wolę sobie reaktywować coś na terenie Wyspy Bialeńskiej.
Ronon Dex pisze: 21 gru 2025, 06:04 Co do oryginalnego położenia na Wyspie Bialeńskiej to można by to lenno przenieść trochę na południe (teren mógłby być znacznie większy niż pierwotnie) i nie było by problemu (na tym etapie) z rozstrzyganiem czy obecnie ta cała nowa Dżamahirija jeszcze istnieje czy już zdechła.
Jeżeli jest taka opcja, to jak najbardziej jestem za. Pomyślę, który kawałek by mi najbardziej odpowiadał i przystąpię do działania.
Myślę, że przy wyborze nowego terenu, nie będę się jakoś bardzo rozpychał na piksele. Obszar wielkości realowego 1-2 powiatów daje już potencjał do narracji. A jak narracja pójdzie bardzo dobrze, to się pomyśli o powiększeniu.
(-) Borys Zamycki

Gubernator Arctiq (Nan Di)
Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski
--
Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!

C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū

Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Borys Zamycki pisze: 21 gru 2025, 08:10 Myślę, że przy wyborze nowego terenu, nie będę się jakoś bardzo rozpychał na piksele. Obszar wielkości realowego 1-2 powiatów daje już potencjał do narracji. A jak narracja pójdzie bardzo dobrze, to się pomyśli o powiększeniu.
Nie chodzi o piksele, bo tych nie brakuje...

Moim zdaniem jeżeli w przyszłości chcielibyśmy połączyć nasze "państewka" w jakiś organizm typu Rzesza Bialeńska to wygodniej byłoby zrobić obszary odpowiadające naszym realowym województwom. Byłoby to chyba praktyczniejsze. Ale to tylko moje zdanie...

W moim przypadku Katachonat Lisewski odpowiada wielkością mniej, więcej województwu mazowieckiemu.
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Katechonat Venomanii”