Ekspektokracja - ustrój oczekiwania na restaurację państwowości

Moderator: Andrzej Ordyński

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Ekspektokracja - ustrój oczekiwania na restaurację państwowości

Post autor: Andrzej Ordyński »

Katechonat Venomanii jest jednym z państw postbialeńskich. Reaktywowany w listopadzie 2025 roku, równocześnie afirmuje własną podmiotowość i świadomie ogranicza swoje ambicje historyczne. Venomania nie powstaje po to, by zastąpić Republikę Bialeńską, lecz by zapewnić stabilność na części jej terytorium. Z tej sytuacji rodzi się ekspektokracja – ustrój oparty na oczekiwaniu na restaurację państwowości bialeńskiej. Jest to władza sprawowana w stanie zawieszenia, świadoma własnej tymczasowości i podporządkowana idei przyszłej restauracji.

Ekspektokracja wyrasta z przekonania, że historia państwa może trwać także wtedy, gdy nie posiada pełnej i suwerennej formy. Katechonat Venomanii uznaje tożsamość bialeńską jako nadrzędną, mimo nieobecności państwa bialeńskiego. Władza venomańska pełni funkcję depozytariusza porządku, pamięci i instytucjonalnej kultury. Kryzys nie zostaje tu uznany za nową normalność, ale za czas przejściowy, który należy przetrwać.

Forma katechonatu nadaje temu ustrojowi wyraźny sens ideowy. Katechon, rozumiany jako ten, który powstrzymuje rozpad i opóźnia katastrofę, staje się figurą władzy, której zadaniem nie jest tworzenie nowego świata, lecz ochrona starego przed zapomnieniem. Reaktywacja Katechonatu Venomanii nastąpiła w odpowiedzi na dynamiczne zmiany polityczne na Archipelagu Valhalli oraz z woli Chana Nowej Ordy, z którym Venomania pozostaje w unii personalnej. Relacja ta zapewnia ramy bezpieczeństwa i stabilizacji, nie znosząc przy tym venomańskiej odrębności politycznej ani jej specyficznej misji.

Administracja Venomanii jest świadomie nieostateczna, projektowana jako struktura odwracalna, zdolna do integracji z przyszłym porządkiem bialeńskim. Władza ta dąży do utrzymania warunków ładu, w których możliwe pozostaje dalsze istnienie wspólnoty politycznej. Ekspektokrację Katechonatu Venomanii można trafnie porównać do historycznego Państwa Syagriusza, ostatniego rzymskiego bytu w Galii po upadku Cesarstwa Zachodniorzymskiego. Syagriusz nie ogłaszał nowego imperium ani nie pretendował do roli odnowiciela Rzymu. Rządził w jego imieniu, zachowując rzymskie prawo, administrację i tożsamość w świecie, który właśnie przestawał być rzymski. Podobnie Venomania nie proklamuje nowej Bialenii. Trwa jako jej echo i strażnik, formalnie suwerenna, lecz ideowo podporządkowana nieobecnemu centrum.

Szczególnym wyrazem ekspektokratycznej filozofii jest objęcie opieką całej wyspy Anatolii. Venomania uznaje jej znaczenie historyczne i symboliczne, jednocześnie pozostawiając ją otwartą dla nowych państw, wspólnot i projektów odwołujących się do dziedzictwa bialeńskiego. Nie jest to akt zawłaszczenia, lecz gest odpowiedzialności za utrzymanie przestrzeni, która nie zostaje zamknięta przez jeden projekt polityczny, lecz zachowana dla przyszłości.

Ekspektokracja nie oznacza izolacji ani bezczynności. Katechonat Venomanii deklaruje gotowość do dialogu i współpracy z Dżamahiriją, Rodecją, Wielkohradem oraz przyszłymi bytami politycznymi obecnymi na Archipelagu Valhalli. Dyplomacja staje się tu narzędziem podtrzymywania wspólnoty w warunkach rozproszenia, a nie środkiem budowania dominacji. Jest to polityka relacji, a nie zbierania ziem bialeńskich.

Katechonat Venomanii jest państwem, które wie, że nie jest celem samym w sobie. W świecie mikroświata, gdzie wiele bytów politycznych dąży do trwałości za wszelką cenę, Venomania wybiera drogę świadomej tymczasowości. Ekspektokracja nie jest słabością ani ucieczką od odpowiedzialności, lecz jej najwyższą formą. Venomania powraca nie jako finał historii bialeńskiej, lecz jako jej katechon – strażnik porządku, pamięci i nadziei, trwający do chwili powrotu tego, na co czeka.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Ekspektokracja - ustrój oczekiwania na restaurację państwowości

Post autor: Ronon Dex »

Andrzej Ordyński pisze: 15 gru 2025, 18:12 Ekspektokracja nie oznacza izolacji ani bezczynności. Katechonat Venomanii deklaruje gotowość do dialogu i współpracy z Dżamahiriją, Rodecją...
Rodecja oczywiście współpracę z Venomanią uważa za coś oczywistego... Tak oczywistego, że nawet nie zauważam potrzeby (chyba, że dla zabawy) jakiegoś oficjalnego nawiązywania stosunków dyplomatycznych, bo pomiędzy nami nie potrzebujemy dyplomatów.

Katechonat Venomanii i Katechonat Lisewski pochodzą z tego samego "źródła" czyli z nieboszczki Bialenii, gdzie były lennami, które ze sobą blisko współpracowały w ramach Rzeszy i jeszcze wcześniej.

Natomiast mam pytanie (jako do osoby bywającej na tych discordach czy jak to tam się zwie... czego ja się osobiście brzydzę) - czy ta cała Dżamahirija to w ogóle jeszcze istnieje? Bo pomijając trudność współpracy gdy platformy komunikacji są różne, to jak z współpracować z "trupem"?

Jak sobie zaglądam do ISM to powstała oficjalnie 8 września Dżamahijija (gdzieniegdzie nazywająca siebie Bialenią) miała wypowiedzi rejestrowane w tym systemie od 12 (no pewnie wcześniej też, ale dopiero wtedy podpięto to pod ISM) do 23 września. Potem już nic... W październiku była tylko jedna wypowiedź osoby z Dżamahiriji (pozostałe 8 to wypowiedzi osób z innych krajów i to osób, które znam z tego, że po prostu wrzucają informacje o różnych rzeczach u siebie lub ogólnie). W listopadzie były 4 wypowiedzi, ale nikogo z Dżamahiriji, a do teraz w grudniu dwie takie wypowiedzi.

Nie wiem jak to traktować?

Gdyby to był kraj działający normalnie na forum, to w sumie istnienie miejsca informatycznego samo w sobie świadczy o istnieniu, przynajmniej formalnie danego państwa. No, ale aby mieć forum trzeba mieć domenę, którą trzeba odnawiać bo możliwość używania wygaśnie lub się do kogoś podłączyć (np. Bastion czy Orbita Mikronacji, a nawet FN) i wtedy ten ktoś ma wiedzę o istnieniu lub wymarciu danego kraju.

Tymczasem tutaj mamy do czynienie z czymś co istnieje (istniało?) tylko na jakimś komunikatorze... a więc jak orzec, że umarło? Nie znam się na discordach, ale chyba taki "kanał" czy jak to tam się zwie nie wygasa sam z siebie jak domena.

Mają niby u nas coś w rodzaju ambasady, ale osobiście jestem bliski archiwizacji tego, bo za dwa dni minie 3 miesiące oś czasu braku logowania się osoby to prowadzącej.

Możesz coś na ten temat powiedzieć jako bywalec discordów?

Nie wiem co z tym zrobić?

Zastanawiam się czy przy najbliższej aktualizacji po prostu tego z mapy nie usunąć? Uznając że to był kolejny "słomiany zapał" znanej nam osoby, zresztą podobnie było przecież w Bialenii z prawdziwą Dżamahiriją Bialeńską... zapał i kłótnie o piksele, a potem szybko nastała cisza i w sumie osoby spoza tego regionu (nawet te, które były przeciwne powstaniu tego regionu) musiały to próbować reanimować w ogólnym interesie Bialenii jako całości. A i tutaj już miał epizod z utworzeniem kraju, który się mu znudził po paru dniach (jest w archiwum).
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Myślę, że w tym temacie należałoby zapytać Akrypy. Na ogólnodostępnej części discorda DB jakieś luźne dyskusje się czasem odbywają, przeważnie z resztą bez udziału obywateli kraju. Co dzieje się na zamkniętej części discorda (tylko dla obywateli) nie wiem, bo nie mam tam dostępu. Słyszałem, że od dawna nic.

Może zaprosimy DB do współpracy? Może w większym gronie będą mieli więcej impulsów do działania.
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Post autor: Karol Keane »

W jakimś sensie każde mikro jest tymczasowe, bo to wytwór umysłu.
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andrzej Ordyński pisze: 16 gru 2025, 12:59 Może zaprosimy DB do współpracy? Może w większym gronie będą mieli więcej impulsów do działania.
Nie no super, ale jak? Skoro my normalnie na forum, a oni na jakiś dziwnych komunikatorach...

Jestem za współpracą (z Akrypem też), jak najbardziej - ale jak sobie to technicznie wyobrażasz? Jak prowadzić współpracę? Rozmowy o czymś - skoro są dwie niezależne platformy?
Karol Keane pisze: 16 gru 2025, 15:54 W jakimś sensie każde mikro jest tymczasowe, bo to wytwór umysłu.
Ano jasne... w moim przypadku nie tylko w umyśle, ale też na dysku, w grach itd. Czasem nawet jak mnie "nie ma" to "jestem" i coś tam kombinuję z krajem gdzie działam. Wiem, za rzadko to widać (bo mnie za bardzo kombinacja wciągnie), ale postaram się trochę poprawić... ;)
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Markus Wettin Stempel
Kontakt:

Post autor: Markus Wettin »

Na wszystkich kanałach DB panuje cisza. Próbowałem coś pomóc, ale Akrypa tworzył ten projekt w szczycie mojej realiozy i nie byłem w stanie zaangażować się w niego na dłuższą metę. Dodatkowo tworzenie państwa wyłącznie na Discordzie jest dla mnie osobiście niewykonalne. Ten komunikator po prostu się do tego nie nadaje, ze względu na różne ograniczenia techniczne, jeśli chcemy budować mikronację w formie, do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni.

Za to bardzo chętnie widziałbym Dżamahiriję na Bastionie (dział już jest), choć nie wiem, czy Akrypa byłby na to otwarty. Gdyby jednak był, to przy obecnej liczbie państw postbialeńskich, można by pomyśleć o stworzeniu jakiejś Konfederacji Bialeńskiej.
/-/ Markus Wettin
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Markus Wettin pisze: 16 gru 2025, 22:33 Za to bardzo chętnie widziałbym Dżamahiriję na Bastionie (dział już jest)...
Gdyby Dżamahirija Bialeńska miała funkcjonować to stworzenie/rozbudowa działu to najmniejszy problem.
Markus Wettin pisze: 16 gru 2025, 22:33 ... choć nie wiem, czy Akrypa byłby na to otwarty. Gdyby jednak był, to przy obecnej liczbie państw postbialeńskich, można by pomyśleć o stworzeniu jakiejś Konfederacji Bialeńskiej.
Z Akrypem jest ("od zawsze") ten problem, że ma "słomiany zapał"... ma pomysł, coś chce lub mu się wydaje, że chce, o coś się nawet wykłóca, coś rozpoczyna, a potem szybko zapada cisza.

Uważam jednak, że masz rację i ewentualne wskrzeszenie Bialenii (oczywiście nie w identycznej formie jak w przeszłości) miałoby sens właśnie na Bastionie, bo tutaj jeszcze ostali się Bialeńczycy i to tacy, który tamten kraj tworzyli i mają do niego sentyment.

Do tego mamy już tutaj dwa małe "kawałki Bialenii" i sklejenie tego w jakąś większą całość byłoby chyba wykonalne... ale faktycznie raczej w formie "Konfederacji Bialeńskiej" niż w dawnej formie, jednej Republiki. Moim zdaniem obecnie szanse miałby już tylko twór w rodzaju realowej I Rzeszy (choć oczywiście nie identyczny).
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Ja też przychylam się do pomysłu stworzenia Konfederacji. Państwo unitarne już nie wypali, bo nikt nie będzie chciał słuchać żadnego prezydenta, czy tym bardziej autorytarnego Przywódcy. W Konfederacji mogłyby współistnieć różne ustroje i formy - od dżamahiriji, przez lenna i powstałe z nich państwa, po wolne miasta. Każdy będzie mógł się bawić po swojego - albo samodzielnie, albo w grupie osób z którymi dobrze się dogaduje.

Tak naprawdę Konfederacja potrzebowałaby tylko jakiegoś organu przedstawicielskiego (albo po jednej osobie z każdego członu, albo po prostu wszyscy aktywni mieszkańcy) i jakiegoś organu reprezentującego Konfederację na zewnątrz.
Awatar użytkownika
Markus Wettin Stempel
Kontakt:

Post autor: Markus Wettin »

Widzę tylko jeden problem, nad którym naprawdę musimy się zastanowić. Potencjalna Konfederacja ma ogromny potencjał narracyjny, ale nie widzę w niej miejsca na politykę z prawdziwego zdarzenia. Nie chciałbym, żeby ten projekt znów skończył jako opcja drugiego wyboru po godzinach, gdzie większość zapału będzie i tak kierowana w inne miejsca mikroświata, tam gdzie polityka ma znaczenie. Chyba nie chodzi nam o to, żeby zrobić jedynie rebranding Bastionu. Jakby nie patrzeć, jednym z głównych powodów przeprowadzki Nan Di na forum FN, była wewnętrzna potrzeba udziału w aktywnym życiu politycznym. Nie mam tylko zbytnio pomysłu w jaki sposób połączyć jedno z drugim.
/-/ Markus Wettin
Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Z tym może być ciężko. Już pod koniec RB było trudno ze znalezieniem chętnych do startu w wyborach.
Z resztą, może i możliwość udziału w życiu politycznym była motywacją do przejścia do FN, ale czy te oczekiwania się spełniły? Chyba nie. Dwa i pół roku rządzi tam jedna formacja, która ostatnio otrzymała 80% poparcia. Taką politykę to i w Konfederacji Bialeńskiej moglibyśmy zrobić, wszyscy stworzymy jedną koalicję przeciwko której będzie się wystawiał tylko "wioskowv głupek". :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Katechonat Venomanii”