W związku z faktem, że:
- w dniu wczorajszym otrzymałem od Imperium Nandyjskiego na własność ziemie nadane mi w imieniu Niebiańskiego Cesarza;
- wcześniej dokonałem reaktywacji dawnego Departamentu Lisewskiego (obecnie jako Katechonat Lisewski);
- jeszcze wcześniej będąc mikronacyjnie "bezdomnym" (po odejściu Nan Di z Bastionu) utworzyłem Wolną Flotę,
postanowiłem zebrać to wszystko w jeden organizm - Federację Rodecji, w skrócie po prostu Rodecję.
Nie mam chęci (ani ambicji) prowadzenia jednoosobowego państwa, a więc zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami dotyczącymi Katechonatu Lisewskiego przyłączam się obecnie jako terytorium zależne do Brodrii.
Mam nadzieję, że ten ruch przywróci mi radość zabawy w mikroświecie - bo od czasu odejście ze św. Republiki Bialeńskiej), jakoś niespecjalnie mi się powodziło i szczęściło w v-świecie. W dobrym towarzystwie "starych" mikronautów mamy też szansę na odrodzenie Brodrii i wspólną zabawę.
Dla ilustracji ziem załączam dokumenty wydane przez Imperium Nandyjskie...

... oraz mapkę Katechonatu Lisewskiego:

Co do Wolnej Floty to musi one przejść przez "portal czasowy", tak by pasowała do planowanej reszty - zarówno rodeckiej, jak i brodryjskiej - czyli będzie miała pewien downgrade, ale to już w innym miejscu.