Cesarstwo Zielone na Bastionie i na Pollinie.

Moderatorzy: Eddie der Schneider, Dark Tanker

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Cesarstwo Zielone na Bastionie i na Pollinie.

Post autor: Ronon Dex »

Witamy na Bastionie...

W tym temacie załatwimy sprawy Cesarstwa na forum i mapie mikroświata.

1/ Proszę o przygotowanie schematu terenu - jego kształtów i wielkości (tą możemy uzgodnić wspólnie).
2/ Czy jest jakaś sugestia położenia na mapie mikroświata?
3/ Czy przygotować miejsce też na stronie głównej Bastionu - warto zrobić stały opis i przedstawić kraj w raz z symbolami narodowymi, jakimiś ilustracjami itd. Tak czy inaczej warto zrobić przyklejony/ogłoszeniowy temat z opisem i ilustracjami Cesarstwa Zielonego.
Obrazek
Awatar użytkownika
Eddie der Schneider
Kontakt:

Re: Cesarstwo Zielone na Bastionie i na Pollinie.

Post autor: Eddie der Schneider »

Ronon Dex pisze: 11 sie 2024, 18:12 Witamy na Bastionie...

W tym temacie załatwimy sprawy Cesarstwa na forum i mapie mikroświata.

1/ Proszę o przygotowanie schematu terenu - jego kształtów i wielkości (tą możemy uzgodnić wspólnie).
2/ Czy jest jakaś sugestia położenia na mapie mikroświata?
3/ Czy przygotować miejsce też na stronie głównej Bastionu - warto zrobić stały opis i przedstawić kraj w raz z symbolami narodowymi, jakimiś ilustracjami itd. Tak czy inaczej warto zrobić przyklejony/ogłoszeniowy temat z opisem i ilustracjami Cesarstwa Zielonego.
1 i 2. dodam tutaj ostatnią mapę kompasu. Wydaje mi się że wszystko się zgadza, a tereny Cesarstwa Zielonego są podpisane. Co do położenia na mapie, chyba najlepiej by było zrobić tak, że Cesarstwo graniczyłoby na północy z Osiekiem, tak samo jak na pliku który jest załączony, gdyż mamy tam fortyfikacje, przejścia graniczne itp. (nie wiem czy tutaj Wolne Miasto Kolonia i Rzeczpospolita Niebieska są zaliczane do Osieka ale chyba tak, więc to taka sugestia by tam dziury nie robić). A no i oczywiście nie wszystko musi być tak dokładnie, patrząc na wielkość Osieka na mapie wystarczy jakąś plamka obok, ale mysle że mapa tak czy siak pomoże to sobie zobrazować.
3. Nie wiem kto się tym zajmuję, aczkolwiek przygotuje wszystko co potrzebne o Cesarstwie i prześlę tam gdzie mnie Pan pokieruje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Eddie der Schneider pisze: 11 sie 2024, 18:53 1 i 2. dodam tutaj ostatnią mapę kompasu. Wydaje mi się że wszystko się zgadza, a tereny Cesarstwa Zielonego są podpisane. Co do położenia na mapie, chyba najlepiej by było zrobić tak, że Cesarstwo graniczyłoby na północy z Osiekiem, tak samo jak na pliku który jest załączony, gdyż mamy tam fortyfikacje, przejścia graniczne itp. (nie wiem czy tutaj Wolne Miasto Kolonia i Rzeczpospolita Niebieska są zaliczane do Osieka ale chyba tak, więc to taka sugestia by tam dziury nie robić). A no i oczywiście nie wszystko musi być tak dokładnie, patrząc na wielkość Osieka na mapie wystarczy jakąś plamka obok, ale mysle że mapa tak czy siak pomoże to sobie zobrazować.
No to teraz uzgodnijcie może razem z @Piwski Sroczyński czy robimy rozbudowę wyspy Osieka czy robicie obok odrębną wyspę. Niestety nie da się przenieść tego "jeden do jeden" z Waszej gry - trzeba trochę improwizacji na potrzeby mikronacyjne i mikronacyjnej kartografii.
Eddie der Schneider pisze: 11 sie 2024, 18:53 3. Nie wiem kto się tym zajmuję, aczkolwiek przygotuje wszystko co potrzebne o Cesarstwie i prześlę tam gdzie mnie Pan pokieruje.
Jestem jedynym administratorem strony, a więc zajmuję się tym osobiście.

Do utworzenia strony Cesarstwa Zielonego będzie potrzebne:
- flaga
- godło/herb
- mapka... to się wykona przy okazji mapy na mapę ogólną.
- opis państwa, jakiś historia itp.
- kilka ładnych ilustracji, oraz jakaś sugestia klimatu państwa by mógł wyszukać czegoś na podkład.
- działacie na platformie gry, a więc warto by osobno zrobić krótki opis tej platformy - wrzucę jako element by ludzie z Pollinu mogli się z tym zapoznać, bo większość nie wie o co chodzi.

Zerknij sobie na strony innych państw:
- https://bastionpollin.pl/nan-di/
- https://bastionpollin.pl/nowa-orda/
- https://bastionpollin.pl/arcadia/
- https://bastionpollin.pl/wyspa-sw-malgorzaty/
Obrazek
Awatar użytkownika
Eddie der Schneider
Kontakt:

Post autor: Eddie der Schneider »

Dzisiaj nie dam rady tego zrobić. Postaram się jutro.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Eddie der Schneider pisze: 11 sie 2024, 20:53 Dzisiaj nie dam rady tego zrobić. Postaram się jutro.
Ależ nie ma pośpiechu, na spokojnie... idziemy na jakość, a nie na ilość, a moja maksyma to "zabawa w wirtualny świat jest maratonem, a nie sprintem".
Obrazek
Awatar użytkownika
Andrew Hordeman Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrew Hordeman »

Witam serdecznie w Bastionie! :) Jako chan Nowej Ordy bardzo cieszę się, że kolejne państwo dołączyło na nasze forum. Chętnie nawiążemy współpracę i stosunki dyplomatyczne, jeśli Cesarstwo również będzie tym zainteresowane.
/-/ Andrew Hordeman, gubernator Redrock
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Ronon Dex pisze: 11 sie 2024, 19:13 No to teraz uzgodnijcie może razem z @Piwski Sroczyński czy robimy rozbudowę wyspy Osieka czy robicie obok odrębną wyspę. Niestety nie da się przenieść tego "jeden do jeden" z Waszej gry - trzeba trochę improwizacji na potrzeby mikronacyjne i mikronacyjnej kartografii.
Eddie der Schneider pisze: 11 sie 2024, 20:53 Co do położenia na mapie, chyba najlepiej by było zrobić tak, że Cesarstwo graniczyłoby na północy z Osiekiem, tak samo jak na pliku który jest załączony, gdyż mamy tam fortyfikacje, przejścia graniczne itp.
Pod zastanowienie... taka moja wizja - wiem, że nie końca to zgodne z mapą Waszej gry, ale kształt trochę podobny - z Osiekiem też musieliśmy improwizować.

Wersja jeżeli ma być to jedna wyspa:

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel
Kontakt:

RÓD

Post autor: Benjamin »

Abstrahując od dyskusji, chciałbym wtrącić, że „kształt” naniesiony na mapę to terytorium całego Kompasu. Z tego, co pamiętam, to taki też był zamiar przy rysowaniu (czyt. umieszczaniu na mapie) naszych minecraftowych kolegów. Zatem jak dla mnie nie ma potrzeby umieszczania czegokolwiek nowego, bo cały Kompas już na mapie jest. Pytanie tylko, dlaczego nazywany jest w całości Osiekiem... @Piwski Sroczyński?
Benjamin
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Benjamin pisze: 12 sie 2024, 01:36 Abstrahując od dyskusji, chciałbym wtrącić, że „kształt” naniesiony na mapę to terytorium całego Kompasu. Z tego, co pamiętam, to taki też był zamiar przy rysowaniu (czyt. umieszczaniu na mapie) naszych minecraftowych kolegów. Zatem jak dla mnie nie ma potrzeby umieszczania czegokolwiek nowego, bo cały Kompas już na mapie jest.
W sumie też trochę racji w tym jest... może faktycznie doprecyzować kształt Kompasu i podzielić go na elementy?
Eddie der Schneider pisze: 11 sie 2024, 18:53 ...przepraszam za słabą jakość, ale lepszej się nie dało wysłać..
Proponuję zarejestrować się na Stemplu: https://stempel.org.pl/

A potem korzystać do woli z Kustosza: https://kustosz.stempel.org.pl/

Jest to miejsce gdzie umieszczamy pliki typu grafika, dokumenty choćby w PDF-ach itd. Tam możesz pakować naprawdę duże pliki, bo ja tam umieszczam np. mapy o wymiarach 6200 x 4400 pxs czy grafiki dochodzące do 5 MB (nawet nie wiem jakie jest ograniczenie, bo nigdy nie przekroczyłem).

Stempel ma zresztą i inne usługi mikronacyjne.

Dało by się wstawić cały kompas, tak by go narysować na mapę i podzielić na elementy?
Obrazek
Awatar użytkownika
Piwski Sroczyński Stempel
Kontakt:

Post autor: Piwski Sroczyński »

Benjamin pisze: 12 sie 2024, 01:36 Abstrahując od dyskusji, chciałbym wtrącić, że „kształt” naniesiony na mapę to terytorium całego Kompasu. Z tego, co pamiętam, to taki też był zamiar przy rysowaniu (czyt. umieszczaniu na mapie) naszych minecraftowych kolegów. Zatem jak dla mnie nie ma potrzeby umieszczania czegokolwiek nowego, bo cały Kompas już na mapie jest. Pytanie tylko, dlaczego nazywany jest w całości Osiekiem... @Piwski Sroczyński?
Dokładnie, kształt miał oddawać cały Kompas. A występuje na nim sam tylko Osiek bo wszystkie inne państwa wielokrotnie pisały, że one na żadnym Pollinie nie są.

Obrazek

Obrazek

Tutaj na szybko przykład Cesarstwa Nowego Fioletu

A nam na mapie można pikseli odejść, w przeciwieństwie do obszarów realnie znaczących w minecrafcie to one średnio mnie interesują. Inna sprawa, że wartałoby przemyśleć czy obecna wielkość Kompasu nie jest nieco zbyt mała względem narracyjnie przyjętej populacji
(-) Piwski Sroczyński h. Żmij

Arcybiskup Osieka, Sługa Sług Bożych
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cesarstwo Zielone”